Asiatisk soppa med svamp, kyckling och grönsaker

Asiatisk svampsoppa med smörsopp, zucchini, morot, kokosmjölk och Skogslycka från Herbaria

Sopptider i dubbel bemärkelse

Idag får du tips på en god och näringsrik soppa, tänkte att jag på traditionellt vis ska göra torsdagarna till soppdagar härinne på bloggen.

När jag jobbade på restaurang på 80-talet så var det alltid ärtsoppa och pannkaka varje torsdag under vinterhalvåret.

Blev rätt trött på den, det finns ju så otroligt många andra goda soppor att variera med. När jag hittade rätt mycket smörsopp i helgen så kom den här soppan med asiatiska smaker till.

Färdigkokt kyckling och buljong hade jag i frysen sen ett tidigare buljongkok så det var snabbt gjort att koka ihop en soppa.

Jag använde gurkmeja i soppan, dels för att den ger en vacker färg men också för att den innehåller så mycket nyttiga ämnen.

Gurkmeja är bland annat bra mot värk då den har antiinflammatoriska egenskaper. Här kan du läsa mer om den hälsosamma roten hos Sanna Ehdin.

Lika nyttig som den här soppan är, lika onyttiga är de pulversoppor som säljs i butikerna. Läs mer här på Kostrådgivarna, i Lena Boströms mycket upplysande och intressanta inlägg.

http://birgittahoglundspaleo.files.wordpress.com/2014/01/jan-14-paleo-070.jpg?w=225&h=300

Har du inte hemkokt buljong så funkar det fint med ekologisk på tärning eller ännu hellre den här KRAV-märkta från Stockpot.

Jag fick ett erbjudande häromveckan om att testa ekologiska kryddblandningar från Herbaria. Det kom en burk på posten häromdagen med en blandning som heter Skogslycka, som ska passa bra till vilt och svamp.

Jag föredrar oftast rena kryddor som mer framhäver råvarans smak, men det här provet var riktigt bra.

Skogslycka från Herbaria

Så här skriver importören Allt gott om vad Skogslycka innehåller:

Vilt- och svampkrydda.
Beskrivning: Kryddsalt för vilträtter.
Innehåll: Stensalt, apelsingranulat*, svartpeppar*, ingefära*, bockhornsklöver*, kryddpeppar*, kakao*, kanel*, kardemumma*, fänkål*.
*Från kontrollerade ekologiska odlingar.

Skogssvampsoppa

Guldgul kycklingsoppa 2 port

2 dl tärnad svamp, jag hade smörsopp

2 dl zucchini i små tärningar

1 stor morot

2 vitlöksklyftor

2 msk smör/kokosolja

2 dl kokt kycklingkött

2 dl kokosgrädde

1 dl hönsbuljong

2 tsk Skogslycka, kryddblandning från Herbaria

2 tsk gurkmeja

½ dl hackad persilja

Skär moroten i små bitar och hacka vitlöken. Hetta upp smör/kokosolja och bryn svamp, vitlök och morotstärningar en stund så de får lite färg. Tillsätt zucchinin och låt den fräsa med några minuter.

Krydda med Skogslycka och gurkmeja. Inget mer salt eller peppar behövs, allt finns i kryddblandningen. Häll ner kokosgrädden och buljongen, låt koka upp.

Låt puttra på svag värme i 10-15 minuter. Rör ner kycklingköttet och låt allt bli varmt. Ta från värmen och rör ner den hackade persiljan.

Mandelplättar och hallon smakar gott efter soppan.

Mandelplättar med hallon


Kanelpannkaka med rårörda havtorn eller hjortron

Omelett med kanel och havtorn

Pannkaka fylld av smaker

När jag var liten gjorde mamma ibland syltomelett till kvällsmat. En vanlig omelett som hon bredde ett lager äppelmos på innan den veks ihop. Ett mycket gott smakminne.

Jag hade en lite ovanlig uppväxt på 60-talet, med en mamma som jobbade som sjuksköterska och ofta hade journätter på den lilla sjukstugan i Särna. Pappa tog hand om gården och skogen, så det var oftast han som var hemma när jag kom från skolan.

Han var väl inte så duktig på matlagning, men suverän på att göra frasiga pannkakor så det var ofta det som serverades till middag.

Den här varianten är ett mellanting av en glutenfri pannkaka och omelett, mer anpassad efter mitt sätt att äta idag. Den mättar väldigt bra med mandelmjöl och pumpakärnor, det blir lite mer att tugga på.

