Söndagsmorgon och julförberedelser


Brrr… Idag är det frostmorgon och nån minusgrad här i Öjkroken. Riktigt vackert! Nu kommer kylan så det är bara att pälsa på sig ordentligt när man är ute, pälsmössa och lovika! :-P

Nicke håller på byter till vinterdäck på min bil i garaget just nu sen ska vi tända en eld ute att värma oss vid. En lugn skön söndag med andra ord… Julgardinerna tänkte jag hinna få upp också, det är ju faktiskt bara 28 dagar kvar till julafton och 1:a advent redan nästa helg.

Några julklappar har jag färdiga också som ska slås in, hur går det för er? Är ni ute i god tid, eller sista minuten? ;-)

 

The post Söndagsmorgon och julförberedelser appeared first on Kryddburken.se.

Saffranskaka med glasyr, tranbär och mandel


Lite härlig julstämning måste vi väl ändå ha i detta novembergrå väder? Idag har ändå solen varit framme några timmar så jag har passat på att sätta mig vid husväggen och bara blunda och njuta en stund av värmen och ladda batterierna… Resten av dagen har gått i maklig takt. Hämtat ved och tänt upp i kaminen i köket och bakat en saffranskaka var precis lagom ansträngande idag! :-P Julmusiken på hög volym förstås. Sååå härligt…

Detta recept på saffranskaka är Leilas recept men jag har uteslutit spriten (rom), det är allt, och som extra piff nu till helg och fredagsmys fick den en lite julig topping med glasyr, tranbär och mandel också. ;-)

Det här behöver du : 
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

50 gram smör
0,5 gram hel saffrans (stöt med sockerbit i mortel)
1 dl mjölk

3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smör + ströbröd till formen

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker länge så det blir riktigt pösigt och vitt. Jag använder köksmaskinen med ballongvisp och kör ca 10-12 min.
Smält under tiden smöret tillsammans med saffranet som du stött  i mortel tillsammans med en sockerbit. Slå på mjölken och rör sedan ner i äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt runt, inte vispa.
Smörj en sockerkaksform och bröa med ströbröd eller kokos.

Grädda ca 25-30 min i 175 grader.
Ta ut kakan och låt den svalna något innan du stjälper upp den på ett fat. Garnera med glasyr, mandel och tranbär.

Glasyr :
Florsocker + vatten + liiite pressad citron
Skållad mandel
Hackade torkade tranbär


Nybakad saffransdoft är väl bland det mest underbara! :-P Jag brukar köpa hel pistiller och mortla med sockerbit, har ingen speciell favorit eller sort jag brukar köpa, tycker inte det är så stor skillnad.


Solgult i mitt kök!! ;-)


Den blev fin…


Ja, inte så tokigt alls… :-P Vad ska ni själva kalasa på ikväll då?

The post Saffranskaka med glasyr, tranbär och mandel appeared first on Kryddburken.se.

Varma mackor med bacon & svampstuvning


Ikväll är en riktig varma mackor-kväll hos familjen Nilsson! Den främsta anledningen är det snabba, enkla, ”slippa-tänka-bara-göra”… Ja, så är det!

En riktig varm macka i ugn ska ha en stuvning tycker jag. Gillar man svampstuvning så kör på de, gillar man skinkstuvning så kör på de… Eller så kan man variera med en baconstuvning eller köra all-in med både svamp & baconstuvning! Jag lovar, det är vansinnigt gott!

På de behövs lite tomat och ost, kanske en och annan ananas om man vill. Och om man råkar vara en champinjon-o-holic, ta några till överst… :-P Pizzakrydda och sen skjuts in i ugnen! Bröd efter don och person. 225 grader ca 15min sen e de klart! ;-)

12 st
Det här behöver du :
1 pkt bacon, ca 120 gram
1 burk skivade champinjoner
1-2 tsk D’Elidas chilisås
2 msk pressad citron
3 msk vetemjöl
3 dl gräddmjölk
2 krm vitpeppar
En nypa salt

GÖR SÅHÄR :
Skär bacon i bitar och bryn i het stekpanna i lite smör. Häll på de skivade champinjonerna, chilisås och pressad citron. Pudra över mjölet och vänd runt.

Sänk värmen och slå på gräddmjölken. Rör ihop. Tillsätt vitpeppar och låt puttra några minuter. Smaka av med salt o peppar. Bred stuvningen på 12st brödskivor, lägg på tomat, ananas, ost och pizzakrydda. Gratinera i ugn 225 grader ca 15-20min.

The post Varma mackor med bacon & svampstuvning appeared first on Kryddburken.se.

