Födelsedagsfirande med LCHF

Dukning till födelsedagsmiddag

87-årsfriande

I helgen har jag varit hemma i Jämtland och firat min kära Mamma som fyllde 87 år.

Hon uppskattar precis som jag naturligt god mat, så det blev mycket gott när vi firade i dagarna 3.

Mamma är mycket duktig på matlagning och hon lagar allt själv från grunden.

Hon äter sin egen variant av LCHF, helt glutenfritt sen flera år, vilket gjort att hon fått betydligt mindre problem med hälsan.

Här kan du läsa ett inlägg som jag skrev till hennes 80-årsdag, på min då nystartade blogg.

Vi inledde firandet i fredags med pilgrimsmusslor som jag serverade med vit sparris och cironsås.

Lördagen var själva födelsedagen, då kom min syster Monica på middag.

Hon hade gjort en variant på frökex som vi åt med laxmousse till förrätt.

Varmrätten stod jag för, det blev tournedos med kantarellsås och ugnsbakade rotfrukter.

En fräsch sallad med ringblommor, citron och jordgubbar från Jordgubbslandet på Rödön och ugnstorkade cocktailtomater blev goda tillbehör.

Jordgubbssallad

Till en liten dessert avnjöt vi de godaste, mörka chokladtryfflar jag smakat.

De smakrika tryfflarna är gjorda på Vivani-choklad med ekologiska och närproducerade råvaror i fyllningen.

Jag hittade dem på Sternersborgs Choklad i Björnlunda förra veckan, där de också tillverkar den bästa glass man kan tänka sig.

Missa inte ett besök om du är i Sörmland, här hittar du dem på Facebook.

Sternersborgs Choklad

På söndagen kom min kusin från Tyskland på besök, vi bjöd honom på en rejäl brunch med flera av godsakerna från helgen till fina ägg från Gallina Ovum.

Mamma äter 2-3 ägg varje dag, en stor anledning till att hon lyckats hålla sig så pigg.

Klicka på länkarna i inlägget så kommer du till recept på det mesta av det vi åt i helgen.

De vackra servetterna jag dukade med hittar du på AllMyTesign.

Oxfilé med kantarellsås och ugnsbakade rotfrukter

Ägg från Gallina Ovum med servett från AllMyTesign.se

Brunch LCHF

Mamma 87 år

 


Seg blåbärskaka som du snabbt rör ihop i en kastrull


Har ni varit och plockat några blåbär i skogen än? Jag tycker det är så in i nordens tråkigt att plocka just bär! Hela min barndom var stundtals ett evigt rännande och plockande i skogen. 10-litershinkarna trängdes proppfulla i bagageutrymmet med blåbär, lingon och hjortron och de fanns ingen hejd! 😛 Farmor o farfar var flitigast och frysen fylldes full av bär i avklippta mjölkpaket och det ena bakverket efter det andra staplades i fryslådor. 

Sååå gott det var att vara hos farmor, men inte lika kul att ranta runt i skogen o bli fullkomligt ihjälbiten av knott och mygg och de enda blåbären smakade när man skulle pilla i sig några var djungelolja man hade på fingrarna… Haha!!! 
Jag plockar mina blåbär ur frysdisken på ICA numera… 😉 

Ett mycket enkel recept av ett paket frysta blåbär är denna mjuka och sega kaka. Allt rörs ihop i en kastrull, väldigt smidigt och inget vispande. Kakan blir gudomligt god dessutom! 

 
Det här behöver du :

100 gram smör

3 ägg 

3 dl strösocker 

3 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker 

250 gram frysta blåbär 

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält smöret i en rymlig kastrull på låg värme och låt svalna. Rör ner resten av ingredienserna utom blåbären. Smörj och bröa en rund springform och fördela smeten där i. Toppa med blåbär. Det går lika bra med frysta som med färska. Dessa var frysta, odlade blåbär som är lite större. Grädda i 30 -35 min i 175 grader tills kakan är gyllenbrun. 

