LCHF Made in Sweden – Mina recept finns nu även på engelska
Pinfärsk kokosmjölk på St Kitts...

Pinfärsk kokosmjölk på St Kitts…

Ny receptblogg på engelska

Senaste tiden har jag tillbringat på resande fot igen, den här gången på Low-Carb Cruise i Karibien.

En fantastisk resa som jag naturligtvis återkommer med rapport och bilder från härinne, när jetlag och klimatomställning gett med sig.

Samma dag som vi 200 deltagare på den 8e kryssningen med tema LCHF, (varav 10% var från Sverige) så sjösatte jag även min nya blogg LCHF Made in Sweden.

Jag i blåsväder på Royal Caribbeans Independence of the Seas...

Jag i blåsväder på Royal Caribbeans Independence of the Seas…

Det blir en enkel receptblogg à la LCHF/Paleo för att möta den stora efterfrågan på Lowcarb-recept på engelska, jag har fått många förfrågningar på just det.

Intresset för glutenfri lågkolhydratkost är enormt i USA just nu, det känns förstås väldigt roligt att kunna sprida min matfilosofi även där.

Bloggen kommer inte att innehålla så mycket text, men det blir en hel del bilder från mina smultronställen i Sverige.

Jag vill på det här viset få många att bli intresserade av den svenska LCHF-kost som Dr Annika Dahlqvist lanserade för ca 10 år sedan.

Jag hoppas förstås att många också lockas att komma på besök till vårt vackra land.

Mina 3 kokböcker lanseras nu i sommar på Skyhorse Publishing och de finns att köpa här på Amazon.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Jag hade hoppats att Low Carb High Fat Barbecue skulle ha kommit lagom till kryssningen, men releasedatum har tyvärr blivit försenat till 16 juni.

Böcker och bloggrecept innehåller både amerikanska och europeiska mått och graderna anges i både Fahrenheit och Celcius, så att de ska kunna användas i hela den engelskspråkiga världen.

Sprid gärna min nya blogg till släkt, vänner och bekanta i utlandet, så fler får möjlighet att njuta av naturligt god mat :)

Min reskamrat, medicinjournalisten Åsa Holstein och jag i Fort Lauderdale...

Min reskamrat, medicinjournalisten Åsa Holstein och jag i Fort Lauderdale…


LCHF Made in Sweden – Mina recept finns nu även på engelska
Pinfärsk kokosmjölk på St Kitts...

Pinfärsk kokosmjölk på St Kitts…

Ny receptblogg på engelska

Senaste tiden har jag tillbringat på resande fot igen, den här gången på Low-Carb Cruise i Karibien.

En fantastisk resa som jag naturligtvis återkommer med rapport och bilder från härinne, när jetlag och klimatomställning gett med sig.

Samma dag som vi 200 deltagare på den 8e kryssningen med tema LCHF, (varav 10% var från Sverige) så sjösatte jag även min nya blogg LCHF Made in Sweden.

Jag i blåsväder på Royal Caribbeans Independence of the Seas...

Jag i blåsväder på Royal Caribbeans Independence of the Seas…

Det blir en enkel receptblogg à la LCHF/Paleo för att möta den stora efterfrågan på Lowcarb-recept på engelska, jag har fått många förfrågningar på just det.

Intresset för glutenfri lågkolhydratkost är enormt i USA just nu, det känns förstås väldigt roligt att kunna sprida min matfilosofi även där.

Bloggen kommer inte att innehålla så mycket text, men det blir en hel del bilder från mina smultronställen i Sverige.

Jag vill på det här viset få många att bli intresserade av den svenska LCHF-kost som Dr Annika Dahlqvist lanserade för ca 10 år sedan.

Jag hoppas förstås att många också lockas att komma på besök till vårt vackra land.

Mina 3 kokböcker lanseras nu i sommar på Skyhorse Publishing och de finns att köpa här på Amazon.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Jag hade hoppats att Low Carb High Fat Barbecue skulle ha kommit lagom till kryssningen, men releasedatum har tyvärr blivit försenat till 16 juni.

Böcker och bloggrecept innehåller både amerikanska och europeiska mått och graderna anges i både Fahrenheit och Celcius, så att de ska kunna användas i hela den engelskspråkiga världen.

Sprid gärna min nya blogg till släkt, vänner och bekanta i utlandet, så fler får möjlighet att njuta av naturligt god mat :)

Min reskamrat, medicinjournalisten Åsa Holstein och jag i Fort Lauderdale...

Min reskamrat, medicinjournalisten Åsa Holstein och jag i Fort Lauderdale…


Resetips från Kreta och ugnsbakad fetaost

Fetacheese in oven

Lugn och ro i Makrigialos

Söker du ett semestermål där du verkligen kan koppla av och njuta av lugn och ro?

Vill du vandra i vacker bergsnatur, sola och bada på fina stränder, äta ute på genuina, grekiska restauranger som serverar mycket njutbar mat, odla kontakter med vänliga ortsbor på både två och fyra ben?

Katt i Makrigialos

Makrigialos, Kreta

Ådi

Bergsformationer på Kreta

Då tycker jag du ska prova Makrigialos på Kretas sydöstra kust, nästan så långt ner mot Afrika man kan komma i Europa.

Den vackra platsen och dess invånare har gett ett bestående intryck hos mig och min reskamrat Mona, för ett par veckor sen var vi där igen.

Mona har fem besök bakom sig i den lilla fiskebyn och för mig var det fjärde gången.

Vi blir mer och mer förtjusta i platsen och människorna för varje gång, något vi hört drabbar de flesta som kommer hit.

