Enkel Tiramisu-tårta

Jag provade Tiramisu-moussen http://www.strosselannat.se/mousser/tiramisu-mousse-100-gr.html i en tårta för nån vecka sen. Jag ställde avskurna Savioardikex runt om i en form, penslade sockerkaksbottnar med kaffe, varvade mousse och bottnar, lät stå i kyl och stelna, strödde på kakao och sen var det klart:) Det var riktigt gott och alla sex i familjen gillade den.

Gillar man inte att använda pulvermousser får man hitta på en egen Tiramisu-mousse;)
Mandelpudding i ugnen – Lunch

3-4 portioner

5 ägg
100 gram smält smör
2 dl grädde
1,5 dl mandelmjöl
3 finrivna bittermandlar

Gör så här:
Vispa äggen (ev sötning), blanda i mandlarna och vispa kraftigt att det inga klumpar finns. Blanda sedan i smöret och grädden.
Häll upp i en liten ugnsfast form 15×25 och grädda i  175 grader i ca 20 minuter, eller tills den stannat.

Serveras ljummen med varmsmälta jordgubbar och lite grädde, vi tycker det är gott med ovispad grädde till lunchpuddingar.

 

Tips: Gillar du inte bittermandelsmaken kan de väl uteslutas, använd då med fördel färskmalda mandlar, vi tycker City Gross Seltonmandlar har godaste mandelsmaken. Även några hackade mandlar i är gott för lite crunch.

©MariannAndersson

En vänlig bloggläsare har räknat ut puddingen ( grädde och gubbar ingår inte)
- 231,2 gram fett
- 61,5 gram protein
- 9,5 gram kolhydrater

 

Bloggar etiketter: ,

Tortilla/Wrap
Tortilla/Wrap
Källa: Helena.B
Portioner: ca 4

Ingredienser:
4 ägg
125 g creme cheese
0,5 dl fiberhusk

Gör så här:
Vispa äggen pösiga innan ni blandar ner Creme Cheese och fiberhusk. Låt smeten vila i 2 minuter så den blir fastare i konsistensen. Klicka ut 2 klumpar på bakplåtspapper och lägg ett bakplåtspapper över klumparna. Använd en kavel och platta ut till tortillas. Grädda med båda bakplåtspapprena på bröden i ugnen på 150 grader i 10 minuter.

Detta är ett pastarecept som jag tagit och gjort tortillas av från bloggen: 56kilo
Kryddburken 2012 i samarbete med muurikka!


Jag är idag strålande glad att kunna presentera denna nyhet för er vilket glädjer mig enormt! Under 2012 kommer jag påbörja ett samarbete med muurikka! Ingen har väl undgått vad en muurikka är hoppas jag?

OM så skulle vara fallet hittar ni tillika recept & tillagning
under min rubrik muurikka här >>

Ett samarbete med distributören för muurikka är för mig en stor hjärtefråga i grund och botten! Muurikkans härkomst från Finland och dess användningsområden främst i de norrländska fjälltrakterna ger mina barndomsrötter extra näring.

Min vilja att förmedla mat och recept i ett vildmarks-paradis med sprakande eld, friska vindar, träbänkar, renskinn och levande natur är precis så mitt hjärta tänker om mat i stort! Man ska leva gott, man ska äta gott, man ska äta allt, men inte alltid! Recept, tankar och filosofier kring min matlagning har ett djupt rotat fäste till norrland där jag är född och till viss del uppvuxen!

Hur mycket jag än älskar mitt Öland idag med kroppkakor, lufsa, de lokala primörerna och jordgubbarna som frodas om sommaren så är det bara en bråkdel av vad min själ säger åt mig är ”rätt och riktigt” när jag tänker på mat! Det finns så mycket jag vill men som inte levs ut till fullo såsom jag många gånger önskar eller tänker.

När det handlar om matlagning kan man influeras av mycket från olika länder och län. Av resor, platser, människor mm. Man inspireras och därefter konspirerar man ihop en egen teori som i praktisk lag visar sig komma till sin rätt när skrift och bild möts. Där har vi personlig matlagning. Men det finns nåt djupare under ytan av influenser och nyheter, det finns rötter till allt, vare sig man vill gräva djupare eller inte så finns dom där… Jag vill gräva djupare!