Servera med vaniljsås eller en kula glass. 

Formen smorde jag och bröade med kokosflingor. 

 

Efter ca 35 min är kakan gyllene och fin.

  

Pudra över florsocker. 

 

Skär upp i bitar. 

 

Servera med vaniljsås! 

 

Somrig glass och marängtårta med jordgubbar, hallon och polkasås

Sommarens tårtor tröttnar man då aldrig på. Att sitta ute i skuggan under parasollet och njuta av en riktigt god glasstårta som denna med marängbottnar, bär och syrlig polkasås är verkligen lyx! Det blev Max födelsedagstårta då han nyss har fyllt 16år. Galet god och väldigt enkel att montera ihop. 

En förpackning marängbottnar fylld med vaniljglass, jordgubbar och hallon. Toppad med desamma samt polkasås. Ica har en som är riktigt god, prova den om ni inte gjort det tidigare. Ha en fin dag allihopa. 😛 

Helgrillad fläskfilé, majs, nypotatis och aromsmör

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.1610295027494431,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Nu närmar sig midsommar med stormsteg och jag har inte riktigt hängt med att det är denna vecka ens, så hög tid att börja planera vad vi ska hitta på! 😉 Dagar rusar förbi och det är mycket att stå i hela tiden. Men naturligtvis ska vi fira en ljuvlig midsommar och tidigare idag när jag var på ICA och handlade slog det mig hur mycket turister det redan kommit. Mer trafik och färre parkeringsplatser och alla jordgubbsstånd längs vägarna har redan varit uppe ett tag. Göta-petter det är mitt i sommaren ju!

 

Som sagt har vi inte hunnit planera så mycket ännu men det kommer bli en lugn midsommarhelg hemma på gården med god mat och tårta, sen njuter vi av ljudet av myller från midsommarfirarna i Köpingsvik. Mycket folk, fylla, stök och bråk så vi har alltid hållit oss hemma med barnen och firat. Hoppas det blir en lugn midsommar för er alla och att ni njuter av ledighet, kanske semester redan och får en riktigt härlig helg.

 

På våran meny brukar inte sill och nubbe vara det främsta utan vi kör på lite blandad kompott av små pajer, bröd, sallader, köttbullar, prinskorv och rökt lax. Grillat är såklart ett alternativ om man inte äter sill och såna inläggningar men har ni något trumfkort så tipsa gärna! 😛

 

Jag tänkte göra en enkel västerbottensostpaj med sparris och kallrökt lax, sen blir det såklart lite ägghalvor och de klassiska köttbullarna och prinskorvarna men vad mer?! Tipsa, tipsa!! 😉

 

Häromdan åt vi en riktigt god grilltallrik med helgrillad fläskfilé och majskolvar, kokt nypotatis, ett gott aromsmör och faktiskt sommarens godaste sallad som tillbehör. Lite tärnade nektariner och melon gör allt lite somrigare på en gång!

 

Nu tänkte jag dock lägga upp min absoluta 5-i-topp-MÅSTE-lista till midsommar, så kontra gärna med din och tipsa oss alla! 

1) Nypotatis, kokad med mycket dill och bregott havssalt till

2) Knäckebröd, gärna hembakat

3) Ägghalvor med majonäs, löjrom och gräslök

4) Matpaj, helst västerbottensost

5) Rökt lax

 

Och förutom maten så är gräddtårtan med jordgubbar ett solklart måste!

 

Vilken är DIN 5-i-topp-MÅSTE-lista?

