Förberedelser för bakkurserna

Nu är jag inne i en intensiv fas med att förbereda för bakkurserna som ska hållas.
Först ut är Borås på söndag och den är fulltecknad, jag och 13 baksugna ska träffas och baka dels ett recept ur brödboken och dels ett ur bakboken!
Deltagarna här kommer också redan nu få 5 recept ur brödboken med sig hem att börja med. Det blir också 3 recept ur bakboken och flera bonus recept. Hoppas de alla kommer uppskatta den lilla receptfoldern!
Möjlighet att köpa Mariannsocker och bakboken till ett billigt pris finns också.

Sedan den 26/11 är det Uppsalas tur och PriMaten, där bakar vi också ett recept ur brödboken men däremot blir det lussekatter där då 1 advent är i antågande. Även där får alla deltagare med sig en liten receptfolder med i stort sett samma recept som de i Borås.
Även här kommer bakbok och Mariannsocker att kunna köpas för ett billigt pris.
maila lisa@primaten.org om du är intresserad att höra om det finns finns platser kvar till den.

Ser så fram emot att få träffa er alla!

 

 

 

 

Ostkakans dag idag

Den 14 november är det också ostkakans dag och då det också är världsdiabetesens dag så kanske den ska firas med en ostkaka antingen utan socker eller med Mariannsocker? ;)

Har bloggen ett ostkakerecept?
Javisst, självklart har den det. Här finner du min variant av ostkaka.

Mitt tips: Väldigt god som lunch!

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

LCHF-appen

Leva med LCHF har tillverkat en ny LCHF-app. Den är för iPhone.
Här finner du länken om du vill ladda upp den.
Jag har inte testat den men av infon att döma så verkar den jättebra!

- Över 90 recept
- Näringsvärde och energiprocent till varje recept.
- Information för nybörjare.
- Recepten är tillgängliga även utan internet – perfekt när man inte har någon täckning i matbutiken.
- Fina bilder till varje recept som inspirerar.
- Möjlighet att spara favoritrecept.
- En knapp med LCHF-nyheter som uppdateras med jämna mellanrum.
- Möjlighet att dela recept via mail och SMS.
- Lätt att navigera

 

 

Bloggar etiketter:

Höga och fina bananmuffins


Nu har jag varit flitig och förberett både kvällsmat städat och eldat här hemma idag. Tjo va de går undan! :-P Tack för alla värmande ord igår… Ja, rösten den är borta med vinden och vill inte komma tillbaka och som jag skrev på facebook så är det 5:e veckan nu så det börjar bli lite tjatigt och inte kändes det ett dugg bättre av att jag tvingade mig till doktorn heller, för det är ju nånting jag verkligen tycker de där med sjukhus…. :(

Det är inte så mycket man kan göra åt det utan att va TYST, å de e ju lätt… ;-) Ska höra av mig igen nästa vecka å då blir det kanske remiss till öron/näsa/hals och talpedagod o sånt där kul… *bävar* Men idag är energin på topp hur som haver och det är bara att gilla läget, nån gång kommer den väl tillbaka i alla fall!

Till dagens recept; Här har vi ett gäng söta bananmuffins som jag ska ge bort i eftermiddag. Höga, fina och saftiga och lite extra gulliga blev dom i nya formarna jag hittade på Netto.

Det här behöver du : 
100 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 mogna bananer
1 dl grädde (alt. mjölk el. naturell yoghurt) 

4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikaronat

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop smör, socker, ägg, bananer och grädde med en slev. Tillsätt de torra ingredienserna, sikta gärna för att undvika klumpar då smeten inte ska röras i så mycket. Blanda till en slät smet med slckepotten. Fyll 10 stora muffinsformar, grädda i 200 grader ca 15-20 min.


Söta muffinsformar från Netto…


Fyll formar till lite mer än hälften…


Dom blir garanterat höga och fina!


Å så en stor kram och tack till er för att ni alltid är så omtänksamma och bryr er! 

The post Höga och fina bananmuffins appeared first on Kryddburken.se.

Tiden går…

Idag fyller äldste sonen 30 år och min mor fyller 75 år. Japp sonen föddes på min mors 45 års dag!
Jag har förberett en LCHF-tårta (givetvis) som ska tas med till festligheterna. Gästerna önskar sig oftast Hallonmoussetårtan men idag blir det annat. Idag blir det nått helt nytt och det är ju alltid spännande att se hur det tas emot.

Min mor ska baka en traditionell tårta med vetemjöl och socker, så alla sötnosar får sitt. Har ju tyvärr inte konverterat så många i släkten.
Men då sonen uppskattar att jag tar med något som jag, maken och dottern kan äta, så bakar jag mer än gärna. Ska bli kul å se om fler vill smaka och vad de tycker om den. Svärdottern brukar alltid tycka om det jag gör, hon uppskattar att det inte är så sött och jag brukar få bra konstruktiv kritik.

