Bakad potatis med cream cheese och baconröra

Fredag och äntligen helg! En skön känsla då alla är hemma och lediga tillsammans och som alltid är fredagarna lite extra kvällslata, lite som att pysa ut luften på en badboll som studsat runt hela veckan. Det är tillåtet att pusta ut och ta igen sig och göra nåt roligt och avkopplande istället. Imorgon ska Nicke iväg på dan och fixa med en transport. Joline och jag och Bronco styr kosan mot Kalmar för att shoppa lite. Hon vill ha en ny säng så tillbehör o attiraljer kan vi köpa imorgon så kan Nicke ta hem sängen med skåpbil nån dag framöver. Vi ska även hitta lite kläder till begravningen som är på fredag nästa vecka. 

Bronco har ”förbrukat” vår dörrmatta så en ny sådan behövs också införskaffas, sen ska vi ta en promenad med honom vid Kalmar slott innan sedvanligt restaurangbesök. Tror det lutar åt kinamat, vi får se. Blir kul med en liten utflykt i alla fall. Sen är det melodifestivalkväll och jag tror jag köper med lite plockmat och ostbricka hem. Gott småplock framför TV:n funkar alltid. 

Vad har ni för helgplaner? Sportlovstider? 

Här kommer ett gott tips jag tycker ni ska prova ikväll. Går väldigt fort att röra ihop och bakpotatisarna sköter ju sig själv i ugnen. Att det kan vara så gott med potatis??! 😋 

 

4 port 

Det här behöver du : 

4 bakpotatisar 

Olja & Lawrys kryddsalt

 
Röran : 

3 pkt bacon 

200 gram philadelphiaost

3 msk créme fraiche 

3 finhackade salladslök

2 pressade vitlöksklyftor 

Salt & peppar 

Några droppar D’Elidas chilisås 

  

GÖR SÅHÄR : 

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta bakpotatisarna, torka och lägg på folie. Gnid in med olja och krydda skalet med Lawrys kryddsalt. Skjuts in i ugnen ca 1 timme. Lägg ut baconskivorna på en ugnsplåt och stek samtidigt tills de blivit knapriga. (Skönt o slippa stekos och fettstänk) 

Ta ut baconet och låt svalna något innan du skär de i mindre bitar. 

Rör ihop bacon med övriga ingredienser till röran och smaka av. Servera röran till rykande heta bakpotatisar och en god sallad. Trevlig kväll! 

 

 

Ris och kasslergratäng med ostsås, allt-i-ett!


Dagarna rullar på i en galen hastighet o tiden bara försvinner i ett virrvarv av förkylning o sorg. Hela familjen låg mer eller mindre nerbäddad förra veckan med feber och hosta… Nu börjar de ordna upp sig, bara jag kvar som förmodligen lyckats hosta av ett revben som gör fördjävligt ont rent ut sagt! Att bara ta ett djupt andetag gör ont o så hosta på de… Tycker det kan räcka nu! Tio dagar kvar till begravningen också och det är många känslor och tankar om hur det ska bli… Inget man ser fram emot men ändå skönt med ett riktigt sista farväl. Planerar att göra en egen gravkrans med sidenband, hittar bara inte materialet jag vill ha så jag letar febrilt efter vetekärvar men det är inte direkt årstid för de och ingen bonde härikring tycks ha några heller… Har beställt ett fint, personligt smycke till min mamma iallafall och hoppas att det hinner komma tills dess så hon kan ha det på sig. 

Inte min mening att verka negativ, livet går ju alltid vidare såklart. Men man ska vara tacksam för det man har och att man lever och har hälsa, att få ha sina nära och kära omkring sig i vått och torrt och någon att luta sig emot när det blir jobbigt. Att man har varann är helt ovärdeligt när svårta stunder vandrar in i ens liv. 

Nu tänkte jag bjuda er på ett recept jag lagade i förra veckan. En väldigt tacksam & smidig rätt, allt-i-ett med ris, kassler, ananas, cheddarost och gratinerad med ostsås. Supergod och räcker till många. 

