Påsktallrik
Vår otroligt duktiga kallskänka på jobbet har komponerat ihop en alldeles underbart god och fin Påsktallrik.
Den kommer att göras på beställning under hela påskveckan.

......Mmmmm......
Ägg
Kallrökt Lax
Sill
räkröra
Lammstek provencale
Blå Kornblomst
Potatissallad
Fräscha Grönsaker
Påsktallrik
Vår otroligt duktiga kallskänka på jobbet har komponerat ihop en alldeles underbart god och fin Påsktallrik.
Den kommer att göras på beställning under hela påskveckan.

......Mmmmm......
Ägg
Kallrökt Lax
Sill
räkröra
Lammstek provencale
Blå Kornblomst
Potatissallad
Fräscha Grönsaker
Fisksoppa med saffran
Fisksoppa med saffran
Källa: Peggy
Portioner: 4

Ingredienser:
400 g vit fisk
400 g laxfilé
250 g skalade räkor
1 purjolök
1 gul lök
1 vitlöksklyfa
2 dl torrt vitt vin
2,5 dl vatten
3 dl grädde
1 dl creme frachie
2 fiskbuljongstärningar
1 paket saffran
1 tsk tomatpuré
1 kryddmått cayennepeppar
1 tsk vitpeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
1 tsk salt
Ev. lite färska örter att dekorera med
Gör så här:
Strimla purjolöken och finhacka löken. Fräs i smör så det blir mjukt, pressa i vitlöken.
Blanda ner de torkade kryddorna, salt och tomatpurén och låt det fräsa en liten stund.
Blanda ner vin och buljongtärningarna och låt koka en liten stund. Blanda sedan ner saffran, grädde, vatten och creme fraiche.
Låt det sjuda i 15 minuter. Hit kan soppan förberedas och sedan antingen stängas av eller sjuda på låg värme.
Skär fisken i kuber lägg sedan i soppan och sjud i ca 7 minuter. Lite längre om fisken är halvfryst.
Tillsätt räkorna, hetta upp snabbt (låt inte koka upp för då blir räkorna sega!) och servera eventuellt med en klick aioli.
Vårtema – Laxpaj med sparris

laxpaj_sparris
God morgon alla fina vänner, idag blir det recept med inspiration av våren. Tillsammans med Jenny (Jennys matblogg) som ni känner sedan tidigare kör vi igång receptutmaning igen med samma tema på våra matbloggar.

Ni kommer att få följa våra utmaningar en gång i veckan. Idag börjar vi med VÅR och VARMRÄTT! Hoppas vi kan inspirera er ordentligt nu. :-P

Min varmrätt idag blev en otroligt god laxpaj med sparris, en fräsch vårrätt att avnjuta ute i solen.

6 bitar
Laxpaj med sparris : 
1 sats pajdeg
300 gram kallrökt lax
1 knippe grön sparris
3 ägg
200 gram philadelphiaost
2 dl riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Tryck ut pajdegen i en from ca 25 cm i diam och gärna med lös botten. Min form har inte så höga kanter så jag fick lite av fyllningen över, men har du en form med något högre kant är det att föredra. Förgrädda pajskalet i 175 grader ca 10 min.
Skär den kallrökta laxen i mindre bitar/strimlor och skär sparrisen i bitar, spara ”knopparna” att ha ovanpå pajen. Fyll med lax och sparris och fördela hälften av osten ovanpå. Vispa ihop ägg med philadelphiaost och slå över. Toppa med sparrisknopparna, resten av osten och har du lite pajdeg över kan du göra små löv till dekoration. Något salt behövs inte då laxen i sig är ganska salt.Grädda pajen ca 30 min i 175 grader tills den fått fin gyllene färg. Servera med citron, aioli och en fräsch sallad.

Tips!
- Du kan byta ut den kallrökta laxen mot varmrökt.

