Sega cookies med vit choklad och makadamianötter


Hej svejs därute i stugorna! Idag har vi häftiga orkanvindar här på Öland, himla mysigt tycker jag och mina värmeljus, men inte de små fyrbenta som mest ligger inomhus och snusar gott i soffhörnet. Barnen har haft Olympic day i skolan idag och varit på massor av stationer med aktiviteter på idrottsplatsen i Borgholm, trötta barn ikväll med andra ord! ;-)

Själv dras jag med en mysig migrän-sprängande huvudvärk och har gjort sen jag slog upp mina blå i morse. Det är väl den härliga kontorsveckan som gör sig påmind, för mycket glasögon och dataskärm… Inte bra, så jag ska försöka fatta mig ganska kort medan jag sitter här och kisar med ögonen…

Cookies va de här ja! Och makadamianötter… Så vansinnigt goda nötter, helst saltade ska dom va…

Jag la ut en bild på kryddburkens facebook igår om just dessa nötter och fick lite tips på vad mer de är goda att användas till. Bland annat som fyllning i kakor och kanderade… Ja gud så gott om man är sötsugen, vilket jag sällan är men idag blev jag det mitt i all huvudvärk! Man e inte riktigt som man ska ibland! :-P

Recept blir det såklart därefter på en seg, härlig cookie-deg. Det blir stora, sega härliga cookies. Ja, det fick bli mitt lilla fredags-mys-tips de. Vi ses imorgon utan skallebank hoppas jag. Kram på er!

10-12st stora cookies
Det här behöver du :
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl mörkt muscavadosocker
1/2 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad (vit toblerone)
50 g salta makadamianötter

GÖR SÅHÄR : 
Rör smör & socker med elvisp till en jämn smet, rör i ägget. Blanda de torra ingredienser i en bunke och rör ner tillsammans med hackad vit choklad och makadamianötterna. Forma sedan degen till en rulle ca 5-6 cm i diam. Skär skivor ca 2cm tjocka och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 200 grader, ca 10 min. kakorna ska ha flutit ut rest sig lite på höjden och blivit liiiite gyllene, men inte för mycket då förlorar man det där sega härliga i mitten… ;-) Ta ut och låt svalna på plåt till de är torra. Förvara torrt.

Degen går utmärkt att frysa ner (vira in den i dubbel plastfolie) för att sedan tas upp vid tilfälle och skäras i skivor och in i ugnen på en gång. Blir faktiskt snäppet godare och formen på kakorna blir finare och lite högre när degen är fryst.


En vacker, vintervit bukett med chrysanthemum, gerbera, vita rosor och johannesört, kom kära maken hem med till mig ikväll. Sååå vackra…  Han e bra go den där herr Nilsson. ;-)

Gonatt! Nu, over and out från Öjkroken…

Kasslerpanna
Kasslerpanna
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Kassler
Creme fraiche
Spenat, tog en liten påse fryst
Svamp om man vill
Sålt, peppar
Smör till stekning
Gör så här:
Värm Spenat i en kastrull
Stek kasslern i pannan o ev svampen
Blanda i creme fraichen o rör runt.
Pressa ur vattnet ur spenaten o tillsätt den.
Salta o peppra o låt puttra någon minut

Underbart god mat på några minuter:-)
Ny forskning: genmanipulerad vete kan ge allvarliga leverskador

Detta visar en undersökning gjord av  molekylärbiologen Jack Heinemann vid Universitet i Canterbury i Australien.
Torbjörn Sassersson skriver i News Voice

“Heinemann har publicerat en rapport som beskriver denna upptäckt i detalj och han uppmanar det vetenskapliga samhället att göra fler tester på djur innan veteprodukter säljs på marknaden. Enzymhämmaren i vetet kan angripa ett enzym som medverkar i produktionen av glykogen vilket i sin tur reglerar blodsockerhalten.

Upptäckten gör gällande att en beståndsdel i vetet med avsikten att ”tysta” eller ”släcka” vissa gener i vetet även kan ”tysta” gener i människan.

Forskarna som ställer sig bakom upptäckten har funnit en stor mängd potentiella matchningar mellan två gener i det genmodifierade vetet och mänskliga gener. Över 12 matchningar är identiska och har orsakat utsläckningen av gener i experiment. Upptäckten är helt säkerställd och det ger forskarna anledning att uppmana kollegor i forskarvärlden att göra sina egna försök och det måste göras omgående innan allt för många människor äter detta vete.”

Läs gärna resten av artikeln i länken ovan!

Bloggar etiketter: , ,

Vitamin D-nivåerna hos allvarligt sjuka barn

I dag skriver sajten Allt om vitamin D 

om en studie som gjorts på allvarligt sjuka barn, man har kikat på 300 barn som legat på intensiven och man fann då att 3 av 4 barn hade för låga D-vitamin nivåer i blodet. De barn som hade lägst nivå var också de som var sjukast och behövde mer livsuppehållande behandling och också låg längre kvar på sjukhuset.

