Sallads special nummer 2 uppdaterat med era recept!


Minns ni mitt inlägg med Sallads special no. 1?
Sallads special no. 1 hittar ni här >>

Efter era tips och en del inskickade bilder lägger jag nu upp ett extra salladsinlägg med era recept. Superkul att läsa! Ni som inte har bilder till era receptskisser får gärna komplettera i efterhand om ni vill! ;-)

Översta bilden här tillhör Lotta Kruse som tipsar om Tomat & paprikasalsan ni kan läsa här nedan.

Tomat- och paprikasalsa, två personer
2 tomater, tärnade
1 grön paprika, i små tärningar
1 rödlök, finhackad
ca 1 msk pressad limesaft
1 tsk socker
Flingsalt
Svartpeppar

Blanda tomater, paprika och lök men blanda inte i limesaft, salt och socker förrän det är dags att servera.


Kajomidas ”Purjo-majs-ägg-sallad” (Kajomidas egna bild)
Snabbt gjord, men bör ”dra” ett par timmar, gärna över natten. Kan ätas i fler dagar ;-)
Obs! Mängderna nedan är till en stor sallad:

Hårdkoka 6-7 ägg och lat dom kallna
Skär 3 mellanstora purjo (den vita delen) i tunna skivor och gör fina ringar
Blanda i en burk majs (330 g/285 g avrunnen vikt)
Finhacka äggen eller kör dom 2 ganger i ”äggskivaren”
Rör i ett glas Miracel Whip 500 ml (majonäs)
Eventuellt även strimlad kokt skinka om det ska vara ”matigare”

Passar extra bra till: grillat kött, grillad kyckling, färsbiffar…


Sara tipsar om Jamie Olivers gurksallad (Saras egna bild)
Den är frisk och mild och passar fint till mer ”mastiga” smaker, äggrätter till exempel.

Skala 2 gurkor och gröp med en tesked ur det vattniga innanmätet i
gurkan. Blanda gurkan med en näve grovhackad mynta, några matstedar
olivolja, ett par matskedar citronsaft och någon matsked naturell
yoghurt. Smaka av med salt och peppar.

Ellinors tips på enkelt tomatsallad (bild saknas)
En enkel sallad vi ofta äter till lax är
Tomater (i skivor, tärningar eller halva körsbärstomater)
Rödlök eller purjolök (finhackad eller i skivor/ringar).
En vinegrette gjord på torkade örter, olja, salladskrydda etc. Det man gillar helt enkelt…Vill man fixa den väldigt fort så kan man ta dessa små, gröna påsar med dressing som man blandar med olja och vatten. Bara att blanda i en skål.

Sen brukar jag anpassa lite efter resterande smaken av måltiden. Kanske rör i lite färska örter, lite citronsaft, ost i tärningar etc.
Den må verka enkel, men är verkligen jättegod till fisk, och grillat – ja till det mesta.

Linn tipsar om denna goda champinjonsallad (bild saknas)
En sallad som jag tycker är supergod men kanske inte låter som det är champinjonsallad med äpplen. Skär champinjoner i skivor (konserverade funkar också) och skiva äpplen tunt. Blanda ihop balsamvinäger, olja, dijonsenap, hackad persilja, salt och socker. Blanda sen i äpplena och champinjonerna. Klart!

Sofias majssallad  (bild saknas)
Majs sallad, äter vi ofta:
1 burk majs
Några tomater
Purjolök
Olivolja (ibland när inte sambon ser en liten skvätt rödvinsvinäger).
Mycket salt och peppar.

Går även att blanda i en burk kokta bönor t ex kidney om man vill den ska mätta med. Brukar vi äta som ”förrätt” til t ex pannkaka som jag med diabetes har svårt att äta mängder av…

Charlies sallad  (bild saknas)
Mitt bästa vardagstips på sallad är att INTE köpa trist isberg, utan köpa färsk spenat, machésallad eller ruccola, det blir så himla mycket godare!

Två stadiga nävar valfri sallad
En avocado
En gul paprika
Körsbärstomater
Alfa alfa-groddar
En rödlök

Skiva rödlöken tunt och lägg i en bytta kallt vatten med några droppar ättika/vinäger i, den blir sötare och mildare, och godare! Halvera avocadon och skär ut kuber med köttet kvar i skalet, så att det trillar ut färdiga kuber sen när du gröper ur köttet ur skalet.
Halvera körsbärstomaterna. Lägg all sallad längst ner i en bred salladsskål, strössla sedan alla ingredienser ovanpå så att det ser fint och färgglatt ut! Toppa med fetaost och en vinegrette om du vill!

Emelies sallad   (bild saknas)
Min favorit utan tvekan är blandsallad på påse, tomat, gurka, paprika, rödlök, avocado, fetaost, galiamelon och en vinägrettdessing på 1 del rapsolja, 1 del vit balsamvinäger och lite italiensk salladskrydda. Oslagbart!

Sallads special no. 1 hittar ni här >>

Vår-piff i köket bland plåtburkar och nostalgi!


