Körsbärspannacotta

körsbärspannacotta_körsbär_cherry_pannacotta
Dagarna rusar verkligen fram nu. Juli är snart slut, Nicke har en veckas semester kvar och idag är det lillsyrran som fyller 20 år och det ska firas. ;-) Vi ska träffas hela familjen och gå ut och äta tillsammans i Borgholm senare ikväll, men innan det lite förfest med presenter o tårta hemma hos hennes pappa.

Dagens recept blir en läskande pannacotta med härlig smak av körsbär. Fortsätt frossa i frukter och bär, snart är även dom slut så passa på nu medan det finns. Jag har både syltat och saftat, kokat krämer, bakat pajer och rutor och kompotter och fryst ner. Körsbär går dessutom utmärkt att frysa ner hela om man inte orkar rensa och kärna ur alla samtidigt. :-P

4 port
Det här behöver du : 
3½ dl grädde
2 msk körsbärssirap
1 dl gelésocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda grädde, körsbärssirap och gelésocker och i en kastrull. Vispa ihop allting och låt koka upp. Stäng av plattan och låt koka bara ½ minut. Häll upp pannacottan i formarna. Ställ i kylskåpet och låt stelna minst 3 timmar.

Körsbärssirap : 
1 dl mörka körsbär/bigarråer
2 msk socker
1 dl msk vatten

GÖR SÅHÄR : 
Kärna ur körsbären och mosa till dom lite. Häll körsbär + kärnorna i en kastrull tillsammans med socker och vattnet. Kärnorna ger extra smak så låt dom koka med. Koka på svag värme tills ca hälften av vätskan återstår. Sila allt genom en finmaskig sil, släng sedan bär och kärnor och du har en liten mängd körsbärssirap till pannacotta.

koka_pannacotta_gelesocker_körsbärspannacotta
Pannacottan bubblar upp. Med gelésocker behöver du bara koka ½ minut, sen är den färdigt att hällas upp.

pannacotta_körsbärspannacotta
Servera med en lite syrligare körsbärskompott på toppen som bryter av det söta i pannacottan.

 

Grillad biffsmörgås med chilimajonäs

grillad_biffsmörgås
Hej på er igen! Som ni märkte tog jag mig lite ledigt igår efter några dagars jobb, välbehövligt ibland så jag hoppas ni har saknat mig lite! :-P
Dagen idag har gått i överraskningarnas tecken, jag klev upp tidigt och satt o funderade på nåt kul att hitta på med barnen en heldag. Djurparken med alla djur och karuseller är alltid en höjdare och dom kan verkligen åka karuseller i timtal, ungefär tills dom inte kan stå rakt längre! ;-) Personligen är jag väl inte så förtjust i själva djurparken även om mycket har förbättrats och blivit större så tycker jag ändå mest synd om djuren, men barnen älskar det och framförallt nöjesfältet, så man får offra sig.

Jag väckte gubben och påtalade min fantastiska idé. Jag vet ju att han är måttligt road av att gå omkring i gassande sol bland hundratals turister som trängs överallt men han köpte min idé! Vi bestämde att inte säga nånting till barnen så efter frukost sa vi att vi bara skulle ”åka en sväng”… Å de gjorde vi, till djurparken. Barnen förstod nog inte ens när vi hade parkerat bredvid den stora clownen att det var IN DÄR vi skulle! :-P

Vi var där precis strax efter öppning… Liksom alla andra! ;-)
Dagen har gått i rasande fart mellan tombola, dinosaruievärlden, virvelvinden och gud vet allt och dom har åkt och busat och varit sams hela dan, fantastiskt!

Nu tog Nicke precis med sig dom och cyklade o badade, sen tror jag familjen Nilsson kommer somna himla gott allihopa ikväll!

Nu ska jag bjuda på ett fasligt gott recept på grillad biffsmörgås, enkelt som jag förespråkar och gott så in i norden, det har vi här!

4 port
Det här behöver du :

1 stort lantbröd, gärna surdeg
3 vitlöksklyftor
1 stor tomat
1 knipplök
Örtkrydda
Salt & peppar

2 skivor ryggbiff
Salt och peppar

Marinad till köttet EFTER grillning :
½ dl tomatvinäger
2 msk olivolja
2 msk flytande honung
1 msk soya
1 tsk malen ungersk paprika
Örtkrydda
Salt & peppar

Tillbehör : 
8 skivor ost
ruccolasallad
Chilimajonäs (Hellman´s är supergod, eller hemmagjord som HÄR)

GÖR SÅHÄR :
Gnid in skivorna av ryggbiff med olja, salt och peppar. Grilla på bägge sidor, så som du vill ha dom, jag körde på nästan ”well done” eftersom det gillas bäst av övriga familjen. Låt sedan skivorna ”vila” i folié ca 20 min. Under tiden kan du röra ihop marinaden som köttet ska ligga i. Skär sedan upp köttet i tunna skivor och lägg i marinaden. Ca 15-20 min räcker gott men vill du förbereda så kan det ligga 1 dygn i kylskåp.

