Dags att tända grillen??

grillat_grillad_kyckling
Vad säger ni? Är det inte nu det vänder? Våren kommer på riktigt nu och man blir sådär grillsugen plötsligt! Det är nåt visst ändå med att grilla när det närmar sig vår. Slippa stå och huttra och trampa i snön, vilket i och för sig också är mysigt med varm mat i kylan men när vårsolen värmer ryggen lite extra då är det som allra bäst!

Kyckling på grillen är en favorit, en kall aioli till och lite goda grönsaker och potatis! Jag brukar skjutsa in en form i ugnen med olika grönsaker, halverade potatis med skal, lite chili, olivolja, flingsalt och peppar. Ett smidigt och gott tillbehör som sköter sig själv under tiden det grillas.

Marinad/kryddning till ca 1 kg kyckling :
1 dl rapsolja
2 msk soya
1 msk pressad citronsaft
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk chilisås (mild) 
Tony´s krydda (eller annan grillkrydda)

Rör ihop, pensla på före och under grillning!

Aioli :
1 äggula
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk pressad citronjuice
2 dl rapsolja
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser utom oljan i en skål. Använd stavmixern och mixa samman allting. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Smaka av med salt & peppar.

sallad_till_grillad_grönsallad
Fler grillrecept hittar du under kategorin ”GRILLAT” i högermenyn.

Kesobröd
Kesobröd
Källa:
Portioner: 12-16

Ingredienser:
1 dl pofiber
2 dl mandelmjöl
3 msk fiberhusk
4 msk kruskakli
3 msk bakpulver
1 msk brödkryddor (kan uteslutas)
Lite salt

4 msk smält smör
6 ägg
250 g keso eller cottage cheese
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Smält smöret i mikro.

Kör ägg och keso med en stavmixer.

Häll i ägg & kesoblandningen och smöret i bunken med de torra ingredienserna.

Lägg bakplåtspapper på en långpanna och tryck ut degen till en stor fyrkant.
Strö över frön, tex pumpafrön och solroskärnor.

Ställ in plåten i mitten av ugnen i 15-20 min.

Ta ut, låt svalna något och skär upp i rutor. Låt dem sedan ligga på galler en liten stund.

Ät direkt eller frys in dem!

Korvstroganoff

Vem gillar inte korvstroganoff? En klassisk husmansrätt med en tvist så den följer LCHF metoden!

Gör så här

  1. Börja med att steka korv och lök i en klick smör.
  2. Töm sedan de krossade tomaterna i en skål och kör med stavmixern tills det blir en slät tomatsås.
  3. När du stekt korven och löken en stund häller du ner tomatsåsen.
  4. Rör sedan ner grädden, creme fraiche, rör om.
  5. Låt det sedan stå och småputtra 10-15 minuter.
Godaste morotssoppan med halloumi

halloumi_soppa_ost_morotssoppa
Gomorron! å var det äntligen fredag, tjoohoo! :-P Tror minsann vi ska slå till på lite tacos ikväll. Vad har ni för planer?

Igår gjorde jag en soppa till lunch som bara blev sååå in i bombens god så den får ni nu recept på. Inga krusiduller, enkla ingredienser och tar inte mer än 10 min! Perfekt att fylla termosen med till helgen och vara ute i solen och njuta men också en färgglad liten förrättssoppa till påskbordet kanske. Helt vegetarisk och här serverad med ett litet spett med grillad halloumi, salt och knaprigt som gör sig riktigt bra till soppan.

2 port alt. 4 förrätter
Det här behöver du :

1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
3-4 morötter
1 tsk tomatpure
6 dl grönsaksbuljong
2 msk philadelhiaost
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och hacka löken grovt. Skala och skölj morötterna och skär i tunna skivor. Smält smör i en kastrull och fräs på löken tillsammans med morötter och tomatpure till löken mjuknat något. Låt vitlöken få fräsa med hel, fast skalad. Slå på buljongen och låt koka på medelvärme ca 5 min tills morötterna är mjuka. Mixa soppan med stavmixer. Rör i philadelphiaost och smaka av med salt och peppar.
Servera stekt halloumi till på ett spett med små plommontomater.

* Tips!
Variera soppan med andra smaker som en skvätt vitt vin, lite citron, riven ingefära, en gnutta chili etc etc.

morotssoppa_godaste_soppan
En riktigt god färgklick är denna soppa med knaprig salt halloumiost!

världens_godaste_soppa_morotssoppa_halloumi
Kanske en av påskens små rätter på bordet! :-P

The post Godaste morotssoppan med halloumi appeared first on Kryddburken.se.

Laxburgare med Limeaioli
Laxburgare med Limeaioli
Källa: Ella skepp
Portioner: 4

Ingredienser:
Laxburgare
4st laxfiléer
1 ägg
1 gul lök
1 lime (både skal och saft)
1 röd chillipeppar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Limeaioli
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk limesaft
1 msk diljonsenap
1 ägg
2 dl neutral rapsolja
1 tsk rivet limeskal
salt och peppar
Gör så här:
Laxburgare
Mixa allt i matberedare (med kniv)till färs.
Gör dom till burgare.
Stek i smör ca 2min på varje sida i ganska hög värme.