Den här gången tog vi med några vänner och hyrde en villa av ett engelskt par, Ron och Linda, som har varit Makrigialos trogna sen 20 år tillbaka.

För några år sen köpte de den vackra villan som de döpt till Villa Lyronda, en ordlek med deras båda namn.

Villa Lyronda, Makrigialos

Villa Lyronda, Makrigialos…

Villa Lyronda

Villa Lyronda

Utsikt mot bergen från Villa Lyronda

Lyronda Villa, Makrigialos, Crete

Aspros Potamos

Villa Lyronda är placerad just på gränsen mellan bergen och havet i den vackra dalgången vid bäcken Aspros Potamos, som betyder det vita, rinnande vattnet.

Vi har varit i den här lugna dalgången flera gånger tidigare och då bott på det traditionella grotthotellet Aspros Potamos, som du skymtar på bilden ovan.

Nu ville vi bo lite mer bekvämt, villan uppfyllde alla tänkbara önskemål om modern standard. Är du intresserad av att hyra den så titta in här på Booking.com.

För lite enklare och mer traditionellt boende i dalen så finns som sagt det pittoreska grotthotellet, där råder det totala lugnet utan de flesta moderniteter.

Belysningen i husen består av oljelampor och små solcellslampor över sängarna, ett riktigt miljövänligt alternativ.

Det är stora nivåskillnader i det lilla hotellet med många trappor, så man måste ha bra ben och kondition för att uppskatta det till fullo.

Här kan du läsa mer om en av de vistelserna inne på Kostrådgivarna. Där hittar du också recept på grekisk Saganaki med musslor och makrill, båda varianter på rätten i dagens recept.

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Vill du hellre bo nere i byn så rekommenderar jag Creta Sun Apartments, med fina lägenheter som är fullt moderna och de ligger bara ett stenkast från stranden och restaurangerna i hamnen.

Alla de boenden vi testat har haft kök om man vill laga till den goda maten själv, men det har faktiskt mest blivit att vi ätit ute.

Standarden på restaurangerna är väldigt hög i Makrigialos, stoltheten över de lokalproducerade råvarorna märks väl.

Det är heller inga problem att få glutenfri LCHF, jag har sällan fått så bra mat ute på restaurang som just i den här byn.

Några av våra favoritrestauranger är Gabbiano, Aposperitis, Golden Beach, The Olive Tree och Piperia i den gamla bergsbyn Pefki.

Piperia, Pefki

Piperia, Pefki

Idag får du tips på ett riktigt gott tillbehör till sommarens grillmiddagar, ugnsbakad fetaost.

Den serveras på de flesta restauranger gratinerad i en skål med paprika, lök och oregano.

Det receptet har jag med i en foliebakad variant i Grillmat LCHF, som du kan köpa på Adlibris, Bokus och PLUSBok.

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

I dagens recept har jag vidareutvecklat den lite, så den goda osträtten blir ännu mer smakrik.

Jag tar nu en lite längre bloggpaus, är snart på väg till Karibien på min första Low-Carb Cruise :)

Det ska bli väldigt spännande att lyssna på alla föreläsningar om hur man äter sig till en bättre hälsa med lågkolhydratkost och att träffa många som delar mitt intresse för naturligt god mat.

Min första kokbok på engelska, Low Carb High Fat Barbecue, kommer ut precis i samband med kryssningen.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Jag hoppas att min redaktör Lindsey Breuer på Skyhorse Publishing hinner skicka några exemplar till Fort Lauderdale som jag kan ta med på båten.

Vill du följa med på kryssningen bloggvägen så titta in hos Kostdoktorn och Tommy Tappar, de kommer att rapportera mer om föreläsningarna, maten och allt annat njutbart vi får uppleva på resan.

Om du vill så får du gärna lägga till mig som vän på Facebook, kommer att dela med mig av bilder från resan när jag har internetkontakt på öarna.

Återkommer med bilder och ett sammandrag om båtturen här på bloggen när jag kommer hem.

Ät, njut och må gott så länge :)

Ugnsbakad fetaost

 Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika och vitlök. Stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme, lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili. Var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta. Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite örter. Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till. Då är satsen lagom för 2.

Här följer lite fler bilder från ett besök hos det trevliga konstnärsparet Makis och Maria som har sitt hem och atelje uppe i Aspros Potamos-dalen.

Gör ett besök på deras gård Stausa när du besöker Makrigialos, det är fantastiskt att se hur de lever och arbetar i sin renoverade grottbostad.

Maria och Makis på Stausa

Vacker dörr på Stausa

Interiör i köket på Stausa

Stausa

Stausa, Makrigialos


Resetips från Kreta och ugnsbakad fetaost

Fetacheese in oven

Lugn och ro i Makrigialos

Söker du ett semestermål där du verkligen kan koppla av och njuta av lugn och ro?

Vill du vandra i vacker bergsnatur, sola och bada på fina stränder, äta ute på genuina, grekiska restauranger som serverar mycket njutbar mat, odla kontakter med vänliga ortsbor på både två och fyra ben?

Katt i Makrigialos

Makrigialos, Kreta

Ådi

Bergsformationer på Kreta

Då tycker jag du ska prova Makrigialos på Kretas sydöstra kust, nästan så långt ner mot Afrika man kan komma i Europa.

Den vackra platsen och dess invånare har gett ett bestående intryck hos mig och min reskamrat Mona, för ett par veckor sen var vi där igen.

Mona har fem besök bakom sig i den lilla fiskebyn och för mig var det fjärde gången.

Vi blir mer och mer förtjusta i platsen och människorna för varje gång, något vi hört drabbar de flesta som kommer hit.

Den här gången tog vi med några vänner och hyrde en villa av ett engelskt par, Ron och Linda, som har varit Makrigialos trogna sen 20 år tillbaka.