Skär upp surdegsbrödet på längden. Ringla över olivolja och pressa över vitlök och gnid in. Toppa ena brödhalvan med tomatskivor, knipplök och riven ost. Grilla i ugn på 200 grader ca 10 min tills brödet fått fin färg.

Monter ihop med ruccola, chilimajonäs och köttet. Marinaden kan du också hälla över. Lägg på den andra brödhalvan och skär upp.

grillad_ryggbiff_biffsmörgås
Grillad ryggbiff som jag skurit i tunna skivor efter att det fått vila i folie.

biffsmrögås_marinad_kött_beef_sandwich
Köttet i marinad efter att jag skurit upp det i skivor. Nu dags att fixa brödet.

biffsmörgås_grillad_biff_biffmacka_beef_sandwich
Toppa ena brödhalvan med tomat, knipplök och riven ost. Grilla i ugn.

biffsmörgås_biffmacka_grillad_biff
Bara andra brödhalvan som lock kvar sen är det dags att servera omgående! :-P

TIPS!
Prova även receptet på Philly cheese steak sandwich HÄR!

 

Körsbärspaj med creme fraiche

körsbärspaj
Det råder knappast nån brist på fantasi när man ska bjuda på dessert sommartid. Färska bär med glass är oftast det enkla och goda och passar ju till allt! Men självklart vill vi ju ta tillvara genom att safta och sylta och göra goda bakverk av all härlig frukt och bär också.

Det här är mitt klassiska recept på små minipajer, alltid samma pajdeg och fyllning med creme fraiche, ägg och socker. Bär och frukt kan du variera precis som du vill… Jordgubbar, hallon, persikor, blåbär eller som här körsbär! :-P

8st små minipajer, ca 10 cm i diam
Pajdeg : 
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR : 
Mät upp smör & vetemjöl i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna. Nyp snabbt ihop degen till en boll. Tryck ihop den lätt på mjölat underlag och kavla ut den ca 0,5 cm tjock. Ta ut rundlar lite större än tarteletteformar. Tryck ut pajdegen lätt i alla formar och nyp bort överflödig deg runt kanten högst upp. Överbliven deg kavlar jag ut och använder till galler sen. Ställ formarna på en bricka och täck med plastfolié. Ställ in i kylskåpet ca 30 min.

Fyllning : 
500 gram färska urkärnade körsbär + ½ dl florsocker

Creme fraichefyllning : 
1 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker

GÖR SÅHÄR :
Blanda körsbären med florsockret, fördela i formarna. Rör ihop creme fraiche-fyllningen i en bunke. Slå smeten i pajformarna. Grädda i 175 grader ca 30-40 min.

körspaj_dessertpaj_minipajer_körsbär_bär

paj_dessertpaj_körsbärspaj

minipaj_körsbärspaj

körsbärpaj_dessertpaj_bärpaj

 

Grasshopperpaj



Det blev ett hopplock av två recept, botten från Nigella och fyllning från Hummingbird bakery.
 
Botten:
28 st dubbla Oreos
45 gr smält smör
 
Kör Oreos till smulor i en mixer, tillsätt smöret.
Tryck ut i botten och upp på kanterna på en pajform ca 23 cm.
Låt stå kallt i 30-40 minuter.
 
Fyllning:
180 gr Marsmallows
1 3/4 dl mjölk
Creme de menthe essence
grön livsmedelsfärg
3 dl grädde plus till dekoreringen
 
Evt riven choklad och minioreos
 
Häll mjölken i en kastrull, tillsätt marsmallowsen, låt smälta på svag värme.
Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt creme de menthe och grön färg, rör runt till färgen är jämn.
Låt svalna ca 10-15 minuter.
Vispa 3 dl grädde så mjuka toppar bildas.
Vänd ner i marsmallowblandningen.
Håll i pajskalet och låt stå i kylen 1-2 timmar eller över natten.
När den stelnat, vispa grädde och spritsa eller klicka över ovanpå pajen. Strö riven choklad på och dekorera med minioreos.
 