Vad jag menar enkelt förklarat är; att maten och recepten jag skriver om kommer såklart från mitt hjärta med all den inspiration och influens som sig bör i mitt liv här och nu. Men långt där inne, allra längst in, väldigt dammigt, ligger de orörda, olästa receptbladen, tankarna och idéerna som jag inte ens ventlilerat för någon, en alldeles orörd värld som jag förträngt eller snarare skjutit framför mig lika mycket som jag saknat… Den norrländska maten och stämningen därtill…

Nu blev det djupa ord här men ni som följt min blogg och känner mig närmare och har kunnat läsa mellan raderna och vet hur jag menar. Norrland är för mig ett tomrum som nu ska fyllas med mat, kärlek och recept med hjärtat på rätt ställe!
Ni som fortfarande sitter med lillfingret i mungipan och ögonbrynen i pannan ni kommer få se vad jag menar… Det lovar jag!

Samtidigt som jag delger er det innersta av mina känslor så tackar jag ödmjukast distributörerna av muurikka för den ärofyllda förfrågan jag fått om att ensam i matbloggsvärlden frambringa ett samarbetet tillsammans med er.

Från själ & hjärta till rejäl och riktig matlagning!

 

 

 

Självklart kommer Kryddburken fortsätta verka som den matblogg den är med att bringa recept precis så som ni känner igen mig, jag kommer bara att lägga extra krut & kärlek på maten till muurikkan och visa er mer av min personlighet!

Bjuder på lite norlandsbilder…


Pappa Dennis i de norrländska markerna…


Frostens årstid i norr där ”bilen” alltid startar! ;-)


Torneträsket och lapporten i horisonten.

Översta fotot; Pappa Dennis & syster My på fjällvandring (Kebnekaise).

Wokad kyckling med röd spetskål, risnudlar och massa gott!!


Wokad kyckling som fredagmat; Fräscht, mättande men inte övermättande, däremot HOT så in i gatan!! Å det är gott med hetta!! ;-) D´Elidas-såsen är tyvärr slut så denna wok är lagad med färsk chili. Svårt att få till den ”jämna hettan” som D´Elidassås är expert på, dessutom är den mycket godare än färsk så nu ska jag beställa ett par flaskor, det här går inte! Man kan inte vara utan den chilisåsen, så är det bara!

Jag hade ett litet ess i skjortärmen om varma mackor till fredagsmyset för jag är verkligen så in i bombens sportlovs-trööött som bara en sportlovs-mamma kan bli… (Tänker minsann ha mitt eget lilla sportlov i helgen, dock utan sport!! Haha!) Men så blev jag sugen på att woka med den fina röda spetskålen jag hade låg i kylen så där rök de varma mackorna. Brukar ni woka med kål?

Jag tycker det blir så gott och krispigt och den ska inte ”tillagas” nämnvärt, bara strimlas ner i woken och precis hettas upp strax före servering!  Vit spetskål funkar naturligtvis lika bra, men den röd/lila ger dessutom extra färg till ögat! Spetskålen har en mildare konsistens än vinterkålen och gör sig extra bra i wok tycker jag!

Imorgon kommer en stor nyhet här på Kryddburken att avslöjas och jag hoppas ni gillar det ni ska få höra! Nu ska jag se till så Joline o sovkompis snart kommer sig i säng sen ska jag njuta av lugnet en liten stund innan John Blund knackar på! Ha en fin helg allihopa!

6 port
Det här behöver du : 

6 port risnudlar
3 kycklingfiléer (ca 450 gram)
2-3 msk jordnötsolja
Salt & peppar
2 msk finhackad vitlök
2-3 röd spansk peppar
1 msk finriven, färsk ingefära
1 hel pressad citron eller lime
2 morötter
½ purjolök
1 röd paprika
2 msk flytande honung
2 broccolibuketter
1 burk minimajs
1 burk skivade vattenkastanjer
1 röd spetskål
Sesamfrön till servering

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsaker och lök. Strimla, hacka och lägg upp på fat så du har allt förberett. Broccolin ska förkokas lätt i saltat vatten och tillsättas i woken på slutet. koka risnudlarna enligt förpackningen, skölj dom sedan i kallt vatten och vänd ner i woken precis innan den ska serveras!

Strimla kycklingfiléerna och bryn på i het wok eller traktörpanna med jordnötsolja. Tillsätt vitlök, chili, ingefära och pressa över citronen. När kycklingen fått fin färg tillsätter du morot, purjolök, paprika och ringlar över honungen. Vänd runt ordentligt. Tillsätt broccolin, minimajs, vattenkastanjer och sist av allt den röda spetskålen i strimlor. Servera med sesamfrön strösslat över tallriken.


