Mud cake
Mud cake
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 3

Ingredienser:
Botten
25 gram rumsvarmt smör
2/3 dl mandelmjöl
2/3 msk kokomsjöl
2/3 msk stevia strö
½- 2/3 msk kakao

Fyllning
25 gram smör
1 uppvispat ägg
45 gram mörk choklad
1 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
1 msk vispgrädde

Topping
1 ½ dl vispgrädde
1-2 tsk stevia strö
1 krm vaniljpulver
Gör så här:
Botten
Blanda de torra ingredienserna tillsammsn med rumsvarmt smör. Lägg i en 12 centimer stor springform. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 6-8 minuter. Ta ut kakan och sänk därefter värmen till 150 grader.

Fyllning
Smält smör och choklad (jag gör det tillsammans i micron). Rör ner det uppvispade ägget, sötning, vaniljpuler och vispgrädde. Häll fyllningen ovanpå den gräddade bottnen. Grädda nu i mitten av ugnen i 150 grader i ca 20 minuetr. Låt svalna.

Topping
Vispa grädden hårt tillsammns med stevia strö och vaniljpulver. Bred över den svala kakan. Toppa eventuellt med hackad eller hyvlad choklad!
Chokladmousse ljus och mörk

choklad_dessert_mousse_ljus_mörk
Lördagens dessert gav verkligen mersmak och för den chokladtokige är detta ett riktigt säkert kort. Receptet på moussen (Per Morbergs) brukar jag ofta använda mig av men i större mängd, här ville jag bara ha lite av den mörka och lite av den ljusa så recepten är halverade men kan alltså dubblas om det behövs.

Istället för att servering i snygga fina portionsglas så tog jag lite vad jag hittade i skåpen som glöggmugg, syltburk, ljuslykta och en vanlig glasburk… Det blir lite olika storlekar på portionerna förstås, så här kan man ta en liten, stor eller mittemellan, helt å hållet vad man är upplagd för och dessutom tycker jag det är mycket tjusigare att servera i olika glas! :-P

Blir 4 portioner med både den mörka och ljusa tillsammans. 

Mörk chokladmousse 
100 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden fluffig. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i micron. Rör ner äggulan i chokladen, den bör fått svalan något så den inte är jättevarm. Rör sen ner chokladen försiktigt i den vispade grädden. Fördela i portionsglas eller en stor skål. Gör på samma sätt med den ljusa chokladmoussen.

Ljus chokladmousse
100 g ljus marabouchoklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor

Topping; Vispad grädde + chokladsås

chokladmousse
Fyra ”glas” förberedda med den mörka och ljusa chokladen. Nu ska de få stå till sig i kylen minst 2 timmar…

chokladmousse_ljus_mörk
För att sen få en liten gräddsprits på toppen och lite extra chokladsås…

recept_dessert_efterrrätt_chokladmousse
Inte så tokigt va? ;-)

chokladmousse_ljus_mörk_recept
Jag lovar det är mäktigt, chokladigt och syndigt gott… :-P

The post Chokladmousse ljus och mörk appeared first on Kryddburken.se.

Fläskfilé à la Marie
Källa:
Portioner: 4

Ingredienser:
600 g fläskfilé
140 g bacon
150 g chorizo salami
1 tsk sambal oelek
3 dl grädde
Salt
Peppar

Gör så här:
Fräs bacon, chorizo, salami och sedan filén.
Lägg över i gryta/kastrull, tillsätt sambal oelek och grädde. Låt puttra ca 5 minuter.

Servera med t ex en grönsallad.

Fläskfilén kan bytas ut till något annat kött t ex, kyckling.
Våffla som bröd
Våffla som bröd
Källa: LCHFbyAM.se
Portioner: 1-2

Ingredienser:
1 ägg
½-1 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1 msk bakepro
ca ½ dl smält smör
Salt efter smak
Gör så här:
Detta är ett jättebra alternativ till frukostmackan! Tänk att få nygräddat "bröd" som bara tar cirka fem minuter att göra iordning? Smakar som ett rostat bröd.

Ni måste ha ett våffeljärn.

Blanda alla ingredienserna (börja med ½ dl mjölk) och låt svälla en stund. Smeten ska vara smidig och inte allt för stabbig. Om den har blivit det så spä ut med lite mer mjölk. Använd cirka 2 msk av smeten för en våffla. Det blir två våfflor.

Jag brukar äta dom med smör och ost men har använt även andra pålägg som rökt lax med färskost eller om man verkligen vill lyxa: Grädde och färska bär som en "vanlig" våffla.
Fungerar även som förrätt med rom, crème fraiche och hackad rödlök.