För några år sen köpte de den vackra villan som de döpt till Villa Lyronda, en ordlek med deras båda namn.

Villa Lyronda, Makrigialos

Villa Lyronda, Makrigialos…

Villa Lyronda

Villa Lyronda

Utsikt mot bergen från Villa Lyronda

Lyronda Villa, Makrigialos, Crete

Aspros Potamos

Villa Lyronda är placerad just på gränsen mellan bergen och havet i den vackra dalgången vid bäcken Aspros Potamos, som betyder det vita, rinnande vattnet.

Vi har varit i den här lugna dalgången flera gånger tidigare och då bott på det traditionella grotthotellet Aspros Potamos, som du skymtar på bilden ovan.

Nu ville vi bo lite mer bekvämt, villan uppfyllde alla tänkbara önskemål om modern standard. Är du intresserad av att hyra den så titta in här på Booking.com.

För lite enklare och mer traditionellt boende i dalen så finns som sagt det pittoreska grotthotellet, där råder det totala lugnet utan de flesta moderniteter.

Belysningen i husen består av oljelampor och små solcellslampor över sängarna, ett riktigt miljövänligt alternativ.

Det är stora nivåskillnader i det lilla hotellet med många trappor, så man måste ha bra ben och kondition för att uppskatta det till fullo.

Här kan du läsa mer om en av de vistelserna inne på Kostrådgivarna. Där hittar du också recept på grekisk Saganaki med musslor och makrill, båda varianter på rätten i dagens recept.

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Vill du hellre bo nere i byn så rekommenderar jag Creta Sun Apartments, med fina lägenheter som är fullt moderna och de ligger bara ett stenkast från stranden och restaurangerna i hamnen.

Alla de boenden vi testat har haft kök om man vill laga till den goda maten själv, men det har faktiskt mest blivit att vi ätit ute.

Standarden på restaurangerna är väldigt hög i Makrigialos, stoltheten över de lokalproducerade råvarorna märks väl.

Det är heller inga problem att få glutenfri LCHF, jag har sällan fått så bra mat ute på restaurang som just i den här byn.

Några av våra favoritrestauranger är Gabbiano, Aposperitis, Golden Beach, The Olive Tree och Piperia i den gamla bergsbyn Pefki.

Piperia, Pefki

Piperia, Pefki

Idag får du tips på ett riktigt gott tillbehör till sommarens grillmiddagar, ugnsbakad fetaost.

Den serveras på de flesta restauranger gratinerad i en skål med paprika, lök och oregano.

Det receptet har jag med i en foliebakad variant i Grillmat LCHF, som du kan köpa på Adlibris, Bokus och PLUSBok.

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

I dagens recept har jag vidareutvecklat den lite, så den goda osträtten blir ännu mer smakrik.

Jag tar nu en lite längre bloggpaus, är snart på väg till Karibien på min första Low-Carb Cruise :)

Det ska bli väldigt spännande att lyssna på alla föreläsningar om hur man äter sig till en bättre hälsa med lågkolhydratkost och att träffa många som delar mitt intresse för naturligt god mat.

Min första kokbok på engelska, Low Carb High Fat Barbecue, kommer ut precis i samband med kryssningen.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Jag hoppas att min redaktör Lindsey Breuer på Skyhorse Publishing hinner skicka några exemplar till Fort Lauderdale som jag kan ta med på båten.

Vill du följa med på kryssningen bloggvägen så titta in hos Kostdoktorn och Tommy Tappar, de kommer att rapportera mer om föreläsningarna, maten och allt annat njutbart vi får uppleva på resan.

Om du vill så får du gärna lägga till mig som vän på Facebook, kommer att dela med mig av bilder från resan när jag har internetkontakt på öarna.

Återkommer med bilder och ett sammandrag om båtturen här på bloggen när jag kommer hem.

Ät, njut och må gott så länge :)

Ugnsbakad fetaost

 Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika och vitlök. Stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme, lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili. Var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta. Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite örter. Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till. Då är satsen lagom för 2.

Här följer lite fler bilder från ett besök hos det trevliga konstnärsparet Makis och Maria som har sitt hem och atelje uppe i Aspros Potamos-dalen.

Gör ett besök på deras gård Stausa när du besöker Makrigialos, det är fantastiskt att se hur de lever och arbetar i sin renoverade grottbostad.

Maria och Makis på Stausa

Vacker dörr på Stausa

Interiör i köket på Stausa

Stausa

Stausa, Makrigialos


Resetips från Kreta och ugnsbakad fetaost

Fetacheese in oven

Lugn och ro i Makrigialos

Söker du ett semestermål där du verkligen kan koppla av och njuta av lugn och ro?

Vill du vandra i vacker bergsnatur, sola och bada på fina stränder, äta ute på genuina, grekiska restauranger som serverar mycket njutbar mat, odla kontakter med vänliga ortsbor på både två och fyra ben?

Katt i Makrigialos

Makrigialos, Kreta

Ådi

Bergsformationer på Kreta

Då tycker jag du ska prova Makrigialos på Kretas sydöstra kust, nästan så långt ner mot Afrika man kan komma i Europa.

Den vackra platsen och dess invånare har gett ett bestående intryck hos mig och min reskamrat Mona, för ett par veckor sen var vi där igen.

Mona har fem besök bakom sig i den lilla fiskebyn och för mig var det fjärde gången.

Vi blir mer och mer förtjusta i platsen och människorna för varje gång, något vi hört drabbar de flesta som kommer hit.

Den här gången tog vi med några vänner och hyrde en villa av ett engelskt par, Ron och Linda, som har varit Makrigialos trogna sen 20 år tillbaka.

