Kladdkaka LCHF
Kladdkaka  LCHF
Källa: Sabina
Portioner: 2

Ingredienser:
2 ägg
2dl sukrin (socker) kalorifritt
1dl mandelmjöl
vaniljpulver eller flytande vaniljarom efter behag.
100g smör
Toppade 3msk cacao (men de smaka minst 60% choklad)

Gör så här:
Smält smöret, blanda ihop ägg o socker poröst,
Blanda i alla andra ingredienser försiktigt, och häll över i en smord form , in i ugn 15-20 min beroende på hur kladdig du vill ha den.

Jag hade den i ugnen 18 min ca, och då var den "geleig" och kladdig, men när den sen svalnat blev den fast men inte sockerkakig.

Så även om den är JÄTTE kladdig vid 15 min så kan du ta ut den ändå o låta den svalna o laga sig själv de sista utanför ugn..

175 grader förresten
Min lovsång till äggmjölken

äggmjölkdags för att sjunga lovsång till äggmjölk igen…

Denna superuppfinning!

Vad har man den till undrar kanske de nya, här ska jag rabbla det jag använder äggmjölken till eller anser den kan användas till:
1. Frukost eller lunch
2. På resande fot i termos
3. Som flytande föda efter operation
4. Att baka med som alternativ vätska
5. Välling till barnen
6. I kaffe eller te

Det man absolut måste lägga på minnet är denna är tusentals gånger bättre som flytande NÄRINGSRIK föda efter operation än den blaskiga, äckliga och näringsfattiga välling som bjuds alla nyopererade på sjukhusen.

GLÖM INTE DENNA ÄGGMJÖLK TILL DETTA ÄNDAMÅL!
Dock behöver man ju snälla anhöriga som kan tillreda äggmjölk hälla på termos och komma till en på sjukhuset…

Mitt recept på äggmjölk som jag finner godast:
1 helt ägg och 2 gulor, mixar dem med kakao säkert 2 tsk eller mer.
Kokar upp 2 dl vatten och runt 40-50 gram osaltat smör och/eller annat gott fett som kokosfett med eller utan smak.

Jag låter smörvattnet koka upp flera gånger och häller i lite i taget och mixar ca 3 gg, allt för att vara säker på att äggmjölken kommer upp i över 70 grader. Rå äggvita innehåller avidin och är ohälsosamt i stora mängder och ofta.

Givetvis går den att smaksätta med  annat, ex vaniljpulver, kanel eller  kardemumma mm bara att prova ut sina egna smaklökar vad som är godast.

 

 

 

Bloggar etiketter:

Creamcheese raspberry swirls-My way

Vetedeg på 5 dl vätska, jag använder som vanligt Sju sorters kakor recept.
 
Fyllning:
150 gr Philadelphiaost
150 gr Vaniljkräm
 1 tsk vaniljpulver
300 gr frysta hallon
 
Cream cheese glasyr:
65 g smör (rumsvarmt)
1,75 dl florsocker
40 g Cream cheese
1/4 tsk vaniljessens
Rör ihop.
 
Blanda ihop Philadelphiaost, vaniljpulver och vaniljkräm.
Kavla ut vetedegen, smörj på fyllningen och strö på hallon. Rulla ihop, skär i bitar och lägg i en rund form eller i pappersformar. Låt jäsa ca 30 minuter. Baka i 220 °c till gyllenbrun. Låt svalna, spritsa sen på glasyren.
 
Jag gjorde 2 runda formar och 7 bullar i papperformar.
 

Vad är LCHF?

Raberber- och kanelfrittataDenna fråga ställer sig nog ganska många idag, i synnerhet de som läst lite här och där under påsken och fram till nu på diverse LCHF sajter.
När man ställer sig den frågan kommer det alltid upp att kakor och bröd kan inte vara LCHF. När LCHF begreppet myntades så satte man endast energi % på det hela och det var 75% fett- 20% protein – 5% kolhydrater.