Havtorn Bilden lånad från Landsbygdskraft.se

Havtorn
Bilden lånad från Landsbygdskraft.se

Havtorn är ett bär som blivit mycket populärt på senare år. Här i Jämtland har vi flera odlare som förädlar det vackra och nyttiga bäret.

Det är ett hårt jobb att plocka dem från de väldigt taggiga buskarna. Hjortron är betydligt lättare, bara man väl hittar dem.

Båda bären är riktiga superbär och innehåller mängder av nyttigheter. Havtornet är bland annat rikt på omega-7, som är bra mot torra slemhinnor.

Här kan du läsa mer om havtornet och här om hjortronets hälsosamma egenskaper. Jag tycker de här är väldigt bra alternativ till alla importerade superbär som rest långt och ofta säljs väldigt dyrt. Här kan du läsa om kanelens nyttiga effekter, det är inte bara en mycket god krydda.

Nu följer recept på pannkaka och hur du enklast gör rårörda bär. Mat som förstås passar lika bra som en god brunch som till kvällsmat.

Passerade hjortron

Passerade hjortron

Pannkaka med kanel 1 port

2-3 ägg

½ dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 msk mandelmjöl

2 msk smör/kokosolja

1 tsk kanel

Salt

2 msk pumpakärnor

Vispa ihop alla ingredienser till pannkakssmeten, utom pumpakärnorna. Jag hade lite hjortron i kylen som också fick åka med.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Häll i smeten, sänk värmen och stek färdig i ca fem minuter. Skaka pannan några gånger så inte pannkakan fastnar och lätta lite på den med stekspaden när den stelnat.

Strö över pumpakärnorna och lite mer kanel, vik ihop och låt pannkakan glida ner på en tallrik. Servera med rårörda havtorn eller hjortron.

Eftersom den här pannkakan inte håller ihop lika bra som en med mjöl så steker jag den bara på ena sida, som en omelett. Vill du ha den lite fastare så vispa ner 1 msk fiberhusk i smeten och låt svälla en stund innan stekningen.

Här hittar du recept på mina tunna pannkakor som efterrätt till en pumpasoppa. Här en hallonomelett och mandelplättar från min Paleoblogg.

Hjortron i passersil

Hjortron i passersil

Rårörda havtorn eller hjortron

Havtorn eller hjortron 250 g

Honung eller valfritt sötningsmedel efter smak

Har du inte egna bär så finns de i frysdisken, KRAV-märkta från Polarica. Havtorn kan du också hitta hos någon lokal odlare. Mixa de tinade bären och passera genom en nätsil.

Pressa bären mot silen med en slickepott, så bara kärnorna blir kvar. Enklast går det om du har en passersil, som den på bilden.

Hjortronen är söta i sig men havtornet kan behöva en liten sötma, känn efter vad du tycker är lagom.

Sylten blir inte så hållbar när man inte kokar den och använder socker, så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Kärnorna kan du spara i frysen och använda i brödbak, till exempel i mitt nötbröd.
Hjortron

Nya tider, nya möjligheter

Tännforsen

Välkommen tillbaka

Nu är hösten här igen och det är dags för en nystart för många, även så på den här bloggen. Det är över två år sen jag bestämde mig för att sluta skriva härinne, då kokboksskrivandet tog lite väl mycket av min datortid.

Nu 3 kokböcker senare och ett halvår med min Paleoblogg där jag bara skrev recept, känner jag för att börja skriva lite mer utförligt om det som intresserar mig mest igen, nämligen naturligt god mat att njuta av.

Jag fortsätter att skriva i ungefär samma stil som tidigare. Sprider mina tankar och funderingar kring helt glutenfri 0ch i stort sett sockerfri lågkolhydratmat,  delar med mig av intressanta länkar och recept på den mat jag äter till vardags och fest.

Det blir också inlägg från mina resor med tips på god, lokal mat, lite naturbilder, blommor och annat som berikar mitt liv. Smink, mode, inredning och vinprovningar blir det som tidigare inte så mycket av härinne.

Jag kommer också att återigen publicera en del av de bästa och mest eftersökta recepten både från den här och mina andra receptplatser på nätet, Birgitta Höglunds Paleo där jag har nästan 200 mejerifria recept och från min blogg på Kostrådgivarna.se.

