Absolutely Deep Dark Chocolate Fudge Cookies
Detta recept gäller den första kakan på bilden.
214 gr mjöl
56 gr kakao
1 tsk bakpulver
340 gr mörk choklad
340 gr farinsocker
170 gr smör, rumstemperatur
3 ägg
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljessence
3 dl mörka chokladchips

Ugn 170°c
Sikta ihop mjöl, kakao och bakpulver.
Smält chokladen.
Vispa ihop farinsocker och smör, tillsätt 1 ägg i taget.
Tillsätt vaniljextrakt och den smälta chokladen.
Tillsätt mjöl/kakao blandningen och choklad chips.
Se till att det är väl blandat.
Lägg 2 msk smet per kaka på en plåt försedd med bakplåtspapper, baka i ca 20 minuter. Låt ligga på plåten ca 5 minuter innan du för över dom till svalare plats.
OBS! Mycket chokladsmak:)

Gjorde lite chokladklubbor också: http://www.strosselannat.se/blog/strossel-annat-blogg/posts/chokladklubbor?XBLG=f98ff5e6bae1e0e3ae1d7a8e4feb2050
Lasagne och om LCHF i Debatt, Expressen och USA

Turkisk Lasagne

Lasagne var en av mina favoriträtter förr, på den tiden jag åt mängder med pasta.

Nu har jag kommit på att den blir ju bara ännu godare, om man lagar den med olika sorters grönsaker.

Ibland gör jag min glutenfria Lasagne med zucchini, nu blev det mangold och aubergine som fick agera lasagneplattor.

Många tror ju att bara för att man äter LCHF, så består kosten till stor del av proteiner och fett.

Såg på Debatt på nätet idag, där LCHF fick ynka 15 minuter i programmet.

Tyvärr fick vår Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, inte mycket utrymme av programtiden.

Katrin Zytomierska gjorde däremot riktigt bra ifrån sig, hon hade svar på tal och har funnit sig väl tillrätta med kosten.

Det hettade till som mest i programmet Eftersnack, som bara visas på nätet, när en dietist ansåg att vi borde äta bara 200 gr kött per vecka.

Det blir rätt svårt att få i sig rätt mängd proteiner då, tyckte både Katrin och jag här vid datorn.

Jag själv blandar både kött, fisk, fågel, ägg och ost, för att tillsammans med mängder av grönsaker få en varierad kost under veckan.

Till det här lägger jag, som numer är normalviktig, in lite nötter, bär eller frukt som dessert ibland.

Sen jag drog ner på kolhydraterna, till förmån för mer fett, så har ju min hälsa stadigt förbättrats.

Fibromyalgin påminner mig bara om sin existens vid dagar med sämre väder eller om jag tagit i lite för mycket.

Skulle jag bara äta 200 gr kött, fisk, fågel eller ägg, ja då skulle jag definitivt inte må bra.

På en kost med mängder av kolhydrater från pasta, bröd och frukt, hade jag konstant värk och trötthet som ständiga följeslagare.

På den tiden blev det istället för lite av både proteiner och fetter. Den balans jag fått till idag har fått hälsan att återvända till min numera 50-åriga kropp.

Något jag har att tacka alla duktiga förespråkare av LCHF för. Om flera av dem kan Du nu i helgen läsa i Expressens nya LCHF-bilaga.

Den här kostmodellen har verkligen kommit för att stanna, både hos mig och bland en stor del av befolkningen.

Igår omtalades vårt sätt att äta och LCHF’s popularitet även borta i USA, på Low Carb Diets.

Imorgon kan Du läsa mer om min tolkning av Medelhavskost på LCHF-vis inne på Kostrådgivarna.se.

Lasagne 2-3 port

300 gr Köttfärs från gräsbetesdjur

1 gul Lök

2 Vitlöksklyftor

2 Tomater

3 msk Smör

1 msk Tomatpuré

1 msk Oregano

1 msk Paprikapulver

1 msk Balsamvinäger

1 tsk Worcestersauce

Havssalt och Svartpeppar

Att varva med

1 liten Aubergine

200 gr Mangold

3 msk Smör

Havssalt

Osttäcke

3 Ekologiska Ägg

50 gr riven Halloumi

2 dl Grädde

Havssalt och Svartpeppar

Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.

Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30 minuter.

Skiva aubergine och skär mangolden i grova bitar. Har du inte sån, fungerar färsk bladspenat också bra.

Bryn aubergine och mangold i smör, krydda med salt. Blanda alla ingredienser till osttäcket.

Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.

Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på mangolden och resten av köttfärssåsen.

Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.

Grädda på 175° i 35-40 minuter. Servera med en Grönsallad med kallpressad Olivolja och Balsamvinäger och Tzatziki.


Snabblagad Laxgryta

Snabbmat mot förkylning

Vårvintern här i Alanya har inte visat sig från sin bästa sida, först senaste dagarna har vi sett solen.

Många är förkylda, det spreds mycket baciller i det råkalla vädret.

Även jag och L åkte dit, annars är det inte ofta vi blir sjuka. Med LCHF-kost i systemet, så blir immunförsvaret bättre, har vi märkt.

Snuva och hosta är de enda symptomen vi fått, har inte blivit sängliggande alls.

Lite extra vitaminer och omega-3 är alltid bra att ta till, för att mota bort små förkylningar.

Så dagens recept blir en riktigt lättlagad fiskgryta, som bara tar 10 minuter att svänga ihop.

Inne på Kostrådgivarna kan Du ta del av mitt recept på Köttbullar med Gräddstuvad Purjolök.

Laxgryta med Grädde och Grönt

400 gr Lax i bitar

2+2 msk Smör

6 Champignoner

2 små Tomater

½ röd Spetspaprika

½ grön Spetspaprika

2 msk strimlad Purjolök

½ tsk Oregano

2 msk hemgjord Ketchup

1 msk pressad Citron

1 dl Grädde

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär champignoner och grönsaker i bitar. Stek i hälften av smöret i en stekpanna, krydda med salt, peppar och oregano.

Häll på citronsaft, ketchup och grädde och låt puttra några minuter.

Stek under tiden laxbitarna i resten av smöret, salta och peppra.

När de är klara, vilket bara tar ett par minuter, häller Du över grönsaksblandningen och ger allt ett uppkok under försiktig omrörning.

Servera med Citron och en Grönsallad med Granatäppelkärnor, kallpressad Olivolja och Granatäppelvinäger.


Kycklingbröst med Gräddstuvad Mangold och Purjolök

Våren i sikte

Efter första veckans ihållande regn, storm och kyla, kom fredagens klarblå himmel livet att kännas härligt igen.

Det var som en riktigt skön vårdag. Men än är det varma kläder som gäller här i Alanya, så fort man kommer i skuggan är det inte så höga temperaturer.

Det blev ett besök på den fina grönsaksmarknaden i centrum av stan.

Den färgprakt som slår emot en bland stånden med frukt, grönt och kryddor, upplevs extra vackert en klar dag på vintern.

Att få gå omkring här bland den mycket vänliga Turkiska lokalbefolkningen är bland det bästa jag vet med att vara här på långsemester på vintern.

Deras livsglädje och omtänksamhet smittar verkligen av sig, även på oss lite stela nordbor.


Vi handlade ägg, persilja, rucola, purjolök, mangold, paprika, cocktailtomater och aubergine av de lokala bönderna.

Smaken på de här äggen och grönsakerna är något alldeles extra, går inte att jämföra med det som säljs i vanliga matbutiker.

En del av mangolden och purjolöken fick bli till en krämig stuvning, med fårost och grädde.

Tillsammans med stora kycklingbröst från Altinbicak Et, blev det en riktigt god festmåltid att fira in vårens ankomst.

