Broccoligratäng med strimlad kassler och ostsås

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_gott

En väldigt god gratäng färdig att ätas som den är eller tillsammans med pasta, ris, bulgur etc. En härligt krämig sås med ostsås tillsammans med kassler och purjolök. Goda smaker och ypperligt att mata ner i veckans lunchlådor.

 

Det här behöver du : 

1 kg fryst broccoli

600 gram vinmarinerad kassler

½ purjolök

1 sats ostsås

Chiliflakes

Riven, lagrad ost

 

GÖR SÅHÄR : 

Koka upp broccolin i saltat vatten ca 2 – 3 minuter. Häll av vattnet och låt dom ånga av. Fördela i en ugnsfast form. Strimla kassler och finhacka purjolök och tillsätt i formen. Slå över ostsåsen och krydda med chiliflakes och lite extra riven ost.

Gratinera i ugn ca 30 minuter 175 grader.

 

Ostsås : 

50 gram smör

3 msk vetemjöl

6 – 8 dl gräddmjölk

2 tsk D´Elidas chilisås

1 krm riven muskotnöt

3 dl riven, lagrad ost

Salt och vitpeppar

 

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet till en slät smet och späd med gräddmjöl under vispning. Låt koka och sedan sjuda på låg värme. Tillsätt chilisås, ost och riven muskotnot. Smaka av med salt och vitpeppar.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_krämig_ost

Kokt broccoli i lättsaltat vatten har fått ånga av och ner i ugnsform.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_krämig

Blanda med strimlad kassler och finhackad purjolök.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_sås

Koka upp ostsåsen och smaka av.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_sås_krämig_ost

Häll över formen och toppa med chiliflakes och riven ost.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng

Grädda ca 30 minuter i 175 grader. Smaklig måltid!

 

Spagetti i tomatsås med prinskorv

spagetti_prinskorv_julmat_rester_korv_pasta_recept
Av alla julens överblivna rester brukar prinskorv, köttbullar och skinka var det allra vanligaste. 😉 Ja, förutom alla sillburkar, röror, såser och legymer… Dock så var vi väldigt beräknande i år och köpte inte på oss alls mycket då vi vet att det bara blir stående men skinka, prinskorv och köttbullar blev det över av. Det är ju i princip sån mat som man äter i vanliga fall och ganska enkelt att hitta på något nytt med.

 

Till skinkan som vi har kvar tänkte jag göra ostfylld, panerad schnitzel av, en del ska jag strimla till pastasås och så brukar det bli en klassisk potatis/skink och purjolåda. Sen måste man ju ha nån liten skiva över till pålägg och tunnbrödsblöta! 😉
Fler recept :
Pastagratäng med strimlad julskinka, recept HÄR!
Pizza med julskinka, recept HÄR!
Potatis och purjolöksgratäng med julskinka, recept HÄR!
Ost & skinkpaj, recept HÄR!
Varma mackor, recept HÄR!
Tunnbrödsblöta, recept HÄR!

 

 

Köttbullarna fryser jag ner om jag gjort väldigt många. Annars skivas de till pålägg med rödbetssallad, eller steks på till frukost med stekt ägg. Men godast är nog till stuvade makaroner eller kokt potatis med gräddsås och lingon.
Fler recept :
Köttbullar med gräddsås, recept HÄR!
Köttbullar i tomatsås, recept HÄR!
Varm pastasallad med köttbullar, recept HÄR!
Stuvade makaroner med köttbullar, recept HÄR!

 

 

Prinskorv är tacksamt att både grilla på spett och steka och använda i soppor, omeletter eller stroganoff. Här gjorde jag en rätt med tunna spagetti i smakrik tomatsås med champinjoner och serverade med prinskorv. Supergott och inte alls ”juligt”.
Fler recept :
Pastasallad med prinskorv & ägg, recept HÄR!
Jamie Olivers pan fried breakfast, recept HÄR!
Smördegsinbakad prinskorv, recept HÄR!

