Naturligt gott julgodis
För dig som vill börja förbereda godsaker inför glöggmingel och julen så bjuder jag idag på en lättfixad fikontryffel, en krämig boll fylld med både goda smaker och energi.
Här har jag valt torkade fikon som sötning istället för socker, det ger en väldigt mild och god sötma till tryfflarna.
De innehåller hampafrön som har ett högt proteininnehåll med god smak och konsistens, du hittar dem i hälsokostbutiker.
Du kan byta ut dem mot samma mängd kokosflingor om du har det hemma.
Vill du hellre göra julkonfekt utan frukt så hittar du här ett recept på ischoklad med kardemumma.
Fikontryfflar med apelsin ca 15 st
1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft
6 mjuka torkade fikon
50 g rumstempererat smör eller kokosolja
2 dl skalade hampafrön
Att rulla i:
½ dl skalade hampafrön
Tvätta apelsinen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär fikonen i bitar och mixa dem med smör och apelsinsaft.
Rör ner hampafrön och apelsinskal, blanda om väl. Ställ in bunken i kylen i en timme. Fukta händerna i kallt vatten och forma smeten till små bollar.
Rulla dem i en liten skål med hampafrön, tryck till lätt så det fastnar runtom. Lägg på ett fat och ställ in i kylen att stelna. Förvara tryfflarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Du kan variera smaksättningen genom att använda andra torkade frukter och tillsätta mixade pumpafrön, krossade valnötter eller sesamfrön istället för hampafrön.
Tryfflarna blir också goda att rulla i kanel, kakao eller bärpulver.
Fler godsaker som passar fint både till julen och att ge bort som julklapp i en vacker burk hittar du i mina kokböcker i länkarna nedan till Bokus.
Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)
Gröna, sköna tillbehör (E-bok)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)