Minihamburgare med hamburgebröd och dressing
Minihamburgare med hamburgebröd och dressing
Källa:
Portioner: 2-3

Ingredienser:
Hamburgerbröd:
2 ägg
salt
25 g smält smör
1,5 msk vatten
0.75 dl mandelmjöl
0.75 msk fiberhusk
0,75 tsk bakpulver
1 dl riven ost
0,25 dl linfrön

Hamburgare:
400 g köttfärs
1 ägg
1 skvätt grädde
salt och peppar
chilipulver
paprikapulver

Supergod dressing:
3-4 stora matskedar creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
3 tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
lite sötningsmedel för att balansera upp den starka salta smaken

Gör så här:
Jag knåpade ihop ett brödrecept med inspiration från tre andra brödrecept och det blev riktigt bra får jag säga!
Jag använde bara ena delen av brödet i botten, så ett bröd räcker till två minihamburgare. OBS på bilden har brödet sesamfrön i stället för mandelmjöl då jag inte hade mjöl hemma, men båda funkar bra :)

Hamburgerbröd: vispa äggen fluffigt. I med smält smör och vatten. blanda alla torra ingredienser plus ost och ner i äggsmeten. Låt svälla 6 min. fukta händerna och forma 4 runda bollar.
200 grader
15 min

Hamburgare: Blanda ihop färsen med alla ingredienser och forma 8 små minihamburgare och stek.

Supergod dressing:
Blanda ihop alla ingredienser och låt stå kallt.

Ta en brödhalva, lägg på lite dressing, minihamburgaren, stekt bacon, lite mer dressing och en ostskiva! Ev. något annat man vill ha på sin burgare! Och njut :)
Pasta LCHF
Källa:
Portioner: 4

Ingredienser:
6 ägg
200 gram färskost
0,75 dl fiberhusk
1 krm salt
Gör så här:
Detta recept florerar lite överallt och är helt fantastiskt. Receptet är anpassat så att det blir lagom tjocklek att göra på 2 plåtar.

1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Vispa äggen poröst
3. Tillsätt färskost och fiberhusk och vispa ihop.
4. Låt svälla i ca 10 minuter
5. Bred ut smeten tunt på 2 st bakplåtspappersklädda plåtar. Lägg ett oljat bakplåtspapper över och kavla ut degen lite extra, den ska täcka hela plåten annars blir pastan för tjock.Tag av det översta bakplåtspappret. Det ska inte vara några luftbubblor kvar i pastan. Doppa fingarna i vatten och släta till smeten om det behövs.
6. Grädda i ca 10 minuter
7. Låt svalna och skär sedan tunna strimlor av degen (som tagliatelle)

Blanda pastan med det du ska ha till och värm på svag värme.

Tips! Vill du ha pastan till exempelvis lasange så skär du pastan i lagom stora plattor!

Vi provade även att köra dem färdiggräddade plåtarna genom vår pastamaskin och det fungerade utmärkt! Resultatet blev perfekt skurna tagliatelle/spaghetti!
Citrus & balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat & majssalsa


Här kommer ett oslagbart recept för det lite festligare tillsättningarna. Kycklingen i såsen är bara för god, och istället för de klassiska tillbehören som ris, pasta, klyftpotatis etc. så kommer här en god potatiskaka. Vansinnigt gott och med en het salsa som sätter det där lilla extra stinget till rätten. Ni kan bara inte missa det här! :-P

8 port
Det här behöver du : 
1 kilo kycklingfiléer
Salt & peppar
2 citroner
2 msk mörk balsamico
1 msk flytande honung
6 dl köttbuljong (egen, fond el. tärning + vatten)
några droppar soya color
2 dl grädde

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingfiléerna i avlånga strimlor, ganska tjocka. Bryn i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Pressa över saften från 2 citroner. Tillsätt balsamicovinäger och honung. Vänd runt alltsammans och sänk sedan värmen. Slå på köttbuljong och grädde och låt puttra ihop ca 15 min. Smaka av. Ev. med citron, balsamico, salt eller peppar?

Servera med potatiskaka och en varm, het tomat och majssalsa.

Tomat & majssalsa : 
2 rödlök
1 gul paprika
3 stora plommontomater
1 burk delizie körsbärstomater på burk
1 burk majskorn
1-2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar
en gnutta socker

GÖR SÅHÄR : 
Hacka rödlök, paprika och plommontomater grovt. Lägg i kastrull och häll på körsbärstomaterna. Krydda med D´Elidas chilisås, salt och peppar… En gnutta socker ska de va också! Låt få ett uppkok, sjud sedan på svag värme ca 10 min.