Stuvad Mangold

4 dl strimlad Mangold

2 dl strimlad Purjolök

3 msk Smör

2 dl Grädde

25 gr Fårost

1 msk pressad Citron

1 tsk Honung

2 msk hackad, färsk Timjan

2 msk Steksky från kycklingen

Havssalt och nymald Vitpeppar

Fräs mangold och purjolök i smöret utan att få färg. Krydda med salt och peppar och häll över grädden. Smaksätt med citron och honung.

Låt koka i 15 minuter, tills stuvningen tjocknat.

Stek under tiden Kycklingbröst i Smör, krydda med Havssalt, Paprikapulver och Chiliflingor.

Rör ner smulad fårost och timjan tillsammans med steksky i stuvningen. Låt puttra ett par minuter till.

Tranchera/skär upp brösten i sneda skivor och servera på en bädd av stuvningen. Cocktailtomater och Paprika blir gott till.


Frökex med Kardemumma och Baka med LCHF

Kex till morgonkaffet

Nu har vi kommit i ordning i vårt fina boende nere i Alanya. Regnet har vräkt ner den första veckan, då är det skönt att bo i en varm och bekväm lägenhet.

För första gången på många år, har vi hyrt en fullt utrustad lägenhet, så nu har vi en riktig gasspis och ugn.

Annars är de flesta hotell utrustade med bara en elektrisk kokplatta, så nu blir det lite roligare att laga mat.

Jag hade med Fiberhusk och Pofiber hemifrån, så nu blev det en vidareutveckling av mitt glutenfria Fröknäcke som jag gjorde i somras.

Smaken blir lite som skorpor, perfekt till morgonkaffet, med smör och ost på.

När vädret blivit bättre, följer fler inlägg med bilder från ett vårgrönskande Alanya och alla dess grönsaksmarknader.

Under tiden kan Du ta en titt på alla fina LCHF-böcker som ligger på Topplistan inom Familj och hälsa hos nätbokhandeln Bokus.

Där placerar sig min och Annika Dahlqvist‘s kokbok LCHF för seniorer på en hedrande 10e plats just nu.

Det har verkligen kommit många böcker på temat lågkolhydratkost nu i vinter.

Kul att det blir fler och fler alternativ till de vanliga kokböckerna, som är fyllda av kolhydratstinna recept med gluten och massor av socker.

Vill Du baka lite sötare kaffebröd, men ändå helt LCHF-anpassat? Då ska Du ta en titt på Baka med LCHF av Mariann Andersson.

Där finns mängder av läckra bakverk, som Kladdkaka, Semlor, Hallonmoussetårta och Cupcakes.

De är bakade helt utan vanligt socker och mjöl, Mariann använder bara Stevia och Sukrin/Erythritol i sina kakor.

Istället för vetemjöl hålls kakorna ihop av kokosnötmjöl.

Ser fram emot att få provbaka en del av kakorna vid nåt festligt tillfälle när jag kommer hem.

Inne på Marianns LCHF mat och bak kan Du fram till den 10/2 köpa boken för endast 129 kr. Här hittar Du den annars hos Bokus.com.

Frökex med Kardemumma

1½ dl Sesamfrön

1 dl Linfrön

2 msk Pofiber

1 msk Fiberhusk

1 msk mald Kardemumma

1 msk Honung eller Sukrin

1 tsk Havssalt

½ dl smält Smör

2½ dl kokande Vatten

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vatten, tillsätt smör och honung eller sukrin.

Rör ihop alltsammans ordentligt, häll ut på bakplåtspapper. Bred ut smeten till en jämn kaka över hela plåten 33×30 cm.

Grädda i mitten av ugnen på 150° i 45 minuter. Ta ut plåten efter 30 minuter och skär kakan i små fyrkanter, det går enklast med en bakskrapa av metall.

Grädda ytterligare i 15 minuter. Ta ut och sära lite på kexen. Låt torka på 50° i 2-3 timmar. Förvara i lufttät burk.

Kexen är väldigt goda med smör och ost på, till en kopp kaffe eller thé.


Lax med varm Paprikasallad och ett hett LCHF-boktips

Snabb Laxrätt

Det blev ett besök på det stora varuhuset Metro en av våra första dagar i Alanya.