Imorgon är det alla hjärtans dag, en fin påminnelse i allt elände! Stor kram på er. ❤️ 

  

6 – 8 port 

Det här behöver du : 

6 port kokt basmatiris 

2 tärningar grönsaksbuljong 

6 dl ostsås 

600 gram kassler

8 skivor ananas

8 skivor cheddarost 

1 gul snackspaprika

1 ask små plommontomater 

2 msk oregano 

 

GÖR SÅHÄR : 

Koka riset tillsammans med två buljongtärningar. Häll i en ugnsfast form och slå på hälften av ostsåsen. Lägg på skivor av kassler, varvat med ananas och cheddarost. Slå på resten av ostsåsen och toppa med oregano. Gratinera i ugn på 200 grader

 

Riset har fått koka i buljong och hällts i formen. 

 

Slå på hälften av ostsåsen på riset och lägg sedan på kassler i skivor.  

  

Varva med ananas, cheddarost, paprika och tomater. 

 

Slå på resten av ostsåsen. Toppa med oregano. Gratinera ca 20 minuter på 200 grader. 

 

Smaklig måltid! 

 

Orullade fläskrullader


Jag tänkte att jag skulle gjort fläskrullader idag då jag hade fina skivor skinkschnitzel i kylen. Plockade fram allt på köksbänken som jag skulle ha. Hade tänkt fylla dom med bacon, ett tunt lager dijonsenap och inlagd gurka. Hade lagt ut köttet på skärbrädan och skulle börja banka ut det. DÅ slog de mig när jag letade efter köttklubban att den finns ju inte mer… Sist jag använde den, måste nog varit flera månader sen så lossnade själva klubban från skaftet och flög genom halva köket och jag ides inte bry mig om att laga den då den va så gammal ändå. Den åkte ner i soporna o jag tänkte att jag köper en ny, bättre! Sen… 

Så idag blev det inga rullader. Plastfolien slut också och inget mer vettigt att banka med än en kavel. Vägrar att banka med mina stekpannor då handtagen bara blir lösa… Gjorde några tappra försök med kaveln på en bit men jösses vilket bankande så jag gav upp o tänkte om. Det fick bli nästan som jag hade tänkt fast med orullade rullader! 😜 Haha! 

Det blev i alla fall riktigt, galet gott och köttet fick puttra ett par timmar så det blev mört och saftigt med alla goda smaker ur grytan. Kan verkligen rekommendera detta recept. Det blir inte alltid som man tänkt sig, men ibland kan det till och med bli bättre! 

 

Det här behöver du : 

600 gram skivad skinkschnitzel

2 msk torkade örtkryddor 

1 tsk Trocomare örtsalt 

1 pkt, 120 gram bacon 

1 stor morot

1 stor palsternacka 

1 gul lök 

1 liten purjolök 

1 liter vatten 

1 msk ljus soja 

1 msk dijonsenap 

2 msk Knorr pulverbuljong grytbas

1 msk kycklingfond 

100 gram färska champinjoner 

Maizenamjöl + vatten till redning 

Salt & peppar  

 

GÖR SÅHÄR : 

Bryn köttet i stekpanna med smör. Krydda med torkad örtkrydda och trocomare örtsalt. Lägg över köttet i en rymlig gryta. Fräs på bacon, lök, purjolök, morot och palsternacka i samma panna som köttet stektes i. Häll över i grytan när baconet fått fin färg. Vispa ur pannan med lite vatten och slå över även det. Tillsätt resterande vatten, soja, senap, buljong och fond i grytan och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt småputtra under lock ca två timmar. Tillsätt champinjonerna. Red av med maizenamjöl utrört i vatten. Justera mängden sås efter eget tycke och smak o tillsätt mer vätska om du önskar mer sås. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis och äppelmos. 

 


Bryn köttet i stekpanna med smör och krydda med torkad örtkrydda samt trocomare örtsalt. Lägg över i en rymlig gryta allt efter hand de blir klara.  