 

Nu – till dagens recept! 😛

 

Det här behöver du : 
4 port Barilla capellini (tunna spagetti)
ca 500 gram prinskorv
1 burk finkrossade tomater
1 näve skivade, färska champinjoner
1 msk grönsaksfond
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk oregano
Grovmalen savartpeppar
Salt
1 grön paprika

 

GÖR SÅHÄR : 
Skär prinskorven i mindre bitar och snitta ev. ändarna. Stek i stekpanna med smör under tiden som spagettin kokar. Koka upp de finkrossade tomaterna i en liten kastrull vid sidan om. Tillsätt champinjoner, fond, chilisås och kryddor. Smaka av. Blanda spagettin med tomatsåsen och vänd runt med prinskorv och strimlad paprika.

 

spagetti_prinskorv_julmat_rester_korv_pasta_tips

 

spagetti_prinskorv_julmat_rester_korv_pasta_julmatsrester

 

spagetti_prinskorv_julmat_rester_korv_pasta

 

Makaronilåda med lök och rimmat fläsk – Leif Mannerströms

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_recept_gratäng_alltiett
Hej igen alla fina läsare! Nu är jag hemkommen från veckans långa jobbpass och ser fram emot fem dagars ledighet! 😛 Ska bli sååå skönt! Vill passa på att tacka för de kommentarerna ni lämnat om ”Norpan & Skorpan”. Inte alla som tycker dom är så hemska trots allt… 😉 Hehe!

 

Idag gick jag av jobbet 12.00 men innan dess hann jag fixa en god lunch som stod färdig till nästa personal tog vid. En galet god makaronilåda, recept från Leif Mannerström. En kock som jag både avgudar och beundrar som håller samma ideologi kring mat som jag. En riktigt god makaronilåda eller pudding ska tillagas på stuvade makaroner och äggstanningen ska inte bara innehålla mjölk utan även grädde och massor av ost – där är vi i hamn! Det blir så gott!! 😛

 

Får man nån gång mycket stuvade makaroner över brukar jag ofta slänga ihop en pudding på resterna och fylla med vad som finns i kylskåpet. Antingen korv, fläsk, bacon, lök, etc etc. Detta recept är med rimmat stekfläsk och istället för gul lök + salladslök så tog jag en hel purjolök och finhackade. Allt blandas i ugnsform och efter en trekvart så står middagen på bordet.

 

Sen undrar jag lite HUR äter ni makaronipudding??
Med lingonsylt eller med ketchup??
Själv måste jag ha ketchup men på jobbet föredras det lingonsylt. Är det generationen äldre/yngre? Eller är det vad man är van/uppväxt med? Vad vill DU ha till din?? 😛

 

6 port
Det här behöver du : 
4 dl gammaldags idealmakaroner
6 dl mjölk
2 dl vatten
1 tsk socker
riven muskotnöt
Fyllning : 
300 gram rimmat stekfläsk el. bacon
1 gul lök alt. purjolök
Salt & svartpeppar
3 dl riven prästost
Äggstanning : 
4 ägg
5 dl gräddmjölk
Svartpeppar

 

GÖR SÅHÄR :
Koka upp makaronerna med mjölk och vatten. Låt sjuda tills de är al dente. Tillsätt socker och riv över lite muskotnöt.

Fräs på fläsk eller bacon i mindre bitar tillsammans med finhackad lök salt och svartpeppar.

Varva makaroner och fläsk/lökblandningen samt ost i en ugnsfast form. Slå på äggstanningen och toppa med ost. Grädda i ca 40 – 45 min i 175 grader. Använd aluminiumfolié över formen den första halvtimmen, ta sen bort foliét så gratängen får fin färg på slutet, då behåller den sin krämighet. Dekorera med halverade tomater, persilja och svartpeppar. Servera med lingonsylt eller ketchup samt rivna morötter.

