Köttfärsgratäng a a la Cajsa Warg
Köttfärsgratäng a a la Cajsa Warg
Källa: Sockerfritt
Portioner: 6

Ingredienser:
1 kg köttfärs, gärna grönbeteskött med omega3 om ni hittar det

kokosfett/olja, eller ghee, (skirat smör), bra att steka i vid höga temperaturer

1-2 broccoli, lättkokta buketter

1-2 röd paprika i tärningar

1 msk malen paprikapulver
1 tsk chili eller sambal oelek
salt och peppar (försiktigt med saltet)

6 ostskivor eller mer, fet ost med låg kolhydrathalt

6 ägg + 1 msk vatten
Gör så här:
Man tager vad man haver.. och vips en söndagsmiddag med köttfärs -

Stek 2x500 g färs i kokosfett eller ghee, med goda kryddor, t.ex en matsked malen paprika, en tesked chili, salt och peppar, lite vitlök..

i med grönsaker som hittas i kylen, vi hade broccoli som jag först ångkokade lätt, och paprika som vi skar i småbitar... rör runt bra och lägg över i en ugnsform, täck med ost i bitar, skivor..

vispa ihop 6 ägg med en matsked vatten och häll på.. in i 200 grader ugn tills osten smält och blivit ljusbrun, och äggstanningen stannat upp, låt svalna några minuter

middag + matlådemat:)
Gratinerad skinkschnitzel i ugn


Ibland när fantasin tryter är det guld att ha inspirerande läsare som tipsar och tycker till, det är ni ena riktiga hejjare på, fortsätt så! :-P Frågan ställdes på Kryddburkens facebook; ”Vad göra med skinkschnitzel?” Det enda jag inte hade lust med var att ställa mig och banka och panera.  Sofia var en av dom som tipsade om denna rätt och jag nappade direkt. Enkelt, okomplicerat och mat som sköter sig själv i ugnen. Fler tips kan ni läsa om i inlägget.

Gjorde naturligtvis lite egna justeringar men det är ju just de som är det fina med tips och idéer att man plockar ut det man gillar och gör om till sitt eget, eller hur? ;-) Här har jag bara brynt schnitzlarna hastigt i stekpanna med lite smör, salt och peppar sen över i en ugnsform. Vispat ur pannan med buljong och kokat upp en sås som jag slog över. Såsen smaksattes med tomatpuré, soya och sambal oelek. En skvätt grädde för att runda av smaken och sen lite tomat och paprika på de, skjuts in i ugnen.

Serverades sedan med ris och kokt broccoli.
Gör som jag, plocka ut de goda, gör om till ditt eget och laga mat med ny inspiration, de behöver vi alla ibland!

Imorgon kommer en fin utlottning i samarbete med Muurikka och lite inspiration till årets säsong. Håll utkik då!

8 port
Det här behöver du :
ca 1 kg skivad skinkschnitzel (alt. kotlett, lövbiff, fläskfilé, etc etc)
Smör till stekning
Salt & nymald svartpeppar

5 dl köttbuljong (egen, el tärning/fond + vatten)
1 msk soya
1 msk tomatpuré
2 – 3 tsk sambal oelek
1 dl grädde
Maizenamjöl + vatten till redning

ca 10st körsbärstomater
1 gul paprika

1 knippe slätbladig persilja

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i het stekpanna och bryn skinschnitzlarna hastigt. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en ugnsfast form. När alla är brynta vispa ur pannan med lite buljong. Tillsätt soya, tomatpuré, sambal oelek och låt koka upp. Slå på grädden och red av med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens på såsen. Häll såsen över formen med schnitzlarna. Toppa med halverade körsbärstomater och gul paprika.  Gratinera i ugn på 200 grader ca 30-40 min, beroende på hur tjocka skivorna är, dessa var ca 1-1½ cm. Strössla över hackad persilja strax före servering.


Dom brynta skinkschnitzlarna.


Slå på såsen.


Toppa med halverade körsbärstomater och gul paprika.


Gratinera ca 30-40 min i 200 grader.


Strössla över hackad persilja, servera!


Smaklig måltid och tack Sofia! ;-)

 

Saftig stek av fläskkarré i gryta


En relativt snabb och framförallt saftig stek får du om du låter en fläskkarré småputtra i gryta med lock. Karrén gör sig alldeles ypperligt till detta då den är fint insprängd med fett och ger ett smakrikare kött. Den här biten är heller inte så stor, ca 1 kg och blir utmärkt till en middag på 4 pers + kanske nån matlåda. Såsen av den här skyn blir vansinnigt god dessutom. Gör man inte av med all sky kan man frysa in hälften och ta fram som såsbas vid ett annat tillfälle. Spara, spara! :-P

