Hälsa som Livsstilsbröd
Hälsa som Livsstilsbröd
Källa: Hälsa som Livsstil
Portioner: 2 Bröd

Ingredienser:
Fiberhusk (1 msk)
Ägg (8 st)
Kokosmjöl (1,5 dl)
Mandelmjöl (3,5 dl)
Vatten (ca 3 dl)
Bakpulver (1 msk)
Linfrön (1/2 dl)
Chiafrön (1/2 dl)
Kanel (2 tsk eller efter smak)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Knäck alla äggen i en bunke och vispa dem pösiga.
3. Blanda samman alla torra ingredienser i en skål.
4. När äggen är pösiga tillsätter du mjölblandningen i omgångar och vispar samman.
5. Tillsätt vatten så att smeten inte blir torr. (Det kan behövas lite mer/mindre vatten beroende på din mjölmix)
6. Dela upp smeten i två delar och forma som du vill.
7. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter tills de fått en fin färg och en lite hård yta.
8. Ta ut och låt svalna.
Mazarinkladdkaka
Mazarinkladdkaka
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 3 portioner

Ingredienser:
30 gram smör
1 ägg
1½ dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
3- 3½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver
2 msk vispgrädde

Smaksättning
1- 1½ tsk kakao
1 tsk sötströ
1 droppe bittermandelarom


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser (förutom ingredienserna till smaksättningen). Rör även ner smör, ägg och grädde. Ta undan ca 1/3 av smeten och smaksätt den med kakao och sötning efter smak. Tillsätt ca 1 droppe bittermandelarom i den större delen av smeten (den som inte är smaksatt med kakao) och blanda noga. Fördela först chokladsmeten i en smord och bröad springform (12 cm) och därefter mazarinsmeten. Grädda mitt i ugnen i ca 17-20 minuter.

LCHF Pannkaka (Frukost)
Källa: Ronny Carlsson
Portioner: 1

Ingredienser:
1 ägg
3 msk mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
0,5 dl grädde
Gör så här:
Häll i alla ingredienser i samma ordning som listan ovan.
Stek i en klick smör. God lchf-frukost som jag har
experimenterat fram själv. Man kan även ha en skvätt
vaniljpulver i om man vill och/eller valfria lchf-tillbehör.

Näringsvärde:
418 kcal

Protein: 13g
Kolhydrater: 3g
Fett: 39g
Fibrer: 3g

E%:
Protein: 13 E%
Kolhydrater: 3 E%
Fett: 83 E%
Fibrer: 1 E%
Kladdkaka LCHF
Kladdkaka  LCHF
Källa: Sabina
Portioner: 2

Ingredienser:
2 ägg
2dl sukrin (socker) kalorifritt
1dl mandelmjöl
vaniljpulver eller flytande vaniljarom efter behag.
100g smör
Toppade 3msk cacao (men de smaka minst 60% choklad)

Gör så här:
Smält smöret, blanda ihop ägg o socker poröst,
Blanda i alla andra ingredienser försiktigt, och häll över i en smord form , in i ugn 15-20 min beroende på hur kladdig du vill ha den.

Jag hade den i ugnen 18 min ca, och då var den "geleig" och kladdig, men när den sen svalnat blev den fast men inte sockerkakig.

Så även om den är JÄTTE kladdig vid 15 min så kan du ta ut den ändå o låta den svalna o laga sig själv de sista utanför ugn..

175 grader förresten
Pizzabotten
Källa: Annika
Portioner: 2-3

Ingredienser:
1dl mandelmjöl
1dl vetegroddar
1tsk fiberhusk
1tsk bakpulver
ca 1dl vatten
1msk olja

Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en skål, häll i vatten och olja. Rör till en smet och låt vila i ca 5 minuter.
Lägg degen på bakplåtspapper och kavla den tunt (går lättast med plastfolie på).

Förgrädda i 5 minuter, lägg på fyllningen, grädda tills pizzan är klar, ca 10 minuter.

Ugn 200 grader

Harlekin tårta/Bisquit Joconde style






 
 
 
Mönstret på tårtan heter Pate Decor och detta recept använde jag:
 
1 Äggvita 35 gr
20 gr kakao (om du vill ha brun, skall du färga med livsmedelsfärg byter du kakaon mot ytterligare mjöl)
20 gr mjöl
30 gr socker
30 gr smör rumstempererat
 
Rör ihop och färga evt med valfri livsmedelsfärg, jag använde Progel som var riktigt smidiga att använda.
Sen kan du spritsa eller stencilera olika mönster på ett bakplåtspapper eller silikonmatta. Lägg i frysen i 10 minuter, detta måste göras annars riskerar du att smeta ut ditt mönster.
 
Själva botten är en Bisquit Joconde:
1 plåt
125 gr ägg
87,5 gr florsocker
87,5 gr mandelmjöl
                                   25 gr mjöl                                   
vispad luftigt
20 gr smör  smältes


162,5 gr äggvita
40 gr socker
vispas till maräng


En del av äggmassan blandas med smöret och röres samman med resterande massa i en skål. Marängen vändes ner. Stryk ut på det frysa mönstret och baka i 220 c°7-8 min
Sikta den ovansidan med florsocker och vänd på en kall plåt. Dra av pappret när kakan är kall.
 