 
 

Kanelbullar de luxe

 
Kanelbullar med vaniljkräm och chokladglasyr
 
Kanelbullar recept från mjölpåsen
 
Vaniljkräm (Marsan kokbar) gjord på  2,5 dl mjölk
 
Chokladglasyr
50 gr smält smör
150 gr florsocker
25 gr kakao
0,5 tsk vaniljsocker
1,5 msk starkt kaffe
0.5 msk mjölk
 
Blanda samman allt till en slät glasyr och glasera bullarna.
Gillar du mycket glasyr får du dubbla receptet.
 
 

Det fullkomligt kryllar av dom!

mammas_körsbärsträd_kalleguta_öland
Turister tänker ni?? JA – Dom också!

Här på Öland är det sååå gemytligt med en fullstockad ö så ni anar inte!

Vi trängs och svettas med varann i mataffären, vi köar och knuffas och ler surt mot den ena som tränger sig före den andra, vi suckar högt och lågt i bilköerna i korsningen, svär över AC:n som inte fungerar i bilen och tackar högre makter när vi äntligen tagit oss från civilisationen och parkerat hemma på gårdsplanen. Turister finns det gott om, men det är inte dom jag menar nu – jag menar KÖRSBÄREN förstås! ;-)

Vet inte hur många liter och kilovis jag plockat från mammas träd hittills och ändå är det knappt en bråkdel av vad som finns…. Nu har jag get bort en stor kasse och plockat hem ännu mer till oss själva för rensning – vilket körsbärsår alltså!!

Vad ska jag göra med allt??

Saft gjorde jag förra sommaren i mängder. Sylt har jag gjort i år och soppa, krämer går bort för jag vill få ut ”mer” av dom än att det bara går åt i ett nafs. Pajer och clafoutis gör jag ofta. Nån som har något gott recept på chutney med körsbär, eller salsa? Eller hur jag bäst kärnar ur och kanske fryser in dom?

Ös på med tips allt ni kan för det verkligen kryllar av körsbär här! 

Passade på att ta lite bilder nu idag när jag var under körsbärsträden… Kolla så vackert… :-P

körsbär_entre_hus_öland

kärsbärsträd_körsbär_bigarråer

körsbär_öland_recept_tips

körsbärsträd_öland

kalleguta_bredsättravägen115_körsbärsträd

bredsättravägen115_öland_hus_till_salu

Körsbärsmuffins med frosting

körsbärsmuffins_muffins_cupcakes_cherry
Körsbärscupcakes med hemkokt sylt är bland de godaste bakverk jag vet och speciellt med en frosting på philadelphiaost.

Dom blir somriga och sååå söta tycker jag. Sylten kan du antingen koka själv, eller använda färdigköpt. Längre ner hittar du en enkel beskrivning på hur jag kokar den. Otroligt gott är det, men så vansinnigt tråkigt att sitta och kärna ur dom en och en! Man kanske skulle skaffa sig en urkärnare, fast undra om det går så mycket snabbare?! Jag använder en liten vass fruktkniv och skär liksom ett halvvarv runt bäret och ”pillar” ut kärnar med knivspetsen. Nån som har fler förslag kanske?

Dessa ska jag ta med mig till jobbet nu, vi ska ha personalmöte så lite gott att bjuda på kan behövas! ;-) Ha en fin dag i solen allihopa.

Det här behöver du : 
100 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 dl mjölk

4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop smör, socker, ägg och mjölk med en slev. Tillsätt de torra ingredienserna, sikta gärna för att undvika klumpar då smeten inte ska röras i så mycket. Blanda till en slät smet med slickepotten. Fyll 12 muffinsformar till 3/4, klicka i ca 1 msk körsbärssylt på varje. Grädda i 175 grader ca 20-25 min.

Cream cheese-frosting : 
100 gram philadelphiaost
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
några droppar citronsaft

körsbär_baka_med_körsbärsmuffins_körsbärscupcakes
Muffins redo att gräddas, här med hemkokt körsbärssylt som jag kokade igårkväll. Receptet på sylten är busenkelt. 1 kg urkärnade körsbär + 3-4 dl syltsocker. Låt koka upp med en liten skvätt vatten i botten, tillsätt sockret och småkoka 10 min. Häll upp på burk och låt svalna. Förvara i kylskåp. Håller ca 1 mån utan konserveringsmedel.

körsbärsmuffins_cupcakes
Efter ca 20-25 min i 175 grader.

körsbärscupcakes_muffins_körsbärssylt
Färdigdekorerade med frosting och bär!

cherry_cupcakes_frosting
Nu, off to work! Vi hörs lite senare… :-P

Fluffiga bananpannkakor

bananpannkakor_recept_krabbelurer_banankrabbelurer
När allt kommer omkring så är söndagar ofantligt sköna och avkopplande bara man har det i huvudet från början när man vaknar.