007

Min dagliga mat

Hur äter jag då själv idag? Jag äter och förespråkar en naturlig, glutenfri lågkolhydratkost, men inte helt strikt av varken LCHF eller Paleo. Grundtanken i min mat är att den ska vara LCHF, Low Carb High Fat. Alltså lite kolhydrater och mycket av naturligt fett. Maten ska också vara så naturlig som möjligt, närproducerat och ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt.

Numer lägger jag till ett större inslag av grönsaker, rotfrukter, nötter, bär och även lite frukt i maten. Jag väljer oftare kokosmjölk/grädde i min mat än vanlig grädde/crème fraiche och den ost jag använder kommer från get och får, ibland också någon vällagrad ko-ost. Steker gör jag i smör eller kokosolja, ofta en blandning av dem båda.

Köttet jag äter är oftast gräsbeteskött från nöt, lamm eller vilt. Kalkon, ägg, fisk, skaldjur och svamp är de andra proteinkällor jag helst njuter av på min tallrik.

Det blir tre mål riktigt god mat om dagen. Nötfrukost och två mål lagad mat med ca 5-6 timmars mellanrum, mycket sällan finns det plats i magen för något mellanmål.

Jag bakar lite matbröd ibland men sällan fikabröd. Nån gång till fest kan det bli något av smör, ägg och mandelmjöl/kokosmjöl, då oftast sötat med bara lite honung.

Att dricka fetkaffe är inte något som tilltalar mig utan jag lägger till fettet på tallriken istället, gärna i form av en god majonnässås eller ett kryddsmör. Ofta blir det bara en skiva smör direkt från paketet som tillbehör. Jag mår riktigt bra av att äta den här typen av näringsrik och god mat.

Gör alltid i ordning en tallrik och tar inte om flera gånger, efter ett tag kommer mättnadskänslan. Måltidsdrycken är nästan alltid vatten, vin kan det bli någon enstaka gång.

Den här kosthållningen har fått mig att sakta men säkert komma ner till min normalvikt och hålla den. Jag har sällan problem med värk, trötthet, huvudvärk eller magen idag.

Kräftor

Du kan läsa mer om vilka hälsovinster jag gjort sen jag la om kosten för 5½ år sedan, här jag skriver om min hälsoresa i Fibromyalgi och LCHF.

Under de senaste åren har den här bloggen levt sitt eget liv trots brist på uppdateringar. Den har fortsatt att ligga i toppskiktet på mat- och hälsoblogglistorna, tack för det alla trogna läsare.

Intresset för naturlig och artegen mat är stort ute i landet och det växer sig hela tiden ännu större, ser man inte minst på det ekologiska utbudet i butikerna.

Även många utländska besökare hittar till min blogg, ca 10% är från USA har jag sett den senaste tiden. Det kanske kan ha något att göra med att mina kokböcker kommer ut på engelska nästa sommar.

Intresset för glutenfri lågkolhydratkost är mycket stort i Amerika just nu, så det blir väldigt spännande att se hur böckerna tas emot i den engelskspråkiga världen.

De senaste åren har jag mest varit aktiv inne på Facebook, här en länk till min sida där. Lägg gärna till mig som vän om du vill.

Nu börjar det istället bli dags att nå ut till en större krets med mina recept och mattankar igen, det finns ju väldigt många som av olika anledningar valt att inte delta på Facebook.

Vill du ta del av mina recept även i bokform, så hittar du alla mina böcker på olika nätbokhandlar. De finns förstås även hos vanliga bokaffärer och på biblioteken, om inte så be dem beställa hem.

Jag blir förstås väldigt glad och tacksam om du köper mina böcker och ger ett bidrag till mitt fortsatta skrivande.

Jag har tidigare inte haft någon reklam härinne, men dyker det upp något riktigt bra som handlar om naturlig mat som jag tycker är värt att dela med mig av, så kommer jag att göra undantag från det.

Hoppas vi ses, sprid gärna bloggen vidare till dina vänner via olika träffpunkter på nätet och i verkliga livet.

PS. För dig som är ny härinne och inte vet vem jag är, så har jag samma namn som i bloggtiteln. Jobbat som kallskänka, kock och köksmästare på olika restauranger under många år.

Efter en ryggskada så kunde jag inte jobba mer, men skriva om mat funkar ju också fint. Jag är 53 år och bor i Östersund på sommarhalvåret och i Alanya, Turkiet stor del av vintern tillsammans med min särbo Lennart.

