Svamptider
Jag har hört från olika håll i landet att god gratismat börjat dyka upp i skog och mark.
Svamp är inte bara himla gott utan även en god källa till protein och andra nyttigheter.
Så passa på att ge dig ut i skogen nu, hittar du mycket så kan du lägga in svampen och njuta av den i vinter, den smakar suveränt till tapas.
Men kolla först upp så svampen du plockar är ätlig, hör med nån äldre släkting eller läs på i en svampbok.
Vill du hellre köpa en kokbok så hittar du mina i länkarna nedan.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Svamp i ättikslag
1 liter blodriska eller kantareller i mindre bitar
1 liter vatten
1 msk salt
Förväll svampen i det saltade vattnet i 5 minuter.
Låt den kallna i kokvattnet, så drar den åt sig mer saltsmak.
Inläggningslag
3 dl vatten
1 dl ättikssprit 12%
ca ½ dl honung eller annan sötning
10 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
10 hela nejlikor
2 stjärnanis
2 lagerblad
1 kanelstång
1 rödlök i skivor
1 skivad morot
Koka upp vattnet till lagen med ättiksspriten och kryddorna, ta från värmen och låt svalna.
Rör ner honung eller annan sötning så den löser sig.
Varva svamp, lök och morot i en ren glasburk.
Häll över lagen, stäng burken och ställ i kylen nån dag så kommer smakerna fram mer.