Efter att köttet brynts lägger jag i resterande ingredienser och fräser på i samma panna. Vispa sedan ur pannan med vatten och häll i grytan.  

 Låt puttra på låg värme med lock ca 2 timmar.  

En riktigt ljuvlig doft av denna gryta sprider sig i köket och det är väldigt svårt att inte smaka av hela tiden. 😜 Tillsätt champinjonerna på slutet innan du smakar av. 

Korvslantar och godaste makaronilådan

Det blir ju ibland grillkorv över efter helgerna, både ogrillade och grillade och då är mitt bästa tips att ta tillvara dom i en ”allt-i-ett-rätt” antingen som omelett, pyttipanna, gratäng eller som jag gjorde idag och fräste på dom tillsammans med lök och slog på makaroner och äggstanningen till en sån otroligt god makaronilåda eller pudding, kalla det vilket ni vill! Så enkelt och vansinnigt gott med massa Heinz ketchup på! 😜  

 

6 port

Det här behöver du : 

4 port koka Kungsörnens idealmakaroner 

Ca 500 gram blandad korv 

1 gul finhackad lök 

Smör till stekning 

 

Äggstanning :

4 ägg 

4 dl vatten el mjölk, el gräddmjölk 

Salt 

Svartpeppar 

Italiensk salladskrydda 

Riven greveost 

romanticatomater 

 

GÖR SÅHÄR : 

Skär korven i mindre bitar och fräs på i stekpanna med finhackad lök. Koka under tiden upp makaronerna. Lägg korv och lök i en ugnsfast form med höga kanter. Slå av vattnet på makaronerna och blanda med korven i formen. Vispa ihop äggstanningen med kryddorna och häll över. Toppa med riven ost. 

Gratinera i ca 30 minuter i 200 grader. Lägg på tomater och riv över lite mer ost när du tagit ut formen ur ugnen. Glöm för guds skull inte ketchup! 

 

Korven skuren i bitar som fått fräsa ihop med finhackad gul lök. Lägg allt i en ugnsfast form med höga kanter. 

 

Slå på makaroner, fyra ägg + 4 dl vatten och blanda runt. Toppa med riven ost och kryddor. Skjuts in i ugnen ca 30 minuter i 200 grader. 

 


Toppa med färska romanticatomater, lite extra riven ost och en massa, massa ketchup! 😜 

Pulledpork av skinkstek i Crock pot

Blir mer och mer förtjust i min nya Crock pot. Så fenomenalt duktig den är! 😜 Allt blir så gott, saftigt och sköter sig själv när man är på jobbet, sover eller är iväg på andra äventyr. Långkok är något jag alltid tyckt om och brukar ofta tillaga på spis eller i gryta men nu låter jag pottan sköta mångt och mycket av del delen. Köttfärssåser… Alltså hur gott blir det inte? Soppa, söndagsstek, kycklingben, sjömansgryta, risgrynsgröt, och pulledpork – som gjort för denna apparat!

Jag krånglar inte till det så mycket här. Ett stycke skinkstek, en flaska glaze med vitlök/honung och därpå Tony’s grillkrydda. Åtta timmar på hög. Klart! Dra isär köttet, smaka av skyn och slå på.

Här serverade jag köttet tillsammans med gallerpotatis, fetaostsallad, fefferoni och vitlökssås.

 


Medan du jobbar en fredag, jobbar pottan med matens tills alla kommer hem!

Wienerlängd med vanilj och björnbär

Kikar in och tipsar om en supersnabbt och enkelt fikabröd som blir otroligt gott!  Wienerlängd, bakat på färdig smördeg med rårörda björnbär och vaniljkräm. 

Gott till eftermiddagsfikat och en kopp kaffe. 