 

grillad_fläskfile_majskolvar_grillat_tips_recept_skysås_nypotatis_aromsmör_grilltallrik

Kunde naturligtvis inte låda bli att bara vispa upp en skysås av den grillade fläskfilén som fått vila en stund. Jag är lite skadad när det gäller såser och måste verkligen ha en till ALLT, trots aromsmöret! 😛

 

TÄVLING – Dags för årets finaste sommartåra 2016!

sommartårta_tårttävling_kryddburken_midsommartårta

För sjunde året i rad kör vi nu igång årets tårttävlingen igen. Finaste sommartårtan ska utses och självklart ska du vara med att tävla. Det behöver nödvändigtvis inte vara en efterrätts-tårta utan kan vara en smörgåstårta också men temat ska naturligtvis vara SOMMARTÅRTA. Skicka din bild till mig senast 3:e juli, därefter publicerar jag alla bidragen här på Kryddburken för omröstning av ”Finaste sommartårtan 2016”.

 

TÄVLINGSREGLER :

EN bild/bidrag per person

Din bild är önskvärd i 600 pixlars bredd, helst inte mindre.
Har du inget bildprogram och kan redigera själv så fixar jag de, maila mig då originalbilden och döp gärna bilder med ditt namn.

Maila din tårtbild till kryddburken@telia.com märkt ”Sommartårta”

Senast söndag 3:e juli

Tipsa gärna om tävlingen på din blogg, instagram eller facebooksida.

 

tårtor_tårta_sommartårta_midsommartårta_tävling_tårttävling_kryddburken

Tidigare är vinnare! 😛 Överst fr. vä; 2015 Elisabeth Karlsson, 2014 Jessica Mörlund, 2013 Karolina Bonnier, 2012 Therese Sirsjö, 2010 Lena Fransson, 2011 Lena Hoff.

Laxsallad med sparris & ägg

lchf_lax_laxfileer_laxsallad_ägg_äggsallad_lunch_kall_tips_recept_matlådor_matlista_fisk_fiskrätter

Från pommes och majonäser till veckans nyttiga matlådor. Igår lagade jag upp ett gäng lunchlådor till Nicke. En kall laxsallad med bland annat sparris och ägg. Jag använde faktiskt dillkryddan även här och det blev tummen upp av mannen och en matig sallad när vädret är lite varmare och man jobbar och sliter blev perfekt tyckte han!

 

Jag använde fyra laxfiléer som jag ska upp frysta i kuber och dressade med rapsolja och kryddor och lät ligga framme tills de tinat något. Sen stekte jag på dom i het panna och pressade över citron. Kylde ner och blandade med en matig sallad bestående av kokta sugarsnaps, sparris, gurka, tomat, tomat, rödlök och kokta ägg.

 

Kalla rätter är något som söks på mycket nu till buffér såsom student, skolavslutningar och andra högtider. De är enkla att förbereda och inget som behöver varmhållas så spara receptet om du har nån tillställning i sommar och behöver en riktigt god, matig sallad med lax som alternativ. 😉

 

4 port

Det här behöver du : 

4 laxfiléer

½ dl rapsolja

Trocomare spicy

Dillkryddan, recept HÄR

Chiliflakes


200 gram sparris

200 gram sugarsnaps

1 rödlök

1 kvist romanticatomater

6 kokta ägg

 

GÖR SÅHÄR : 

Skär laxen i kuber. Ringla över rapsolja och krydda. Låt tinat något före du steker i het panna. Ställt åt sidan att svalna innan du blandar med övriga ingredienser. Förväll sparris och sugarsnaps i saltat vatten någon minut. Häll av och ställt åt sidan att svalna. Skär rödlök, tomater, gurka och ägg och blanda allt med den stekta laxen.

Gurkan kärnar jag ur innan jag skivar upp den så blir salladen inte så vattning.

 

lchf_lax_laxfileer_laxsallad_ägg_äggsallad_lunch_kall_tips_recept_matlådor_matlista_fisk_fiskrätter_sallad

Ingredienserna till denna enkla sallad.