Grönsakerna förbereds.


Mängden chili i receptet får du justera efter styrka på chilin du använder och självklart efter tycke och smak! 3 röda spansk peppar som ändå är ganska mild i smaken ger rejäl hetta till denna rätt!  Då har jag skivat ner den med frön och allt…


Kycklingfiléer i strimlor, redo att wokas!


Mice-en-place… :-P


Kyckligen brynt, här tillsammans med vitlök, chili, ingefära, citron, morot, purjolök, paprika och honung för att balansera sötma mot hetta!


Broccoli och spetskål ska ner på slutet, precis före servering!


Precis som minimajs och vattenkastanjer! Håll med om att det ser fruktansvärt gott ut! Sån här mat kan man leva på länge utan att tröttna! ;-)

Följa LCHF-bakrecept hur viktigt är det?

Skulle säga att första gången man bakar något lchf-bakverk bör man följa ett recept till punkt och pricka.

Men för att ett bakverk ska bli som det är tänkt är det superviktigt att följa receptet och också ha rätta mjöler.

Jag läser mer och mer kommentarer på nätet, där man laborerar även med ursprungsreceptet och det blir fel och betygsätts efter misslyckandet.
Då har man ju egentligen betygsatt sitt eget experimenterande och det är ju trist för ursprungsreceptet som helhet.

Tillsätter man mer vätska i ett våffelrecepet  så blir det inga våfflor. Använder man saltat smör och bara erythritol blir en kaka våldsamt osöt och tom salt och osmaklig för många.

Så välj att alltid först baka efter receptet och därefter modifiera det till ens eget. För självklart är det så att alla har vi olika tycke och smak. Någon tycker ex att 0,5 dl kakao i kärleksmumsen är på tok för mycket oftast kan inte de äta en 90% choklad utan att tycka den är besk. Medans återigen andra tycker 0,5 dl kakao är utmärkt god chokladsmak och de kan oftast också äta en 90% choklad och tycka den är söt. Här handlar det om graden av att vara avsötad.

Ändrar man i recepten på mängd smör, ägg, annan vätska eller mjöl då är man inne och pillar i de viktigare delarna och får då också räkna med att det kan misslyckas. Då är det ju givetvis inte fel på ursprungsreceptet utan att ändringarna blev fel.

Detta är bara en liten förklaring för alla er som stöter på kommentarer på nätet och då eventuellt felaktiga betyg på recept på de olika receptsajter som finns.

Kram från Mariann och alla önskas också en trevlig bakhelg!

 

Bloggar etiketter: ,

Trolldeg


Visst var det trolldeg vi pysslat med idag! Från tidig morgon tills för nån timme sen, non-stop! Bakat, knådat, pysslat ihop figurer, torkat dom i ugnen och målat med vattenfärg! En heldag vid köksbordet och lera överallt!! Det är grejer det! Med en pysselgalen mamma är det dock inga problem, dessutom fick dom snällt hjälpa till att städa undan allt! ;-)

Jag fick själv trolldeg då och då när jag var liten som mamma knådade ihop och fick den serverad i en big-pack låda, alldeles ljummen och salt, kommer ni ihåg? Och visst var man bara tvungen att slicka lite på fingrarna efter den salta degen?! ;-) Idag var det inte lika lockade att just slicka på fingrarna, men lika roligt var det nog allt!

Brukar ni göra egen trolldeg? Det är ju så otroligt lätt och framförallt billigt!
Jag fick ett tips om att använda lite citronsyra i degen (finns på påse i kryddhyllan i affären) istället för alun och det var en väldigt len och smidig deg som inte smulade och var lätt att jobba med, mycket tack vare oljan i receptet också.

Ja, sportlovsveckan går mot sitt slut och det är nog en smula trött mamma som tar fredagkvällen på allvar imorgon, men skoj har vi haft och hunnit med både pyssel, semlebak, utedagar, lekkompisar, badhus, boxning och sena tv-kvällar!

PS.
Det ska bli liiite skönt med vanlig vecka med skola och jobb faktiskt… ;-) DS.

Det här behöver du :
2 dl vetemjöl
1 dl salt
1 msk citronsyra
1 dl kokhett vatten
1 msk olja
Hushållsfärger

GÖR SÅHÄR :
Blanda de torra ingredienserna i en skål, gör en grop i mitten och slå i vattnet, oljan och karamellfärg. Blanda med sked från kanterna och inåt tills all vätska blandat sig med det torra. Knåda sen ihop degen för hand, lägg i plastpåse tills det är dax att baka!