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_recept

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_recept_makaroner

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_husmanskost_recept

 

 

Tjockpannkaka med yoghurt istället för mjölk

tjockpannkaka_yoghurt_ugnspannkaka
Har du någon gång provat att göra en riktig tjockpannkaka? En mer hög, lite stabbig och ostkaka-liknande ugnspannkaka. Jag gör den alltid på yoghurt istället för mjölk. Tycker det blir galet gott. Servera den med rivna morötter, lingonsylt och en klick smör som får smälta. I det här receptet använde jag en liter mild yoghurt naturell som hade gått ut för en vecka sen men som var oöppnad och inte dålig på något sätt så istället för att slänga passade den ypperligt till att ”baka” middag på. 😉

 

Det här behöver du : 
400 gram bacon (ca 3 paket)
5 dl vetemjöl
1 liter mild yoghurt (eller annan yoghurt alt. filmjölk)
6 ägg
1½ tsk salt

 

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skiva bacon och lägg i en ugnsfast form ca 30*40 cm med höga kanter. Ställ in i ugnen på 200 grader och låt baconet stekas knaprigt.

 

Rör ihop mjöl med yoghurten och tillsätt ägg och salt. Vispa till en slät smet. Häll över baconet i formen och ställ in i ugnen igen. Grädda ca 45 min. Känns med en kniv i mitten så pannkakan har ”satt” sig.

pannkaka_ugnspannkaka_bacon_yoghurt_tjockpannkaka
Smaklig måltid! 😛

Gratinerad brietårta

ostbricka_brie_brieost_brietårta_gratinerad
Älskar du ostbricka och krämiga brieostar då måste du prova detta. Varm, gratinerad brietårta. Så len och krämig och med mer smak än när den äts kall. Jag skär av locket och ”fyller” den med chilisås, torkade tranbär, rosépeppar och ringlar över honung. Det är så galet gott och tar inte lång stund i ugnen. Kör ca 15 -20 min i 200 grader och servera med rostat bröd som du doppa i osten. 😉 En klar favorit till ostbrickan.

 

brieost_brie_brietårta

 

brieost_brietårta_ostbricka_gratinerad

 

Enkla kroppkakor på 30 minuter!

enkla_vita_kroppkakor_överbliven_potatis_kokt_recept
Hallå i stugorna! Jag hoppas ni mår bra och är laddade inför spökhelgen… 😛 Jag har i alla fall redan tagit helg med början av en lång sovmorgon och god brunch med barnen. Vi har bara tagit det lugnt hittills idag. Kollat nyhetsmorgon med tända ljus, varit ute med Kean, kört en tvättmaskin och plockat lite med de vanliga. Joline åkte nyss iväg med sin moster till Köpstan och skulle shoppa och jag strax iväg på ett möte och sen till affären för att helghandla. Efter det blir det lugna gatan för hela slanten. Lång vecka och långa jobbpass men skönt att äntligen vara ledig. 😉

 

Kroppkakor ja! Det är ju så gott. Och om man nu inbillar sig att det är omständigt och svårt och tar lång tid så är det helt fel. Inte dom här vita kroppkakorna alla fall. Däremot öländska är det lite mer procedur kring.

 

Dessa gör jag på enbart överbliven, kall, kokt potatis. Fram med rotfrukts-stöten och stompa ihop med mjöl och några ägg. Fyll med fläsk eller bacon och rulla ihop. Dom ska endast koka ca 10 – 15 min sen är middagen klar. Jag gör dom ofta på jobbet eller efter söndagsmiddagar då jag brukar koka lite extra potatis. Allt som allt tar det inte mycket längre än 30 minuter. Vill man kan man bryna fläsk eller bacon tillsammans med finhackad gul lök och kryddpeppar så får dom lite mer smak, men dessa naturella är också kalasgoda! Nähä, på kläder och iväg. Ha en fin dag allihopa. ♥

 

ca 20 st
Du behöver :
Ca 1,5 kilo kokt potatis
5 dl vetemjöl
3 ägg
2 tsk salt
3 pkt bacon

 

GÖR SÅHÄR :
Skär bacon och bryn lätt i stekpanna, ställ åt sidan och låt svalna något. Pressa, riv eller ”stompa” den kalla kokta potatisen, blanda med vetemjöl, ägg och salt. Arbeta ihop degen så den blir smidig och lätt att jobba med. Blöt händerna och forma små bollar i tennisbolls-storlek och lägg bacon inuti. Nyp ihop och släta till. Lägg i kokande vatten, låt sjuda ca 10-15 min. När dom flutit upp till ytan är dom klara. Servera med lingon och smör och eventuellt grädde.