Potatiskaka : 
8 medelstora potatisar
2 finrivna vitlöksklyftor
3 ägg
3 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj, skala och riv potatisen fint eller grovt, det är en smaksak. Jag använde fina rivskivan i matberedaren. Blanda potatisen med riven vitlök, ägg, grädde och smaka av smeten med salt och peppar. Häll i en form ca 20*30 med bakplåtspapper. Grädda i ugn ca 1 timme i 200 grader. Skär upp i rutor när kakan fått stå till sig något efter att du tagit ut den.


Potatiskakan redo för ugnen.


Kyckling på god väg…


Tomat och majssalsa puttra på…


Potatiskakan är klar. Den går lätt att skära i rutor men finast blir dom om den får ”stå till sig” och värmeutjämna en stund före servering.


Smaklig måltid!

The post Citrus & balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat & majssalsa appeared first on Kryddburken.se.

Min kära gubbe o jag!


Tjolahopp!! Va roligt att ni uppskattar gästbloggsinläggen här på Kryddburken, nästa gästiblägg kommer i december! ;-)

Jo, i lördags hade gubben och jag BF = Barnfritt! Max var hos sin mamma och Joline i stallet där dom hade ordnat med övernattning o skojigheter. Det betydde ju en hel kväll, natt och sovmorgon på tu man hand med bara min kära make. Inte ofta det händer ju! :-P

Joline och jag som bra äääälskar att fixa med överraskningar vi började planera för fullt! Vi åkte o handlade och köpte lite smått o gott, ”bubbel och skumpa” som hon sa, de är ju ett måste och blir lite extra festligt. Jag hade nog kunnat få ett helt schema av Joline på saker vi skulle ägnat oss åt… ;-)

Maten fick ju inte bli något jättemastigt för man vill ju inte bli stokamätt och sitta där med paltkoma och försöka ha det mysigt?! :-P

Till min hjälp hade jag ju ER på facebook också som kom med massor av bra tips och förslag både på plockmat o bubbel och lite annat festligt. Ni är ju bara föööör bra och snabba svar dessutom! Följ Kryddburken på facebook här >>

Jo, det blev lite plockmat på tandpetare, bara några få sorter, men ack så goda. Eftersom min kära make inte är så mycket för det det där exklusiva med fina middagar, förrätter, silverbestick och ostbrickor och sånt så köpte jag hem lite olika sorters chips. Ett säkert kort! :-P En sort jag hittade som var riktigt het gillade han skarpt (Double hot chili & sourcream + hot holiday dipmix) JEEESUS va starka dom va!! Jag håller mig till dillchips och american dip jag…

Vi började förstås med bubbel & jordgubbar och lite tilltugg, senare på kvällen till filmen ”The Rose” dukade vi fram chips o dip. Den är ju bara sååå bra den filmen och man kan se den hur många gånger som helst och det gör inte så jättemycket om man skulle råka missa en minut eller två om man vill pussas eller så…. ;-)

På systembolaget hittade jag även en lagrad julmust som vi bara måste provsmaka, och en enkel alkoholfri glögg.
Vaxduken a la rock a billy på TV-bordet hade vi aldrig använt så den fick komma till sin rätt med massor av tända ljus.

En lugn, skön kväll på tu man hand med lite extra av det goda här i livet är absolut inte fel…  Man ska ta vara på kärleken…

Och som jag brukar säga;
”Ett lyckligt äktenskap kräver att man förälskar
sig många gånger och varje gång i samma person”


Två mousserande; Gancia Prosecco Brut (nr 7879) vansinnigt god, denna gillade jag skarpt och kan tänka mig att ”bubbla” med igen! Samt två små Freixenet Cordon Negro Brut (nr 7738).


Fruktspett marinerade med vanilj, vitt vin och honung… ;-) Mmmmmm…..


Gurkrullar med inlindad stark vitlökssalami, bredd med bonjour ”taco”…. Åhh dessa skulle vi ha gjort fler av! Ni måste prova!! :-P


Små plommontomater med salami och en liten gul paprika samt gurkbåt med brie, plommontomat och vindruva.


R
ock a billy-vaxfuken kommer från Bödasågens Allhandel i Böda.


Bubbel-bubbel-babbel i soffan!


Glögg o julmust med tillbehör är ju heller inte fel att värma upp sig med!.

The post Min kära gubbe o jag! appeared first on Kryddburken.se.