 

Det här behöver du : 

1 förp färdigkavlad smördeg

100 gram frysta björnbär 

0,5 dl strösocker

2 dl vaniljkräm 

Florsocker + vatten 

 

GÖR SÅHÄR : 

Tina björnbären och rårör med sockret tills det löst sig. Vispa ihop vaniljkräm av marsanoulver och mjölk, lite tjockare i konsistens än till sås. Rulla ut den färdigkavlade smördegsbotten och gör ett tre-slag. Bred ut björnbärssylten och vaniljkrämen i mitten. Grädda i 15-20 minuter, 200 grader tills den fått fin färg. 

Låt svalna. Rör ihop florsocker och vatten och ringla över wienerlängden i mitten. Skär upp i snittar. 

  

Färsk ostfylld tortellini med grönmögelostsås 

img_6240.jpg

Har ni åkt runt på några julmarknader ännu? Eller något inplanerat?

Jag älskar att strosa runt på just julmarknader hit o dit för att träffa leverantörer, köpa in lite nya ostar som är mina absoluta favoriter att fynda. Likaså hemkokta karameller och rökta viltkött. Förra helgen var vi iväg en sväng till Borgholm där torget bjöd på många fina mathantverk. Vi köpte med oss fudge i olika smaker, grönmögelosten BLÅ ASTRID och lite julpynt.

Osten fick bli en del av middagen den kvällen. Färsk, oddtfylld tortellini som jag serverade med en krämig ostsås där BLÅ ASTRID från Åsbergets gårdsmejeri  fick ingå. Otroligt god och smakrik. För att vara en grönmögelost (gjord på komjölk)  är den väldigt len och mild i smaken, lite hårdare i konsistensen än tex StAgur, gorgonzola, roquefort mm så den kräver att få stå i rumstemperatur en bra stund före servering. Den blev lite missvisande i smaken ute på julmarknaden i minusgrader men inomhus är den gudomligt god. Prova den om ni inte redan gjort.

 

Ostsås med grönmögelost till 4 port

Det här behöver du : 

4 port färsk ostfylld tortellini

2 msk smör

1,5 msk vetemjöl

4 dl gräddmjölk (hälften grädde/mjölk)

100 gram philadelphiaost

Salt

Nymalen svartpeppar

100 gram valfri grönmögelost

 

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i stekpanna. Pudra över vetemjölet och vispa slätt. Slå på gräddmjölken och tillsätt färskosten och låt koka upp under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Låt småputtra ca 10 minuter under tiden du kokar tortellinin. Smula ner osten sist av allt och rör om. Servera med tortellini och kokt broccoli. Lite grovhackade valnötter passar väldigt bra till att strössla över före servering. Nu hade jag inga valnötter hemma så jag tog lite grovsmulad ost istället så man får lite hela bitar av smaken också. Supergott!

 

img_6239.jpg


Nyttig chokladmousse med avokado och banan

image

Hej på er! Nu har jag testat ännu ett gott recept på sötsaker. Då jag tycker om att experimentera och testa nya, nyttiga recept i köket så var detta ett måste för mig som är galen i choklad. Jag kikade runt och hittade ett recept på chokladmousse med avokado på Åse’s blogg 56kilo. Hon lägger upp goda, nyttiga LCHF-recept som är värda att prova.

Jag ökade dock mängden kakao och la till banan i receptet. Detta är något man måste testa. Jag personligen tyckte detta var godare än vanlig chokladmousse och vem kan motstå en len, nyttig och god dessert med mycket chokladsmak? /Joline

 
Det här behöver du:

2 mogna avokado

1 banan

1 – 2 dl kakao av fin kvalitè

2 msk honung

0,5 dl mjölk

 
GÖR SÅHÄR:

Kör avokado och banan i matbredare med kniv tills det blir helt slätt utan klumpar. Tillsätt sedan kakao, honung och mjölk och mixa len. Om du inte vill ha en lika stark chokladsmak så minska endast mängden kakao.

Lite lyxigare potatis och purjolökssoppa


Ibland blir längtan efter en riktigt värmande och mustig soppa väldigt påtaglig. Speciellt en frusen, regnig och blåsig dag efter jobbet, visst vill man egentligen sätta sig till bords till den där perfekta och långkokta köttsoppan med klimp men allt hinns verkligen inte med vissa dagar. 

