Full-rulle-helg!

Söndag 27:e maj igår och då hände allt på en gång! Jag har varit hemma med pojkarna själv i helgen (läs; Bronco & Allan)

Nicke och Joline har varit iväg på bilträff/utställning/crusing på Powermeet i Hässleholm från lördag till söndag och kom hem tidigare på eftermiddagen.

Lördagen var en lite gråmulen/regnig/blåsig dag så jag passade på att fixa i köket och baka/förbereda lite ditt och datt, hänga tvätt, skura golv o plocka.

När det närmade sig kvällen märkte jag att Bronco inte var som han brukar. I vanliga fall går han gärna in i vårt sovrum och lägger sig i vår dubbelsäng för att få sin frizon framåt eftermiddagen. Han tillåter inte att Allan går in i sovrummet då och knappast upp i ”hans” säng. Då plockar han fram basrösten och gruffar till om Allan skulle va på väg upp men på golvet är helt okej… Men är Bronco trött så är han trött och behöver få va ifred.

Men redan på eftermiddagen blev han sökande o och lite orolig. Han väntande hem både husse och Lill-matte, men ingen kom i va mig ordning dom brukade. Han lyssnade extra vid dörren, kollade fönster och ljud utifrån o låg på helspänn till jag släckte ner o gick och la mig 22.30. (Läs; gick o la OSS)

Innan detta skrivet tänkte jag mig en lugn sovmorgon framför mig i lite sakta mak med frukost och fix med hundarna.

Bronco i sängen o Allan i bädden nedanför gick bra fram till 01.30. Då blev Allan nödig.

Ut, kissa, törstig, dricka vatten, in – och sova! Nä.

Inte sova på en gång.

TV-bordsbenen är ju sååå goda att tugga på, o sovrumsgardinerna och mattes täcke… Och mobilsladden… Och hörnet på mattan och burkarna inne i råttrummet. Å visst stod det en full matskål på köksbänken också… sen blev det tyst… efter en ljudlig duns av rostfri metallskål fylld av blött foder som skramlade ner i golvet… Hundmat ÖVERALLT! Och en överlycklig liten varg.

Allans meritlista plussades alltså på när han lärde sig hoppa upp med tassarna på köksbänken inatt… Nåja. Han toppar inte Broncos lista än.

– Nu sover vi!

– NU SOVER VI!!!!

10 minuter senare hoppar Bronco ner från sängen o gnäller.

Han som just hade lugnat sig men blev då akut nödig… Upp igen och ut med Bronco och hur tyst vi än tassade upp så vaknade såklart en ny-somnad-Allan och fick något man kan likna barnkalas-socker-chocks-energi. IGEN!

Så där sitter jag mellan vaket och sovande tillstånd på soffbordet mitt i natten med ett svartskägg i knät bedjandes om att få sova och en symaskin som hoppar hejvilt omkring, tuggar Bronco-öron och är hur pigg som helst.

Efter ett antalet flänganden upp och ner ur sängen med terrorist-Allan runt fötterna somnade vi till slut ovaggade runt halv fyra Då hade jag stängt in mig med bägge hundarna i sovrummet med en liten önskan om att få sova till åtta i alla fall??!

Allan missar ju inte en minut med sin ät och sov-klocka så den sovmorgon blev ganska obefintlig. MAAAAT!!!!! Klockan 05.30…

Ja, sen dess så har det varit GOMORRON väldigt länge denna söndag. Efter frukost och dusch så skulle vi iväg till Mormor Mia för att fira Mors dag. Gissa vilka som blev dödens tröttaste o fick släpas ut i bilen då… suck! Natsuddarna AB. Ja!

Tur dom har en väldigt envis matte. Efter ett par koppar kaffe senare så började jag röja golven på leksaker, filtar, tuggbens-smulor och ut med vilddjuren på gården en stund. SEN infann sig söndagslugnet och jag kunde ställa mig i köket och garnera smörgåstårtan jag hade förberett på lördagen. Nicke & Joline kom hem strax därpå och var väldigt efterlängtade kan jag lova.

