Lchf-pytt
Källa: Ida och Camilla
Portioner: 4

Ingredienser:
1st zuccini
1st paprika
1st röd lök
250g färska champinjoner
Valfri mängd kött ex bacon älgkött eller kryddig korv
salt och peppar
smör

Tillbehör
creme fraiche med smulad fetaost

Gör så här:
Stek ihop allt i en stekpanna med rikligt med smör.
Mosa fetaosten i creme fraichen (kan smaksättas med vitlök om man vill.)
Kallskuren balsamicomarinerad ytterfilé


Till buffé passar kallskuret kött utmärkt. Blanda gärna olika sorters kött såsom fläskfilé, ytterfile, kycklingfilé, kycklingklubbor, tjälknöl, rostbiff etc etc. På min italienska buffé hade jag två sorters kött; fläskytterfilé och kycklingfilé förutom 4 sorters salami och lufttorkad skinka, det blir en lagom variation. Här har jag marinerat ytterfiléer ett dygn innan de stektes i ugn. Allt kan förberedas två-tre dagar i förväg, en dag till marinering, ugnstek dagen därpå och servera kallskuret dagen efter.

12-14 bufféportioner
Det här behöver du : 

1 kilo ytterfile (2 st)
1 dl rapsolja
1 dl balsamico vinäger
1 knippe färsk rosmarin
2 tsk mortlad rosépeppar
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop oljan med vinäger, finhackad rosmarin och rosépeppar. Lägg köttet hel i bit i en tätslutande plastpåse och slå på marinaden. Låt marinera över natten i kylskåp. Ta sedan upp köttet och stek på hastig i het stekpanna så köttet får fin yta. Salta och peppra runtom. Lägg köttet i en ugnsfast form. Slå på marinaden från påsen. Stek i ugn på 150 grader tills innertemperaturen visar 68 grader. Använd stektermometer i köttets tjockaste del. Låt köttet kallna innan du skär upp det i skivor.

Beräkna åtgången : 
Kallskuret kött på en buffe med flera sorter ca 50 – 75 gram/person
Den totala mängden av kallskuret bör ligga runt 150-175 gram/person

Fetaörtkräm

 150 gram fetaost
2 -3 dl creme fraiche
1 pkt findus frysta franska örter
Lite salt och vitpeppar

Mosa fetaosten och blanda ner creme fraiche och örterna.
Gott till stekt/grillad fisk, kyckling eller kött

 

 

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Kallskuren kycklingfilé med citron, timjan & vitlök


Till buffé passar kallskuret kött utmärkt. Blanda gärna olika sorters kött såsom fläskfilé, ytterfile, kycklingfilé, kycklingklubbor, tjälknöl, rostbiff etc etc. På min italienska buffé hade jag två sorters kött; ytterfilé och kycklingfilé förutom 4 sorters salami och lufttorkad skinka, det blir en lagom variation.

Här har jag marinerat kycklingfiléer ett dygn innan de stektes i ugn. Allt kan förberedas två-tre dagar i förväg, en dag till marinering, ugnstek dagen därpå och servera kallskuret dagen efter. På en buffé tycker jag det är lämpligt att visa smaksättningen vid uppläggning, som här då jag valt att dekorera med färsk timjan och citron. Serveras buffén på våren/sommaren är det himla snygg med färsk vitlök också! :-P

12-14 bufféportioner
Det här behöver du : 
1 kg kycklingfiléer
2 dl rapsolja
3 solo vitlök
2 pressade citroner
1½ msk torkad timjan

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop oljan med pressad vitlök, pressad citron och timjan. Lägg kycklingfiléerna i en tätslutande plastpåse och slå på marinaden. Låt marinera över natten i kylskåp. Häll sedan ut både kyckling och marinad i en ugnsfast form. Stör över flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Stek i ugn på 150 grader tills innertemperaturen visar 70 grader. Använd stektermometer i köttets tjockaste del. Låt kyckligen kallna innan du skär upp den i skivor.

Beräkna åtgången : 
Kallskuret kött på en buffe med flera sorter ca 50 – 75 gram/person
Den totala mängden av kallskuret bör ligga runt 150-175 gram/person

Minipajer med spenat, pinjenötter och parmesan


Minipajerna serverade jag på den italienska buffén och här kommer receptet. Dom gick åt i ett nafs och blev mångas favorit! :-P Jag använde mig utan färdigkavlad smördeg och gjorde 20 stycken. Självklart kan du halvera eller dubblera receptet efter behov. Pajerna går bra att förbereda så långt att du fyllt dom, ställ bara in dom i kylen och grädda strax före servering. Variera även osten efter tycke och smak. En grönmögelost, västerbottensost eller grevé passar bra!