Det lilla men viktiga inlägget på sajten avslutas med:
“Som så ofta så handlar det om statistik, en observationsstudie, men resultaten är intressanta även om de inte betyder att man vetenskapligt sett kan säga att de problem som barnen hade drabbats av direkt beror på vitamin D-brist.”

Vi är snart inne i “djupaste hösten” och att knapra ett bra D vitamin efter denna solfattiga sommar kan aldrig vara fel…

 

Bloggar etiketter:

Hjälp muurikka med ditt bästa namnförslag! TÄVLING


Muurikka behöver din hjälp med förslag på ett nytt namn till deras wok. En wok är ju en wok och alla vet vad man kan göra i en wok, men med muurikkawoken kan fantasin flöda några snäpp ytterliggare och det är där vi behöver er hjälp! Kom med ditt förslag (lämna i kommentarsfältet) på namnändringen som gör att muurikkas wok får ett mer rättvist namn för sin produkt.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

En regel är att namnet måste innehålla ordet ”muurikka”, sen är det fritt fram för ditt bästa tips.

En vinnare koras för bästa förslag och självklart är vinsten just en wok också! :-P
Tävlingen pågår fram till och med söndag den 16 september, därefter presenteras vinnaren här på kryddburken.


Muurikka wok, 43 cm

Fakta:
Djup ca 8,5 cm, 3 st ca 22 cm långa löstagbara ben
Tillverkad av varmvalsat stål
Vikt 5 kg

Ca butikspris: 1395:- 
Art.nr.: 840195


Du har väl inte missat dessa stora köttbullar i tomatsås som fått puttra i woken, ett oslagarbart recept för hela familjen! Här är woken placerad på muurikkas sommarkök men kan enkelt flyttas och benen skruvas på för att användas med gasol eller över öppen eld.

 

Tävling i samarbete med MUURIKKA

 

För den nyfikne…

HÄR kan man hålla koll för här kommer den dyka upp…

för alla de som är lite nyfikna på min nya bok till våren och även andras från Bonnier Fakta i vinter/vår!

Återigen kommer Bonnier Fakta att ge alla bloggläsare en fin rabatt på boken, så för att inte missa den viktiga  rabattkoden kan en idé vara att prenumerera på bloggens inlägg via Bloglovin.

 

 

 

Nanosilver tas upp av djur och växter

Nanosilver är bioaktivt

Silver, en bakteriedödande metall med skumt beteende återfinns i miljön

Vilken fantastisk tanke och vilken affärsidé, ingen mera dålig lukt, ingen stinkande svett. Ajöss till svettluktande strumpor och skor, välkommen luktfria kylskåp och skärbrädor. För att inte tala om den magiska tvättmaskinen som bekämpar otäck lukt och mikroorganismer! Wow! Låter det för bra för att vara sant? Jaa, då är det nog det också.

Aktuell forskning i ett så kallat modell-ekosystem visar att tillfört nanosilver tas upp i både växter, insekter och fisk. Man ser att det omvandlade nanosilvret överförs till avkommorna, inte bara till jord och sediment … och det på korta 18 månader! Det sistnämnda skrämmer åtminstone mig. Det finns tillräckliga problem med antibiotikaresistens mot allt från vanliga bakterier till tuberkulos och gonorré. Vi står snart inför verkligheten att inte kunna behandla ens simpla infektioner med antibiotika … för att bakterierna blivit resistenta. När antibiotikaresistens väl uppstått, så är den svår att bli av med. Vi kanske ska förbjuda slentrianmässig tillförsel av ”förebyggande” antibiotika i djurfoder? Och istället satsa på mer artegen mat och för djuren naturliga miljöer? Ska vi då istället släppa ut andra former av bakteriedödare, som giftiga metaller ut i naturen?

Problemet med silver, vare sig det är i nanoform eller inte – är att det är en, för miljön giftig metall och vi riskerar en vitt spridd och okontrollerad användning. Trots den nya vetskapen och kunskapen om att silvret bioackumuleras i avkommorna. Någon dagsaktuell lagstiftning verkar inte finnas.

Vi kanske ska hålla oss friska framöver? Vi kanske ska se till att hålla vår vitamin D3-nivå hög och jämn under den kommande vintern?

Undrar till vilken/vilka av våra myndigheter som frågor om nanosilver hör?