Fina blommor och presenter fick jag av dem bägge och vi satte verkligen och njöt av tårtan och bara myste tillsammans. Underbar helg, underbara älskade familj och galna hundar.😉 Precis som det ska va!

Hemma hos mamma och fikar. Hon fick såklart rabarber-rullen jag gjorde i föregående inlägg.

Allan fick följa med in en stund och förevigandes förstås i fina vit-soffan.😉

Smörgåstårtan till vår 12-åriga bröllopsdag. Hjärtformad av utskuren hönökaka. Tre lager. 1-rökt skinka, mandariner. 2-kokta ägg, mjukost. 3-leverpastej, grädde, bostongurka. Ost runtom, jordgubbar, sallad, rökt skinka och räkor ovanpå.

Chokladpraliner med vår bild på.

Och grannarna utanför huset, lika rofyllda varje kväll när man går sista kiss-rundan med hundarna. Ja, vi har sovit väldigt gott inatt – allihopa!😉

Gräddnougat med krokant

nougatkrisp_recept_nougat_gräddnougat
I år tänkte jag inte göra så mycket av det traditionella julgodiset förutom knäck. Tänkte prova lite nya varianter och smaker och här är en av dom. Ett julgodis med nougat. Smaken på dessa är som fyllningen i finare praliner, ni vet det finns såna där godbitar med nougatkrisp – så smakar detta! :-P Självklart kan man göra det som en hel pralin och doppa i choklad eller gjuta i formar men jag gillar när det är enkelt och går snabbt ni vet. ;-) Det här receptet innehåller bara fyra ingredienser och tar inte mer än en kvart att göra, förutsatt att man gjort krokanten i förväg.

TIPS!
Det blir mycket krokant på en påse mandel men förvara den torrt så kan du använda den till fler recept med julgodis, till exempel i knäcken. Eller strö på glass, eller använd till att baka cookies. :-P

40 st
Det här behöver du : 
125 gram nougat
50 gram vit choklad
½ dl grädde
1 dl krokant

GÖR SÅHÄR : 
Smält alla ingredienser utom krokant i vattenbad eller microvågsugn. När allt är blandat, rör ner krokanten och fyll små aluminiumformar.

Krokant
200 gram mandel
2 dl florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Skålla mandeln och låt den torka. Hetta upp en stekpanna och lägg i mandlarna med florsocker. Rör om tills allt socker smält och de blir lite karamelliserade på ytan. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna. Mortla eller mixa till önskad konsistens.

julgodis_nougat_vit_choklad_krokant_mandel
Nougat, vit choklad och krokant. Grädde ska vara med också.

mandel_krokant
Den skållade mandeln pudras med florsocker i stekpannan…

mandelkrokant
Sen får den bli härligt karamelliserad och sedan svalna på bakplåtspapper.

krokant_nuogat_julgodis
Mixa, banka eller mortla krokanten till önskad konsistens.

gräddnougat_recept_nougatkrisp
Den färdiga gräddnougaten med den krispiga krokanten fullkomligt smälter i munnen.

julgodis_nougat
Prova gärna receptet och säg vad ni tycker, det är ju sååå busenkelt! ;-)
Här du mitt inlägg JULGODISSPECIAL med 21st recept >>

Att inte få ändan ur vagnen…

lindt_små_praliner
Ja, exakt så! Jag får inte riktigt ändan ur vagnen. Hittar liksom inte det där suget i köket att prestera mer än på sin höjd vardagsmat som också tryter på fantasi. Jag har visserligen en god soppa på lut till morgondagen då vi får middagssällskap! :-P Tänkte baka ett gott bröd till soppan också men det gör jag först imorgon så det kan serveras nybakat.