1 sats pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta. Dra bort ena sidan av plasten och lyft den kavlade degen över en pajform, dra av det andra plastfoliet och tryck ut försiktigt i formen & upp mot kanterna. Överbliven pajdeg kan förvaras i kylskåp en vecka.

paj_lax_sparris
Ingredienserna till pajen.

laxpaj_lax_sparris
Fyll det förgräddade pajskalet med lax, sparris och hälften av osten.

laxpaj
Slå över ägg och philadelphiaosten.

lax_sparris_paj_matpaj
Toppa med sparrisknopparna, resten av osten och ev. dekor.

laxpaj_med_sparris
Grädda pajen i ca 30 min, 175 grader.

lax_sparrispaj_paj_laxpaj
Färdig att avnjutas. :-P

laxpaj_sparris
Servera gärna med citron, aioli och en fräsch sallad.

IMG_7388-001
Här har vi Jennys läckra kycklingspett. Att panera med halloumi blir riktigt gott och frasigt.
För att komma till Jennys recept ”Kycklingspett med halloumipanering” Klicka HÄR >>

Varmrökt lax med romsås, och hur du röker din egen lax

varmrökt_lax_romsås
I förra inlägget visade jag rökta kycklingben, och det är väl nåt visst med rökt mat till våren. Att sitta ute på en stubbe och känna den speciella doften av rök och solen som värmer, det är vårkänslor de! ;-)

Den här tallriken med kokt potatis, varmrökt lax och romsås blev en påminnelse att börja salta och röka. Fisken köpte vi hos fiskhandlaren färdigrökt men nästa besök får bli en färsk laxsida som jag ska lägga i saltlag. Kanske till påskbuffén med lite andra goda fiskar.

Godaste romsåsen är ett måste till : 
2 dl cremé fraiche
1 burk röd stenbitsrom (50gram)
½ finhackad rödlök
Flingsalt & nymalen svartpeppar
En liten pyttegnutta pressad citron

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop samtliga ingredienser. Smaka av! Citronen ger det lilla extra till denna sås, men det får inte bli markant, det ska bara ge lite syra.

Laxen : 
Du kan antingen salta fisken genom saltlag som den får ligga i eller låta den ligga framme i rumstemperatur med salt och kryddor, det är en smaksak. Rökt blir det iallafall, sältan styr du helt själv. Jag använder muurikkas elrök som är hur smidig som helst och kan flyttas runt dit man vill ha den, en elkontakt är det som behövs. Ingen eld eller ved. Jag brukar ha den stå ute på verandan med bara en förlängssladd. Spån måste man också ha men sen är det bara att salta och röka, inget svårt alls! :-P

Under kategorin ”Muurikka rök” hittar du fler tips och recept på vad man kan röka. Klicka HÄR >>

muurikka_elrök_rök_rökt_lax
Elröken från muurikka. Här ser ni laxen på galler överst, dropp-plåt under och längst ner en plåt med rökspån. Elröken finns att köpa hos muurikkas återförsäljare i butik eller online. Läs mer här >>

Det här behöver du :
1  bit laxsida
Saften från ½ pressad citron
1 msk flingsalt
½ tsk chiliflakes

GÖR SÅHÄR : 
Pressa en halv citron över laxen. Klappa in flingsalt och chiliflakes och låt den ligga och ”dra” i rumstemperatur. Placera sen laxen med skinnsidan nedåt på gallret. Häll på alspån på den lilla plåten som ska placerar under laxen i röken. tillsätt 2 teskedar strösocker eller 2 sockerbitar i spånet. In i röken ca 40-60 min, sen är det bara att vänta… Smaklig måltid!

varmrökt_lax_laxsida_muurika_rök_elrök
Hemrökt lax, enklare än man kan tro! :-P

LCHF – Ugnsbakad lax i grädde, chutney och örter
LCHF - Ugnsbakad lax i grädde, chutney och örter
Källa: Piggapeggy
Portioner: 4