Pröva och säg vad ni tycker!
( På bilden äter jag med smör, ost och egengjord marmelad)
LCHF vaniljbullar med vaniljkräm!
LCHF vaniljbullar med vaniljkräm!
Källa: Evelinas värld
Portioner:

Ingredienser:
Bullar
4 ägg
3/4 dl sukrin och ½ krm stevia
50 g smält smör
1dl grädde
0,75 dl kokosnötsmjöl
0,75 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma

Vaniljkräm
2 dl grädde
3 äggulor
2 st gelatinblad, som du blötlägger 5 minuter i kallt vatten
3 msk sukrin flor
1 tsk vaniljpulver


Gör så här:
Börja med vaniljkrämen då den ska stå och tjockna i kylen.

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Värm tills det börjar sjuda och vispa under tiden.
Låt sjuda en stund under vispning, lägg i gelatinbladen rör om.
Ta ifrån kastrullen och ställ i kylskåpet.

Under tiden det står i kylen gör du bullarna.

Vispa ägg och sötning med elvisp.
Tillsätt smält smör och grädde, vispa. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål
och häll i smeten, blanda.
Låt svälla 10 minuter. Klicka ut 8 st bullar på ett bakplåtspapper med hjälp av 2 skedar.
Forma till bullarna med blöta fingrar.
Gör ett rätt så stort hål med ett finger i mitten på bullarna.
Fyll hålet med vaniljkräm.
Grädda i mitten av ugnen, 175 grader i ca 20-25 min.
Låt bullarna svalna innan servering.
Pudra över med lite sukrin flor ät och njut!

Du hittar massor med fler smarriga LCHF recept på min blogg:http://www.finest.se/evelinasv%C3%A4rld
Mustiga chokladmuffins al’a LCHF!
Mustiga chokladmuffins al'a LCHF!
Källa: Evelinas värld
Portioner:

Ingredienser:
0,5 tsk vaniljpulver
4 ägg
200 g mörk choklad (minst 70%)
200 g smör
1,5 dl vispgrädde

Gör så här:
Börja med att smälta smöret i en kastrull och ta av från värmen.
Lägg i chokladen och låt den smälta i det varma smöret.
Vispa äggen fluffigt och ha sedan i grädde och vaniljpulver, vispa.
Häll sedan i chokladsmeten och vispa.
Fyll smeten i muffinsformar och grädda i ugn i 10-12 minuter på 225 grader.
Låt muffinsen svalna innan du äter och ät förslagsvis med lite vispgrädde till.

Du hittar massor med andra LCHF recept på min blogg:http://www.finest.se/evelinasv%C3%A4rld
Julig marängsviss
Nyårsdesserten blev enligt barnens önskemål-marängsviss.
Det blev lite blandade tillbehör och jag ville gärna testa pepparkakskolasås.
Så det blev en marängsviss med vaniljglass, maräng, apelsinklyftor, grädde och pepparkakskolasås. Dagen eftertestade jag med hallon istället för apelsin och det var faktiskt godare.
Kolasåsen hittade jag här hos Helena: http://www.helenaljunggren.com/varldens-basta-kolasas/
Och tillsatte 1 tsk pepparkakskryddor med alla andra ingredienser.
 
Det där va jättegott :)
Hur gör man mejerifria kakor och bröd?

IMAG0169Jag får ofta frågor om hur man kan göra kakor och bröd helt mejerifria.
Detta är inget större problem, smöret går ju lätt att byta ut mot kokosfett och givetvis väljer man en sort helt utan smak.

När det står mycket mjukt smör låter man kokosfettet stå framme i rumstemperatur då kan man mixa det med mjölerna man valt.
Tänk på att kokosfett blir kokosolja vid högre temperatur än 24 grader. Smält också kokosfettet försiktigt så det inte blir för hett och låt svalna som man gör med smöret. Man vill ju inte tillverka omelettklumpar i smeten.

Hur tänker man med grädden och creme fraiche mm. Allt detta är ju vätska så det enda man måste se till är att vätskemängden hålls.
Så vad du väljer att ersätta den med blir ett eget val. Det enda jag vill avråda ifrån är sojamjölk då jag är övertygad om att sojan är ytterst ohälsosam för oss.
Välj annars vilken vätska som du själv tycker passar. Ni som äter mer GI kan ju kanske välja havregrädde. Kokosgrädde/mjölk passar fint där kakan ändå ska smaka kokos, annars är det kasnke inte alltid ett så lyckat val.