Visst behöver man lite vårpiff i köket, lite nya härliga färger som sätter fart och en o annan ny liten pryl att älska?! Efter ett besök inne på ÖNSKA butiken här i Borgholm behövde iallafall _jag_ det! :-P Jag har fallit för den turkosa färgen länge och har en hel del i den nyansen här hemma, både servisen i porslin från Indiska och små le creuset grytor, fat, ljuslyktor och thekoppar så jag gick på samma linje och hittade hur mycket fint som helst! Turkost, ljusblått, klarblå det är ju sååå fint! Fatet och muggarna ovan är från Bruka Design. En soppskål, mindre skål samt fatet har jag i samma serie fast i rött och tyckte dessa klarblå var sååå fina så fick följa med hem!

Kikade förstås lite i ”Le Creuset-hörnet” där alla tjusiga grytor, skålar, vitlöksgömmor finns… Men det bidde inget av det den här gång, den lilla Le Creuset familjen här hemma är i till stor del i rött, men lite inslag av plommonlila och turkos, men jag kunde faktiskt hålla mig idag. ;-)


En 50% REA-hörna hittade jag också och fyndade detta turkosa fat, blir ju tokfint att servera små tårtbitar och bakelser på i sommar!


Köpte en vit?? (jag och vitt går inte…) filtlöpare, det var ju halva priset och jag tänkte jag kör på de får vi se! Men så när jag kom hem och hade dukat om bordet en sisådär trettiosjutusen gånger och fortfarande inte var nöjd så åkte den svarta filtduken fram som jag visste jag hade i garderoben ”nånstans”. Hehe…


Bordstabletter från ICA.


Och min nya stora hobby som jag inte visat så mycket utav är ju mina plåtburkar och allt samalande av dessa. Ibland fastnar jag på tradera och hittar hur mycket fina, gamla plåtburkar som helst men så får jag hia mig ett tag när det börjar bli fullt på hyllorna. Nu måste jag hitta på nåt annat system att ha alla burkar på för jag vill ha dom framme ju! Den här gamla Kellogg´s burken fick pryda bordet med en liten rosa våreld bara för jag jag älskar färgen på den.


Det här är mina favoriter, gamla Kellogg´s burkar, kaffeburkar som jag minns från när jag var liten och för att inte tala om marabou twistburk. Detta är dock den ”lilla” twistburken, jag är fortfarande på jakt efter modellen större oavsett skick. Så har ni nån gammal burk som ligger och skräpar i nåt skåp där hemma tar jag tacksamt emot allehanda plåtpaket och kommer skutta av glädje om ni skulle få för er att skicka till mig, så nu vet ni det! :-P


Ser ni ”Salte Petter” där uppe i hörnet? (Anita Nylund, JIE) Jag letar efter makan ”Sockerpullan” så vet ni var hon finns får ni gärna hojta! ;-) Även Familjen Pepparsson…

 

LCHF recept för Hamburgare

En snabblagad hamburgare i romansalladsblad som är precis lika god som den ser ut.

LCHF Hamburgare
Portioner: 1 st
Recept från: http://annikarogneby.se/lchf/lite-snabbmat-kan-ju-vara-gott-lchf/

Ingredienser
Hambugerkött
Några romansalladsblad

Hamburgerdressing
Majonäs
Tomatpuré
Gräddfil alt creme fraische
Finhackad rödlök
Ev en skvätt tacosås alt chiliflakes
salt och peppar

Gör så här
Börja med att ersätta de klassiska hamburgerbröden med några romansalladsblad. Stek sedan bacon, finhacka rödlök och lägg på en ostskiva. Vipa sedan ihop ingredienserna för dressingen.

Lägg allt detta i din hamburgare och njut!

Har du någon egen version av LCHF Hamburgare?

Lyxig torsdagspaj
Lyxig torsdagspaj
Källa: Maria
Portioner: 4-5

Ingredienser:
1 bukett färsk broccoli
7 medelstora champinjoner
1 gul lök
5 körsbärstomater
Lite gorgonzola
Lite riven parmesan
1 bit mozarella
Lite smör (ca 50g)

1dl vispgrädde
2,5dl crème fraiche
4 ägg
Salt, peppar
Gör så här:
1. Skölj och skiva champinjonerna. Lägg dem i en kastrull m en klick smör och låt dem tillagas tills vattnet är borta. Krydda m lite salt och peppar.
2. Hacka löken. Bryn den lätt i lite smör.
3. Skölj broccolin och skär i bitar.
4. Skölj och dela körsbärstomaterna. Urkärna för att minska vätskan.
5. Lägg i champinjoner, lök, broccoli och tomater i en pajform (normal storlek).
Smula över lite gorgonzola, lite parmesan och lägg skiven mozarella överst.
6. Knäck ägg, rör ihop i vispgrädde, crème fraiche, salt och peppar m en gaffel.
7. Häll över äggsmeten över grönsakerna.
8. Grädda på 200grader, mitt ugnen i ca 25-30 min tills osten fått färg.