Toblerone & mandelkaka

Mandelkaka
 
4 d mjöl
4 dl socker
1 msk vaniljsocker
35 gr mald mandel
2 dl mjölk
1 ägg
150 gr smör
1 tsk bakpulver
 
Ugn: 150°c
 
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och mandelmjöl.
Smält smöret och blanda ner mjölken. Rör!!! ner detta och ägget i mjölblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form, Grädda i mitten av ugnen i 1-1 timme och 10 minuter.
 
Tobleronefrosting:
Jag har lånat recept ifrån Sockerrus men bytte ut choklad mot Toblerone istället.
Mönstret gorde jag med ett skrapkort.
Gästblogg – En smak av Karin


Hej! Karin heter jag. Jag är 32 år och driver matbloggen
En Smak Av Karin sedan början av 2007.

Jag har alltid varit intresserad av mat – både att laga den och äta den – och till en början startade jag min blogg för att jag ville ha ett bra ställe att samla mina recept på. Det dröjde en tid innan jag började utveckla bloggen till vad den är idag, dvs en personlig blogg som handlar om mig, min familj och naturligtvis MAT, massor med mat!
En stor inspirationskälla var när jag första gången hittade hit till Lindas blogg. Jag blev otroligt imponerad av Lindas fantastiska bilder, kreativitet i köket och ödmjuka förhållningssätt – trots att bloggen var så stor! Så sedan 2007 har jag nyfiket följt Kryddburken och flera andra matbloggar som har en lika matnördig ägare som jag själv :-) Det är därför en mycket stor ära att få gästblogga här inne på Kryddburken!
Naturligtvis ska jag bjuda er på ett recept också! Tillägnat Linda och hennes rötter från norr har jag här valt att bjuda er på en rejäl och mustig älggryta med hemmagjorda gnocchi! Fantastiskt gott såhär på hösten!
Mustig älggryta med gnocchi
(4 personer)
Det här behöver du : 
800 g grytbitar av älg
2 gula lökar
2 stora morötter
5 dl rött vin
2 msk balsamvinäger
3 msk koncentrerad viltfond
2 tsk socker
2 msk finhackad färsk rosmarin
2 tsk torkad timjan
50 g torkad svamp, t ex Karl-Johan eller trattkantareller
Gnocchi:
600 g potatis av mjölig sort
1 ägg
½ tsk salt
1½-2 dl vetemjöl
GÖR SÅHÄR : 
Skala och hacka lök och morot.
Fräs grönsakerna i smör tills de fått lite färg och lägg över i en gryta.
Stek köttet i omgångar så det får lite färg. Lägg över det i grytan.
Tillsätt vin, balsamvinäger, fond, svamp och kryddorna.
Låt puttra under lock på låg värme i ca 1½-2 timmar.
Gnocchi:
Koka potatisen oskalad.
Det handlar om att potatisstärkelsen ska vara kvar.
Skala och pressa den nykokta potatisen.
Tillsätt ägg, salt och mjöl till en mjuk deg, men ta bara så mycket mjöl att det inte klibbar (beror på potatisen).
Dela degen i bitar och rulla ut i stänger av en tummes tjocklek.
Skär dem i bitar om 2 cm.
Våffla bitarna genom att trycka dem lite dem mot en gaffel.
Lägg dem efter hand på lätt mjölad handduk.
5Koka lite gnocchi i taget i rikligt med saltat vatten.
De är färdiga när de flyter upp och det tar bara någon minut.
Ta upp med hålslev och låt dem rinna av.
Hetta up en stekpanna med lite smör och stek gnocchin på ganska hög värme tills de är gyllenbruna på båda sidorna. Salta och peppra.
Servera grytan tillsammans med frasiga, nystekta gnocchi! Fantastiskt gott och köttet blir sådär mört att det bara trillar isär. Mums! :-D
  

Då tackar jag för mig! Hoppas vi ses snart igen!

The post Gästblogg – En smak av Karin appeared first on Kryddburken.se.

Behövs en varning för Risentas kokosmjöl?

Risenta annonserar nu att –  de hänger på den nya trenden att baka med kokosmjöl (som jag startade :D )
Men problemet blir att veta om det är “rätt” mjöl? Har någon här testat detta mjöl och bakat med det?
Då man läser om mjölet har det allt för liten fiberhalt och också för låg kostnad för att man säkert ska avgöra om det är rätt mjöl.
Man skriver att det har 43% fibrer, mot det rätta mjölet ska ha runt 60%, de nämner inget om kolhydraterna och då är de nog höga.

Troligtvis måste Risentas mjöl komma med varningstext att det kanske inte har samma bakegenskaper som det rätta mjölet har i mina bakverk.

Om någon har testat eller testar berätta gärna hur det blev här!

 

Bloggar etiketter: , ,