För några år sen köpte de den vackra villan som de döpt till Villa Lyronda, en ordlek med deras båda namn.

Villa Lyronda, Makrigialos

Villa Lyronda, Makrigialos…

Villa Lyronda

Villa Lyronda

Utsikt mot bergen från Villa Lyronda

Lyronda Villa, Makrigialos, Crete

Aspros Potamos

Villa Lyronda är placerad just på gränsen mellan bergen och havet i den vackra dalgången vid bäcken Aspros Potamos, som betyder det vita, rinnande vattnet.

Vi har varit i den här lugna dalgången flera gånger tidigare och då bott på det traditionella grotthotellet Aspros Potamos, som du skymtar på bilden ovan.

Nu ville vi bo lite mer bekvämt, villan uppfyllde alla tänkbara önskemål om modern standard. Är du intresserad av att hyra den så titta in här på Booking.com.

För lite enklare och mer traditionellt boende i dalen så finns som sagt det pittoreska grotthotellet, där råder det totala lugnet utan de flesta moderniteter.

Belysningen i husen består av oljelampor och små solcellslampor över sängarna, ett riktigt miljövänligt alternativ.

Det är stora nivåskillnader i det lilla hotellet med många trappor, så man måste ha bra ben och kondition för att uppskatta det till fullo.

Här kan du läsa mer om en av de vistelserna inne på Kostrådgivarna. Där hittar du också recept på grekisk Saganaki med musslor och makrill, båda varianter på rätten i dagens recept.

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Vill du hellre bo nere i byn så rekommenderar jag Creta Sun Apartments, med fina lägenheter som är fullt moderna och de ligger bara ett stenkast från stranden och restaurangerna i hamnen.

Alla de boenden vi testat har haft kök om man vill laga till den goda maten själv, men det har faktiskt mest blivit att vi ätit ute.

Standarden på restaurangerna är väldigt hög i Makrigialos, stoltheten över de lokalproducerade råvarorna märks väl.

Det är heller inga problem att få glutenfri LCHF, jag har sällan fått så bra mat ute på restaurang som just i den här byn.

Några av våra favoritrestauranger är Gabbiano, Aposperitis, Golden Beach, The Olive Tree och Piperia i den gamla bergsbyn Pefki.

Piperia, Pefki

Piperia, Pefki

Idag får du tips på ett riktigt gott tillbehör till sommarens grillmiddagar, ugnsbakad fetaost.

Den serveras på de flesta restauranger gratinerad i en skål med paprika, lök och oregano.

Det receptet har jag med i en foliebakad variant i Grillmat LCHF, som du kan köpa på Adlibris, Bokus och PLUSBok.

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

I dagens recept har jag vidareutvecklat den lite, så den goda osträtten blir ännu mer smakrik.

Jag tar nu en lite längre bloggpaus, är snart på väg till Karibien på min första Low-Carb Cruise :)

Det ska bli väldigt spännande att lyssna på alla föreläsningar om hur man äter sig till en bättre hälsa med lågkolhydratkost och att träffa många som delar mitt intresse för naturligt god mat.

Min första kokbok på engelska, Low Carb High Fat Barbecue, kommer ut precis i samband med kryssningen.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Jag hoppas att min redaktör Lindsey Breuer på Skyhorse Publishing hinner skicka några exemplar till Fort Lauderdale som jag kan ta med på båten.

Vill du följa med på kryssningen bloggvägen så titta in hos Kostdoktorn och Tommy Tappar, de kommer att rapportera mer om föreläsningarna, maten och allt annat njutbart vi får uppleva på resan.

Om du vill så får du gärna lägga till mig som vän på Facebook, kommer att dela med mig av bilder från resan när jag har internetkontakt på öarna.

Återkommer med bilder och ett sammandrag om båtturen här på bloggen när jag kommer hem.

Ät, njut och må gott så länge :)

Ugnsbakad fetaost

 Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika och vitlök. Stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme, lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili. Var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta. Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite örter. Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till. Då är satsen lagom för 2.

Här följer lite fler bilder från ett besök hos det trevliga konstnärsparet Makis och Maria som har sitt hem och atelje uppe i Aspros Potamos-dalen.

Gör ett besök på deras gård Stausa när du besöker Makrigialos, det är fantastiskt att se hur de lever och arbetar i sin renoverade grottbostad.

Maria och Makis på Stausa

Vacker dörr på Stausa

Interiör i köket på Stausa

Stausa

Stausa, Makrigialos


Resetips från Kreta och ugnsbakad fetaost

Fetacheese in oven

Lugn och ro i Makrigialos

Söker du ett semestermål där du verkligen kan koppla av och njuta av lugn och ro?

Vill du vandra i vacker bergsnatur, sola och bada på fina stränder, äta ute på genuina, grekiska restauranger som serverar mycket njutbar mat, odla kontakter med vänliga ortsbor på både två och fyra ben?

Katt i Makrigialos

Makrigialos, Kreta

Ådi

Bergsformationer på Kreta

Då tycker jag du ska prova Makrigialos på Kretas sydöstra kust, nästan så långt ner mot Afrika man kan komma i Europa.

Den vackra platsen och dess invånare har gett ett bestående intryck hos mig och min reskamrat Mona, för ett par veckor sen var vi där igen.

Mona har fem besök bakom sig i den lilla fiskebyn och för mig var det fjärde gången.

Vi blir mer och mer förtjusta i platsen och människorna för varje gång, något vi hört drabbar de flesta som kommer hit.

Den här gången tog vi med några vänner och hyrde en villa av ett engelskt par, Ron och Linda, som har varit Makrigialos trogna sen 20 år tillbaka.