 

stekta_kroppkakor_vita_kokta
Godaste brunchen när det finns kroppkakor i kylskåpet. Dela dom på mitten och stek dom knapriga. Servera med lingon och smör.

 

 

Äppel-krabbelurer

äppelkrabbelurer
Hej på er! Då var vi i mitten på veckan igen och i morse fick jag en skööön sovmorgon då barnen har höstlov och jag inte börjar jobba förrän 14.00. Joline följde med Nicke tidigt då hon ska hjälpa till att vara flyttgubbe idag medan Max och jag har grejar här hemma och stekt äppel-krabbelurer till frukost. Inte fy skam. Det är så galet goda ju! 😛

 

Jag kokade äppelmos till söndagssteken i helgen och använde det i krabbelur-smeten. I vanliga fall brukar jag ha banan i men eftersom vi har så mycket äpplen så får man ta vara på dom på alla möjliga sätt nu. Nästa gång ska jag riva ner äpple i smeten men här blev det som sagt äppelmos. Prova er fram vilket ni gillar bäst. Nu ska jag fixa månadens räkning sen iväg o jobba… Och SEN – ledig till måndag eftermiddag. 😉  Ha en fin dag allihopa.

 

ca 20 st
Det här behöver du :
4 ägg
1½ dl strösocker
2,5 dl mjölk
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1½ dl äppelmos alt. rivet äpple

 

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker för hand till en jämn smet. Blanda ner övriga ingredienser. Rör om tills smeten är jämn och slät. Klicka ut små plättar i stekpannan &  stek i smör  på medelvärme. Vänd i socker blandat med kanel. Servera.

 

mellanmål_krabbelurer_skrabbelucker_äppelkrabbelurer_recept

 

krabbelurer_recept_äpple_äppelmos

 

krabbelurer_äpple_skrabbelucker_plättar_mellanmål_äppelmos_recept

 

Gratinerad kassler med ris och krämig sås

kassler_ugn_ris_gratinerad_gratäng
Hejsan hoppsan! Tänkte tipsa er lite snabbt om detta recept med kassler som är så vansinnigt gott. Jag är på språng till jobbet så denna form har jag precis tagit ur ugnen och den får övriga familjen njuta av senare ikväll. Vi åt den mycket när jag var liten och jag minns att jag verkligen älskade det. Ris och kassler i samma form och så den där goda såsen med en gnutta majonäs i som bara blir sååå krämig och god!

 

Kassler är lite underskattat tycker jag, det finns ju så ofantligt mycket gott man kan göra med den och detta är recept är nog min favorit men jag ser att jag aldrig lagt upp det tidigare här på Kryddburken så nu kommer det! 😉

 

6 port
Det här behöver du : 
4 – 5 port kokt basmatiris
600 gram kassler
Tomater
Oregano

 

Såsen : 
5 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 dl ketchup
1 msk sambal oelek
1 burk, ca 200 gram krossad ananas
1½ tsk nymalen svartpeppar
1 tsk Lawry´s kryddsalt

 

GÖR SÅHÄR : 
Koka riset och lägg på sidorna i en ugnsfast form så du får en tom mittendel där såsen ska vara. Rör ihop ingredienserna till såsen och slå i mitten av formen. Skiva kassler och lägg ovanpå såsen. Toppa med små tomater i olika färger, oregano och sist några skivor ost på kasslern. Gratinera ca 20 min i 225 grader.

 

kassler_i_ugn_kasslergratäng_allt_i_ett_sås_ris
Jag köper oftast ICA´s vinmarinerade kassler, tycker den är den absolut godaste!