Det här behöver du : 
2 förp färdigkavlad smördeg
2 dl pinjenötter/cashewnötter
4 dl grädde
Trocomare örtsalt
1 påse 400 gram färsk babyspenat
2 dl riven parmesanost

GÖR SÅHÄR : 
Hacka nötterna fint. Hetta upp en torr stekpanna och rosta nötterna lätt. Slå på grädde och vispa ihop. Salta & smaka av. Tillsätt spenaten och låt den sjunka ner och koka in nån minut. Riv ner osten och dra av från plattan. Låt svalna något. Lägg ut smördegen på en skärbräda och ta ut runda mått lite större än mazarinformar. Använd ett upp & nedvänt glas. Du får ut 10st bottnar av varje smördeg. Tryck ut rundlarna i mazarinformarna och fyll med spenatröran. Grädda i 200 grader ca 20 min eller tills pajerna fått fin färg. Kan ätas både varma, lätt ljumna och kalla.

Jordgubbar med Kaymak som förkylningsmedicin

Jordgubbs- och förkylningssäsong

Senaste veckan har inte gått i friskhetens tecken här i Alanya. Vi blev båda drabbade av förkylning efter första veckans regn och rusk.

Min tog dessutom en vändning i ännu värre symptom, med andningsbesvär, stopp i bihålor, hosta och örvärk. Till det en hals som gjorde så ont så det knappt gick att svälja.

Förr var det här vanligt varje år för mig på vinterresorna till Turkiet, men nu var det flera år sen jag var så här sjuk.

Tack vare ordentligt med bra LCHF-mat och mycket vitaminrika grönsaker, så brukar jag sällan drabbas av mina bihålebesvär numer.

Nu var det alltså dags igen, men blev inte sängliggande med feber den här gången.

Har kunnat vara uppe och även haft tämligen god aptit. Tillsammans med en kur antibiotika, så har det mesta nu gått över.

Gillar inte att ta mediciner i vanliga fall, men när de här illvilliga bakterierna anfaller, så är det bara att försöka bota eländet, innan det blir värre.

Gick med en hemsk bihåleinflammation i 6 veckor en vinter för 8 år sen, det vill jag inte vara med om igen.

Glass är som de flesta vet lindrande vid halsont, upptäckte att Kaymak hade samma effekt.

Det är en traditionell tjock, hopkokt gräddprodukt med en fetthalt på 60%, som är väldigt populär på det Turkiska frukostbordet.

Tillsammans med säsongens första jordgubbar och lite vaniljpuver, blir det också godare än glass.

Klarar inte av den köpta glassen längre, den är oftast alldeles för söt om man inte gör den själv.

Jag sötar oftast mina desserter med honung, det är det mest naturliga valet för mig.

Men är Du sockerberoende eller vill ha ner kolhydraterna ännu mer av andra orsaker, så byt ut honungen mot samma mängd Sukrin eller några korn Stevia.

Här kan Du läsa ett intressant inlägg om sötning, desserter och bakverk inom LCHF hos Anna Hallén.

Nedan följer ett recept på Vaniljpannacotta, som är det som mest liknar Kaymak i smak och konsistens.

Vaniljpannacotta

2 dl Grädde

1 blad Gelatin

1-2 tsk Honung

½ krm Äkta Vaniljpulver

Hallonsås

2 dl Hallon

1 tsk Citronsaft

ev 1 tsk Honung

Koka upp hallonen med citron. Mixa och passera genom nätsil, söta ev med honung och kyl ner.

Såsen har ganska kort hållbarhet men fungerar fint att frysa in till nästa gång det vankas dessert.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten, minst fem minuter. Koka upp grädden. Ta från spisen och rör ner det nu mjuka bladet. Vispa i vaniljpulver och den sorts sötning Du föredrar.

Smaka av så Du får en bra balans i sötma och vaniljsmak. Häll upp i portionsformar och kyl några timmar.

Doppa formen i varmt vatten och lägg upp på en spegel av hallonsås.

Rör ut lite Yoghurt med Grädde. Lägg några droppar på rad och dra med en tandpetare så blir det hjärtan. Garnera med några fina hallon.