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen


Hallonfröoljan som solskydd fungerar!

DSC_0909Jag skrev ju här tidigare om naturliga oljor och deras spf-faktor. Då jag efter lite sökande fann DEVAZ.se som säljer just denna hallonfröoljan (blå flaska på bilden) så beställde jag hem en liten flaska.

Sedan kunde man läsa att oljan var slut på grund av ökad oväntad försäljning, skulle tro att några av er läsare också passade på att testa den, har ni som köpt och provat testat den? Vad tycker ni?

Nu har de nog fått in en större laddning så att det bör gå att beställa igen.

Nu har jag också fått testat den under flera tillfällen, dels i Paris där vi ju var ute i full sol och under minst 6 timmar, och också här hemma på solsängen mitt på dagen i full sol.

Den fungerar utmärkt som solskydd och är långt mycket bättre än kokosoljan. Kokosoljan räcker till kroppen men inte till ansiktet och andra mer solkänsliga ställen på mig. Mitt ansikte är väldigt solkänsligt och jag har ett flertal ställen som bara blir grisrosa och aldrig bruna. Är konstant ”bränd” på de ställen.

Jag använder alltså hallonfröoljan bara i ansiktet och på hals och bröst.

Jag har ingen som helst grisrosa färg i ansiktet och är inte bränd överhuvudtaget!

På den engelska sajten säger man att oljan har en spf-faktor på 28-50 och det är verkligen sant. Det beror också på kvaliten på oljan hur hög faktor det är. Min upplevelse är att den måste vara 50 eller så nära 50 det går, just för att det inte finns en tillstymmelse av rodnad.

Nu ska denna olja också testat i Kroatien till hösten, och jag får lov att få återkomma med hur den fungerar i under en hel veckas solning.

Så tillhör du skaran som inte vill smörja barnen eller dig själv med kemiska varianter av solkräm så införskaffa ett par flaskor av denna!

Jag har nu beställt en flaska till och denna gång med pump!

 

Naturlig solskyddsfaktor – olika naturliga växtoljors SPF

sunscreenJag har förut skrivit att kokosolja och olivolja har naturlig solskyddsfaktor 15  i sig, detta kan visa sig vara fel. Enligt en engelsk sida så har de mer 2-8 i SPF, beroende på kvaliten på oljan.

Hemsidan listar lite andra oljor:

  • Macadamia Oil – SPF 6
  • Non-GMO Soybean Oil – SPF 10
  • Avocado Oil – 4 – 10 (can get 15)
  • Olive Oil  - 2-8
  • Shea Butter – 3 – 6
  • Almond Oil – SPF 5
  • Sesame Seed Oil – SPF 4
  • Hemp Seed Oil – SPF 6
  • Jojoba Oil – SPF 4
  • Coconut Oil – SPF 2 – 8

Men de bästa oljorna är Hallonfröolja och Morotsfröolja, de har SPF   28-50 respektive  38-40 beroende på kvaliten på fröna.

Jag har nu hittat Hallonfröolja på DEVAZ.se en svensk sida som säljer  hudvårdsprodukter helt naturliga och det är en småskalig produktion, precis sådant som jag gillar!!
Gillar inte dessa stora multinationella företag, litar helt enkelt mer på små företag.

Fick också tips av en Fb-vän om ett litet företag i trakten Blomsdals Örtagård som inte har webshop, men skickar ändå per post om man kontaktar dem via mail. Där fann jag en morotsolja (dock ej från frön) som jag beställt och nu ska här testas både hallonfröolja och morotsolja!

Jag brännner mig inte lika lätt som förr, detta tror jag mer hänger ihop med ökat intag av D vitamin än att jag dagligen smörjer mig med kokosolja. Kokosoljan gillar jag så den får hänga med, tänker att de andra oljorna behöver en ”bärare” så det blir fint att blanda dom i ansiktet.
Hallonoljan över sommaren och morotsoljan på vintern, då lär man få fin färg på vintern också ;)

 