Prova ut nya recept är ju numera en av mina favoritsysselsättningar.

GRATTIS Magnus och mamma!

 

 

Lime & kokosmazariner
 
 
250 gr mandelmassa
50 gr smör

0,75 dl socker
 
1,5 dl kokosflingor
 
skal av 1 lime
3 ägg
1 tsk vetemjöl
 
Kokos
 
Ugn 200°c
 
Blanda mandelmassan och smör, tillsätt kokos, socker, skal av lime sedan äggen ett i taget under fortsatt omrörning. Vänd till sist ner mjölet.
 
Spritsa eller klicka i mazarinmassan i formarna, strö på lite kokosflingor.




Baka i ca 15 minuter.

Godast dagen efter.
 
Brödboken går till tryck!

Nu är all korrekturläsning till ända och nu är det bara att “släppa boken fri” och hoppas att vi inte varit för blinda. ;)
Dock hoppas jag att läsarna av brödboken kommer informera mig om det finns felaktigheter. Det värsta är ju om det är fel i recepten ex att det står 15 dl istället för 1,5…
Stavfel är ju mindre viktigt ;) även om de är bra att få rättat till inför nästa tryckning.

Vill också passa på att informera om att from 3/1-13 kommer man att kunna förboka boken via bloggen med en rabattkod och rabatten är återigen på 20 kr.
Prenumerera gärna på bloggen så missar du inte självaste koden, enklast görs det via BLOGLOVIN.

Snart ska jag bjuda på lite bilder ur boken, så ni får se hur vacker även denna bok blir!

 

 

Bloggar etiketter: ,

Äppel & nougatmazariner
ca 20 st

Mördeg:
170 gr smör
125 gr florsocker
1 ägg
1/4 tsk bakpulver
335 gr mjöl

Kör ihop de 4 första ingredienserna, sen tillsätt allt mjöl på en gång, kör ihop tills blandat. Kör inte längre än nödvändigt.


250 gr mandelmassa
50 gr smör
3 ägg
1 tsk vetemjöl

1 1/5 gröna äpplen
Nougat
Kanel

Ugn: 200°c

1. Gör mördeg enligt receptet. Kavla ut på mjölat bakbord, stick ut med passande mått och fodra mazarinformen med degen.

2. Blanda mandelmassan och smör, tillsätt äggen ett i taget under fortsatt omrörning. Vänd till sist ner mjölet.

3.Skär äpplen i tunna skivor, lägg 2 st skivor i botten på de fodrade mazarinformerna, pudra lite kanel ovanpå och lägg sedan en bit nougat ovanpå.

4. Spritsa eller klicka i mazarinmassan i formarna.

5. Baka i ca 15 minuter.

6. När de svalnat pudra med lite florsocker.


Cheesecake bars
5 dl krossade Oreo ca 24 st
3 msk smält smör
675 gr Philadelphiaost
1 burk kondenserad mjölk
3 st ägg
2 tsk vaniljessence, extrakt eller pulver
60 gr smält choklad
 
Sätt ugnen på 150 °c, blanda Oreosmulor och smält smör, pressa ner i en form ca 25x35 cm försedd med bakplåtspapper.
Vipsa Philadelphiaost slätt, tillsätt kondenserad mjölk lite i taget tills allt är slätt.
Tillsätt ägg och vanlij, blanda väl. Häll hälften av smeten i formen över botten.
Rör ner den smälta chokladen i resterande ostsmet, klicka ner i formen med en sked. Marmorera med hjälp av en tex en kniv.
Baka i 40-50 minuter. Låt svalna, ställ kallt och skär sedan i rutor.

Recept hittat på nätet nånstans.
Saffranskladdkaka med valnötsgrädde

Idag på kladdkakans dag tänker jag bjuda på ett kladdkakerecept.
Håll tillgodo och låt er väl smaka!

Saffranskladdkaka

125 gram osaltat smör
2 msk bakery+ sötning
1 dl grädde
4 ägg
1 pkt saffran 0,5 g
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl

Gör så här:
Smält smöret  i en kastrull. Ta i saffran och sötning i smöret, blanda också ner grädden. Blanda detta väl. Vispa kraftigt ner äggen med handvisp.
Blanda kokosmjöl och mandelmjöl och vispa ner det väl. Häll upp i en smord och pofiberbröad rund form ca 22 cm i diameter, eller kläm fast ett bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 10 min, vakta kakan, den ska vara “dallrig” ca 3 cm och in från kanten. Ställ svalt och låt sätta sig.
Servera med valnötsgrädde.
Vispa ca 2 dl grädde och hacka ner  ca 2 dl valnötter och blanda med grädden.

©Mariann Andersson

Bloggar etiketter: , , , ,