För dig som vill ha kött rekommenderas tex lufttorkad skinka till.
Whiskymarinerad tjälknöl på rostbiff med basilikavinegrett
Tjälknöl med rostad selleriaioli
Lakto-Ovo Vego Auberginegratäng
Lakto-Ovo Vego Auberginegratäng
Källa: Sockerfritt
Portioner: 6

Ingredienser:
En påse fryst eller färsk bladspenat
1-2 klyftor vitlök, finhackade, lite salt och peppar, ev. muskot
ca 1 msk olivolja för stekning

4 små eller 2 stora aubergine, skär i tärningar 1-2 cm
ca 1 dl kallpressad olivolja att steka aubergine i

300 g, ca 2 pkt Fetaost, grovt smulad, blandas med
1-2 dl grovklippt färsk timjan

1/2 förp pecorino, fårost, finriven (elller parmesan)
1 ask sköljda, halverade cocktailtomater

6 ägg + 1 msk vatten, vispas
Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader

Stek spenaten med olivolja, hackad vitlök, s+p, och ev lite finriven muskotnöt, lägg i botten på en ugnsform, bred ut så det sprids.

Stek auberginetärningarna i olivolja, salta lite och när de får färg, lägg över i formen som ett lager ovanpå spenaten, kanske du får steka två omgångar om stekpannan inte är så stor.

Smula fetaosten i en bunke och blanda med färsk timjan, sprid sedan ut ovanpå auberginen, lägg på halva cocktailtomater, och sist, sprid ut riven pecorino.

Vispa äggen med lite vatten och häll över tomat, ost, formen.

In i ugnen 20-25 minuter.

Gott i matlådan, till middag, frukost, mellanmål.

Tips; använd receptet som en grundgratäng att variera.. kanske ha i köttfärs istället för aubergine, kanske byta timjan mot oregano, kanske ha på vanlig riven hårdost, paprika istället för tomater, ta vad ni har hemma och lycka till!
Saltrostade nötter


Kikar in som hastigast med ett litet snacks-tips såhär på lill-lördan! Istället för chips och ostbågar så är detta betydligt nyttigare och faktiskt godare. Enkla rostade nötter som du saltar och kryddar själv, perfekt när ”salt-suget” sätter in, som drinksnacks, tilltugg etc. Här har jag rostat nötter tillsammans med pumpa och solroskärnor i stekpanna med en liten karamelliserad yta av råsocker och en skvätt vatten. Därefter kryddat med flingsalt och lite malen paprika/cayennepeppar.

Använd de nötter, kärnor och kryddor du gillar allra bäst eller har hemma!

Det här behöver du : 
4 dl blandade nötter
Valnötter
Hasselnötter
Pumpakärnor
Solroskärnor
2 msk råsocker
2 msk vatten
Flingsalt
Malen paprika och el. cayennepeppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna, lägg i nötterna i den torra pannan och låt dom rostat ca 1 min. Sänk värmen till medel och strö över råsocker och skaka om pannan. Tillsätt vattnet när sockret börjar smälta och rör försiktigt med träsked. Strö över flingsalt och kryddor och häll upp nötterna på bakplåtspapper så de får svalna. Fyll en skål och ställ fram på bordet.

I
 stekpannan med råsocker, vatten, flingsalt och kryddor.


Låt dom torka och svala ordentligt innan du häller upp i skål.

Miss Cupcake
Jepp det blev ett bidrag till Miss Cupcake likväl, vet egentligen inte varför. Kanske för att man får en anledning att testa nåt som man inte vanligtvis inte skulle göra på en vardagscupcake. Nån vinst tror jag definitivt inte på då jag tycker mig se att juryn väljer rätt normaldekorerade cupcakes. Hjärtat och rosorna är i röd marsipan vingarna och blad i sugarpaste. Vingarna målade jag lite blåa och så lite pärlemo på. Själva cupcaken är en red velvet och till frosting är det vitchoklad/creamcheese frosting.

http://www.misscupcake.se/sv/node/2043
Kasslergratäng a´la Maslarsson
Kasslergratäng a´la Maslarsson
Källa: Martin Larsson
Portioner: 4

Ingredienser:
Kassler 600-700g
Creme fraiche 3dl
Riven ost 2dl
Vitlöksklyfta 1st pressad
Paprika 2st
Gul lök 1st
Champinjoner 1 burk
Zucchini 1/2
Balsamvinäger 1 msk
soja 1 msk
Salt
Peppar
Gör så här:
Tärna paprika lök och zucchini i centimeterstora bitar stek mjukt i smör, häll på balsamvinäger och soja och salta och peppra efter smak men tänk på att kasslern är salt i sig.

Skiva 1/2-cm tjocka skivor kassler och lägg i ugnsform häll sedan över grönsaks-steket. Blanda creme fraichen med den rivna osten med vitlöken och täck alltsammans med det.

Sen in i ugnen 200 grader i 15-20 minuter eller till den fått fin färg.