Helgen i Bråtås hos fina vännerna Lundin var en fantastisk helg. Jag ska försöka sammanfatta det hela med ett bildregn och ni kommer förstå vilken ”soul sister” jag har i Pernilla!
Bästa, finaste, raraste man kan tänka, en pysseltokig, smågalen, sprallig och glad ”bakerella” skulle man kunna sammanfatta henne. Hon är underbar…
Vi bjöds på så otroligt mycket gott! Galet mycket mat med värsta lyxfrukostarna med nybakade scones, ostar, hemkokta marmelader, frukt och grönt, maffiga kanelbullar, älgfilé, en sagolik butternutcreme, kantarellsås, chokladfondant och ja gud vet allt! Hon är en fena i köket, men det visste jag ju sen innan!
Nu ska ni få se hur vi hade det. Bilder på hus, stugan vi sov i, omgivning, troféer och jaktmarker. Ja, för det är en storjägare till husbonde i den familjen, eller ska jag säga tre kanske då bägge pojkarna har samma intresse! Sen får ni försöka låta bli att dregla över alla matbilder från Pernillas kulinariska verk!
Här bor familjen Lundin, högt ovan på en vacker slänt…
Med underbar utsikt över skog och mark.
På garageväggen möts man av denna syn när man kommer upp för gårdsplanen.
Pernilla överraskade… Att få ihop något sånt här pillrigt och få det så vackert med känsla är det bara Pernilla som kan! Hjärtan på tråd… Dom betyder väldigt mycket för mig…
Ja, ni förstår vilka gener hon besitter nu! Att hon är en vansinnigt duktig scrappare det tror jag ni håller med om. Vill ni se mer av hennes kreationer så kan ni följa henne på bloggen ”Pysseldags HÄR”.
Inte lång stund efter vår ankomst doftade det gott i hela huset av dessa nygräddade kycklingpajer!
Avocadosallad med chevreost. Gott, gott!
Lilla stugan vi sov i som var mysigt renoverad och inredd, riktig ”fäbo-jänta-känsla” här!
Stugan hade många spännande inredningsdetaljer!
En överdådig lyxfrukost hade Pernilla dukat upp på lördag morgon. Engelska nygräddade scones med råsocker och den hemkokta tomatmarmeladen med saffran och vanilj blev jag inte lite förälskad i! Fick dessutom med mig två burkar hem. Jag ska visa mer av den senare med recept.
På gården finns tre hundar också: Dackie & Rossie samt en liten Bettan som var så full i bus o spring att hon inte ens fastnade i min kamera! Här har vi Dackie som fick till en riktigt grym posé, men är man alltid glad så måste man ju visa sina fina tänder ju!
Vi hade ju Dalton med oss och det tyckte allihop var väldigt spännande. Inte minst Bettan…
Lördagkvällens middag satt vi länge och njöt av. Älgfilé med bland annat denna vansinnigt goda kantarellsås som kokades ihop!
Mmmm… Älgkött som är sååå gott! Och så mört och fint tillagat.
Den omtalade butternutcremen, ett väldigt passande tillbehör till just vilt tycker jag.
Det goda älgköttet här serverat med stora klyftor potatis och sötpotatis. Butternutcremen, kantarellsås, inlagd gurka och grön tomatchutney.
Trots en rejält stadig frukost samt att vi blev bjuda på thaimat efter Gekås-shopping så blev det både en och två portioner av denna slående varmrätt. Oj, ojoj så gott!!
Pernilla hade givetvis förberett dessert även till lördagkvällen!
En riktig bakerellas hemliga kökslåda…
(Jag var tvungen Pernilla)
Chokladfondant, hallon och lättvispad grädde! JA – vi rullade hem till Öland…
Just de, jag lovade ju visa mitt andra projekt med trådbollarna och såhär blev resultatet av enbart svart tråd, en ljusslinga och pärlhönsfjädrar. Kunde ju inte visa det innan eftersom Pernilla skulle få den. Alla bollar, slinga och fjädrar fyllde jag en stor glascylinder med.
Pernillas eget foto när den är på plats!
Pyssel-Pernillas vackra ting finns nu lite överallt här hemma i Öj. Hoppas ni har fått inspiration av all god mat, bilder på allt pyssel och glöm inte att spana in mer av Pernilla HÄR!
Hej på er!
Nu har turen kommit till mig att få ta lite plats på Lindas sida
Jag heter Sussi och är 50+ med många barn och barnbarn och ett brinnande intresse för matlagning.