Man satta också (ganska dumt) att ”ät av alla livsmedel som innehåller max 5 gram kolhydrater per 100 gram” som en måttstock. Fullständigt vansinnigt enligt mig, det gör att man lätt  mumsar ett par hundra gram av ex en korv, men vågar inte använda kakao!?

LCHF är också att ”hälla i sig majsolja med en gnutta socker”  i vilket jag hoppas ingen gör…

Numera finns det alltså lika många varianter av LCHF som det finns ätare, tack och lov.

men tillbaka till om kakor och bröd är LCHF
jag kopierar in ett kul räkneexempel som tidgare är publicerat på bloggen:
——————
från 29/1 -12

Nu ska vi roa oss med ett litet räkneexempel:

Omelett:
4 ägg
1 dl grädde
salt o peppar
50 smör
100g av antingen purjolök, svamp, eller paprika som smaksättning

lchf-kaka:

4 ägg
1 dl grädde
0,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 gram smör
(ev sötning)

Om man nu då jämför dessa två med likartade ingredienser, vilken tror ni innehåller mest kolhydrater?
Vi räknar:

Ägg, smör och grädde i båda fallen ger en fördelning av 110 gram fett, protein 40,20 gram och kolhydrater 3,20 gram.
Lägger vi då till kokosnötsmjölet för kakan blir det 6 gram protein, 3 gram fett och 1,20 gram kolhydrater, kakaon tillför 2,35 gram protein, 2,15 gram fett och 1,06 kolhydrat . Bakpulvret ger inte utslag på vågen.
Lägger vi istället till 100 g purjo blir det 1,50 protein, 0,20 gram fett och 5,20 gram kolhydrater för omeletten.

Då räknar vi samman:
Omelett: 41,70gram protein, 110,50 gram fett, 8,40 gram kolhydrater. =
3% kolhydrater 14% protein och 83% fett
Kakan: 48,55 gram protein, 115,45 gram fett och 5,46 kolhydrater. =
2% kolhydrater, 15% protein och 83% fett.

Detta gör alltså att en smaksatt omelett innehåller 3% kolhydrater och en smaksatt kaka innehåller 2% kolhydrater.

Då kikar vi också på vad säger LCHF- definitionen om fördelningen av kolhydrater för att få kallas LCHF?
Jag kopierar in texten från kolhydrater i Fokus:
Det enklaste är att utgå från kolhydratgränsen…
Max 2 % av energiintaget i form av kolhydrater är strikt LCHF. Det blir max 10 gram kolhydrater om dagen för den som äter 2000 kcal.

Normal LCHF tillåter upp till 25 gram kolhydrater om dagen. Det motsvarar ungefär 5 % av energiintaget (5 E%). Övre gräns för LCHF är max 50 gram kolhydrater om dagen (ca 10 E%).

Kaka=strikt lchf
Omelett= normal lchf

KUL!

ps.För att förtydliga, jag säger inte att vi ska äta kaka varje dag, jag bara visar att en kaka kan tillhöra en strikt lchf…ds.

—————-

 

 

 

Chokladpannacotta

IMAG1128Pannacotta är väl LCHF´sfärens, både i bloggar och böcker mesta recept…
Jag kan känna att den har blivit lite uttjatad, men visst är den god och den är ju också relativt snabblagad.

Här kommer hur som helst min variant av Chokladpannacotta

6 portioner med ca 1,5 dl till varje person

Ingredienser
8 dl ekologisk vispgrädde
8 rutor Lindt 90% choklad
ev 1 msk Bakery+ sötning
0,5 tsk vaniljpulver
5 gelatinblad

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
Hetta upp grädde, sötning, och vaniljpulver under vispning med spiralvisp. ta från plattan och låt Lindt chokladen bruten i rutor smälta under fortsatt vispning. Smält gelatinet i den varma chokladgrädden och vispa väl.
Fördela pannacottan i glas eller skålar med ca 1,5 dl i varje. Låt svalna och lägg en plastfilm över ytan, på så vis undviker man skinn på pannacottan (men får lite ”streck” odyl på kanten…) och låt stelna i kylen i ca 4-5 timmar.