Men överlag, så grått o trist och tråkigt jag har… Vädret är ofullkomligt på något sätt o det är så deprimerande med ständigt grå himmel, snålblåst och lerig gräsmatta. Löven trillar visserligen i fina färger men det är som man står i ingenmansland mellan sensommar och vinter när inte hösten blommar upp.

Det vackra ljuset, alla sprakande höstfärger… Kom hit!!
Sen saknar jag skogsluften o promenaderna kring susande tallar… De va ett bra tag sen jag tog en promenad i skogen… 2 månader nu med gips börjar bli tröttsamt, besvärligt, irriterande och rent av döjobbigt! För att inte tala om hur frustrerande det är att inte kunna tillfredsställa en pigg och busig dobermann som också kräver sitt. Det mesta går på sparlåga just nu…

dobermann_kean

Hatar både rullstolen o kryckorna och har ständigt ont i nån av fötterna. Antingen i den opererade för att jag hållit igång för mycket eller så i den andra för att jag överbelastat den… Som ett ekorrhjul och det känns som en evighet innan jag kommer kunna GÅ normalt igen.
Har i alla fall en förhoppning om att julen kommer bli bra! Smärtfri och se lite enklare ut än dagsläget! ;-)

Det är skönt att fingrarna fungerar så man i alla fall kan skriva av sig! Nu ska jag inte deppa ihop för mycket för det finns saker som är bra också! Att man lever med dom man älskar, har tak över huvudet, ett jobb och mat på bordet.
Underbara vänner är också viktigt, därav huvudbilden i detta inlägg. En bukett rosor, skvallertidning och chokladask fick jag häromdan. En kopp kaffe och några timmars struntprat med bästa vännen på verandan förgyllde tillvaron hur mycket som helst. ❤️
Sen kan jag avslöja att dessa små mini-praliner från Lindt är bara såååå goda! Små, krämiga med nötter, marsipan, nougat och härligt len choklad… Bättre är julens Alladin-ask så i år inför jag en ny jultradition. Bort med Alladin – fram med Lindt! ;-)

Orkade ni läsa ända hit?
Tack isåfall… ❤️ Kram

Hjärtan – presenter, recept och pyssel!

hönsnät_hjärta_fyllt_med_kottar
Ingen kan väl undgå att imorgon är det alla hjärtans dag! En dag som vi firar här hemma många gånger om året, inte bara EN dag! För att visa lite extra omtanke till de man älskar behövs ingen speciell dag utan små överraskningar, extra god middag eller små presenter uppskattas faktiskt bäst när man minst anar – och det är väl då man förtjänar dom som bäst också!

Här hemma älskar vi ju pyssel och överraskningar i stora mått så dagen imorgon blir såklart lite extra spännande, framförallt för barnen som gillar stämningen med ”guldkant i vardagen” då dom får göra hemlisar och man får inte komma in på rummen eller ”tjuvkika” och det lite ”hysch-hysch” och spänning råder i luften.

Jag tänker att det kan vara kul med inspiration både i form av köpta presenter, hemmagjorda, goda middagar och desserter och pyssel därtill så jag bjuder på ett bildregn och hoppas ni får lite ideér att bolla med. :-P

godis_spett_grillspett
Läckra grillspett med GODIS fixar du enkelt själv med modell ”större godisar” och vanliga grillpinnar. Super-surprise till alla sockertoppar man känner!

grillspett_godis_godisspett
Slå in dom i cellofan med knyt ihop med rosa snören… :-P

fruktspett_marinad
Vill man inte ha godis, kan man göra fruktspett!

le_creuset_portionsformar_hjärtan_ugnsform
Presenttips till matlagningstokiga – Le Creuset små hjärtanformar med lock, perfekt till potatisgratäng, desserter eller kanske soppa som man serverar en till varje person.