Limeaioli (blir en ganska stor sats, blir det över går det förvara i kylskåpet i en vecka)

Lägg alla ingredienserna i en hög skål och sätt ner en stavmixer i botten.
sätt igång stavmixen och kör till alla ingredienserna har gått ihop.

Servera med grönsaker och en halv lime.
Hjärtan, pyssel och nytt till köket!

elvisp_skifferplattor
Hade ni  en fin  dag igår på alla hjärtans dag? Här hemma har det pysslats och ritat kort, limmats och glittrats så de stått härliga till. Det roliga med just denna dag är att få förbereda små överraskningar och vara lite hemlighetsfull dan innan och självklart allt klipp och klistra som barnen älskar! Ja, jag också men det är så lagom lätt med vänsterhanden i gips då jag är just vänsterhänt. ;-)

Av kära maken fick jag en elvisp och det behövde jag verkligen! Jag brukar använda den där ballongvispen till stavmixer när jag tex vispar grädde men den protesterade hej vilt för ett par veckor sen och nånting släppte så alla ballongtrådar liksom hoppade ur fästet och jag vispade grädde… Ja, då kan ni tänka er hur köket såg ut sen…!!?

Så häromdan när Joline skulle vispa grädde med elvispen till pannkaks-semlorna så hände nånting med dom två vispkrokarna och allt bara skar ihop efter ett ljudligt rassel och grädde överallt igen!! *ghaaa*
Så nu är bägge kaputt och hem kommer han med en ny, superfin, supersnabb elvisp! :-P Älskade Nicke!!!

Skifferplattorna jag skrev om i tidigare inlägg fick utökning också så nu kan jag faktiskt servera mat till fyra personer på dom! Snacka om läckert! :-P

alla_hjärtans_dag_rosor_röda

Joline hon älskar sånt här hemlighetsmakeri och pyssla och förberda och ”inte titta!!!” å ”nuuu får du titta!!” osv osv… Hon var själv inne på ICA och köpte dessa rosor till mig och Nicke, visst är hon gullig! ;-)
Själv fick jag ju pyssla ihop hennes överraskningar när hon var i skolan för hon är grymt nyfiken på allt som ligger i påsar o prasslar, precis som sin mamma! :-P

alla_hjärtans_dag_pyssel
Det var inte bara rosor vi blev bortskämda med… Hur vackert är inte detta att vila ögonen på!
Själv trippade hon lyckligt iväg till skolan idag med bla. nya Betty Boop läppglans hon fått av pappa! :-P

The post Hjärtan, pyssel och nytt till köket! appeared first on Kryddburken.se.

Köttfärslimpa med champinjoner och skysås

köttfärslimpa_recept
Nu ska ni få dagens recept, nämligen måndagsmiddan här i huset. Köttfärslimpa med färska, smörstekta champinjoner till, potatis, morötter och skyssås. Inte så dumt alls. När jag gör köttfärslimpa har den en strykande åtgång, det är en av Nickes många färs-favoriter, men de visste ni ju redan! :-P

Jag håller med honom, visst är det gott och speciellt med champinjoner till.

Jag vet, detta är inte burkchampinjoner (som jag är smått galen i) men de gånger jag hittar riktigt fina, små och kritvita färska då köper jag dom. Det blir tokgott om man skivar och steker i torr panna, saltar och låter dom ”vätska” av sig för att sedan få en klick smör och lite peppar, det är allt som behövs och då är dom snäppet godare än burkchampinjonerna faktiskt! ;-)

Varianten på köttfärslimpa blev denna gånger med ”löksoppa”… Jag ska förklara;
Istället för bara vanlig hackad, riven eller brynt lök så använder sig många av löksoppa i pulverform som smaksättning till köttfärslimpa. Det ÄR gott men man behöver ju nödvändigtvis inte använda pulver! Nä, så gör egen – det blir godare så och den är verkligen busenkel att göra själv.

6-8 port
Det här behöver du :
1 kg blandfärs
1 msk potatismjöl
1 dl ströbröd
2 dl mjölk

Löksoppa :
50 gram smör
3 stora gul lök
4 msk oxfond
2½ dl vatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Förbered löksoppan först av allt så den får svalna något. Hacka löken och fräs i stekpanna med smöret tills löken blivit mjuk och genomskinlig, låt den steka länge på låg värme, ca 30 min. Tillsätt oxfond och slå på vattnet, låt allt få bubbla ihop nån minut. Smaka av den med salt och peppar, när den är lite för salt är den perfekt! Ta sedan av plattan och låt svalna. Om du vill kan du mixa löksoppan med mixerstav så får du en finare konsistens på köttfärslimpan, det är en ren smaksak!

Blanda sedan ströbrödet med mjölken och låt svälla, rör ihop med löksoppan och blanda sist ner färsen. Smörj en ugnsplåt och forma färsen till en limpa. Stek i ugnen ca 1-1½ timme i 175 grader.