Nedan följer några bilder från gårdagens promenad längs Kleopatrastranden, där det var höga vågor efter senaste dagarnas oväder.


Absolutely Deep Dark Chocolate Fudge Cookies
Detta recept gäller den första kakan på bilden.
214 gr mjöl
56 gr kakao
1 tsk bakpulver
340 gr mörk choklad
340 gr farinsocker
170 gr smör, rumstemperatur
3 ägg
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljessence
3 dl mörka chokladchips

Ugn 170°c
Sikta ihop mjöl, kakao och bakpulver.
Smält chokladen.
Vispa ihop farinsocker och smör, tillsätt 1 ägg i taget.
Tillsätt vaniljextrakt och den smälta chokladen.
Tillsätt mjöl/kakao blandningen och choklad chips.
Se till att det är väl blandat.
Lägg 2 msk smet per kaka på en plåt försedd med bakplåtspapper, baka i ca 20 minuter. Låt ligga på plåten ca 5 minuter innan du för över dom till svalare plats.
OBS! Mycket chokladsmak:)

Gjorde lite chokladklubbor också: http://www.strosselannat.se/blog/strossel-annat-blogg/posts/chokladklubbor?XBLG=f98ff5e6bae1e0e3ae1d7a8e4feb2050
Lasagne och om LCHF i Debatt, Expressen och USA

Turkisk Lasagne

Lasagne var en av mina favoriträtter förr, på den tiden jag åt mängder med pasta.

Nu har jag kommit på att den blir ju bara ännu godare, om man lagar den med olika sorters grönsaker.

Ibland gör jag min glutenfria Lasagne med zucchini, nu blev det mangold och aubergine som fick agera lasagneplattor.

Många tror ju att bara för att man äter LCHF, så består kosten till stor del av proteiner och fett.

Såg på Debatt på nätet idag, där LCHF fick ynka 15 minuter i programmet.

Tyvärr fick vår Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, inte mycket utrymme av programtiden.

Katrin Zytomierska gjorde däremot riktigt bra ifrån sig, hon hade svar på tal och har funnit sig väl tillrätta med kosten.

Det hettade till som mest i programmet Eftersnack, som bara visas på nätet, när en dietist ansåg att vi borde äta bara 200 gr kött per vecka.

Det blir rätt svårt att få i sig rätt mängd proteiner då, tyckte både Katrin och jag här vid datorn.

Jag själv blandar både kött, fisk, fågel, ägg och ost, för att tillsammans med mängder av grönsaker få en varierad kost under veckan.

Till det här lägger jag, som numer är normalviktig, in lite nötter, bär eller frukt som dessert ibland.

Sen jag drog ner på kolhydraterna, till förmån för mer fett, så har ju min hälsa stadigt förbättrats.

Fibromyalgin påminner mig bara om sin existens vid dagar med sämre väder eller om jag tagit i lite för mycket.

Skulle jag bara äta 200 gr kött, fisk, fågel eller ägg, ja då skulle jag definitivt inte må bra.

På en kost med mängder av kolhydrater från pasta, bröd och frukt, hade jag konstant värk och trötthet som ständiga följeslagare.

På den tiden blev det istället för lite av både proteiner och fetter. Den balans jag fått till idag har fått hälsan att återvända till min numera 50-åriga kropp.

Något jag har att tacka alla duktiga förespråkare av LCHF för. Om flera av dem kan Du nu i helgen läsa i Expressens nya LCHF-bilaga.

Den här kostmodellen har verkligen kommit för att stanna, både hos mig och bland en stor del av befolkningen.

Igår omtalades vårt sätt att äta och LCHF’s popularitet även borta i USA, på Low Carb Diets.

Imorgon kan Du läsa mer om min tolkning av Medelhavskost på LCHF-vis inne på Kostrådgivarna.se.

Lasagne 2-3 port

300 gr Köttfärs från gräsbetesdjur

1 gul Lök

2 Vitlöksklyftor

2 Tomater

3 msk Smör

1 msk Tomatpuré

1 msk Oregano

1 msk Paprikapulver

1 msk Balsamvinäger

1 tsk Worcestersauce

Havssalt och Svartpeppar

Att varva med

1 liten Aubergine

200 gr Mangold

3 msk Smör

Havssalt

Osttäcke

3 Ekologiska Ägg

50 gr riven Halloumi

2 dl Grädde

Havssalt och Svartpeppar

Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.

Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30 minuter.