Chokladpraliner och alla hjärtans dag, dom bara hör ihop sååå bra! ;-)

plopp_kärlek
Plopp kärlek finns i butik att köpa och ge bort till dom man äääääälskar! ♥

lady_lufsen_middag_frikadeller_tomatsås_spagetti
En äkta ”Lady & Lufsen-middag” med frikadeller i tomatsås och spagetti. Receptet hittar ni HÄR >>


Det finaste man kan få från barnen är det som dom gjort själva, ritat och pysslat! ♥

tulpaner_tulpanbukett_flora_kvistar
Vacker tulpanbukett kan man binda själv med ett par knippen tulpaner och några kvistar från blomsterhandeln. Både roligt, vackert och billigt!

alla_hjärtans_dag_pyssel
Såhär brukar det se ut på vårt köksbord runt alla hjärtans dag, barnens teckningar, blommor, pyssel och små presenter!

lavendel_hjärtan_ståltråd_pyssel_
En enkel kärleksförklaring med ståltråd och lavendel…


Varför inte göra en ”Alla-hjärtans-smörgåstårta” Recept HÄR >>

semlor_hjärtan
Med tillhörande hjärtan-semlor? Recept HÄR >>

plåtskylt_recept
Vilken mat-mamma blir inte lycklig av att få hänga upp en sån här fin plåtskylt i köket?? :-P

hönsnät_hjärta_stenar_stenhjärta
Hemmagjort ”sten-hjärta” med hönsnät och stenar plockade från stranden… ♥ Översta bilden med kottar är gjord på samma sätt.

äppeltarte_vaniljglass
Frasiga äppeltarte med vaniljglasss, recept hittar du HÄR >>

Tips till glöggkvällen


Ni är många som undrat över recept både på mail och facebook hur man gör snittarna och allt gott vi hade på vår glöggkväll förra året så här kommer tipsen för en absolut lyckad glöggafton med tillbehör!

Missa inte heller 21 recept på JULGODIS special >>


Klassikern med pepparkaka och mögelost går alltid hem!


Rökta renklämmor, 20st små snurror

Det här behöver du :
5 st grillpinnar
2 tunnbröd
1 ask Cantadou pepparrot
Ruccola
150 gram rökt renkött (rökt hjortkött eller saltrulle funkar också)

GÖR SÅHÄR:
Bred färskosten på de bägge tunnbröden. Snåla inte. Strö över lagom mängd ruccola. Skiva det rökta köttet tunt och lägg över. Rulla ihop från långsidan och plasta in rullarna och lägg i kylen nån timme. Skär sedan upp i 2cm tjocka skivor. Trä upp på grillpinnarna, 4st/pinne.


God smörgåsröra med ägg och senap till vörtbröd

Det här behöver du : 
2 kokta, hackade ägg
1 burk creme fraiche (2 dl)
3 msk majonäs
2 tsk dijonsenap
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Koka och skala äggen, låt svalna. (om du nu inte har överblivna kokta ägg i kylen vill säga). Rör ihop creme fraiche med majonäs, dijonsenap, salt och peppar och hacka sedan ner äggen. Smaka av med salt och peppar.


Goda ostar, kex, frukt och grönt är alltid gott som plockmat till glögg.


Krustader fyllda med chevréost och breasola.


Fyll krustader med fjällbrynt viltost på tub, peta ner lite rökt skinka i varje+ 1-2 droppar D´Elidas. Grädda i ugn 200 grader ca 10 min.

 
Kavringsnittar med en röra på laxpastej på tub blandat med philadelphiaost som spritsats. Kallrökt lax, citronbitar, räkor och dill på toppen.

Mjuk pepparkaka utskuren i rundlar, spritsad med ädelost på tub blandad med lite kesella. Fikonmarmelad i mitten och en halv valnöt.