En variant tycker jag kan vara vatten och att man då ökar något på fettet ex 50 gram extra fett och 0,5 dl vatten vid 1 dl vätska i ett recept.
En annan variant är ett extra ägg, 25 g extra fett och 0,5 dl vatten vid samma mängd vätska i ett recept.

Här får man prova sig fram till vad man själv tycker passar smakmässigt, smaken är ju som bekant delad…

Dela gärna med er här i kommentarerna av era erfarenheterna med att göra bakverk/bröd helt mejerifria

Ps, kakorna på bilden är Kokos- och svartvinbärstarteletter 

 

Bloggar etiketter:

LCHF sockerkaka!
LCHF sockerkaka!
Källa: Evelinas värld
Portioner:

Ingredienser:
50 g smält smör
3 dl mandeljmöl
3 msk fiberhusk
1 dl sukrin + 1 krm stevia
1 dl grädde
3 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver
2 ägg

Gör så här:
Smörj en avlång form, eller en kransform.
Vispa sötning och ägg pösigt Smält smöret och rör ner grädden i smöret.
Blanda ner mandelmjöl, vaniljpulver, fiberhusk och bakpulver i äggsmeten, blanda.
Ta sist i smör och gräddblandningen och rör till en slät smet
Häll ner smeten i formen , grädda på 175 grader i cirka 35 minuter.
Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.
Låt kakan stå och svalna innan servering

Ca 1,2 gram kolhydrater per skiva!

En supergod sockerkaka al'a LCHF!

Har massor med LCHF recept på min blogg!
Du hittar den här: Recept på LCHF sockerkaka:
http://www.finest.se/evelinasv%C3%A4rld
Långlagade, möra fläskkotletter i skysås

kotletter_fläskkotletter_möra_skysås
En enkel husman med härligt möra och saftiga fläskkotletter är bland det godaste som finns. Kött, sås och potatis, det står jag fast vid och kommer göra resten av mitt liv! ;-)

Just fläskkotletter tycker jag har hamnat i skymundan, jag gillar dom skarpt och ska man köpa såna så se till att de är med ben. Benen ger en mustigare och fylligare smak till köttet och skulle du mot förmodan skära bort benen FÖRE tillagning, ja då får du en utskuren kotlett som i affären saluförs som ytterfile! Så nu vet du de. ;-)

Riktigt fina skivor av fläskkotlett med ben är ännu godare, prova gärna att bräsera och låta dom långlagas med en härlig skysås så får du en riktig finmiddag på bordet!

Det här behöver du :
6 fläskkotletter med ben
Smör till stekning
Salt & peppar
½ dl mörk balsamvinäger
1 msk ljus sirap
2 morötter
2 gula lök
3 hela vitlöksklyftor
1-1½ liter kraftig köttbuljong (hemmagjord, oxfond/tärning + vatten)
2 msk mushroom soya
ev. några droppar soya color
1 burk creme fraiche
½ dl grädde
Salt & peppar

1-2 burkar konserverade champinjoner ;-)

GÖR SÅHÄR :
Bryn kotletterna i stekpanna med smör på hög värme så det får fin färg. Salta och peppra. Slå på balsamvinägern och sirap så allt får ett riktigt uppfräs. Plocka upp kotletterna och lägg på fat sidan om så länge. Skär lök och morötter grovt och stek i samma panna så det blir fint karamelliserade av det som finns kvar i stekpannan efter kotletterna. Ner med kotletterna igen och slå på buljong och soya, ev några droppar soya color för färgens skull.

Sänk värmen och låt dom bräsera utan lock ca 1-1½ timme. Rör ner en burk creme fraiche och liten skvätt grädde. Koka upp så du får en krämig sås, red ev. av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Sen om man är som jag så överdoserar man med champinjoner, men de kan man låta bli om man vill. För mer sås öka på mängden buljong. Smaka av. Servera med kokt potatis, lök och morotsbitar från pannan.

möra_kotletter_skysås_grönsaker_lök_morötter
Kotletterna har fått brynas till fin färg. Lök och morötter fått karamelliseras av stekskyn från kotletterna i pannan.

skysås_kotletter
Slå på buljong och låt bräsera ca 1-1½ timme på medelvärme.

kotletter_sås_skysås_fläskkotletter
Rör ner en burk creme fraiche och lite grädde, låt såsen koka ihop och bli krämig. Och ni som inte är lika galen som jag i burkchampinjoner gör inte så, och ni som är det – GÖR SÅHÄR!!

koka_potatis
Kokt potatis till, kan det bli bättre?? :-P

The post Långlagade, möra fläskkotletter i skysås appeared first on Kryddburken.se.