Glaserad äppeltarte med vaniljglass


God morgon! Vilken härlig lördag vi har med strålande sol! Själv sitter jag på jobbet några timmar till sen ska jag hem till mina hjärtan och njuta av ledighet och tid tillsammans. Självklart måste jag bjuda er på en liten godsak till eftermiddagskaffet eller varför inte till kvällens dessert?

Äppeltarte är bland det enklaste du kan göra, här har jag glaserat den med aprikosmarmelad och en liten skvätt calvados. Glassen med kondenserad mjölk känner ni igen sen tidigare så det är bara att köra på. Ät, njut och må gott i vårvärmen nu. Trevlig helg på er! 

4 port
Det här behöver du : 
2-3 stora syrliga äpplen
1 ark färdigkavlad smördeg
2 msk socker
1 msk kanel
4 msk aprikosmarmelad utan hela bitar
En skvätt calvados (kan uteslutas)

GÖR SÅHÄR :
Rulla ut smördegen och ta ut 4 mått till portionsformar, runda eller som här hjärtformade. Tryck ner degen lätt i formarna. Skölj och skär äpplena i halvmånar och lägg ut på smördegen. Blanda socker och kanel och strö över varje form. Grädda i 200 grader ca  25 min, eller tills de fått fin färg. Ta ut formarna och pensla över marmelad blandat med calvados medan dom ännu är varma. Servera med vaniljglass.


Vaniljglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du : 

5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 vaniljstång

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skrapa ur fröna från en vaniljstång.
Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering och låt tina något i kylen.


Lägg ut halvmånar av äpplen i formen med smördeg.


Pudra över socker & kanel.


Pensla med marmelad blandat med calvados medan de ännu är varma.


Servera med godaste vaniljglassen.

Min äppelpaj

Perfekt recept för 4 personer och otroligt gott! Ingredienser Smuldeg 1 dl vetemjöl 1 dl havregryn 1 msk socker 100 g margarin Pajfyllning 6 äpplen 2 msk socker Gör så här Smörj formen. Finfördela margarinet och blanda med mjöl och socker till en grynig massa. Skär äpplena i tunna skivor och lägg dem i formen. … Continue reading Min äppelpaj

Inlägget Min äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med kesella
Den godaste äppelpajen (smulpaj) med smuldeg. Pajdegen har en inte riktigt pajaktig konsistens, men blir bra ändå. Ingredienser Pajsmulor: 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 1½ dl socker 1 tsk vaniljsocker 125 g smält smör Pajdeg: 1 dl filmjölk 1 ägg Fyllning: 1 burk (250 g) kesella 1 dl socker 1 ägg [...]
Äppelpaj med kesella

Den godaste äppelpajen (smulpaj) med smuldeg. Pajdegen har en inte riktigt pajaktig konsistens, men blir bra ändå. Ingredienser Pajsmulor 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 1½ dl socker 1 tsk vaniljsocker 125 g smält smör Pajdeg 1 dl filmjölk 1 ägg Pajfyllning 1 burk (250 g) Kesella 1 dl socker 1 ägg … Continue reading Äppelpaj med kesella

Inlägget Äppelpaj med kesella dök först upp på Äppelpaj.se.

Knäckig äppelpaj som inte får missas!

Knäckig äppelpaj som inte får missas! Trebarnsmorsans knäckiga äppelpaj. Hon varnar för att detta kan vara den godaste äppelpajen du har ätit och jag är villig att hålla med henne.”Ni har aldrig ätit en godare äppelpaj. Jag lovar.” Trebarnsmorsan! Trebarnsmorsans “Jag får svära i min egen blogg va? Satan vad gott! Min bästa uppfinning hittills … Continue reading Knäckig äppelpaj som inte får missas!

Inlägget Knäckig äppelpaj som inte får missas! dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj á la Fia
Blanda socker och margarin ”fluffigt”. Blanda i mjölet, den hackade mandeln och äggulan. Rör om. man kan gärna sätta i lite vaniljsocker också. Skala, kärna ur och skiva äpplena, lägg i botten av en pajform (ca 28 cm diameter) Klicka ut smeten så den täcker äpplena (mycket kladdig, går bäst med bruk av två teskedar), [...]
Äppelpaj á la Fia

Blanda socker och margarin “fluffigt”. Blanda i mjölet, den hackade mandeln och äggulan. Rör om. man kan gärna sätta i lite vaniljsocker också. Skala, kärna ur och skiva äpplena, lägg i botten av en pajform (ca 28 cm diameter) Klicka ut smeten så den täcker äpplena (mycket kladdig, går bäst med bruk av två teskedar), … Continue reading Äppelpaj á la Fia

Inlägget Äppelpaj á la Fia dök först upp på Äppelpaj.se.

Ebbas Äppelpaj

Blanda snabbt ihop ingredienserna, helst i en matberedare. Tillsätt ev några droppar vatten ifall degen inte vill gå ihop sig. Bred ut degen med en vattensköljd stekspade över äppelklyftorna. Sätt in i ugnen i 35 minuter. Låt svalna. Servera med lättvispad grädde Ugn: 175° 5-6 goda äpplen (skalas, kärnas ur och skärs i klyftor, som … Continue reading Ebbas Äppelpaj

Inlägget Ebbas Äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj på härliga vinteräpplen

Härligt äppelpaj recept på en skånsk äppelpaj och smulpaj från Bakspecialisten Jessica!  Receptet är en blandning  av skånsk äppelpaj och smulpaj. Ingredienser Pajbotten Smör, att smöra formen med 2 dl ströbröd Pajfyllning 5-6 äpplen 3 dl äppelmos 3 msk mald kanel Smultopping 250 g smör 2 dl strösocker 2 dl havregryn 2 dl ströbröd 2 dl … Continue reading Äppelpaj på härliga vinteräpplen

Inlägget Äppelpaj på härliga vinteräpplen dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med smultopping

Äppelpaj recept med smultopping som Malin Hellberg och Peter gjorde tillsammans! Hon tycker att pajen är barnsligt lätt att göra och lika barnsligt gott att äta! Pajen passar utmärkt med någon av de svenska äppelsorterna som finns att köpa i affärerna nu (om man inte har ett eget äppelträd förstås, det vore ju det optimala). … Continue reading Äppelpaj med smultopping

Inlägget Äppelpaj med smultopping dök först upp på Äppelpaj.se.