Jag trillade in på Kryddburken hösten 2009 när jag låg på lasarettet och väntade på operation av min fotled som jag bröt… Lång väntan 14 dagar blev det.
Väl hemma så blev det rullstol i några månader så man kan säga att jag hängde nog här inne dygnet runt o dreglade. Sen har det fortsatt. Kan inte sluta att vara här och jag tror ni alla vet varför eller hur! <3
Jag tänkte bjuda på ett recept som mina barn är helt tokiga i från det att dom va små och är fortfarande (den äldsta är 32 år) Piroger är väl väldans gott att ha i frysen och bara ta fram när man ska på utflykt eller bara är sugen en kväll framför teven.
Det här receptet blir 16 små eller 8 stora piroger (mina barn ville alltid ha stora)
Börja med fyllningen så den hinner svalna.
Det här behöver du till fyllningen :
3 gula lökar
2 msk smör
500 gr nötfärs
1 brk böngroddar
1 tsk salt
1.5 dl chilisås (heinz)
1 krm cayennepeppar
1 tsk oregano
1-2 vitlöksklyftor pressade
GÖR SÅHÄR :
Skala och hacka löken. Fräs den i matfettet tillsammans med köttfärsen tills massan är grå o grynig.
Blanda i böngrodd, salt, chilisås, vitlök och kryddor smaka av ta mera kryddor om ni vill, låt småputtra ca 5 min. Låt det svalna.
Degen :
50 gr jäst
100 gr smör
3 dl mjölk
1 tsk salt
3 ägg
ca 12 dl vetemjöl
GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i bunken. Smält smöret och blanda med mjölken till ca 37 grader.
Häll i degvätskan i bunken o blanda runt tills jästen har löst sig, tillsätt resten, saltet, äggen och mjölet arbeta degen blank o smidig. Låt den jäsa ca 30-40 min
Ta upp degen på bänken och arbeta den lite till. Dela den i det antal bitar du vill ha, rulla till runda bullar. Kavla ut en oval kaka ca 1 cm tjock och lägg 3-4 msk (8 piroger) av fyllningen som en sträng i mitten. Vik ihop och nyp ihop ändarna och vänd på pirogen så att skarven kommer på undersidan. Jäs ytterligare ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda dem ca 15-20 min i 250 grader.
Rulla en servett runt och njut eller så låter man dom svalna och fryser in dom.
Jag fyllde 2 lådor i frysen en gång till mina tonårsbarn som dom skulle ha när jag och min man åkte bort med våra små barn några dagar.
Vi kom hem tidigare än vad som va sagt redan efter 2 dagar… Fanns inte en enda pirog kvar!
Poppis även av kompisarna med andra ord.
Jag får tacka så mycket för mig och hoppas att ni provar att göra dessa piroger. Ett stort tack till dig bästa Linda som lånade ut en sida av din blogg åt mig.
Ha en jätte härlig Vår & Sommar! /Kram Sussi
Receptet hittade jag på nätet.
En god och snabblagad kycklinggryta som passar perfekt som matlåda eller till middag.
Gör så här
- Skär kycklingen i mindre bitar och stek i stekpanna eller gryta.
- Stek lök, champinjoner och zucchini för sig under tiden.
- Lägg över grönsakerna i kycklingen. Häll på grädde och creme fraiche.
- Lägg i buljongtärningen, och krydda. Låt grytan puttra ihop ett tag, cirka 10-15 minuter.
- Servera med valfria grönsaker.
Recept från: Angelica på vardagslivmedlchf.se
Ja de va väldigt va han tar i den där nordanvinden idag. Jag sa till Joline i morse när jag skulle skjutsa henne till skolan att de räckte med att hon ställde sig på farstubron med ett paraply så skulle hon segla ner på skolgården som värsta Mary Poppins! Hon gillade dock inte min idé…
När snålblåsen viner är det gott med mustiga grönsaker med mycket smak, tomatigt och värmande kryddor, precis så som jag tycker en god ratatouille ska vara! Här kommer mitt recept.
4 port
Ratatouille :
1 aubergine
1 zucchini
2 tomater
1 röd paprika
5 små minimorötter
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Skär grönsterna i bitar. Skala och tärna minimorötterna. Finhacka vitlöken. Fräs på allt i het panna med olja, sänk värmen och låt puttra ca 30 min så då får en härlig mjuk röra. Krydda med salt & peppar. Jag brukar även ha lök i men bytte ut den idag mot morötter.