 

ris_kassler_kasslerlåda_kasslergratäng_kassler_i_ugn_allt_i_ett_sås
Lägg riset i en ugnsfast form längs bägge långsidorna.

 

kassler_sås_i_ugn_ris_gratinerad
Ingredienserna till såsen rör ihop kallt. Snabbt och enkelt! 😛

 

sås_kassler_kasslergratäng_gratinerad_kasslerlåda
Fyll mitten med såsen.

 

vinmarinerad_kassler_kasslerlåda_allt_i_ett
Skiva kasslern i ca 0,5 cm eller vad du själv tycker är lagom.

 

kassler_kassler_ugn_gratäng_gratinerad_sås
Lägg skivorna ovanpå såsen och toppa med tomater, oregano och lite riven ost.

 

kassler_i_ugn_gratinerad_ris
Gratinera i 225 grader, ca 20 min.

 

kasslergratäng_ris_ugn_gratinerad
Smaklig måltid! Allt-i-ett. 😉

 

Billig och lättlagat mat för studenter!

studentmat_billig_mat_lättlagat
När jag studerade var inte budgeten speciellt stor. Jag gick på internatskola och bodde kollektivt med sex andra. Vi delade kök. TV-rum, badrum och dusch. Den ”månadspeng” vi hade i form av studiebidrag räckte inte långt och prioriterades inte alla gånger till mat… 😉 Vi sprang till Konsum efter skoltid och köpte snabbnudlar, chips och lättöl som de flesta andra men då och då lyxade vi till det med snabbmakaroner som vi blandande med pulverbearnaise eller dränkte dom i ketchup. 😛 Hade vi råd liftade vi med någon på skolan som hade bil och åt på McDonalds, men det var inte ofta!
Kulinariskt var det med andra ord inte och inte speciellt nyttigt heller.

Jag får ofta frågor om jag inte kan lägga upp ett inlägg med billig och god mat till er som studerar eller är ensamstående eller kort och gott bara väldigt budgetsmart mat, och visst kan jag det. 😛

 

För att kunna äta både gott, nyttigt och billigt måste man planera och även om man är ensam kan det vara klokt att då och då göra storkok av någon middag som går att frysas ner i matlådor eller varieras med olika tillbehör. Passa på att handla när det är erbjudande, röda prislappar och undvik hämtmat och färdigrätter.

Potatis, lök, ägg, pasta och konserver kan man komma väldigt långt med och det är billiga ingredienser som jag tycker man alltid ska ha hemma. Bakad potatis på nån god röra, minipajer, en matig smörgås i grilljärnet, en snabb wok med favoritgrönsakerna, smakrika omeletter, tortillapizza, färsk pasta med hemkokt tomatsås etc etc.

 

Sallad och grönt är oftast lite dyrare men välj grönsaker som håller sig ett tag som tex. vitkål, broccoli, frysta ärtor, morötter mm. Med väldigt få medel kan du också odla egen krasse eller groddar som både är nyttiga och goda.

Det var många år sen jag la upp den här matlistan men jag tycker den kan komma väl till pass här. Den visar kort och gott hur planering kan både förenkla och få pengarna att räcka.

 

Måndag
Köttgryta från söndagens storkok. Här behöver vi bara koka potatis eller ris och fixa en sallad.
Tisdag
(Kokar några extra ägg till frukosten så det finns till middan)
Det finns kokt potatis över från måndagens middag. Det blir med andra ord stekt potatis, korv, kokta ägg, och spenatsås.
Onsdag
Överbliven stekt korv, funkar fint i en makaronipudding idag. Bara koka pasta. Blanda tillsammans med korv i en form och grönsaker ur kylen. Ta vad som finns. På med en bechamelsås eller äggstanning.
Torsdag
Soppa! Vi gör en vegetarisk potatis och purjolökssoppa.
Fredag
Idag blir det biffar med rostade rotfrukter i ugn och vitlöksyoghurt. Potatis & purjolökssoppan mixas med stavmixer och används i smeten till biffarna.
Lördag
Överblivna biffar används till lunchbaguetter med rödbetssallad idag.
Två hela kycklingar åker in i ugnen. Kyckling fajitas i tortillabröd ikväll!
Söndag
Kycklingomelett till lunch.
Ugnspannkaka med äpple & fläsk till middag. Det finns säkert lite rotfrukter kvar såsom morötter, eller potatis som du också kan riva ner i ugnspannkakan.