Skiva aubergine och skär mangolden i grova bitar. Har du inte sån, fungerar färsk bladspenat också bra.

Bryn aubergine och mangold i smör, krydda med salt. Blanda alla ingredienser till osttäcket.

Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.

Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på mangolden och resten av köttfärssåsen.

Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.

Grädda på 175° i 35-40 minuter. Servera med en Grönsallad med kallpressad Olivolja och Balsamvinäger och Tzatziki.


Snabblagad Laxgryta

Snabbmat mot förkylning

Vårvintern här i Alanya har inte visat sig från sin bästa sida, först senaste dagarna har vi sett solen.

Många är förkylda, det spreds mycket baciller i det råkalla vädret.

Även jag och L åkte dit, annars är det inte ofta vi blir sjuka. Med LCHF-kost i systemet, så blir immunförsvaret bättre, har vi märkt.

Snuva och hosta är de enda symptomen vi fått, har inte blivit sängliggande alls.

Lite extra vitaminer och omega-3 är alltid bra att ta till, för att mota bort små förkylningar.

Så dagens recept blir en riktigt lättlagad fiskgryta, som bara tar 10 minuter att svänga ihop.

Inne på Kostrådgivarna kan Du ta del av mitt recept på Köttbullar med Gräddstuvad Purjolök.

Laxgryta med Grädde och Grönt

400 gr Lax i bitar

2+2 msk Smör

6 Champignoner

2 små Tomater

½ röd Spetspaprika

½ grön Spetspaprika

2 msk strimlad Purjolök

½ tsk Oregano

2 msk hemgjord Ketchup

1 msk pressad Citron

1 dl Grädde

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär champignoner och grönsaker i bitar. Stek i hälften av smöret i en stekpanna, krydda med salt, peppar och oregano.

Häll på citronsaft, ketchup och grädde och låt puttra några minuter.

Stek under tiden laxbitarna i resten av smöret, salta och peppra.

När de är klara, vilket bara tar ett par minuter, häller Du över grönsaksblandningen och ger allt ett uppkok under försiktig omrörning.

Servera med Citron och en Grönsallad med Granatäppelkärnor, kallpressad Olivolja och Granatäppelvinäger.


Kycklingbröst med Gräddstuvad Mangold och Purjolök

Våren i sikte

Efter första veckans ihållande regn, storm och kyla, kom fredagens klarblå himmel livet att kännas härligt igen.

Det var som en riktigt skön vårdag. Men än är det varma kläder som gäller här i Alanya, så fort man kommer i skuggan är det inte så höga temperaturer.

Det blev ett besök på den fina grönsaksmarknaden i centrum av stan.

Den färgprakt som slår emot en bland stånden med frukt, grönt och kryddor, upplevs extra vackert en klar dag på vintern.

Att få gå omkring här bland den mycket vänliga Turkiska lokalbefolkningen är bland det bästa jag vet med att vara här på långsemester på vintern.

Deras livsglädje och omtänksamhet smittar verkligen av sig, även på oss lite stela nordbor.


Vi handlade ägg, persilja, rucola, purjolök, mangold, paprika, cocktailtomater och aubergine av de lokala bönderna.

Smaken på de här äggen och grönsakerna är något alldeles extra, går inte att jämföra med det som säljs i vanliga matbutiker.

En del av mangolden och purjolöken fick bli till en krämig stuvning, med fårost och grädde.

Tillsammans med stora kycklingbröst från Altinbicak Et, blev det en riktigt god festmåltid att fira in vårens ankomst.

Stuvad Mangold

4 dl strimlad Mangold

2 dl strimlad Purjolök

3 msk Smör

2 dl Grädde

25 gr Fårost

1 msk pressad Citron

1 tsk Honung

2 msk hackad, färsk Timjan

2 msk Steksky från kycklingen

Havssalt och nymald Vitpeppar

Fräs mangold och purjolök i smöret utan att få färg. Krydda med salt och peppar och häll över grädden. Smaksätt med citron och honung.

Låt koka i 15 minuter, tills stuvningen tjocknat.

Stek under tiden Kycklingbröst i Smör, krydda med Havssalt, Paprikapulver och Chiliflingor.

Rör ner smulad fårost och timjan tillsammans med steksky i stuvningen. Låt puttra ett par minuter till.

Tranchera/skär upp brösten i sneda skivor och servera på en bädd av stuvningen. Cocktailtomater och Paprika blir gott till.