Här kommer receptet på Ulla´s hemmagjorda glögg!
”I december 1992 blev jag inbjuden till min underbara granne Maj-Britt för att stöpa ljus med hennes vänninor. En upplevelse i sig och ett minne jag har med mig. Då blev vi bjudna på denna glögg och jag fick ta del av receptet, och jularna därefter gjorde jag glöggen. Sen har det inte blivit av förrens vår glögg kväll, och jag hittade receptet i min samling./Ulla”

Maj-Britt´s julglögg
1 flaska, 70 cl, gott rödvin
10 cl renat lr vodka
10 gr hel kanel, 4-5 bitar
20 st kryddnejlikor
1 liten bit ingefära
4 krm krossade kardemummakärnor
½ pomeransskal
3 dl strösocker
1 rågad tsk vaniljsocker

Mandel och russin efter behag

1. Börja med att krossa kardemumman i en mortel och bryt sönder kanelen
2. Lägg kryddorna i en glasburk och häll över spriten, på med lock
3. Låt burken stå över natten, minst, så att kryddsmaken dras ur ordentligt
4. Sila bort kryddorna genom ett melittafilter
5. Skålla och skala mandeln
6. Häll vinet och spriten i en kastrull
7. Blanda i socker och vaniljsockret
8. Låt glöggen sjuda en stund men aldrig koka
9. Servera m mandel och russin

Man kan blanda vin, kryddextraktet, socker och vanilj medan drycken är kall och förvara blandningen i högst 2 veckor.


Äppelkompott med pepparkaksgrädde

4 port
Det här behöver du :
6 röda juläpplen
3 msk farinsocker
1-2 tsk kanel
1½ dl grädde
pepparkakor

GÖR SÅHÄR :
Skala äpplena och skär dom i tärningar. Smält lite smör i stekpannan och lägg i äppeltärningarna. Pudra över farinsocker och kanel, sänk värmen. Låt kompotten få puttra ihop så sockret karamelliseras något och äpplena blivit mjuka, ca 10 min. Häll upp i glas, blanda vispad grädde med krossade pepparkakor. Toppa med grädden och en pepparkaka!


Mjuk pepparkaka med lingon

Det här behöver du :
100 gram smör
4½ dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald nejlika
3 dl mjölk
1½ dl lingonsylt (jag använde rårörda lingon)

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna. Smörj och bröa en avlång brödform, 1½ – 2 liter. Ta fram en stor bunke och blanda, vetemjöl, strösocker, bikarbonat, kanel, ingefära och nejlika. Blanda väl. Rör ner smöret, mjölken och sist lingonsylt. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader ca 30 min. Enligt Katjas recept ska den gräddas runt 30 min. Jag kollade kakan efter 30 min, men då dallrade det fortfarande i mitten av kakan. Efter 40 min likaså. Efter 50 min tog jag ut den.


Saffransbiscotti

ca 20 st
Det här behöver du :
0,5 gram saffran + en sockerbit
1 ägg
1 1/4 dl råsocker (jag tog mörkt muscovadosocker)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk pommerans
½ tsk vaniljsocker
1 dl rostad grovhackad mandel

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 180 grader. Stöt saffran i mortel tillsammans med en sockerbit tills det blir ett fint pulver! Vispa ägg + socker + saffran riktigt fluffigt! Blanda de torra ingredienserna (utom mandel) i en skål och vänds ner i smeten. Tillsätt sist mandeln. Forma degen till en rulle ca 25 cm lång. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta till den något till ca 1,5 cm hög. Grädda ca 25 min tills den fått fin färg. Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna något (5-10 min). Flytta över rullen på en skärbräda och skär upp biscottin i ca 1 cm tjocka skivor, det blir drygt 20 st! Lägg tillbaka dem på plåten och in i ugnen igen för torkning ca 15 min. Vänd dem efter halva tiden! låt sedan svalna på plåten, därefter låt dom kallna helt på ett galler!


Pepparkaksrulltårta med saffranskräm

Det här behöver du
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 msk pepparkakskryddor
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, kryddor och bakpulver i en skål och vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i en mindre bakplåtspappersklädd långpanna ca 20*30 cm. Grädda i 200 grader, ca 15 min. Vänd upp rulltårtan på ett sockrat bakplåtspapper, dra av bottenpappret, täck med en bakduk och låt svalna innan du brer på krämen.