4 pers
Det här behöver du :
ca 1 kg hel benfri karré  (det blir godare med ben)
Smör till stekning
Salt & nymalen svartpeppar
½ dl rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
2 morötter
1 gul lök
1 röd lök
2 lagerblad
1 tsk vitpepparkorn
1 kork ättika (Perstorp 24%)
Buljong så det täcker köttet till hälften i grytan (använd med fördel hemmagjord buljong, alt. tärning, fond + vatten) 

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram köttet i god tid så det inte är direkt kylskåpskallt när det ska tillagas. Smält smöret i en het stekgryta. Bryn köttet runtom så det får fin yta. Ta upp köttet och lägg på ett fat så länge. Skala och slanta morötter och lök. Häll i rödvinsvinägern i den heta gryta och skrapa med träslev mot botten så du får upp alla smaker. Tillsätt tomatpurén, morötter, lök, lagerblad och vitpeppar. Låt det få fräsa ihop nån minut. Lägg sedan i köttet och slå på buljong så det täcker ca hälften av steken. En kork ättika tycker jag gör köttet mört då det inte ska ”långlagas” men jag har bara laborerat ett par gånger, fast med gott resultat. Sänk värmen och låt köttet småputtra med lock tills köttets innertemperatur visar 72 grader. Ta upp det och slå in i aliminiumfolié för att vila.

Såsen :
Sila skyn från grytan.
Häll tillbaka den i grytan igen.
Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten.
Tillsätt en liten skvätt grädde (nån matsked bara för att runda av smaken) & en nypa socker.
Låt koka upp och sänk sedan värmen så den bara hålls varm.
Smaka av med salt och peppar.


Gott omdöme har Bodalsgrisen fått runtom bland olika matbloggare. Vill du läsa mitt första inlägg, kan du göra det här >>


Steken i gryta. Bara slå på buljong, en kork ättika och på med locket (liiite på glänt brukar jag hade dock) till 72 grader.


Skyn är silad och tillbaka i grytan. Denna såsen blir helt fantastiskt god med lite syra av både vinäger och ättika men ändå en rund smak av grädde och den obligatoriska nypan socker. ;-) Prova!


Skiva upp köttet som nu fått vila.


Servera med kokt potatis och de tillbehör du vill ha. Kokt potatis, inlagd gurka, kokta morötter, ärtor, vinbärsgelé mm mm.

Kycklingleverpastej
Kycklingleverpastej
Källa: Sockerfritt
Portioner: 4

Ingredienser:
100 g kall stekt kycklinglever
100 g eko smör
1 krm worchestersauce
Gör så här:
Mixa pastejen i matberedare.

Om man vill krydda extra, smaka och ev tillsätt lite mer salt, peppar, lökpulver.

Förvara i burk i kylskåpet. Gott på fikabröd, till lite grönsaker som 'paté.
Frones, nöt och fröscones
Frones, nöt och fröscones
Källa: Sockerfritt
Portioner: 10-12

Ingredienser:
Vispa 1 ägg + 1 dl vatten

1 dl mandelmjöl
0,5 dl malda valnötter
( om ni inte har valnöt, ta 1,5 dl mandelmjöl el t.ex mald hasselnöt)
= ca 2 - 2,5 dl malda nötter..
+
1 dl kokosflingor
1 msk krossade linfrön (hela går också bra)
+
0,5 dl naturella solrosfrön
0,5 dl gröna pumpafrön
+
1 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader, ta fram en plåt + bakplåtspapper.

Vispa 1 ägg + 1 dl vatten

Blanda torrt för sig och sedan ner i äggvispet;

Blanda ihop och klicka ut i 10-12 klickar på bakplåtspappret, grädda 20 minuter tills de fått färg

Goda nybakade varma med smör och ost, eller kalla i matsäck.. glutenfritt, sockerfritt, mjölkfritt.

Kryddning: jag tycker de är goda naturliga med lite salt, men man kan ju prova att krydda med malen kardemumma, kanel, kanske lite ajwain sellerifrön, kanske fänkål och kummin, brödkryddor.
Chilitorsk i ugn
Chilitorsk i ugn
Källa: Madde Björnskiöldf
Portioner: 2

Ingredienser:
500gr fryst torskfilé
½ röd paprika
1 scharlottenlök
1 krm Chilipulver
½ dl Chilisås
1 dl Creme Fraiche
1 dl Grädde


Gör så här:
Dela fisken i skivor (innan den är helt tinad) och lägg dem i en ugnsfast form.
Krydda med salt och vitpeppar.
Ställ in i ugnen (200gr)

Gör under tiden såsen:
Finhacka lök och paprika.
Fräs mjukt i smör i en kastrull.
Tillsätt chilipulver och chilisås och blanda väl.
Tillsätt Creme Fraiche och grädde, låt puttra en stund.
Ta ut fisken och häll över såsen och ställ tillbaka i ugnen i ca 20 min eller tills fisken är färdig.