Smaska den med några bär!

 

Bloggar etiketter: ,

Pernillas tomatmarmelad med saffran och vanilj

tomatmarmelad_ostbricka
Nu ska ni få ett recept från min kära syss Pernilla! Tomatmarmeladen från sjunde våningen som jag förälskade mig i förra helgen!! ;-)

Ni som känner mig vet att jag inte är så himla förtjust i söta smaker. Inte godis och kakor och definitivt inte sylt o marmelader på bröd, men här gick jag helt ”bananas”! Nu blev jag kär, för att inte tala om rent nyförälskad i en marmelad, om man nu kan bli de! Jo, jag kan! :-P

Till frukost har jag svårt för marmelad, till ostbricka går det an men då i ytterst små mängder.

När Pernilla bjöd på denna marmelad till just frukost och jag tog EN smörgås till… MED marmelad! Ja då fattar ni… ;-)

Den är så vansinnigt god, len i smaken men ändå kryddig och inte så sockersöt utan precis sådär himmelsk så den bara inte går att undvika till en skiva brieost eller på ett rostat bröd.

Igårkväll fick den platsa till ostbrickan och jag har verkligen längtat ända sen i söndags då vi åkte efter att få höra klickljudet när jag öppnade burken jag fick med mig hem! :-P Receptet är inga krussiduller, bara koka, häll upp på burkar och njuuuut! Ni bara måste, måste, måste prova!!

Det här behöver du : 
1 kg skållade och skalade tomater
1 kg syltsocker
1 st vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver
1 påse saffran
1 st lime (rivet skal och saft) tillsätts när allt kokat klart.

GÖR SÅHÄR : 
Skålla och skala tomaterna, skär ner i bitar. Lägg i en stor gryta.

Tillsätt syltsocker, saffran och vanilj.

Låt koka i ca 30-45 min. Jag brukar använda potatisstöten för att mosa till den lite extra, under tiden den kokar. Efter 30-35 min, testa med marmeladprov.

(Gör ett marmeladprov för att se om marmeladen är färdigkokt genom att hälla upp en sked marmelad på en kall tallrik. Låt stå kallt en liten stund och dra sedan med skeden genom marmeladen. Om kanterna stannar och inte rinner ihop är marmeladen klar. Annars, fortsätt att koka marmeladen och gör ett nytt prov.)

När den känns färdig tillsätter du limeskalet och saften.
Häll upp i lagom små snygga burkar, jättefint och roligt att ge bort som present. Den går att förvara i rumstemperatur, men jag föredrar att ha den i kylen.

dessert_ostbricka_marmelad_tomatmarmelad
Aldrig mer ostbricka UTAN tomatmarmeladen! ;-)

tomatmarmelad
Mmmm…… Dubbelmums!!

osbricka_marmelad_tomat
Gene, norrländskt tunnbröd, rumsvarm brie och marmelad…

ostbricka_mögelost_cambozola
Cambozola, kvibille och salami/gurkrullar med färskost…
Jag brukar i vanliga fall inte köpa cambozola då jag tycker den är lite för ”bitter” i smaken. Både Roquefort (dyr) och St Agur (billig) är godare men igår hittade jag Falbygdens cambozola och den såg riktigt krämig och fin ut. Den ÄR krämig, len, stark och precis som jag vill ha den så den kan jag verkligen rekommendera.  Lite mellanting av brie och gorgonzola! KÖP! :-P

Mascarponeglass
Mascarponeglass
Källa:
Portioner: 6

Ingredienser:
500 gram mascarpone.
5 äggulor.
stevia efter behag (höfta till).
vaniljpulver
kanel efter behag (höfta till).
rivet skal av 1 apelsin.
3 dl vispgrädde.
Gör så här:
Blanda mascarponeosten, socker och vaniljsocker.
Vispa grädden.
Rör ner äggulorna, en i taget, i ostmassan och blanda samtidigt med grädden.
Kör i en glassmaskin tills glassen är fast.