 

lchf_lax_laxfileer_laxsallad_ägg_äggsallad_lunch_kall_tips_recept_matlådor_matlista_fisk_fiskrätter_kryddor

Laxen med alla goda kryddor får tina lite före den steks.

Pommeskrydda med dill och hemmagjord vit majonäs

stora_pommes_pommeskrydda_dill_gatukökskrydda_majonäs_dipp_recept_krydda_stripskrydda

Har ni nån gång fått den gröna dillkryddan på pommes när ni ätit på gatukök? Sjuhundra resor godare än den vanliga som är orange. Den gröna fanns förr i kryddburks-sortimentet både hos Kockens och Santa Marias med inte nu längre. Vet inte om den enbart finns i grossistförpackning kanske men jag hittar den då inte bland kryddorna i vanlig butik så jag gjorde en egen kryddblandning, för jag verkligen ÄLSKAR den kryddan!

 

Den finns under namnet ”mos & pommeskrydda” på vissa kryddsidor på nätet men då innehåller den en massa glutamat. Jag tror man kommer närmast originalet om man använder dill, aromat och lite lökpulver men jag vill inte använda aromat så jag gjorde en egen variant som blev tokgod faktiskt så prova om ni gillar den kryddan på pommes. Även god på fisk och kokt/grillad nypotatis.

 

Majonäsen är mitt grundrecept fast utan senap och vinäger då denna blir mer mild i smaken och smakar mer ”amerikansk majonäs”. Vill du inte göra egen så rekommenderar jag Hellmans.

 

Pommeskrydda med dill 

4 msk torkad dill

2 msk torcomare örtsalt

1 msk vitlökspulver

1 msk lökpulver

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda de torra kryddorna i en burk, skaka om. Förvara mörkt och torrt.

 

Vit majonäs 

1 äggula

2 msk pressad citronjuice

2 dl rapsolja

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR :

Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när majonäsen blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha en lite mer flytande dip så tillsätt lite vatten och rör om.

 

stora_pommes_pommeskrydda_dill_gatukökskrydda_majonäs_dipp_recept_krydda

Att doppa stora pommes med dillkryddan i en hemmagjord vit majonäs är himmelriket… Så galet gott!! Dom stora pommesen hittade jag i ICA sortiment i frysdisken.

 

Jolines godaste kycklingsallad med ”ketchup-sås”

kycklingsallad_recept_pastasallad_dressing_ketchupsås_joline_nilsson_kryddburken_kycklingfile

Joline och hennes kompis Matilda ska göra praktik på en lantgård här i närheten hela veckan och då ska det såklart vara en matsäck med på dagarna. Istället för varm choklad och smörgåsar ville hon göra kycklingsallad som hon älskar så här är hennes absoluta favoritrecept som hon gjort helt själv. Kycklingsallad-älskaren! 😛

 

Till att börja med skar hon upp fyra kycklingfiléer i bitar och stekte i het panna med rapsolja. Tillsatte tomatpuré, soya, en matsked kycklingfond, salt, peppar, paprikapulver, vitlökspulver och lökpulver. Under tiden pastan kokade förberedde hon grönsakerna som blev en burk majskorn, en halv gurka, en näve romantica-tomater och isbergssallad.

 

När pastan var klar hällde hon upp allt i en form och slog över kycklingen med såsen som blivit i stekpannan och vände runt. Därefter tillsatte hon majs, tomater och gurka samt bruschettakrydda. När salladen svalnat något skar hon även ner isbergssallad och vände runt. Färdigt att portioneras upp i små matlådor.

 

Ketchup-såsen : 

Såsen är hennes favorit sen hon var liten och då kallade hon den för ”ketchup-sås” men det är en väldigt enkelt variant på Rhode island-dressing. 2 dl gräddfil utrört med ketchup, smaksatt med salt och peppar. That´s it! 😉

 

joline_öjkroken_recept_kyckling_kycklingfile_sallad_pastasallad_kycklingsallad_dressing_godaste_tips_lunch_penne

Pasta penne med den varma kycklingen.