Ingredienser:
4 laxbitar á 125 gram per styck
Salt
5 dl vispgrädde
2 msk Chutney (chilli mango använde jag)
3 msk färsk gräslök, hackad
1 msk dill, finhackad
Salt och peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Lägg laxbitarna i en ugnssäker form. Salta fisken lätt om alla sidor. Blanda grädde med chutney och örter samt salta och peppra lätt. Blanda och häll blandningen över fisken och ställ in i mitten av ugnen och låt stå 30 minuter.
Blomkålsmos LCHF

blomkålsmos_lchf_recept
Det omtalade blomkålsmoset som ersätter potatis och pasta och är så vansinnigt gott blir lätt en favorit om man vill äta mindre kolhydrater. Ni har säkert både sett och läst recept tidigare men det tål att framhållas för det är så enkelt! :-P

4 port
Det här behöver du : 
2 blomkålshuvud
Smör
Salt och peppar
Grädde

GÖR SÅHÄR : 
Bryt blomkålen i små buketter, koka dom mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa med mixerstav. Krydda med salt och peppar och slå på grädde till önskad konsistens. Smaka av.

blomkål_recept
Älskade blomkål, Både, god, vacker och billig!

blomkålsmos_recept
Bryt blomkålen i små buketter och koka i saltat vatten.

mos_blomkålsmos
Mixa moset med mixerstav. Salta, peppra, och späd med grädde till önskad konsistens.

lax_dillsås_fisk_sås
Jag serverade moset till stekt lax i dillsås, receptet hittar du HÄR!

Lax i dillsås med blomkålsmos

lax_sås_fisk_dillsås
Fisk med dillsås är en sån där kombination som aldrig kan bli fel. En gnutta citron måste det vara i såsen så det blir sådär härligt syrlig och fräsch också. Servera såsen till stekt fisk eller slå över fisk och gratinera i ugn tillsammans med potatismos så har du en härlig fiskgratäng. Här valde jag att steka laxen i bitar och la sen i laxen i såsen, serverat med blomkålsmos och broccoli.

Dillsås 4 port : 
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 fiskbuljong
1 grönsaksbuljong
1 msk pressad citron
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
1 knippe färsk dill

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i en stekpanna. Pudra över mjölet och vispa slätt. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningar, pressad citron och creme fraiche. Låt såsen koka upp. Sänk värmen och låt småputtra ca 10-15 min. Smaka av med salt och peppar. Klipp över dillen precis före servering.Lägg i den stekta laxen i såsen och servera med blomkålsmos och kokt broccoli.

Servera med laxfilé (4 st) skuren i bitar, stekt i smör med salt och peppar.
Recept på blomkålsmoset kommer i separat inlägg.

dill_dillsås_sås_till_fisk

dill_laxfile_sås_dillsås

dillsås_fisk_lax

lax_dillsås_fisk_sås

Små goda tilltugg med kallrökt lax och löjrom

laxsnittar_nyårsmat_förrätt_snittar_tilltugg
Det är väldigt tyst här bland kommentarerna, ni har väl inte övergett mig såhär i mellandagarna? ;-)
Trafiken strömmar in och det söks o googlas väldigt mycket på nyårsmat, förrätter, varmrätter, hela menyer och desserter så jag ser att ni är kvar i alla fall! *phuu* :-P

Jag har dock en (ja, okej! Ett par) frågor till er!
Hur firar ni nyåret??
Skumpa, glitter och glamour?!
Hemma med familjen eller bortbjudna?!
Någon stående tradition?!
Inget firande alls?!
Raketer eller inte?!

Jag är supernyfiken! :-P
Hur dom flesta firar jul vet vi ju alla, men nyåret? Orkar ni barnfamiljer hålla er vakna till tolvslaget? Firar ni ”lilla nyår” ni som har småbarn? Eller blir det en extra powernap på eftermiddan för barnen?

Och alla ni andra, unga som gamla, par som singlar, hur firar ni nyåret egentligen??