För några år sen köpte de den vackra villan som de döpt till Villa Lyronda, en ordlek med deras båda namn.

Villa Lyronda, Makrigialos

Villa Lyronda, Makrigialos…

Villa Lyronda

Villa Lyronda

Utsikt mot bergen från Villa Lyronda

Lyronda Villa, Makrigialos, Crete

Aspros Potamos

Villa Lyronda är placerad just på gränsen mellan bergen och havet i den vackra dalgången vid bäcken Aspros Potamos, som betyder det vita, rinnande vattnet.

Vi har varit i den här lugna dalgången flera gånger tidigare och då bott på det traditionella grotthotellet Aspros Potamos, som du skymtar på bilden ovan.

Nu ville vi bo lite mer bekvämt, villan uppfyllde alla tänkbara önskemål om modern standard. Är du intresserad av att hyra den så titta in här på Booking.com.

För lite enklare och mer traditionellt boende i dalen så finns som sagt det pittoreska grotthotellet, där råder det totala lugnet utan de flesta moderniteter.

Belysningen i husen består av oljelampor och små solcellslampor över sängarna, ett riktigt miljövänligt alternativ.

Det är stora nivåskillnader i det lilla hotellet med många trappor, så man måste ha bra ben och kondition för att uppskatta det till fullo.

Här kan du läsa mer om en av de vistelserna inne på Kostrådgivarna. Där hittar du också recept på grekisk Saganaki med musslor och makrill, båda varianter på rätten i dagens recept.

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Vill du hellre bo nere i byn så rekommenderar jag Creta Sun Apartments, med fina lägenheter som är fullt moderna och de ligger bara ett stenkast från stranden och restaurangerna i hamnen.

Alla de boenden vi testat har haft kök om man vill laga till den goda maten själv, men det har faktiskt mest blivit att vi ätit ute.

Standarden på restaurangerna är väldigt hög i Makrigialos, stoltheten över de lokalproducerade råvarorna märks väl.

Det är heller inga problem att få glutenfri LCHF, jag har sällan fått så bra mat ute på restaurang som just i den här byn.

Några av våra favoritrestauranger är Gabbiano, Aposperitis, Golden Beach, The Olive Tree och Piperia i den gamla bergsbyn Pefki.

Piperia, Pefki

Piperia, Pefki

Idag får du tips på ett riktigt gott tillbehör till sommarens grillmiddagar, ugnsbakad fetaost.

Den serveras på de flesta restauranger gratinerad i en skål med paprika, lök och oregano.

Det receptet har jag med i en foliebakad variant i Grillmat LCHF, som du kan köpa på Adlibris, Bokus och PLUSBok.

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

I dagens recept har jag vidareutvecklat den lite, så den goda osträtten blir ännu mer smakrik.

Jag tar nu en lite längre bloggpaus, är snart på väg till Karibien på min första Low-Carb Cruise :)

Det ska bli väldigt spännande att lyssna på alla föreläsningar om hur man äter sig till en bättre hälsa med lågkolhydratkost och att träffa många som delar mitt intresse för naturligt god mat.

Min första kokbok på engelska, Low Carb High Fat Barbecue, kommer ut precis i samband med kryssningen.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Jag hoppas att min redaktör Lindsey Breuer på Skyhorse Publishing hinner skicka några exemplar till Fort Lauderdale som jag kan ta med på båten.

Vill du följa med på kryssningen bloggvägen så titta in hos Kostdoktorn och Tommy Tappar, de kommer att rapportera mer om föreläsningarna, maten och allt annat njutbart vi får uppleva på resan.

Om du vill så får du gärna lägga till mig som vän på Facebook, kommer att dela med mig av bilder från resan när jag har internetkontakt på öarna.

Återkommer med bilder och ett sammandrag om båtturen här på bloggen när jag kommer hem.

Ät, njut och må gott så länge :)

Ugnsbakad fetaost

 Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika och vitlök. Stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme, lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili. Var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta. Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite örter. Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till. Då är satsen lagom för 2.

Här följer lite fler bilder från ett besök hos det trevliga konstnärsparet Makis och Maria som har sitt hem och atelje uppe i Aspros Potamos-dalen.

Gör ett besök på deras gård Stausa när du besöker Makrigialos, det är fantastiskt att se hur de lever och arbetar i sin renoverade grottbostad.

Maria och Makis på Stausa

Vacker dörr på Stausa

Interiör i köket på Stausa

Stausa

Stausa, Makrigialos


Resetips från Kreta och ugnsbakad fetaost

Fetacheese in oven

Lugn och ro i Makrigialos

Söker du ett semestermål där du verkligen kan koppla av och njuta av lugn och ro?

Vill du vandra i vacker bergsnatur, sola och bada på fina stränder, äta ute på genuina, grekiska restauranger som serverar mycket njutbar mat, odla kontakter med vänliga ortsbor på både två och fyra ben?

Katt i Makrigialos

Makrigialos, Kreta

Ådi

Bergsformationer på Kreta

Då tycker jag du ska prova Makrigialos på Kretas sydöstra kust, nästan så långt ner mot Afrika man kan komma i Europa.

Den vackra platsen och dess invånare har gett ett bestående intryck hos mig och min reskamrat Mona, för ett par veckor sen var vi där igen.

Mona har fem besök bakom sig i den lilla fiskebyn och för mig var det fjärde gången.

Vi blir mer och mer förtjusta i platsen och människorna för varje gång, något vi hört drabbar de flesta som kommer hit.

Den här gången tog vi med några vänner och hyrde en villa av ett engelskt par, Ron och Linda, som har varit Makrigialos trogna sen 20 år tillbaka.