 

joline_öjkroken_recept_kyckling_kycklingfile_sallad_pastasallad_kycklingsallad_dressing_godaste_tips_lunch_matlådor

Blanda ihop den varma pastan med kycklingen och alla grönsaker och kryddor utom isbergssallad medan den är varm. Blanda runt så alla smaker går ihop. När den svalnat tillsätt isbergssallad och förvara i kylskåp.

 

joline_öjkroken_recept_kyckling_kycklingfile_sallad_pastasallad_kycklingsallad_dressing_godaste_tips

Mycket enkel, god och mättande lunch till bondgårdstjejerna i veckan. 😛

 

Njutbar weekend i Åre
Hotell Granen, Åre

Hotell Granen, Åre

Njutsemester

I helgen har jag varit på en liten minisemester i Åre tillsammans med bästa vännen Gunilla.

Vi inledde helgen på lördag förmiddag med en fika på mina systerdöttrars Café Kroken i Krokom.

Jessica och Martina är båda kockar och väldigt duktiga både på matlagning och bakning.

Martina på Café Kroken, bilden lånad från LTZ.se

Martina på Café Kroken, bilden lånad från Länstidningen…

Caféet erbjuder fika för alla, så där finns utöver det vanliga sortimentet även gott LCHF-fika, glutenfritt, laktosfritt, äggfritt och nötfritt kaffebröd.

Jag tog en liten pannacotta med körsbärskompott och en mycket god 75%-ig chokladtryffel med apelsinskal och cashewnötter till kaffet.

Fika à la LCHF på Café Kroken i Krokom...

Fika à la LCHF på Café Kroken i Krokom…

De två små godsakerna blev perfekt i kombination, ingen störande sötma utan bara helt naturligt gott.

Därefter fortsatte vi upp mot Åre och vårt hotell för en natt, anrika Hotell Granen.

Helt nyrenoverat och tillbyggt på utsidan, men med mycket av den gamla charmen bevarad invändigt.

Vi fick ett fint rum med utsikt över skidbackarna där det var mycket aktivitet i helgen.

Hotell Granen Åre

Störtloppstävlingen Skutskjutet har traditionellt gått sista helgen i april, men nu är den sen några år flyttad till den här helgen, då det är lite säkrare snötillgång.

Det fanns gott om snö i backarna men i byn hade det mesta tinat bort, nu var det redan många cykelåkare som trängdes på Bergbanan.

Vi tog en promenad nerför backen till byn och en god lunch på Åre Crêperie, där vi delade på en glutenfri bovetegalette med chèvre, mandlar och rucola. Mycket gott och trevligt.

Galette på Crêperie och Logi i Åre...

Galette på Crêperie och Logi i Åre…

Åre Torg

Efter en tur runt byn och titt i butiker, på uppträdande och prisutdelning på torget blev det en stunds vila på hotellet.

På kvällen gick vi ner till Vinbaren och åt en härlig middag, vi provade flera av deras små rätter som med lite justeringar blev riktigt bra, glutenfri LCHF.

Här kan du läsa mer om Vinbaren och deras mat i White Guide.

Vännen Gunilla på Vinbaren...

Vännen Gunilla på Vinbaren…

 

Oxfilétartar på Vinbaren, Åre...

Oxfilétartar på Vinbaren, Åre…

 

Cajunlax...

Cajunlax…

Oxfilétartar med vitlöksmajonnäs och chimichurri, tonfisksashimi med sesammajonnäs och sjögräs och cajunlax med avocado, tomatsalsa och limeaioli föll oss väl i smaken.

Kvällen avslutades med ett glas Prosecco i hotellets bar, innan det blev en skön natts sömn i ett tyst och lugnt rum.

Frukosten var även den i vår smak, särskilt den rökta skinkan från Vindeln och gravlaxen tyckte jag om.