Där finns allt som kan tänkas till restaurang och hotellnäringen här i stan.

Men även som privatperson går det att få komma in och handla, man ber bara om ett dagkort och fyller i namn och adress.

I affären trängs mängder av bra husgeråd, elektronik, kontorsmaterial och dessutom Alanyas största utbud av mat.

Så det blev en del kompletteringar till köket, utrustningen är ju ofta rätt spartansk i hotellägenheterna.

Att köpa en bra stekpanna och kastrull kostar inte många lira, men är oumbärligt om man vill laga mycket av sin mat hemma.

Här på Kostrådgivarna.se, kan Du nu läsa mitt första Resebrev från Turkiet den här vintern.

Om Du tycker om mina snabblagade och enkla recept, så kan Du köpa en till kokbok där jag medverkar.

LCHF för familjen: Den goda vägen till mätta och friska barn av Anna Hallén, kommer snart ut i handeln.

Du kan redan nu beställa den här till specialpriset 149 kr via Anna’s blogg.

Varm Paprikasallad för 2

2 små Spetspaprikor

2 msk Smör

Havssalt och Chiliflingor

50 gr Beyaz Peynir eller Fetaost

2 msk Kallpressad Olivolja

1 tsk Balsamvinäger

1 msk hackad Timjan

Skär paprikan i strimlor. Bryn smöret och fräs paprikan tills den mjuknat. Krydda med salt och chili.

Ta från värmen och blanda med olja, vinäger och timjan.

Skär osten i tärningar och strö över salladen. Servera till smörstekt lax och gröna blad.


Laxbakelse till nyår


En enkel förrätt att tillaga, men som ser arbetad och påkostad ut.

Till en bakelse behöver du två skivor vitt bröd.
100-150g skagenröra, eller annan röra som du har som favorit
3 skivor kallrökt lax
svart caviar, citronskiva,dillkvist till dekoration

Skär ut cirklar av brödskivorna, ca 7-8 cm. Lägg på skagenröra på båda och bygg en bakelse. Klä den med laxskivorna för att sedan dekorera.
Enkelt,va !!??

Dessa bakelser går utmärkt att förbereda dagen innan och sedan förvaras i kylskåp.

Nötkräm räddar liv


Den här bloggposten innehåller nötkräm


”Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.
Den här bloggposten är mitt sätt bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.

Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.
Ps. Vill du köpa fältprodukterna som räddar barns liv, besök UNICEFs gåvoshop. Du kan välja ett snyggt gåvobevis designat av bland annat Tove Styrke eller Elsa Billgren att ge bort i julklapp.
LCHF recept för plankstek

En supergod LCHF plankstek som tar under en timme att göra!

LCHF Plankstek
Portioner: 2
Tid: 50 minuter

Ingredienser
500 g rostbiff (entrecote, oxfilé, biff eller vad man föredrar)
Salt
Peppar
1 dl bearnaisesås
8 st sparris
6 skivor bacon
2 st blomkålshuvuden
300 g philadelphiaost
3 st äggulor
1 dl riven ost
2 st tomater
3 msk persilja
3 msk parmesan
2 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 krm salt
1 krm peppar

Så här gör man

Blomkåls duchesse:
Koka blomkålsbuketter till dom är mjuka, häll av vattnet med hjälp av ett durkslag, skaka bort så mycket vatten som möjligt. Ha tillbaka blomkålen i kastrullen och sätt på låg värme så vattnet förångas. Mixa blomkålen till mos, ha philadelphiaost, äggulor och riven ost, mixa ihop allt till ett jämt mos. Smaka av med salt och peppar, moset kräver rätt mycket salt för att bli så där gudomligt gott.

Fyllda tomater:
Skär av toppen på tomaterna och gröp ur fruktköttet. Blanda persilja, riven parmesan, pressad vitlök, olivolja, salt och peppar i en skål. Ha i röran i de tomma tomaterna.