Het panna från början. Fräs grönsakerna i olja. Sänk sedan värmen.
Låt småputtra ca 30 min. Jag brukar späda med lite vatten och när det kokat bort tycker jag ratatouillen blir perfekt.
Kycklingen är delar från hel färsk kyckling. Dessa har jag brynt i het traktörpanna i smör på hög värme med lock tills dom var riktigt gyllenebruna och knapriga på varje sida och sedan tillsatt en skvätt buljong och lite maizenaredning för en god sky.
Smaklig måltid, servera kycklingen med bara rataouille eller också tillsammans med ris.
Ni vet ju vid det här laget att vi är smått pyssel-tokiga här hemma och inget undgår högtiderna såsom jul påsk, midsommar, skördefest… Ja, ni vet! Idag bjuds det på trådägg!
Receptet är enkelt :
Ballonger (helst vattenballonger)
Virkgarn eller annan bommulstråd
Tapetklister
Klädnypor
Det hela går ut på att snurra klistrig tråd runt en uppblåst ballong, hänga upp i klädnypa och låta torka 1 dygn. Sen petar man hål på ballongen som ”prasslar” ihop sig inuti det stelnade trådägget. Pilla ut ballongen och visp har du ett trådägg eller en färgglad boll!
Det finns lite saker man ska tänka på.
Jag har ju gjort en och annan boll vid det här laget så jag börjar lära mig dom små knepen.
- Förbered nån form av upphängning, tex en gardningstång med trådar som du knutit fast klädnypor i för sen när du ska hänga upp ballongerna är du rätt så kletig om händerna och då är det smidigt att ha just detta förberett!
- Vattenballonger är att föredra eftersom dom blir lite hårdare, men dom är bra mycket jobbigare att blåsa upp! Vanliga runda funkar också bra.
- När du ska ”blöta” ner tråden så vira den först ca 40-50 varv runt fyra fingrar, klipp av och håll reda på änden av tråden. Ta sen tapetklister med andra handen och stryk över trådnystanet som du fortfarande har runt fingrarna. Massera ihop så alla trådar blir ordentligt blöta.
- Sen är det bara att börja vira runt ballongen. Jag brukar börja med trådänden vid ballongens knut och sen hålla tråden ganska spänd när jag virar runt. Fortfarande all tråd runt de fyra fingrarna då går det dessutom snabbast. Ca 2 nystan på 50 ”4-fingrars-varv” går åt till varje ballong i den här storleken.
- Vill barnen också göra är det bättre med lite kortare trådar, annars blir det lätt ett nystan av små knutar överallt istället.
- Använder man för mycket tapetklister blir det vita små torkade ”hinnor” på det färdiga ägget sen så ta bara så mycket klister att tråden är blöt.
- En del ballonger mjuknar och skrynklar ihop sig själv under torkning och då gör trådägget det också. Blås inte för små ballonger och vira med spänd tråd när du virar.
Det var mina tips! – Lycka till!
Man kan göra sina egna drömfångare med pärlhönsfjädrar (www.skapamer.se) och lite större ”bollar”, bara fantasin som sätter gränser. Jag har ett till projekt på torkning just nu, mer om det senare. Seså, pyssla på nu!
Då kör vi igen! 5 nyttiga matlådor till veckans luncher. Den här veckan har mannen valt kyckling och jag kontrade med en rotfruktspytt till. Ja, det lät bra tyckte han! Jag passade på att tillaga lite extra kyckling och styckade två hela. Det är alltid bra att ha till pålägg eller i sallad.
Nu kan nu hitta alla ”Nyttiga matlådor” under en egen kategori som ni finner till höger i menyn, eller klicka HÄR!
Rotfruktspytt :
200 gram rotselleri
200 gram söt potatis
200 gram morötter
200 gram palsternacka
1 gul lök
2 vitlöksklyfta
Här lät jag den steka på medelvärme under omrörning ca 25 min. Krydda med trocomare örtsalt & extra peppar.
Kyckling som ska stekyckas och benas ur. Blir så mycket godare om man tillagar hel kyckling och låter alla ben sitta kvar.
Kycklingdelarna fick plats i min stora traktörpanna allihopa. Jag lät den bryn i smör på hög värme med lock tills dom var riktigt gyllenebruna och knapriga på varje sida.
Lunchlådor, uppradade och klara!
Prova gärna recepten, detta var verkligen urgott.