Mot eftermiddagen åkte vi hemåt och avslutade helgen med en fantastisk brunch på Kretsloppshuset i Mörsil.

Allt som vanligt hemlagat och ekologiskt, av mycket hög kvalitet och med ljuvliga smaker.

Brunch på Kretsloppshuset...

Brunch på Kretsloppshuset…

Vännen Gunilla är liksom jag kock, vi lärde känna varann när vi för många år sen jobbade på Kvarterskrogen i Östersund.

Vi uppskattar båda kvalitet och service när vi går ut och äter, så du må tro att vi njöt och mådde gott av att få så här god mat serverad.

Nästa år har vi bestämt oss för att ta en tur till Röros och Erzscheidergården, här kan du läsa om mitt förra besök på det hotellet i min gamla blogg på Kostrådgivarna.

Vinbaren, Åre...

Vinbaren, Åre…

 

Kretsloppshuset i Mörsil...

Kretsloppshuset i Mörsil…

 

Brunch på Kretsloppshuset...

Brunch på Kretsloppshuset…


Hönöpizza med mozzarella och rökt bog

pizza_hönökaka_hönöpizza_snabbt_enkelt_recept_fredagsmys_fredagsmat_tips_middagstips_rökt_skinka_bog_mozzarella_hemmagjord

Fredag till ända och det hare varit en lång vecka på många sätt men samtidigt har allt gått i en rasande fart. Våra små tretton råttbebisar har blivit stora, börjar äta, busa och hoppa omkring men dom har tagit mycket tid då vi haft en liten som behövt stödmatas ofta. Lilla mini som vi kallar honom vägde inte mer än 3 gram när han föddes jämfört med övriga som låg runt 7 – 9 gram. Chanserna var inte störa att han skulle överleva men jag har lagt ner all min vakna tid och hela mitt hjärta åt denna lilla pojke så idag är han uppe på stadiga 31 gram och mår toppenfint.

 

Jag har också köpt på mig två stora voljärer där honor och hanar bor separat och allt har givetvis blivit baby-säkrat med extra nät och galler. Det var inte gjort i handvändning att både montera ihop voljärerna OCH klä in bägge med formpassat utklippt nät. Jag började tidigt i torsdags morse då paketet med burarna anlände och sen höll jag på non-stop till sena kvällen och fingrarna värkte och blödde av alla vassa rispor från nätet jag klippte och allt monterande som skulle formanpassas in i minsta detalj. Men hujedamej va bra det blev och så fint och så stolt jag var när jag öppnade kunde de nyinredda burarna till Norpan & bebisar och till pojkarna. Dom har verkligen fått fina våningshus med tre plan. Toalett/badrum, vardagsrum och överst lek/sovrum med fina hus och hängmattor.

 

Allt finns numera uppdaterat på ett separat instagram-konto för er som är nyfikna och vill följa. @norpan_rats

 

Nu till kvällen kanske inte så överambitiösa dinnering utan snarare en galet god fuskpizza med hönökaka.

 

När jag är i Ullared bunkrar jag hönökaka och fryser in, den dom säljer där, den äkta är bara så god, smakar mer och är saftigare än den man kan hitta på te x. ICA så passa på när ni är där. Hönökaka är ett måste med i bilen hem!

 

Jag har bara strukit ett tunt lager tomatsås på bottnarna, kryddade med extra oregano och salt. Sen tunt skivad mozzarellaost över hela, toppad med rökt, skivad bog och sen skjuts in i ugnen. Simpelt men attans så gott!

 

Hönökaka till pizza och även varm smörgåstårta är det godaste som finns i fusk-väg! 😉

 

pizza_hönökaka_hönöpizza_snabbt_enkelt_recept_fredagsmys_fredagsmat_tips_middagstips_rökt_skinka_bog_mozzarella_hemmagjord_pizzabotten

Trevlig helg önskar jag er alla! ♥