För några år sen köpte de den vackra villan som de döpt till Villa Lyronda, en ordlek med deras båda namn.

Villa Lyronda, Makrigialos

Villa Lyronda, Makrigialos…

Villa Lyronda

Villa Lyronda

Utsikt mot bergen från Villa Lyronda

Lyronda Villa, Makrigialos, Crete

Aspros Potamos

Villa Lyronda är placerad just på gränsen mellan bergen och havet i den vackra dalgången vid bäcken Aspros Potamos, som betyder det vita, rinnande vattnet.

Vi har varit i den här lugna dalgången flera gånger tidigare och då bott på det traditionella grotthotellet Aspros Potamos, som du skymtar på bilden ovan.

Nu ville vi bo lite mer bekvämt, villan uppfyllde alla tänkbara önskemål om modern standard. Är du intresserad av att hyra den så titta in här på Booking.com.

För lite enklare och mer traditionellt boende i dalen så finns som sagt det pittoreska grotthotellet, där råder det totala lugnet utan de flesta moderniteter.

Belysningen i husen består av oljelampor och små solcellslampor över sängarna, ett riktigt miljövänligt alternativ.

Det är stora nivåskillnader i det lilla hotellet med många trappor, så man måste ha bra ben och kondition för att uppskatta det till fullo.

Här kan du läsa mer om en av de vistelserna inne på Kostrådgivarna. Där hittar du också recept på grekisk Saganaki med musslor och makrill, båda varianter på rätten i dagens recept.

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Vill du hellre bo nere i byn så rekommenderar jag Creta Sun Apartments, med fina lägenheter som är fullt moderna och de ligger bara ett stenkast från stranden och restaurangerna i hamnen.

Alla de boenden vi testat har haft kök om man vill laga till den goda maten själv, men det har faktiskt mest blivit att vi ätit ute.

Standarden på restaurangerna är väldigt hög i Makrigialos, stoltheten över de lokalproducerade råvarorna märks väl.

Det är heller inga problem att få glutenfri LCHF, jag har sällan fått så bra mat ute på restaurang som just i den här byn.

Några av våra favoritrestauranger är Gabbiano, Aposperitis, Golden Beach, The Olive Tree och Piperia i den gamla bergsbyn Pefki.

Piperia, Pefki

Piperia, Pefki

Idag får du tips på ett riktigt gott tillbehör till sommarens grillmiddagar, ugnsbakad fetaost.

Den serveras på de flesta restauranger gratinerad i en skål med paprika, lök och oregano.

Det receptet har jag med i en foliebakad variant i Grillmat LCHF, som du kan köpa på Adlibris, Bokus och PLUSBok.

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

I dagens recept har jag vidareutvecklat den lite, så den goda osträtten blir ännu mer smakrik.

Jag tar nu en lite längre bloggpaus, är snart på väg till Karibien på min första Low-Carb Cruise :)

Det ska bli väldigt spännande att lyssna på alla föreläsningar om hur man äter sig till en bättre hälsa med lågkolhydratkost och att träffa många som delar mitt intresse för naturligt god mat.

Min första kokbok på engelska, Low Carb High Fat Barbecue, kommer ut precis i samband med kryssningen.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Jag hoppas att min redaktör Lindsey Breuer på Skyhorse Publishing hinner skicka några exemplar till Fort Lauderdale som jag kan ta med på båten.

Vill du följa med på kryssningen bloggvägen så titta in hos Kostdoktorn och Tommy Tappar, de kommer att rapportera mer om föreläsningarna, maten och allt annat njutbart vi får uppleva på resan.

Om du vill så får du gärna lägga till mig som vän på Facebook, kommer att dela med mig av bilder från resan när jag har internetkontakt på öarna.

Återkommer med bilder och ett sammandrag om båtturen här på bloggen när jag kommer hem.

Ät, njut och må gott så länge :)

Ugnsbakad fetaost

 Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika och vitlök. Stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme, lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili. Var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta. Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite örter. Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till. Då är satsen lagom för 2.

Här följer lite fler bilder från ett besök hos det trevliga konstnärsparet Makis och Maria som har sitt hem och atelje uppe i Aspros Potamos-dalen.

Gör ett besök på deras gård Stausa när du besöker Makrigialos, det är fantastiskt att se hur de lever och arbetar i sin renoverade grottbostad.

Maria och Makis på Stausa

Vacker dörr på Stausa

Interiör i köket på Stausa

Stausa

Stausa, Makrigialos


Matkärlek och lyxig snabbmat

Älgchorizo från Jämtland

Jämtländsk junkfood

Idag får du ett snabbrecept på en lättlagad och god korvrätt på en smakrik älgchorizo som jag köpte på Glada Lådan i Turistbyrån här i Östersund.

Tar till riktig snabbmat nu de här dagarna jag är hemma, för jag är bara hemma på en snabbvisit.

Åker tillbaks till Stockholm till helgen, för då är det dags för årets största händelse inom lågkolhydrat-Sverige.

Det är på lördag dags för den åttonde LCHF-kryssningen, ett evenemang som växer sig större och starkare för varje år.

I år är det rekordmånga deltagare, närmare 600 deltagare är anmälda.

Här en bild lånad från Tommy Tappar där du kan läsa om fjolårets kryssning.

På bilden sitter jag själv på första parkett med Ann Fernholm, Mats Lindgren och Annika Dahlqvist.

LCHF-kryssning 2014  Bild Tommy Runesson

LCHF-kryssning 2014
Bild Tommy Runesson

Ann Fernholm och Mats Lindgren med och förläser även i år. Nytillkomna föreläsare den här gången är bland andra Bitten Jonsson, Lars-Erik Litsfeldt och Gunilla Eldh.