Servera med mjukstekta grönsaker tex. Broccoli,Zuccini,Paprika,Purjolök
Kanelbulle-sockerkaka


Häromdan under påsklovet bakade Joline sockerkaka med lite annorlunda tvist med smak av kanelbulle. Receptet finns lite överallt och vi blev lite sugna på att prova. Den enda skillnanden mot den vanlig klassisk sockerkaka är att denna varvar du smeten med 2-3 lager av pudrad kanel och socker och sen häller på mer smet och så nytt lager kanel och socker osv… Ja, ni fattar. Men det blir en otrolig smak och doften av kanelbulle är ju heller inte fy skam. :-P

Det här behöver du :
Smör till att smörja formen med
Ströbröd till formen
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl vatten

Kanel + socker

GÖR SÅHÄR :
Smörj formen noga med smör och bröa med strödbröd. Vispa ägg & socker. Blanda ihop vetemjöl med bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt vattnet och rör ihop. Häll lite av smeten i botten på formen, pudra över socker, inte så mycket sen ett lager kanel, mer smet o nytt lager socker/kanel och ny smet osv. Grädda ca 30 min i 175 grader. Vänd upp kakan på en tallrik och låt den svalna något. Receptet på sockerkaka är det Joline alltid använder ur boken ”Vi bakar & lagar mat”.


Färdiggrädda kanelbulle-sockerkaka.


Dom flesta tycker nog kakan ser ut som tigerkaka, men ack så dom bedrar sig! ;-)


Jättegott med ett glas kall mjölk att mumsa på sockerkaka och kanelbulle på samma gång!

 

Varm smörgås med stuvade musslor
Köttfärslimpa med skirat smör

En köttfärslimpa min mor ofta gjorde

500 gram köttfärs gärna gärsbetes
1 ägg
1 dl gröna frysta ärtor
salt och peppar
lite lökpulver

Blanda samman allt och forma till en limpa och lägg i en ugnsfast form och klutta ut rikligt med smör runt omkring och över.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter. Eller tills den är klar.
Smält smör ca 30-50 gram per person att servera till, om inte smöret i formen räcker.

Bloggar etiketter: , ,

Schweizernöt cookies


Häromdan gjorde jag ett experiment att härma köpekakorna ”Marabou Cookies”, den sorten med schweizernöt dessutom. Skall också erkänna att jag som inte är ett dugg förtjust i kakor överhuvudtaget har haft dessa i huvudet sen förra helgen. Mamma hade med sig kakorna hit då vi fikade ute på gården, ja sen var jag såld!

Jag tyckte framförallt om de salta inslaget och att dom var nötiga med inslag av stora chokladbitar. Där har jag nog lyckats, men konsistensen är svår! Köpekakorna är sprödare. Färgen är heller inte lika ljus, men det beror nog på att jag tog större delen farinsocker, men jag gillar kolasmaken man får med farinsocker så att dom inte blev lika ljusa gjorde ingenting. Dessa blev också lite sega i mitten men vansinnigt goda. Men som sagt, det är inte samma, samma men man känner likhet, ja… Ungefär så, jag är nöjd i alla fall! :-P

Önskar er alla en lugn & mysig helg för det är vad jag tänker ha.
Jag är inte helt piggelin ännu och har haft ett väldigt lugnt påsklov med Joline hemma. Trött o sjuk mamma som inte sover om nätterna, och hostig, hängig Joline så har det blivit en hel del film, måla, rita &  pyssla, allt i snigel-takt. Går allt som jag vill nu o det inte blir mer bakslag ska jag börja jobba på måndag, känns som jag behöver bli lite ”människa” igen… Ja, kram på er alla, imorgon ska ni fått ett roligt recept på vardags-bak!

Det här behöver du :
125 gram rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
100 gram vit choklad
100 gram mjölkchoklad
60 gram hasselnötter
2 msk nötcreme
knappt ½ msk flingsalt

GÖR SÅHÄR :
Vispa smör och sockret med elvisp. Tillsätt ägget. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner utan elvisp. Hacka chokladen och nötterna och rör ner tillsammans med nötcremen. Tillsätt flingsalt och arbeta ihop degen med händer till en stadig klump. Rulla ut i länger och ta ut mått stora som en pingisboll. Forma dom runda och lägg på plåt. Tänk på att de behöver utrymme att bakas ut så lämna ca 5-7 cm runt varje boll. Grädda i 175 grader ca 15-20 min beroende på om du vill ha dom helt torra eller lite sega i mitten, du får prova dig fram. Låt svalna på galler.


Cookie-deg… Kan vara snäppet godare än färdiggräddade kakor… Väldigt farligt att ha stå i kylskåpet… ;-)


Rulla små oregenbunda ”pingisbollar” och lägg på plåt med generösa mellanrum. Grädda 15-20 min i 175 grader.


Ät & njut!