Bars utan konstigheter
Bars utan konstigheter
Källa: Militärmamman
Portioner: 10

Ingredienser:
2 dl hackade Valnötter
0,5 dl hackad Mandel
0,5 dl Solrosfrön
0,5 dl Sesamfrön
0,5 dl Krossade Linfrön
0,5 dl Mandelmjöl
2 st Äggvitor
1 tsk Honung
0,3 dl Kokosolja
0,3 dl Kakao
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser utom kakao. Häll i äggvitorna och honung. Blanda runt. Häll upp i en form som du lagt ett bakplåtspapper i.
Smält kokosolja och blanda ut med kakao. (och lite honung om du önskar). Vips -du har gjort egen choklad! Häll chokladen uppe på nötblandningen. Ställ i kylen några timmar (eller i frysen om du har bråttom).
Skär sedan upp i önskade bitar och svep in varje bit för sig i plastfolie för att enkelt kunna tas med! Förvara i kylen.
Granola med kardemumma
Granola med kardemumma
Källa: Militärmamman
Portioner: 1 burk

Ingredienser:
2 dl Paranötter
1,5 dl Pumpafrön
0,5 dl Sesamfrön
0,5 dl Kokos
0,5 dl Kokosolja
3 dl Mandelmjöl
1 msk Kardemumma
1 tsk Honung
Gör så här:
Hacka paranötter och rosta i en torr panna på hög värme i ett par minuter tillsammans med pumpafrön, sesamfrön och kokos. Rör hela tiden så det inte bränns vid. Häll upp på ett fat.
Torka ur pannan och hetta upp kokosoljan. (Kokosolja är inte rinnig utan mer fast i konsistensen, så den smälter i pannan.) Häll tillbaka nötblandningen och mandelmjöl. Rör om.
Krydda med kardemumma och lite salt. Ringla över honung. Stek på medelvärme i några minuter under omrörning.
Låt svalna innan du häller upp müslin i en skål med tättslutande lock.
Kokosolja till så mycket

En sådan här burk står framme på köksbänken. När jag precis köpt den testade jag att äta ifrån den precis som den är. Ja, bara små teskedar, då :))

Läste senare från en bekants facebooksida att hon körde oilpulling. 
Jag sökte information om det på nätet, blev lite intresserad, men inte helt övertygad.
Ventilerade även med en kollega, som genast tände på idén, och ville testa.
Jag frågade henne efter några dagar hur det var. Nja, hon var väl inte helt övertygad heller.
Kanske att man får köra en längre period, för att märka något resultat. 
Ja, vad skulle resultatet vara egentligen??

Jag tror jag fastnade för "vitare tänder" och att rensa ut från munnen.

Men annars används den mest som ett vanligt stekfett, av mig. Superduper-gott att använda när man steker kyckling. Mmmmm, den där kokos-tonen i maten är ju så väldans gott.

Har ni testat ??
Kokosolja till så mycket

En sådan här burk står framme på köksbänken. När jag precis köpt den testade jag att äta ifrån den precis som den är. Ja, bara små teskedar, då :))

Läste senare från en bekants facebooksida att hon körde oilpulling. 
Jag sökte information om det på nätet, blev lite intresserad, men inte helt övertygad.
Ventilerade även med en kollega, som genast tände på idén, och ville testa.
Jag frågade henne efter några dagar hur det var. Nja, hon var väl inte helt övertygad heller.
Kanske att man får köra en längre period, för att märka något resultat. 
Ja, vad skulle resultatet vara egentligen??

Jag tror jag fastnade för "vitare tänder" och att rensa ut från munnen.

Men annars används den mest som ett vanligt stekfett, av mig. Superduper-gott att använda när man steker kyckling. Mmmmm, den där kokos-tonen i maten är ju så väldans gott.

Har ni testat ??
Kokosolja till så mycket

En sådan här burk står framme på köksbänken. När jag precis köpt den testade jag att äta ifrån den precis som den är. Ja, bara små teskedar, då :))

Läste senare från en bekants facebooksida att hon körde oilpulling. 
Jag sökte information om det på nätet, blev lite intresserad, men inte helt övertygad.
Ventilerade även med en kollega, som genast tände på idén, och ville testa.
Jag frågade henne efter några dagar hur det var. Nja, hon var väl inte helt övertygad heller.
Kanske att man får köra en längre period, för att märka något resultat. 
Ja, vad skulle resultatet vara egentligen??

Jag tror jag fastnade för "vitare tänder" och att rensa ut från munnen.

Men annars används den mest som ett vanligt stekfett, av mig. Superduper-gott att använda när man steker kyckling. Mmmmm, den där kokos-tonen i maten är ju så väldans gott.

Har ni testat ??