* Du kan givetvis använda en större form till rulltårtan. Själv föredrar jag en mindre för att få mer höjd på kakan. Därmed blir det inte alltid en ”rulle” av krämen man fyller rulltårtan med, men det är absolut lika gott för de! Dra av några minuter på gräddningstiden om du använder en större form.

Saffranskräm :
2,5 dl kesella (10%)
1 ask philadelphiaost (200 gram)
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 pkt 0,5 gram saffran (malen)

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till saffranskrämen. Bred på rulltårtan när den svalnat något och rulla ihop.


Saffranskaka med glasyr, tranbär & mandel

Det här behöver du : 
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

50 gram smör
0,5 gram hel saffrans (stöt med sockerbit i mortel)
1 dl mjölk

3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smör + ströbröd till formen

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker länge så det blir riktigt pösigt och vitt. Jag använder köksmaskinen med ballongvisp och kör ca 10-12 min.
Smält under tiden smöret tillsammans med saffranet som du stött  i mortel tillsammans med en sockerbit. Slå på mjölken och rör sedan ner i äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt runt, inte vispa.
Smörj en sockerkaksform och bröa med ströbröd eller kokos.

Grädda ca 25-30 min i 175 grader.
Ta ut kakan och låt den svalna något innan du stjälper upp den på ett fat. Garnera med glasyr, mandel och tranbär.

Glasyr :
Florsocker + vatten + liiite pressad citron
Skållad mandel
Hackade torkade tranbär


Therese´s knäckkola

Kola:
100g smör (ej margarin)
2 dl grädde
3dl socker
1dl ljus sirap
1tsk vaniljsocker

Häll allt i kastrull, koka 15-25 min – anv termometer, 120 -122 grader brukar vara lagom, el gör kulprov

Smaksätt när kolan kokat klart, häll upp i form/plåt m bakplåtspapper, klipp/skär när den svalnat.
Slå in i cellofan el bakplåtspapper
Ev Smaksättning: rivet skal av 1 apelsin el 1 citron, 2 msk kakao


Ulrikas chakladpraliner med hallonlikör

Till formen behövs 440 gram mörk choklad
Tryffeln:
130g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
1 tsk smör
1.5 msk hallonlikör
gör tryffeln först, hacka chokladen o lägg i en bunke, koka upp grädden m honungen o häll över chokladen rör tills chokladen smält o klicka i smöret, rör igen o häll i likören sen. Den ska sedan svalna i rumstemp.
Smält den övriga chokladen 30 sek. i taget i mikron ta ut mellan o rör om, upprepa tills den når en temp av 45-48 grader. Låt svalna i rumstemp till 27 grader. Värm upp igen till 31 grader.
Häll chokladen i formen o vänd upp och ner tills överflödig choklad rinner ur. Skrapa av formen o ställ i kyl för att stelna. Fyll på med tryffeln o täck med den överflödiga chokladen. Låt stå i kylen i ca 2 timmar. Slå ur pralinerna ur formen. :

21 recept på JULGODIS! Missa inte det här >>

The post Tips till glöggkvällen appeared first on Kryddburken.se.

Lakritsbollar

Ca 10-12 bollar

Ingredienser:
100 gram mjukt osaltat smör
4 dl mandelmjöl
1 msk Mariannsocker = Bakery+  ;)
2-3 msk lakritspulver (vill du ha kraftig lakritssmak bör den högre andelen tas)

Mandelmjöl att rulla bullarna i

Gör så här:
Blanda samman allt mkt väl, tycker du det känns väldigt kletigt så kan mer mandelmjöl tas i.
Rulla bollarna i mandelmjöl och ställ dem kallt i några timmar. Föraras i kylskåp.

Bloggar etiketter: , ,