Abstract till studien om nanosilvrets bioackumulation.
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es204608d
Antibiotikaresistens kvarstår, trots minskning i givorna
http://ing.dk/artikel/132113-resistente-bakterier-lever-videre-trods-stort-fald-i-antibiotika-til-svin
Köpa D3 vitamin 5000IE

Elisabeth Puur

 

 

Bloggar etiketter:

Omvandlingstabell

Jag vågar påstå att i all lågkolhydratsbakning går det att använda vilket socker/sötning som man själv önskar. Det är i alla fall så i alla mina recept både på bloggen och i bakboken.
Sötningen fyller ingen annan funktion än att söta lite så bakverk blir just bakverk och inte smakar mat.
Du är alltså välkommen att söta med:  vitt socker, råsocker, honung, hermesetas (aspartam), canderel (aspartam), xylitol (björksocker), agavesirap, kokossocker, erythritol (sötrix, sötin, sukrin, ICA stevia strö) eller stevia (steviolglykosid) ca 350-450 x sötare än socker.
Det är endast du själv som väljer vilket sötningsmedel du vill använda.
Du kan också välja att inte söta alls, är du tillräckligt avsötad funkar det mesta utan sötning. Ex så är ju både bär, grädde, mandlar och kokosmjöl söta i sig. Detta gör att mycket kan bakas helt utan socker för er som vill det och anser sig vara helt avsötade. Dock blir det nog problem när man ska bjuda på bakverken till de som inte är det.

Här sammanställer jag en liten omvandlingstabell för alla er som undrar vad jag ska ta av ex honung när det står Bakery+ i ett recept, eller tvärtom, dvs Hur ska jag tänka.
2 msk Bakery+ motsvarar ca:
3 msk eryhtritol och 1/4 krm stevia
1 dl erythritol
1 krm stevia
1 dl socker
1 dl råsocker
1 dl hermesetas strö
1 dl canderel strö
1 dl ICA stevia strö
1 dl kokossocker
1 dl xylitol-björksocker
0,75-1 dl agavesirap
0,5 dl honung
0,5 dl Sukrin+

Vill du ta reda på vilket GI (hur snabbt det höjer blodsockret) en del socker har läs här. Därefter kan du göra ett bra val av vad som får ingå i din kost. Överväg vilket som är viktigast för dig.

 

Bloggar etiketter: ,

Kyckling gorgonzola


Makalös! Gorgonzola ÄR en makalöst god ost, liksom St Agur, Roquefort, cambozola och andra grönmögelostar… Om man gillar dessa på ostbrickan så gillar man dom garanterat i en sås också, för vad är väl godare än en rykande het spagetti med en krämig sås av gorgonzola som fått smälta ner. Här har jag gjort pastasåsen med kyckling, men du kan även använda lövbiff, fläskfilé eller helt vegetarisk med bara grönsaker och ost. Smaken man aldrig glömmer, till och med barnen här hemma älskar denna sås, trots att dom inte är så förtjusta i mögelostar som dom är. ;-)

4 pers
Det här behöver du : 

500 gram kycklingfiléer
Smör till stekning
Nymalen, grov svartpeppar
1 gul lök
1½ msk vetemjöl (redning)
3 dl kycklingbuljong (vatten +1 tärning)
3 dl mjölk
1 burk majskorn
1 burk champinjoner
150 gram gorgonzola (eller den sort du gillar bäst)
Ev. salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn i het stekpanna i lite smör tillsammans med löken så den får fin färg och löken mjuknat. Pudra över vetemjölet som kommer att reda såsen, rör ihop med kycklingen ordentligt innan du slår på buljong och mjölk och låter koka upp. Sänk värmen, låt småputtra ca 10min. Rör ner majskorn och champinjoner. Smula ner osten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Servera med pasta och tomater.

* Majs och champinjoner är en personlig favorit till denna pastasås, byt ut mot annan grönsak eller uteslut helt från receptet om ni känner att det inte passar. :-P Rotfrukter i tunna skivor, zucchini, broccoli, sugarsnaps, haricots verts mm är också gott i såsen. 


Redning med vetemjöl när kycklingen är brynt ger en fin konsistens och avrundning på såsen när den puttrat klart.


Gorgonzoooooola! :-P


Osten ska bara precis smälta ner före servering.


En sista avsmakning. Oftast behövs inte mer sälta eftersom osten i sig är ganska salt. Eventuellt något varv med pepparkvarnen.


Servera den något färglösa men ack så goda såsen med lite härliga tomater och persiljekvistar. Varsågoda!

LCHF Frukost
LCHF Frukost
Källa: www.dagensgi.com
Portioner: 1

Ingredienser:
Olja att smörja koppen med
4 -5 skivor lufttorkad skinka
2 msk riven ost
1/2 urgröpt tomat
1 ägg
1 äggvita
Gör så här:
Gnid in en ugnssäker kopp med olja, täck kanter och botten ordentligt med lufttorkad skinka.
Täck sedan botten med ost och placera dit den urgröpta tomaten. Knäck sedan försiktigt ett ägg så äggulan lägger sig i tomaten och vitan får rinna över, på bilden har jag använt mig av äggvitan från ytterligare ett ägg för att täcka hela koppen.

Täck koppen med aluminiumfolie och placera i mitten av ugnen, 175 grader i ca 30 minuter. Låt kallna och lossa försiktigt med en vass kniv om du vill få ur den hel, det går förstås utmärkt att äta direkt ur koppen.

Gör gärna ett gäng åt gången och förvara i kylen. Jättesmidigt att plocka fram på morgonen, ge den en snabb vända i micron och vips så är frukosten klar.