Alla med stor erfarenhet av LCHF och hur man kan äta sig frisk, bli fri från sockerberoende och diabetes med så enkla medel som att äta bra mat.

Här kan du läsa mer om kryssningen och vilka övriga föreläsare som deltar.

Det ska bli riktigt intressant att lyssna på dem och förstås att träffa så många med samma intresse som jag, nämligen naturligt god mat att njuta av.

Igår bokade jag även in mig på LCHF-campingen i Säffle till sommaren, den hålls 25-27 juni på Duse Udde.

Det är också ett stort återkommande LCHF-event, det blir första gången jag är med där.

Här kan du läsa mer och boka in dig om du också vill komma.

Huså Bröd

I år får jag sällskap på LCHF-kryssningen av Ylva Forsberg, ägare och grundare av Huså Bröd.

Bageriet sponsrar med Spröda frökex till goodiebagen, precis som förra året.

Kom gärna fram och prata med oss om vad du tycker om kexen och min mat, alltid roligt att få feedback i verkliga livet.

Lindha Vikström från bloggen Halva Lindha, som även hon bor här i Jämtland, kommer att vara med på både kryssningen och campingen.

Vi har inte hunnit träffas sen vi hade vår LCHF-dag på Ica Matmästarn i höstas så det ser jag fram emot.

Matkärlek

Såg att redaktionen för nya tidningen Matkärlek också ska vara med på kryssningen, det här blir verkligen ett bra läge att träffa alla möjliga intressanta LCHF-personligheter :)

Jag fick hem första numret av tidningen igår och från och med idag finns den ute i butikerna.

Tidningen innehåller mycket intressanta artiklar, många bra recept och den är verkligen snygg i utformningen.

Jag bidrar själv med flera recept och så har jag blivit intervjuad om mina kokböckers väg till USA.

Om Birgitta Höglund i Matkärlek

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Min böcker på engelska kan du förboka redan nu på Amazon.com, Low Carb High Fat Barbecue släpps i början på juni och de andra två i augusti.

Grillmat LCHF är nu den enda bok som finns kvar att köpa på svenska, du hittar den för 45 kr via länken.

Grillmat LCHF

Grillmat LCHF

Skulle skriva ett snabbt inlägg, men det händer så mycket på LCHF-fronten nu så det blev lite långt ändå.

LCHF är verkligen hetare än nånsin. I dagarna kommer även nya numret av LCHF-magasinet.

Dr Nisse Simonson, Lindha Vikström​, jag, med flera här i Östersund är med i senaste numret som kommer närmaste dagarna i brevlådan och på Pressbyrån.

LCHF-magasinet

Är du inte prenumerant på den tidningen än så kan du bli det här.

Nu följer till sist receptet på min typ av jämtländsk snabbmat ;)

Snabbmat DeLuxe

Snabbmat DeLuxe 1 port

200 g korv av bra kvalitet, jag hade älgchorizo

1 dl kantareller

½ gul lök

Salt och peppar

2 msk smör

Skär snitt i korven och stek eller grilla. Stek samtidigt den skivade löken mjuk i smöret.

Tillsätt kantarellerna och bryn en stund så de får lite färg. Krydda med salt och peppar.

Som tillbehör rörde jag ihop en ajvarmajonnäs på ½ dl majonnäs, 1 msk ajvar och ½ tsk smulade, blandade örter från förra sommarens balkongodling.

Lite saltgurka blev det också plus extra smör för mättnadens skull och för att det är så gott.

Ajvar ur Matkärlek av Anne Aobadia

Ajvar ur Matkärlek av Anne Aobadia

Anne Aobadia som ligger bakom tidningen Matkärlek kom ifjol ut med en bejublad kokbok med samma namn.

Här hittar du en liten recension av boken och hennes recept på ajvar och här hittar du min majonnäs.

Nedan följer några bilder från gårdagens skogspromenad, var ute i solen och gick en och en halv timme innan jag njöt av min lättlagade korvmiddag.

Rådjur

Rådjur

Jämtländsk skogsäng i mars


Matkärlek – Ny tidning för alla oss som älskar naturlig mat

Matkärlek

Tidning med kärlek till mat

Nu i mars kommer en helt ny tidning ut i butikerna.

Fylld med läckra, glutenfria lågkolhydratrecept och fakta kring mat och hälsa.

Anne Aobadia, författaren bakom den hyllade kokboken Matkärlek, kommer nu med en tidning med samma namn.

Matkärlek av Anne Aobadia

Matkärlek på Bokus…

Anne Aobadia var tidigare chefredaktör för den populära tidningen Mat & Hälsa som tyvärr lades ner.

Det ska bli riktigt spännande att ta del av den här tidningen, nu när Anne själv gjort sig till ett känt namn med kokboken och medverkan i Sveriges Mästerkock.

Här via bilden finns ett premiärpris på tidningen, du får 3 nummer för bara 99 kr om du beställer innan 19 mars.

Matkärlek

Klicka på bilden så kommer du till erbjudandet…

Betalar du in prenumerationen innan 11 mars då hinner du också få hem det första numret av tidningen som kommer ut den 26 mars.

Jag har blivit intervjuad till första numret och kommer att dyka upp i en eller annan form även framöver.

Vad jag vet om tidningen hittills är att Ann Fernholm på Ett sötare blod kommer att skriva i den, det ska bli intressant att ta del av.

I första numret blir det även en intervju med Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha.

Här hittar du mer information om tidningen Matkärlek på Facebook.

Här nedan följer några bilder tidningen Mat&Hälsa tog av mina recept när jag medverkade med en artikel inför Påsk häromåret.