Då glassen smälter snabbt så ska den serveras direkt från frysen. Vid serveringen kan man lägga lite färska hallon (eller andra bär) på den om man vill.
Våfflor LCHF med kokos- och mandelmjöl (utan fiberhusk)
Våfflor LCHF med kokos- och mandelmjöl (utan fiberhusk)
Källa: Ann Elving
Portioner: 6

Ingredienser:
4 ägg
0,5 dl grädde
75 g smält smör/rapsolja
1/4 tsk vanilj pulver
0,5 dl kokosnötsmjöl
50 g mandelmjöl (finns t ex på Lidl)/finmalen mandel
1 riven bittermandel
1 tsk bakpulver
Vaniljpulver efter tycke och smak
Smör till gräddning

Tillbehör:
Bär/granatäpplekärnor och vispad grädde

Gör så här:
Vispa -var för sig- ägg och grädde fluffigt.
Blanda ner smöret/oljan i äggvispet. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten. Vänd till sist försiktigt ner den vispade grädden.
Värm våffeljärnet, pensla med smör och grädda gyllenbruna.
Servera med färska bär/granatäpplekärnor och vispad grädde.

Satsen ger ca 6 våfflor.

Ursprunget till dessa våfflor kommer från Mariann Anderssons amerikanska lyxpannkakor -se http://mariannslchf.se/lyx-pannkakor-amerikanska/ -som modifierats till våffelsmet med lite mer smak. Kan förstås även gräddas i stekpanna till amerikanska pannkakor men grädden behöver då inte vispas. Om man tar rapsolja istället för smör kan man behöva tillsätta något kryddmått salt. Med rapsolja blir smaken lite mer neutral. //Ann
Våfflor ur Baka med LCHF

IMG_9512Våffeldagen idag den 25/3
Nu ska jag bjuda på våfflorna ur boken Baka med LCHF!!

ca 10 st

Ingredienser:

5  ägg
1,5 msk Bakery+ sötning (kan mkt väl utelsutas helt)
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
25 g smält osaltat smör
1 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här

1.Smält smöret
2. Vispa äggen och sötning fluffigt.  (numera vispar jag utan sötning och tar i den med det torra)
3. Vispa ner grädde och creme fraiche.
3. Häll i smöret
4. Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl. Låt svälla minst 5 minuter.
5. Stek sedan på väl uppvärmt våffeljärn och låt dem steka lite längre än vanligt.
6. Lägg dem på galler att svalna.

Tips: Låt smeten precis få ligga någon knapp halv minut på järnet innan man drar ner locket. Då blir de något tjockare och lättare att ta loss.

 

Bloggar etiketter:

LCHF chocolate chip chokladmuffins!
LCHF chocolate chip chokladmuffins!
Källa: Evelinas värld
Portioner: 6

Ingredienser:
75 g rumsvarmt smör
2 dl mandelmjöl
0,5 malda kokosflingor
1 dl sukrinmelis + 1 krm stevia
1 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 ägg
50-60 gram grovhackad mörk choklad ( jag använde steviasötad cavalier choklad för mindre kolhydrater)
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sedan smöret och blanda ihop.
Tillsätt ägget och rör om till en deg. Vänd ner den grovhackade chokladen och arbeta in.
Klicka ner smeten i muffinsformar.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter på 200 grader.

Blir 6 stycken muffins.
Ca 2,4 gram kolhydrater per muffins!

Farligt goda muffins!

www.finest.se/evelinasvärld
En blogg om livet, LCHF, mat, bak inspiration!
In och kika! :)