Idag har dagen bestått av frågor som ”ska vi/ska vi inte?!” ”Hur blir de nu?” ”Hur blir det inte?!” ”Har du fått något svar?!” ”Inte??!” osv osv…

Med lösa boliner om en planerad bilresa, folk som inte kan hålla sig anträffbara och en dag som inte gått att planera en minut i stöten så går min hjärna in i något slags fullständigt kaos och zombietillstånd på samma gång… Jag vet varken ut eller in!

Jag blir totalt paralyserad och får inget vettigt gjort alls… Jag är kanske ensam om detta men det må då så vara…

Sent på eftermiddagen så var det hur som haver bestämt att vi blir hemma men då var ju allt redan ”bananas” i mitt huvud! ;-) Det är dock bättre nu och äntligen har jag ro i kroppen att slappna av och få ner några rader här och svara på lite mail.

Förutom detta så är det faktiskt Max födelsedag idag!
HURRA HURRA HURRA HURRA!!

Han är inte hos oss denna veckan utan hos sin mamma så vi får hurra på avstånd och fira när han kommer på fredag igen och detta är precis vad jag hade tänkt ut till vår fina pannkaks-älskande Max som idag fyller 13 år! :-P

Receptet på dessa bananpannkakor är kort och gott ett vanligt ”krabbelur-recept” fast med bananer, och som hör sommaren till; servera med de färska frukter och bär du kan hitta, lite honung och pudersnö! :-P

ca 15 st
Det här behöver du :
1½ dl strösocker
3 ägg
3 dl mjölk
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
3-4 mogna, mosade bananer

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker för hand till en jämn smet. Blanda ner övriga ingredienser. Rör om tills smeten är jämn och slät. Stek pannkakorna i smör på medelvärme. Servera med färsk frukt, en klick yoghurt, grädde, glass etc.

pananpannkakor_bananplättar_krabbelurer_banan

För fler recept med bananer, klicka HÄR!

Recept på krabbelurer, klicka HÄR och HÄR!

banan_pannkakor_krabbelurer_recept_bananpannkakor

Vit vinbärskaka i långpanna

vinbärskaka_baka_i_långpanna_vita_vinbär
Ute på gården har vi en riktigt gammal vinbärsbuske med vita vinbär, den är något igenväxt av ”klister-slinger-sly” och en och annan taggig roskvist som gör både armar och fingrar blodrispade när man ska plocka av busken. Men den slutar aldrig ge bär, och den ger mängder med klasar som gömmer sig under grenarna.

Lyfter man bara försiktigt på en gren kan man stå en bra stund och plocka av nästan en liter. Jag älskar den busken! Så förvildad och gammal men ändå full av liv! :-P

Just vita vinbär är faktiskt godare än de röda tycker jag. Man tror att de ska vara surare men det är nästan tvärtom – de röda är surare. På bilden ser det ut som om bären är röda men efter gräddning blir kakan såhär.

Joline bakade den häromdan efter att vi suttit och rensat och rensat, vilket måste anses som mer eller mindre straffarbete för en 10-åring utan ro i kroppen… ;-) Men de gick till slut!

Kakan är gjord i långpanna (30*40) och som ni ser i receptet så är mängden bär väl tilltaget, nästan 1kg! Där kan ni givetvis justera efter eget tycke och smak, eller tillgång. Men den blir vansinnigt god, syrlig och väldigt saftig.

30 rutor
Det här behöver du : 

100 gram smält smör
6 ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
950 gram vinbär

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret och låt det svalna något. Rör ihop ägg, socker, vetemjöl och smör. Vispa inte. Fördela smeten jämnt i långpanna (30*40) med bakplåtspapper. Lägg på vinbären. Grädda i 175 grader ca 30-35 min. Skär upp i rutor, pudra florsocker över före servering. Kakan går utmärkt att frysa in.

vita_vinbar
Fina, vita vinbärsbuske…

vita_vinbär_vinbärskaka_långpanna_recept
Bären på kakan före gräddning.

vita_vinbär_recept

Körsbärscupcakes
Det finns många varianter på One bowl cupcakes. Det recept jag använde till dessa kommer från Made by Mary:
 
 
Frostingen tog jag från Louises spis:
 
 
Men bytte björnbär mot körsbär.
Frostingen räckte till 15 cupcakes.
 
Väldigt goda blev dom :)