 

Förutom att maten ska vara budgetsmart så kanske den borde vara lättlagad också när man kommer hem efter skolan och har studierna som hänger över en.
Soppor! Soppor tycker jag är perfekt mat när man sitter med skolböckerna, man kan krypa upp i ett soffhörn med en bok i handen och soppmuggen i den andra. I en god soppa krävs inte många ingredienser. Som t ex potatis och purjolökssoppan. Potatis + purjolök + buljongtärning + vatten. Enkelt att köpa med sig hem från skolan.
Morotssoppan är också en lätt favorit.

 

potatissoppa halloumi_soppa_ost_morotssoppa
Recept på potatis och purjolökssoppa HÄR & HÄR
Morotssoppa, recept HÄR

 

Rätter med allt-i-ett är också förträffligt och man har ont om tid och maten sköter sig näst intill själv i ugnen med några få förberedelser. Här kommer några tips!
lättlagat_middagstips_korv_bacon kyckling_rotsaker_i_ugn
Allt-i-ett med majskolvar, korv, bacon och tomat. Recept HÄR
Höstkyckling, allt-i-ett. Recept HÄR

 
Och den älskade pastan förstås, den tillhör såklart en students vardag. 😛
pastasås_med_bacon_pasta italiensk_buffe_pastasallad_pesto_soltorkade_tomater
Fullkornspasta i krämig sås med bacon och lök. Recept HÄR
Italiensk pastasallad med röd pest och soltorkade tomater. Recept HÄR

 

Gratängerna ska vi heller inte glömma bort. Som lasagne, sheherds pie, skinklåda, makaronipudding mm.

skördegratäng_skördelåda_gratäng_låda_kassler_potatis_purjolök recept_shepherds_pie
Kasslergratäng, allt-i-ett direkt ur matberedaren. Recept HÄR
Shepeherds pie med potatismos och köttfärs. Recept HÄR

 

Och sist men inte minst storkoken som kan frysas i matlådor och sedan värmas upp. Se till att handla till bra priser och gör rejäla mängder så räcker det länge. En köttfärssås kan ju som ni vet användas på 21 olika sätt!

ytterfile_gryta_recept texas_chili_köttgryta_chiligryta_recept
Köttgryta av fläskytterfilé. Recept HÄR
Texas chiligryta. Recept HÄR

 

Potatis-frittata parmigiano

frittats_parmesan_paprika
Gomorron härliga tisdag! 😛 Idag bjuder jag er på ett underbart recept på potatis-frittata. En väldigt matig ”omelett” med potatis och grönsaker. Den här varianten är perfekt om du har kokt potatis över i kylskåpet. Variera sen efter vilka grönsaker du har hemma och en god riven ost. Jag använder parmesan men det går naturligtvis bra med vilken annan ost också.

 

Frittata skärs i små tårtbitar och är perfekt att laga och servera till t ex brunch.

 

Det här behöver du : 
4 – 5 kokta potatisar
1 röd paprika
8 ägg
1 dl grädde
200 gram riven parmesanost
1 – 2 tsk D´Elidas chilisås
1 msk bruschettakrydda (gourmetgruppen)
Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med olivolja. Skiva potatis och paprika och fräs på så de får lite färg. Krydda med salt, peppar och bruschettakrydda. Vispa ihop ägg med grädde, chilisås och riven parmesan. Slå över pannan. Stek på svag värme eller ställ in i ugnen tills äggblandningen stelnat. Jag steker på spisen hela tiden men använder ett lock mot slutet.

 

frittata_ingredienser

frittata_parmesan_ost

potatis_frittata

frittata_recept_potatis_parmesan

frittata_recept

frittata