Klicka på bilderna så kommer du till receptet och via den här länken hittar du alla mina rätter på Recept.se.

Räkmousse

Räkmousse

Kyckling med paprikasmörsås

Kyckling med paprikasmörsås

Lammstek med rödvinssky

Lammstek med rödvinssky

Hjortronbakelse

Hjortronbakelse


Glutenfritt fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Glutenfritt fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Glutenfritt för alla

Du har väl inte missat de senaste dagarnas massiva pådrag i tidningar, TV och radio, där läkare och dietister gått ut och varnat för den nya ”trenden” att äta glutenfritt?

Är det då en trend eller modediet som snabbt kommer att gå över?

Nej, inte om du frågar mig; Människan har ätit glutenfritt under hela sin evolution, ända till för sisådär 10000 år sedan.

Här i Norden har vi bara odlat spannmål  i ca 4000 år och då i form av korn, vete växte inte i vårt kalla klimat.

Så den glutentrend som spritts över världen de senaste 50 åren saknar helt motstycke i vår historia.

Många med mig har ju märkt att vi mår så mycket bättre sen vi började med LCHF eller Paleo.

Helt enkelt av att återgå till en mer ursprunglig kost och utesluta gluten ur vår mat.

Jag har dragits med magproblem ända sen jag var riktigt liten och fått den undersökt på allehanda sätt.

Senaste gången togs, på min begäran, ett glutentest. Det var negativt, men den läkaren var påläst och sa att diagnosen var klar ändå.

Jag var glutenintolerant, det visade alla symptom jag haft genom livet. Bland annat svår migrän, jag fick mitt första, stora anfall när jag var 13 år.

Men jag kunde inte få någon diagnos på min glutenintolerans eftersom provet inte visade något. Jag undrade då varför jag skulle behöva diagnosen på papper?

Läkarens svar blev att om jag hade det så kunde jag få köpa glutenfria produkter billigare på apoteket.

De bröd som fanns där ville jag ju ändå inte ha, eftersom jag hade börjat med LCHF och de är minst lika sprängfyllda med kolhydrater och socker som vanligt bröd.

Jag slutade då också med det surdegsbröd och Finn Crisp som jag hade fortsatt äta trots LCHF och tackade även nej till alla bakverk på kalas, om de inte var glutenfria.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Öl slutade jag förstås också att dricka, det är ju egentligen bara bröd i flytande form.

Jag hade blivit bättre i min ledvärk och mage när jag började med LCHF, men efter att jag uteslöt allt gluten blev jag ännu mycket bättre.

Jag har inte heller haft ett enda migränanfall, det är förstås en stor lättnad.

Det här var för mig ett tillräckliga bevis på att jag inte tål gluten, så jag kommer aldrig att äta mjöl mer, saknar det inte det minsta idag.

Vill du lära dig mer om LCHF och Paleo, två likartade vägar att följa en naturlig och glutenfri livsstil?

Då är det ett bra tips att gå in på Bokrean, mängder av böcker i detta intressanta ämne finns nu till vrakpriser.

Jag hade två kokböcker med på Bokus på rean, Grillmat LCHF och Långkok för LCHF och Paleo, de har sålt som smör enligt topplistorna.

Redan första dagen på rean tog Långkok tyvärr slut och det verkar inte som förlaget tänker trycka upp fler, den är listad definitivt slut hos dem, precis som LCHF för seniorer.

Böckerna kan finnas kvar på en del vanliga bokhandlar, fråga efter dem där.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Men det finns ändå chans att köpa alla mina kokböcker, de översätts just nu till engelska och kommer ut till sommaren, här finns de att förhandsbeställa på Amazon.com.

Grillmat finns fortfarande kvar i svensk upplaga men kan säkert riskera att ta slut den närmsta tiden, den säljs även på Adlibris bokrea för 45 kr.

Tack till alla som köpt och köper mina kokböcker och till dig som sprider dem i sociala medier :)

Under skrivandet av Långkok

Bilden är från skrivandet av Långkok, höll på några månader på vårvintern för två år sen för att få till den.

Lagade 1-2 rätter per dag och stoppade i en stor restaurangfrys jag hade stående i hallen, för att sen kunna ta fram allt inför fotograferingen.

Med minutiös planering och gott om tid, då funkar det även för mig som har ryggproblem att skriva kokböcker.

Har under de senaste åren hittat på en hel del glutenfria brödsorter, som passar även för oss som äter lågkolhydratkost.

Jag fortsätter experimentera fram nya recept, så att så många som möjligt ska kunna njuta av ett gott bröd.

Det som fått mest spridning och som jag naturligtvis är väldigt stolt över, är de Spröda frökex som Huså Bröd nu bakar och säljer i Sverige och Norge.

Dagens recept på ett mjukt fröbröd är också det helt och hållet gjort med frön.

Inga nötter eller mandlar är inblandade, eftersom många allergiker efterfrågat just såna bröd.

Inte heller några mjölkprodukter ingår i det här brödet.

Det blev resultatet av en skafferirensning innan vi for hem från Turkiet, så att alla små fröpåsar skulle ta slut.

Jag smaksatte brödet med soltorkade tomater och timjan, det blev riktigt gott.

Glutenfri limpa med frön

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

6 stora ägg

2 dl hett vatten

10 soltorkade tomater

2 dl pumpakärnor

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

½ dl kokosolja

½ dl tahini, sesampasta

½ dl finhackad timjan

½ dl svartkummin

2 msk vallmofrön

1 tsk salt

Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.

Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.

Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.

Vispa äggen fluffigt och blanda med fröröran. Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen.

Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter. Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.

Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.

Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom. Brödet går också bra att frysa.

Fröbröd Paleo/LCHF