Planksteken:
Koka sparrisen och linda in i bacon, 4 st sparris och 3 st skivor bacon per person. Stek och salta och peppra köttet (250 g per person) som ni vill ha det, ta det lite blodigare eftersom det steks klart i ugnen. Smörj plankorna med smör. Börja med att spritsa ut moset, lägg på köttet, tomaten, sparrisbaconpaketet och bearnaisesås. Ställ in det i ugnen på 250 grader tills moset får en fin färg. Ät och njut!

Recept från Camilla på http://jimpslchf.blogspot.com/

Modelleringschoklad.


Modelleringschoklad kallas även Chocolate Clay, Chocolate Leather eller Sculptering Chocolate.
Jag har testat lite olika recept på modelleringschoklad som jag hittat på nätet med olika resultat. Ett där det bara blev en smulig massa som var omöjligt att modellera någonting överhuvudtaget, ett där den blev så mjuk att rosorna sjönk ihop som små solvärmda snögubbar.
Då plussade och drog jag ifrån lite här och där och kom fram till ett recept som passade den choklad jag använder.

De flesta recept man hittar på nätet innehåller corn syrup- vilket kan vara nog så besvärligt att få tag på. Jag använder glykos som finns i vanliga mataffärer.

Vad man skall tänka på är att olika chokladsorter och märken innehåller olika mängder fett och det påverkar mängden glykos man skall tillsätta för att få en bra modelleringschoklad att jobba med.

Om man vet med sig att man har varma händer kan en marmor eller granitskiva vara bra att jobba på då choklad blir mjukare ju längre du jobbar med det, en sådan skiva är kall och väldigt praktisk, speciellt på sommaren. Jag tyckte dock inte det var något problem och modelleringschokladen blev inte kladdig när jag jobbade med den men jag har rätt svala händer.
Om den blir för mjuk och kladdig under arbetet kan man sätta in den i kylen en stund eller bara låta den vara och återgå till den efter ett tag. Man kan också använda lite maizena eller faktiskt vatten så fastnar den inte i händerna. Eller ha en kylklamp bredvid som man kyler ner sina händer på.
Om MC blivit för smuligt kan man tillsätta lite mer glykos, svårare är det när den blivit alldeles för mjuk.
När man blandat den och den har legat ett par timmar i rumstemperatur så skall den kännas som hård marsipan, när du trycker fingret lätt mot den skall den sakta mjukna under värmen från fingret och det skall bildas ett avtryck.
Att jobba med MC är lite kladdigare än när man arbetar med sugarpaste eller modelleringspasta, det påminner mycket om marsipan. Man blir oljig om händerna och måste tvätta händerna lite oftare än med sugarpaste. Men det smakar betydligt bättre än sugarpaste:) Jag tycker det är ett suveränt matrial att arbeta med och kommer definitivt att göra det fler gånger.

Modelleringschoklad
100 gr vit, mjölk eller jordgubbschoklad
45-50 gr glykos
Till mörk choklad kan man öka mängden glykos till ca 50-60 gr då mörk choklad är hårdare än de övriga.

Smält chokladen tills den är helt slät, tillsätt glykos och rör ihop till all choklad släpper skålen kant. Lägg modelleringschokladen i en påse och låt ligga några timmar in rumstemperatur. Har du bråttom kan du lägga in den i kylen.

När du sen skall börja modellera, bryt av en liten bit som nu du knådar smidig, tar du för stor bit blir det bara svårt att knåda. Sen är det bara att sätta igång. För att fästa olika detaljer eller fästa på tårtan kan du använda smält chokad eller ätbart lim.

Vit modelleringschoklad går utmärkt att färga med choklad anpassade chokladfärger. Man kan även göra modelleringschoklad av Candy Melts men då heter det Candy Clay, själv föredrar jag choklad då Candy Melts blev för sött för min smak, men det är praktiskt då det finns färdigfärgat.

Här är några bra sidor om just Modelleringschoklad :http://www.hungryhappenings.com/p/melting-chocolate-and-modeling.html