Fikontryfflar med apelsin
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 5.-fikontryfflar-med-apelsin.jpg

Naturligt gott julgodis

För dig som vill börja förbereda godsaker inför glöggmingel och julen så bjuder jag idag på en lättfixad fikontryffel, en krämig boll fylld med både goda smaker och energi.

Här har jag valt torkade fikon som sötning istället för socker, det ger en väldigt mild och god sötma till tryfflarna.

De innehåller hampafrön som har ett högt proteininnehåll med god smak och konsistens, du hittar dem i hälsokostbutiker.

Du kan byta ut dem mot samma mängd kokosflingor om du har det hemma.

Vill du hellre göra julkonfekt utan frukt så hittar du här ett recept på ischoklad med kardemumma.

Fikontryfflar med apelsin ca 15 st

1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

6 mjuka torkade fikon

50 g rumstempererat smör eller kokosolja

2 dl skalade hampafrön

Att rulla i:

½ dl skalade hampafrön

Tvätta apelsinen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär fikonen i bitar och mixa dem med smör och apelsinsaft.

Rör ner hampafrön och apelsinskal, blanda om väl. Ställ in bunken i kylen i en timme. Fukta händerna i kallt vatten och forma smeten till små bollar.

Rulla dem i en liten skål med hampafrön, tryck till lätt så det fastnar runtom. Lägg på ett fat och ställ in i kylen att stelna. Förvara tryfflarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Du kan variera smaksättningen genom att använda andra torkade frukter och tillsätta mixade pumpafrön, krossade valnötter eller sesamfrön istället för hampafrön.

Tryfflarna blir också goda att rulla i kanel, kakao eller bärpulver.

Fler godsaker som passar fint både till julen och att ge bort som julklapp i en vacker burk hittar du i mina kokböcker i länkarna nedan till Bokus.

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 49-apelsinchokladboll-bilder-till-grona-skona-tillbehor-redigering-jan-andersson-218.jpg
Apelsinchokladboll från Gröna, sköna tillbehör

Liten överraskning mitt i veckan
Hej! Jag och min sambo brukar inte vara så noga med att fira alla hjärtans dag utan tycker att man ska fira lite mer spontant och i vardagen istället. Däremot har vi som tradition sedan ett par år tillbaks att vi går ut och äter middag i samband med alla hjärtans dag. Mest för att […]
Smulpaj med vaniljsås – perfekt efterrätt i ruggigt väder!
Smulpaj tycker jag är en perfekt höstfika när den görs med äpplen. Jag hittade på denna variant och använde mig av infrysta klyftade hemodlade äpplen. I receptet har jag valt att använda lite glutenfria havregryn och söta med torkade fikon. Vill du använda annan sötning eller hellre ta nötmjöl istället för havregryn går det så […]
Perfekt frukost
Den här lilla nätta frukosten fick jag i helgen när jag fyllde år :) Helt underbart, eller hur? :) Efter en sovmorgon inledde vi min födelsedag med ett morgondopp i havet, 12 grader i luften… och kallt i havet ;) Efter det blev jag beordrad att hålla mig undan från köket och sedan sätta mig […]
Fikon och apelsinmarmelad med julsmak

fikonmarmelad
Torkade fikon är populärt till jul så varför inte använda dom till en ljuvlig marmelad till helgernas ostbricka? Jag har kokat den med apelsiner och pepparkakskryddor just för att få den rätta julsmaken. Fikon är gott, men i marmeladform ännu godare! :-P

ca 1 kg
Det här behöver du : 
500 gram torkade fikon
4 apelsiner
6 dl vatten
1 dl strösocker
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen nejlika
1 flaska certo fruktpektin

GÖR SÅHÄR : 
Skär bort den hårda änden på fikonen och skär dom grovt. Skär bort det yttersta skalet av apelsinerna och skär grovt. Skär bort de vita hinnorna och använd bara fruktköttet, utan kärnor. Blanda allt i en kastrull. Slå på vattnet och låt koka upp. Sjud i ca 15 min. Tillsätt sockret och låt sjuda ytterligare 15 min. Rör ner kryddorna. Ta kastrullen från plattan och rör ner en flaska pektin. Häll upp marmeladen i rengjorda burkar.

fikonmarmelad_torkade_fikon

Grova frukostmuffins med fikon och mandel

matmuffins_recept_frukost_muffins
Igår bakade jag och Joline supergoda frukostmuffins med massa gott i som fikon, mandel, pumpakärnor, 4-kross och havregryn. Dom blev kalasgoda, saftiga och väldigt mättande. Helt klart en muffins för pulkabacken när man behöver fylla på energi! :-P

Joline skrev noga ner receptet på sin surfplatta under tiden de bakades så här får ni recepet enligt henne :

12 st bröd/frukostmuffins 

jolines_recept_frukostmuffins

muffinsformar_brödmuffins_matmuffins_recept
Vi klippte till egna muffinsformar av bakplåtspapper, tycker de passar fint till såna här muffins.

muffins_recept_matmuffins_brödmuffins
Tjusigt va?! ;-)

miffins_brödmuffins_frukostmuffins_matmuffins
Fördela rejält med smet i alla formar. 12 st.

bröd_muffins_filmjölksbröd
Färdiggräddade efter 1 timme i ugnen i 175 grader.

frukostmuffins
Kalasfina!

frukost_bröd_enkelt_snabbt_brödrecept_recept_muffins
Och inuti…

frukostmuffins_fikon_mandel

The post Grova frukostmuffins med fikon och mandel appeared first on Kryddburken.se.