Använd lite grann av stekskyn som bildats på plåten och sila ner i en kastrull, späd med vatten eller buljong, lite soya, en matsked vinbärsgelé. Smaka av med salt & peppar. Red såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

* TIPS :
Tänk på det när ni steker svamp att alltid börja med torr stekpanna, inget smör eller olja alls. Stek svampen tills den får fin färg och ingen vätska finns kvar i stekpannan. Salt hjälper till att dra ur vätskan. Sen kan du peppra och avsluta med en klick smör för den goda smaken!

köttfärslimpa_champinjoner_sås

The post Köttfärslimpa med champinjoner och skysås appeared first on Kryddburken.se.

Jordgubbsfrosting
Jordgubbsfrosting
Källa: Chewpakka
Portioner: 2

Ingredienser:
50 g cream cheese (typ Philadelphia)
2 msk sötningsmedel
1 krm vaniljpulver
1 dl jordgubbssås
1,5 dl vispgrädde

Gör så här:
Mixa jordgubbarna med stavmixer till en sås. Vispa ihop cream cheese, sötning, vaniljpulver och jordgubbssåsen till en smet. Tillsätt grädden (ovispad) och vispa fluffigt och inte för hårt. Servera med krossad choklad eller några bär.
Pizzarecept och alla steg du kan förbereda för en god fredagspizza!

pizza_recept_pizzadeg
Att baka fredagspizza är vi många som gör, kanske lika många som köper hämt-pizza på söndagar. Hemmagjort är iaf godast och det behöver inte kännas krångligt och besvärligt eller ta lång tid, bara man är lite förberedd och planerar en smula i förväg.

När jag ska baka pizza och vet att jag HAR tid att förbereda gör jag nästan alltid dessa fyra steg i förväg :

  1. Degen
  2. Pizzasalladen
  3. Tomatsåsen
  4. Pålägget (skär skinka/salami, river ost)

Allt kan du förbereda både en och två dagar i förväg. En kalljäst pizzadeg håller sig i kylen, pizzasalladen blir bara bättre om den får ”stå till sig” nån dag och samma med tomatsåsen. Skära skinka, salami och riva ost går också alldeles utmärkt, bara in med det i frysen tills det är dags att baka ut. När pizzakvällen sen nämrar sig är det bara att värma ugnen och ”montera” sin pizza. Busenkelt! :-P

Här har jag bakat ut två pizzor med både rökt skinka, pepparsalami, champinjoner (såklart) och green jalapeno (inlagd på glasburk). Riven goudaost + mozarella.

2 runda pizzabottnar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min.

Om du gör pizzadegen nån dag i förväg behöver du inte ljumma degvätskan, utan låt den jäsa kallt eftersom den ska stå längre.

Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk Mutti tomatkross
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpure
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar
en nypa socker

GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop tomatsåsen med stavmixer!

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.

pizza_salami_recept
Färdiggräddad!

pizzasallad
När man bakar egen pizza tycker jag man gott kan lägga energi på en riktig pizzasallad också, det blir såååå mycket godare då! Gör den från grunden och slaka vitkålen, och använd ättika!

pizza_med_salami_jalapeno
Fredagspizza i ett nafs! ;-)

The post Pizzarecept och alla steg du kan förbereda för en god fredagspizza! appeared first on Kryddburken.se.

Sista minuten-julgodis som du fixar på 10 min!

chokladbräck_enkla_julgodis
Har du mycket att stå i och inte hunnit med det där lilla söta. Stressa inte ihjäl dig, gör dessa chokladbräck med goda toppings på. Jag och Joline gjorde två sorter igårkväll.

En vit chokladbräck med polka, tranbär och mandel och en ripplad choklad med turkisk peppar.

Tar nästan ingen tid alls, bara förbereda ”strösslet” och sen värma choklad i micron, hälla ut på en plåt och sen på med valfri topping. Lätt som en plätt och tunna fina så bräck du kan förvara i plåtburk i kylen.

Vit chokladbräck med polka, tranbär och mandel : 
200 gram vit choklad
½ dl polkagrisar
½ dl tranbär
½ dl mandel

Ripplad chokladbräck med turkisk peppar : 
100 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
10 st hårda karameller turkisk peppar

GÖR SÅHÄR : 
Förberedd strösslet till bägge. Kör polka och turkisk peppar i mixern till mindre bitar. Den turkiska pepparn körde jag lite längre så det blir lite mer pulver. Hacka tranbär och mandel grovt.

Smält 300 gram vit choklad. Häll 2/3 på en plåt till den vita bräcken. Strö över toppingen med polka, tranbär och mandel, sen är den klar!

Resterande vita choklad häller du på en annan plåt. Smält sen den mörka chokladen och häll ovanpå.

Bred ut med palett så chokladen blir lite ripplad/marmorerad. Toppa med sitt strössel. Ställ in i kylen och låt stelna. Bryt i bitar, förvara i plåtburk med silkespapper i kylskåpet.

vit_choklad_bräck_polka_tranbär_mandel
Vit chokladbräck med polka, tranbär och mandel.

chokladbräck_turkisk_peppar_lakrits_bräck_vit_mörk_choklad
Ripplad chokladbräck med turkisk peppar.

The post Sista minuten-julgodis som du fixar på 10 min! appeared first on Kryddburken.se.