Här hemma har vi alltid haft lite extra festligt med barnvänliga drinkar, alkoholfritt bubbel, lite snittar o glitterpinnar vid tolvslaget. Ofta brukar det ju vara snö och det är då himla mysigt att stå ute och tända grillkorgen o grilla varsin korv eller nåt annat enkelt men gott! Man behöver ju nödvändigtvis inte krångla till det! ;-)

När barnen var små firade vi lite tidigare på kvällen och vi brukar göra nån liten nyårsöverraskning/present till dom. ;-) Raketer är det sparsamt med, men några stycken brukar vi ha för barnen tycker det är spännande att se på. Tack o lov har vi aldrig haft några hundar som reagerat på smällarna, då hade de nog inte blivit några alls.

Tre-rätters har vi sällan brytt oss om utan riktat in oss på en god middag. I många år har jag gjort smörgåstårtor och sen lite små snittar och tilltugg till tolvslaget. Det brukar vara vad vi orkar med. Desserter jag har gjort brukar bli uppätna först på nyårsdagen. :-P

Berätta gärna hur just NI brukar göra, tror det är fler än jag som är nyfikna faktiskt! :-P

Här kommer i alla fall ytterligare ett supergott recept på snittar/tilltugg ifall ni skulle ha slut på idéer. :-P

12 st
Det här behöver du :
200 gram kallrökt lax
1 burk creme fraiche
1 burk löjrom alt. stenbitsrom (80 gram)
½ kruka dill
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Hacka den kallrökta laxen fint. Blanda med creme fraiche, stenbitsrom och hackad dill. Salta och peppra. Smaka av. Fördela ut på 12 små skivor av baguette. Garnera med dillvippa.

lax_nyår_nyrsmat_tips_snittar nyår_förrätt_drinktilltugg_snittar_lax_rökt_kött_rådjur_nyårsmat

Tillbaka från lite julledighet!

julafton_julbord_öjkroken
Hej alla fina vänner därute!
Jag hoppas ni alla haft en riktigt skön och avkopplande jul med tid för nära och kära och en smula lugn och frid. Vi firade vår julafton hemma med bara familjen i lugn och ro utan ståhej och farande fram och tillbaka, mycket skönt. Vi började morgonen med grötfrukost och julskinksmörgås, därefter en tog vi det lugnt, tittade på Kalle Anka, en tomte kom förbi, ;-) och framåt kvällen dukade vi upp julbordet. Lite kalla rätter och lite varma. Lagom mycket av allt ändå kändes det som magarna stod i fyra hörn så vi hade en skön, slapp kväll i TV-soffan efter det.

Efter veckor av förberedande planer med både mat, adventspynt och julklappar behövs allt lite vila. Men sen drar snurrar upp sig till fullo igen när det är dags för REAN!!!

Och då menar jag med STORA bokstäver den f-b ”mellandags-rea”!
Finns det nåt värre?? Seriöst?!

Att trängas i allehanda affärer för att upplåta diverse presentkort och byten av storlekar och fyndade i klädbutiker är INTE min melodi men ändå var jag en av dom idag! Det rådande lugnet byts snabbt ut mot HÄRJ!!!
Men lovat är lovat… Tog barnen med mig o körde över bron… Köpte mig själv en extra laddsladd till iphonen på Mediamarkt. That’s it!

Joline hade presentkort lite här och där och var såklart shoppingsugen som tjejer i hennes ålder. Max fick ett par nya gardiner till ditt rum som jag till slut hittade på Jysk. Sista anhalt blev enligt Jolines önskemål och mitt värsta mardrömsställe av alla som jag helst inte tillbringat längre stund i än vad det tar att följa karuselldörrarna in och sen fort UT igen! – modehuset…. Gahhh!!! ;-)

Ikväll ska jag knåpa ihop lite goda snittar med bland annat lax och rökt rådjur, jag återkommer till det! :-P God fortsättning på er alla! ♥

jultomte_öjkroken