Ibland blir längtan efter en riktigt värmande och mustig soppa väldigt påtaglig. Speciellt en frusen, regnig och blåsig dag efter jobbet, visst vill man egentligen sätta sig till bords till den där perfekta och långkokta köttsoppan med klimp men allt hinns verkligen inte med vissa dagar.
Har du dock ett par potatisar och en bit purjolök löser sig det mesta.
Det här är min absoluta favorit av vardagssoppor som går fort att tillaga och är både enkel och billig.
Egentligen består huvudingredienserna enbart av potatis + purjolök + vatten + buljong. Det är själva basen som är nog så god efter att kokat upp och vispats grovt till en soppa som fortfarande har lite bitar.
Vill man lyxa till det kan man tillsätta både grädde, créme fraiche eller färskost och lite mer örter.
I mitt recept har jag gjort min egen lyx-variant med extra smak från grunden med torkade örter, en gnutta färskost på slutet och sen toppade jag soppan med riven parmesan. Till detta serverade jag varma baguetter penslade med olivolja och samma örtkryddor som jag använde i soppan. Galet gott bröd att doppa med.
4 – 6 port
Det här behöver du :
1 kg potatis (Asterix)
1 purjolök
2 msk torkade örtkryddor
1 tsk D’Elidas chilisås
5 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 msk kycklingfond
50 gram philadelphiaost
Salt och peppar
Riven parmesan
GÖR SÅHÄR :
Skala och dela potatisen i mindre bitar. Skölj o skiva purjolöken. Hetta upp en rymlig gryta med smör och lägg i potatis, purjolök och de torkade kryddorna. Väns runt i ca 5 minuter. Slå på vatten och fond och låt koka upp. Sänk värmen och rör ner philadelphiaost. Smaka av med salt och peppar.
Potatis, purjolök… Osten är mer lyx och inget som egentligen behövs, men väldigt gott!
Ännu ett lyx är ju såklart varma baguetter, hembakade eller köpta. Pensla med olivolja och örtkryddor. Skjuts in ugnen en stund. Doppa i soppan och allt blir fulländat.