Lågkolhydratskost är inte detsamma som högproteinkost

“Proteinrik kost med lite kolhydrater ökar risken för hjärtsjukdom och stroke. Det visar en ny svensk-amerikansk studie, som är en av de största vetenskapliga undersökningarna hittills om de långsiktiga effekterna av lågkolhydratdiet.

– Den som vill gå ner i vikt bör inte okritiskt kasta sig över modedieter som Atkins och LCHF och stirra sig blind på kortsiktiga viktresultat. Man måste också tänka på de långsiktiga hälsoeffekterna, säger Hans-Olov Adami, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.”
Skriver DN idag.

Varför går det inte in att LCHF inte betyder mer kött?
LCHF redan i bokstäverna säger vad det handar om:
Lite carb=kolhydrater och högre fett

Meningen med LCHF är ju att vi byter ut kolhydraterna mot mer fett.
Vi äter samma mängd protein som man alltid rekommenderat, ca 1-2 gram per kilo egen kroppsvikt brukar vara det man säger.
Men däremot så tar vi bort kolhydrater och ersätter den energin med fett.
Det gör också att maten inte simmar i fett, vi äter inte bacon simmandes i smör…
Bilden visar hur mina middag i regel ser ut. Två biffar, lite sallad eller kokta grönsaker och en liten sås till.

Tycker nog att folk som kommenterar LCHF också måste sätta sig in i vad det egentligen betyder och inte bara gissa.

Per Wikholm på LCHF.se gör en bra kommentar

 

 

 

Bloggar etiketter:

LCHF recept för Kalkongryta

Här är ett gott och nyttigt recept för dig på LCHF-metoden. Passar perfekt till lunch eller middag.

LCHF Kalkongryta
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
600 g kalkonbröstfilé
5 dl grädde
100 g vitkål
1 grön paprika
1 broccoli
Valfria kryddor
1 tsk guarkärnmjöl

Så här gör man
Skiva kalkonbröstet i tunna skivor, lägg den i en plastpåse som du häller olja i och valfria kryddor, skaka runt ordentligt och låt det dra till sig lite. Skriva under tiden ner vitkålen, paprikan och broccolin.
Ta en traktörpanna och släng ner en stor klick smör, ner med kalkonbröstet och stek ordentligt så det får en fin yta, ner med grönsakerna och blanda runt bra, så allt blir genomstekt och får färg. Ner med grädden och guarkärnmjölet(eller redix, finns att köpa lchfbutiker på nätet, jättebra redning!) så det får en lite fastare konsistens. Smaka av och justera kryddning vid behov.

LCHF recept för Helstekt kotlett med bacon/lök pasta

En riktig middag för familjen eller vännerna! Ett supergott recept för dig som är sugen på kött!

LCHF Helstekt kotlett med bacon/lök pasta
Portioner: 4 st
Tid: 1,5 timme

Ingredienser
1 kg benfri kotlettrad med svålen kvar
2 dl olja
Rosmarin
Persilja
Basilika

2 pkt Shiratakinudlar Fettucine
3 dl grädde
1 pkt bacon
1/2 gul lök
1 tsk ketchup med stevia
1/2 tsk Redix

Så här gör man
Börja med att massera in olivolja över hela steken, lägg sedan ut alla kryddor du vill ha på en plåt; rosmarin, persilja,basilika, paprika, vitlök, salt, peppar,cayenne och chili använde vi oss av. Rulla sedan steken i kryddorna och lägg köttet i en plastpåse där du häller ner 1 dl olja och kryddorna som blir över. In med det i kylen, helst över natten, men några timmar fungerar bra också :)

Värm en stekpanna och lägg ner rikligt med smör, sätt ugnen på 175 grader. Ner med steken i stekpannan några miuter så den får fin yta. Lägg sedan steken på galler eller i ugnsfast form och in i ugnen i ca 35-40 min, köttet skall ha en innertemp på 72 grader.

För att göra pastasåsen börjar du med att skiva ner bacon och släng i en varm kastrull med smör. Ner med den hackade löken också. När det fått färg så kan du hälla på grädden och ketcupen. Krydda med valfria kryddor. Öppna påsen med nudlarna och spola i kallt vatten några minuter. Sen kan du slänga ner de i såsen och sänka värmen till 2an, ner med lite redix för att reda såsen till valfri tjocklek.

När köttet är klart blir svålen krispig och smakrik. Servera med kryddsmör. Blanda 50 g extrasaltat bregott med 50 g philadelfia och ner med lite örter.
Njut!

Jordgubbskaka
Jordgubbskaka
Källa: Marianns LCHF mat&bak
Portioner: 8-10

Ingredienser:
150 g mjukt smör
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
2 rumsvarma ägg
1 dl kokosnötsmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Topping/fyllning
2 dl crème fraiche
3 ägg
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
0,5 tsk vaniljpulver
200 g jordgubbar
Gör så här:
Rör smör och socker smidigt, gärna med elvisp. Tillsätt äggen ett i sänder och vispa väl.
Blanda kokosnötsmjölet med bakpulvret och vaniljen, blanda ner i smeten. Bred denna ut i botten och upp lite på kanten i en rund springform ca 22 cm.
Blanda Creme fraich, ägg, vanilj och sötning väl. Häll över i formen och lägg skivade jordgubbar ovanpå
Grädda kakan i 175 grader i ca 35 min.

Servera eventuellt med vispad grädde och några extra jordgubbar.

©MariannAndersson
LCHF-glass sötad med stevia

Nu är det dags för en LCHF-glass från Alvestaglass
Kommer i smakerna Smörkola, Vaniljdröm, Chokladbomb och Himmelskröra

Alvestaglass säljs på en rad platser i landet, leta upp din närmaste butik om du vill köpa LCHF-glass i sommar.