  • Torka sedan figurerna i ugnen, 80 grader körde jag på i ca 2-3 timmar beroende på hur tjocka dom var… Låt svalna!
  • Måla med vanlig vattenfärg! (puckar är bäst)


Tre skålar, tre färger!


Om du rör ihop degen med sked tills den inte smular blir du inte lika ”färgig” om händer…


Knådade bullar! :-P


Gjorde även en trolldeg utan färg eftersom det är lättare att måla figurerna i den färg man själv vill ha sen! Här är min hamburgare från scratch!


Joline var flitig och gjorde massor av småfigurer och en del fick knytnäven i bordet då hon inte blev nöjd, å så började hon om…


Här är hennes alster med kikare, korv med bröd, donuts, en skål köttbullar med grön pasta, och ett designat fat! :-P


Mina kanelbullar var enkla, pärlsockret är dock äkta!


Max tog mer tid på sig till varje figur och arbetade noga med att blanda färgerna!


Här har vi Max figurer! Den till vänster är Max själv och den till höger är en ”Moouuuu”! En ko alltså! :-P


Köttbullar och spagetti på ett fat skymtar där till höger men det ser mest ut som pomfritt… Försök att trycka ut deg ur en liten metalltyll med litet hål och fyll en tallrik…. *phuuu* Tålamodsprövande AB!


Några cupcakes blev det också!


Ja, å så mannens kvällsmat som han blev serverad! :-P Vem har tid att laga mat när man pysslar???
Nädå, han fick vanlig mat också, så han svalt inte ihjäl idag heller!

 

Älskling! – Middagen är serverad!!


En smula förvånad blev han nog när han kom hem från jobbet och fick se middagsmaten som stod på bordet! Njae, de kanske var en portion i minsta laget, men vaddå? Han gillar ju dessutom salt min kära make så det är bara att hålla tillgodo!

Made by me myself! Riktigt stolt! :-P
Kan ni lista ut vad det är barnen och jag har gjort idag???

Ett längre inlägg med recept & fler bilder kommer strax!

 

LCHF recept för Fisksoppa

Njut av den här fisksoppan! För dig som gillar fisk och LCHF.

LCHF Fisksoppa
Portioner: 4

Ingredienser
4 dl vispgrädde
300 g färsk lax
400 g räkor
4 stora champinjoner
50 g smör
1/2 knipplök
1 knippe dill
1 knippe persilja
1/2 Citron
Kryddor
Ev. fiskfond (går lätt att göra egen genom att koka ner räkskal och laxrens med torrt vitt vin och låta reducera i några omgångar och sen är det bara att frysa in i ispåsar)

Gör så här
Skiva svampen och hacka ner löken. Skala räkorna. Släng ner smöret i kastrullen och låt smälta.Ner med svampen och löken och fräs ytterst lätt, knappt stekyta. Ner med valfria kryddor, citron och fiskfond. Ner med grädden och koka upp. Släng ner laxen, dillen och persiljan, och sänk värmen. Låt koka i 10 minuter på svag värme.Smaka av och krydda efter behov. Lägg upp och garnera med räkor och liten fin dillkvist. Ät och njut!

LCHF recept för Köttfärsgratäng

Ett super gott recept för köttfärsgratäng, 2.5 g kolhydrater per portion!

LCHF Köttfärsgratäng
Portioner: 4

Ingredienser
400 g blandfärs
10 champinjoner
1/2 gul lök (2 g kolhydrater)
2 dl creme fraiche (6 g kolhydrater)
1 mozzarella (2 g kolhydrater)

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Ner med en stor klick smör i pannan. Dela champinjonerna i 4 och hacka ner löken. Ner med de i pannan så de får lite stekyta, sen tillsätter du köttfärsen. Låt steka igenom ordentligt och krydda upp. Vi gillar stark mat så det blir en hel del cayenne och chiliflingor. När allt är genomstekt, så ner med 2 dl creme fraiche, och justera kryddningen lite. Häll över i gratängformen och garnera med en skivad mozzarellaost och ev. lite gouda. In i ugnen till osten smält ordentligt och fått lite färg. Servera med lite sallad.

Det är svingott och 2.5 g kolhydrater p portion. Hur bra som helst med andra ord!