Har du dock ett par potatisar och en bit purjolök löser sig det mesta. 

Det här är min absoluta favorit av vardagssoppor som går fort att tillaga och är både enkel och billig. 

Egentligen består huvudingredienserna enbart av potatis + purjolök + vatten + buljong. Det är själva basen som är nog så god efter att kokat upp och vispats grovt till en soppa som fortfarande har lite bitar. 

Vill man lyxa till det kan man tillsätta både grädde, créme fraiche eller färskost och lite mer örter. 

I mitt recept har jag gjort min egen lyx-variant med extra smak från grunden med torkade örter, en gnutta färskost på slutet och sen toppade jag soppan med riven parmesan. Till detta serverade jag varma baguetter penslade med olivolja och samma örtkryddor som jag använde i soppan. Galet gott bröd att doppa med. 

 

4 – 6 port

Det här behöver du :

1 kg potatis (Asterix)

1 purjolök 

2 msk torkade örtkryddor 

1 tsk D’Elidas chilisås

5 dl vatten 

2 msk grönsaksfond

1 msk kycklingfond

50 gram philadelphiaost 

Salt och peppar 

Riven parmesan 

 

GÖR SÅHÄR : 

Skala och dela potatisen i mindre bitar. Skölj o skiva purjolöken. Hetta upp en rymlig gryta med smör och lägg i potatis, purjolök och de torkade kryddorna. Väns runt i ca 5 minuter. Slå på vatten och fond och låt koka upp. Sänk värmen och rör ner philadelphiaost.  Smaka av med salt och peppar. 

 

Potatis, purjolök… Osten är mer lyx och inget som egentligen behövs, men väldigt gott! 

 

Ännu ett lyx är ju såklart varma baguetter, hembakade eller köpta. Pensla med olivolja och örtkryddor. Skjuts in ugnen en stund. Doppa i soppan och allt blir fulländat. 

 

Värmande spagetti o baconpanna


Det är Fars dag idag och jag har äntligen lite tid att sätta mig o fixa lite bilder från kameran, uppdatera Kryddburken och förbereda en del inlägg för veckan.

Vi var iväg igår till Helsingborg, närmare bestämt Billesholm för att träffa lilla valpen vi ska hämta i mitten på december. Jösses in-i-bomben så gudasöta dom är… En knubbig liten riesenschnauzer-hane från kennel Riesenspass. Väntan är olidligt lång när man hållt i en liten valp som man vet snart ska flytta hem. Men först måste dom ju vara färdigbakade! ;-P Snart är han här lilla Bronco som vi tänkt döpa honom till.

Nu kom precis Joline & Nicke hem från Condis, hon ville bjuda pappsen på fika och snart ska jag förbereda kvällsmiddagen som han önskat. Ni ska såklart få recept och bilder på det sen.

Nu till dagens tips på en väldigt värmande, snabblagad pasta med bacon i krämig sås som kan behövas nu när minusgraderna hägrar.

 

4 -6 port

Det här behöver du : 

4 port kokt spagetti

3 pkt skivat bacon

2 vitlöksklyftor

4 dl vatten

3 msk grönsaksfond

1 tsk D’Elidas chilisås

2 dl créme fraiche

3 äggulor

Svartpeppar

Parmesan

1 näve sugar snaps

 
GÖR SÅHÄR : 

Strimla bacon och stek i rymlig panna i lite smör. Finhacka vitlöken och tillsätt. När baconet är knaperstekt, slå på vatten, fond, chilisås och créme fraiche. Sänk värmen och låt småputtra några minuter. Dra pannan från plattan och rör ner den kokta spagettin och äggulorna. Toppa rejält med nymalen svartpeppar.

Riktigt krämig, god och värmde. Snart färdig att serveras.

img_5684.jpg

Finaste Söndagen här i Öjkroken på Fars dag.