OBS: Glassen är laktosfri och därmed innehåller den karragenan.
Innehåller också polydextros

jag tror jag fortsätter att tillverka min egen glass utan tillsatser…

Bloggar etiketter: , ,

LCHF recept för Snabbsallad

Vad passar inte bättre än en snabbsallad till lunch? Perfekt för dig som har ont om tid och man känner sig fräsh efteråt.

LCHF Snabbsallad
Portioner: Varierande beroende på storlek
Tid: 10 min

Ingredienser
10 g isbergssallad
35 g kokt skinka
35 g fetaost
25 g mandlar
2 cocktailtomater

Gör så här
Strimla salladen och skinkan, smula ner fetaosen och strö över med mandlar. Perfekt varma sommardagar då en inte har så mycket aptit!

LCHF recept för Pannacotta med färskfrusna bär

Vem älskar inte Pannacotta? Kan vara världens godaste efterätt! Här kommer ett recept för Pannacotta som du kan servera till personer på LCHF-dieten.

LCHF Pannacotta med färskfrusna bär
Portioner: 4
Tid: 7 timmar

Ingredienser

5 dl grädde
Vaniljpulver
3 gelatinblad
2 msk sukrin
Blandade frusna bär

Så här gör man
Blötlägg gelatinbladen i några minuter. Värm 5 dl grädde på relativt svag värme, rör hela tiden så de inte bränner. Ner med sukrinet och vaniljen. Smaka av och korrigera ev. smaker.
När grädden kokat upp, lägg ner gelatinbladen och vispa till de upplöses. Häll i formar och låt svalna i rumstemperatur för att undvika hinnan som gärna bildas, alt. strö lite sukrin på toppen innan de går in i kylen. Låt de stelna 4-6 timmar, har du bråttom så kan du ha de i frysen ett par timmar, men glöm inte bort de! Då fryser de. Innan servering toppa med några bär.

LCHF recept för Chili Cheese

Du känner säkert igen dom, det är dom små kryddstarka ostbollarna som finns på MAX och Mcdonalds. De små rackarna kan du nu göra själv! Jätte gott och enkelt.

LCHF Chili Cheese
Portioner: Varierande beroende på storlek
Tid: 20 min

Ingredienser
100 g fläsksvål
200 g cheddar
1 jalapeno
1 ägg
Olja

Så här gör man
Mixa ner fläsksvålen till samma konsistens som ströbröd. Riv ner cheddarn och hacka ner jalapenon. Blanda dessa två och forma sedan bollar av de, doppa i ägg och rulla i fläsksvålen. Sen är det bara att fritera! Vi använde oss av en gjutjärnswokpanna som vi fyllde med rapsolja. Var mycket försiktig och ha lock i närheten om det skulle börja brinna. Använd absolut inte vatten! fritera bollarna ett par minuter och du får gudomligt god smält ost med små jalapenobitar :)

LCHF recept för Biff-Bacongryta

En välsmakande bacon och biffgryta som är perfekt efter en lång arbetsdag. Vad är inte godast – om inte bacon?

LCHF Biff-Bacongryta
Portioner: 3
Tid: 1 timme

Ingredienser
50 g smör
350 g lövbiff
1 pkt bacon
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 msk ketchup med stevia

Så här gör man
Strimla bacon och lövbiffen. Släng ner smöret i pannan, vänta till det fått gyllenbrun färg, ner med baconen först så de steks ordentligt och blir lite krispiga. Ner med lövbiffen och krydda efter behag, jag brukar använda; salt,peppar,vitlök och cayennekrydda ev. lite chili.

När lövbiffen fått färg så är det bara att röra ner creme fraichen och grädden och sänka värmen på plattan så vätskan inte kokar bort. ner med en liten skvätt ketchup för att runda av smaken. Sen är det bara att servera!

LCHF Sommartårta

Ett recept för en sommartårta – perfekt till midsommar och för dig på LCHF-dieten.

LCHF Sommartårta
Portioner: 3
Tid: 1 timme
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser

Tårtbotten:
35 gram smör
1 ägg
2/3 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 2/3 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

Vaniljkräm:
½ dl vispgrädde
1 äggula
2/3 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

Hallon:
40 gram hallon
2/3 msk stevia strö

Gräddtopping:
2/3 dl vispgrädde
½ krm vaniljpulver
2 tsk stevia strö

Jordgubbar att toppa med

Så här gör man

Tårtbotten:
Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Separera äggulan från äggvitan och blanda ner gulan med de torra ingredienserna. Blanda även ner smöret. Vispa äggvitan med elvisp och rör försiktigt ner vitan i smeten tills allt har blandats ordentligt. Häll i en bröad (mandelmjöl) form på 12 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i på 175 grader i ca 25 minuter tills kakan är fast (kolla gärna redan efter 20 minuter). Låt kakan kallna innan du försiktigt skär den till två delar – en botten och ett lock.

Vanljkrämen:
Skjud grädden, sötningen, vaniljpulvret och äggulan under omrörning tills den börjar tjockna. Låt svalna.

Hallonen:
Mosa hallon med stevian och bred på bottnen av tårtan. Bred därefter på den avsvalnade vaniljkrämen. Lägg därefer på tårtlocket.

Gräddtoppingen:
Vispa grädden med elvisp och vispa även i vaniljpulver och sötning. Bred på locket av tårtan. Toppa även med jordgubbar!

Tips: Vispa lite mer grädde och bred även på kanterna av tårtan!