Min tårta är fylld men hallonmousse, ett lager Bisqcuit joconde, blåbärsgele och blåbärmousse. Jag ville inte ha en platt och slät tårta utan gjorde en virvel precis som Magnolia Bakery har på sina berömda cupcakes.
 
Fler inspirerande sidor finns här:
 
Köttpaj

En smarrigpaj innehållande bacon, korv och champinjoner som fyllning.

Gör så här
1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
2. Mixa ihop ingredienserna för degen (3 dl mandelmjöl, 1 msk fiberhusk, 50 gram smör, 2 nypor, salt, 1 ägg) i en matbredare och tryck sedan ut det i en pajform. Nagga med en gaffel.
3. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
4. Stek fyllningen innehållande 1 pkt bacon, 1 korv och några champinjoner.
5. Lägg fyllningen i pajdegen och häll över äggstanning (5 ägg, lite grädde, salt och peppar).
6. Täck pajen med ost och kör in i ugnen tills osten får önskad färg.

Servera med en fräsh sallad och vitlökssås (creme fraiche, vitlöksklyftor och salt/peppar).

Våfflor LCHF med kokos- och mandelmjöl (utan fiberhusk)
Våfflor LCHF med kokos- och mandelmjöl (utan fiberhusk)
Källa: Ann Elving
Portioner: 6

Ingredienser:
4 ägg
0,5 dl grädde
75 g smält smör/rapsolja
1/4 tsk vanilj pulver
0,5 dl kokosnötsmjöl
50 g mandelmjöl (finns t ex på Lidl)/finmalen mandel
1 riven bittermandel
1 tsk bakpulver
Vaniljpulver efter tycke och smak
Smör till gräddning

Tillbehör:
Bär/granatäpplekärnor och vispad grädde

Gör så här:
Vispa -var för sig- ägg och grädde fluffigt.
Blanda ner smöret/oljan i äggvispet. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten. Vänd till sist försiktigt ner den vispade grädden.
Värm våffeljärnet, pensla med smör och grädda gyllenbruna.
Servera med färska bär/granatäpplekärnor och vispad grädde.

Satsen ger ca 6 våfflor.

Ursprunget till dessa våfflor kommer från Mariann Anderssons amerikanska lyxpannkakor -se http://mariannslchf.se/lyx-pannkakor-amerikanska/ -som modifierats till våffelsmet med lite mer smak. Kan förstås även gräddas i stekpanna till amerikanska pannkakor men grädden behöver då inte vispas. Om man tar rapsolja istället för smör kan man behöva tillsätta något kryddmått salt. Med rapsolja blir smaken lite mer neutral. //Ann
Kesobröd
Kesobröd
Källa:
Portioner: 12-16

Ingredienser:
1 dl pofiber
2 dl mandelmjöl
3 msk fiberhusk
4 msk kruskakli
3 msk bakpulver
1 msk brödkryddor (kan uteslutas)
Lite salt

4 msk smält smör
6 ägg
250 g keso eller cottage cheese
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Smält smöret i mikro.

Kör ägg och keso med en stavmixer.

Häll i ägg & kesoblandningen och smöret i bunken med de torra ingredienserna.

Lägg bakplåtspapper på en långpanna och tryck ut degen till en stor fyrkant.
Strö över frön, tex pumpafrön och solroskärnor.

Ställ in plåten i mitten av ugnen i 15-20 min.

Ta ut, låt svalna något och skär upp i rutor. Låt dem sedan ligga på galler en liten stund.

Ät direkt eller frys in dem!

Mexikanskt kryddad köttfärspaj

IMAG11124-6 portioner

Pajskal:
100 gram mjukt normalsaltat  smör
2 dl mandelmjöl
0,50-0,75 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk joderat salt
0,5 msk lökpulver
1 ägg

Fyllning:
500 g  köttfärs
1 hackad gul lök
1 hackad röd paprika
1,5 msk chilipepparpulver (ta mindre om du inte gillar sting)
1,5 tsk paprika pulver
1 tsk lökpulver + ev vitlök
0,5 tsk spiskummin mald
0,5 tsk mortlad torkad oregano
salt och vitpeppar/svartpeppar

Äggstanning:
2 dl creme fraiche eller grädde
2 ägg

1 dl riven god ost

Gör så här:
Pajskalet: Blanda smör och det torra väl, blanda sedan ner 1 ägg. Tryck ut degen i en pajform ca 20-22 cm i diameter. Tryck den rätt högt upp på kanten, ställ kallt i ca 20-30 min. Förgrädda pajskalet i ca 5-8 min i 200 grader.
Fyllning: Fräs köttfärs, lök och paprika i rejält med smör och krydda och lägg i det förgräddade pajskalet.
Äggstanning: Vispa samman allt väl. Slå äggstanningen över köttfärsen och strö riven ost ovanpå.
Grädda  vidare i ca 20 minuter..

Servera med en god krispig grönsallad till.

 

Bloggar etiketter: , ,