Saltbrist kan ge cirkulationskollaps och plötslig död

 

och kanske orsakar lågt saltintag högt blodtryck.

Detta skriver  Ulf Ljungblad
circulationsfysiolog, med.dr. på Kostdemokrati idag

Läs gärna hela artikeln i länken, men här följer litet uttdrag:
Lågt saltintag

Dessutom tillkommer också vid lågt saltintag det faktum att kolesterol och triglycerider i blodet ökar utan att man ändrat dieten!! Den långsiktiga effekten av detta är dock svårt att uttala sig om, men är sannolikt inte positiv. Lågt saltintag utlöser alltså en eller flera stressreaktioner hos människa sannolikt med negativa följder (nor-adrenalin och adrenalin är stresshormoner för dem som inte vet, t.ex. personalen på Livsmedelsverket).

I en artikel i Läkartidningen i våras beskrev man att 30 % av sängarna vid en medicinklinik på ett sjukhus var belagda med patienter med för lågt natrium i blodet, givetvis p.g.a. för lågt saltintag ofta i kombination med läkemedel som gör att kroppen förlorar salt. Och, de äldre patienter som dog i värmeböljan i Paris för några år sedan dog av cirkulationskollaps p.g.a. att de tillfördes vatten utan salttillskott, dvs. för lågt saltintag och därigenom för lågt natrium i blodet, inte för högt natrium i blodet, trots adekvat vätsketillförsel.

Hade dessa patienter tillförts vätska innehållande natriumsalter som t.ex. natriumvätekarbonat hade de inte avlidit. Därför har nya riktlinjer gått ut till personal som tar hand om äldre i Paris att enbart vatten utan salter inte får tillföras patienterna, framför allt inte vid hög lufttemperatur. Detta vet uppenbarligen inte Livsmedelsverket något om.

 

Bloggar etiketter: ,

LCHF recept för Muffins med extra protein


Enkla och goda muffins för dig på lchf-dieten!

LCHF Muffins med extra protein
Portioner: ca 14 st
Tid: 15 min
Från: Sara på på sarasworkout.se/

Ingredienser
1 ägg
1 dl kesella
1 dl suckrin
0,5 msk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 dl bakprotein
2 msk pofiber
1 msk fibershusk
2 msk mandelmjöl (..eller sojamjöl/kokosmjöl)
2 tsk bakpulver
75 g smör

Gör så här
1. Vispa ihop ägg och suckrin fluffigt och tillsätt därefter kesellan. Blanda i kardemumma och vaniljpulver och fortsätt vispa till en riktigt härlig smet.

2. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål; bakprotein, pofiber, fiberhusk, mandelmjöl och bakpulver. Rör sedan i dessa i smeten.

3. Smält smöret och låt det svalna till rumstempererat innan du avslutningsvis vispar ned det i smeten. Vill du att det ska gå fortare? Rör i en matsked kesella när smöret är smält.

4. Välj vilken smak du vill ha på dina muffins! Jag har provat blåbär, äpple och hallon och de har fungerat utmärkt! Ha i dessa i smeten innan du gräddar dem i ugnen på 250 c i ca 7-10 min!

D-vitaminbrist hos unga i Norrbotten

Norrbottenkuriren skriver:
barn och ungdomar i Norrbotten har D-vitaminbrist, trots att de äter mat enligt rekommendationerna. 

Det visar en studie som dietisten Lisbeth Nordström har gjort.

Hon ville undersöka om barn med födoämnesallergi hade sämre D-vitaminnivå än friska barn. Det undersökningen visade var att så inte var fallet även de barn som åt rätt hade brist på vitamin D.

Detta tyder på att endast mat som tillförlitlig källa till D-vitamin inte fungerar.

Då också de flesta är så solskrämda att de knappt vågar vara ut i sol med bar hud utan kemikaliska smörjmedel på, gör ju att man inte kan tillverka D-vitamin via huden längre.
Läs gärna hela artikeln i länken.

Så ät ett bra D-vitamin tillskott och framförallt se till att barnen får och gravida kvinnor!

 

 

Bloggar etiketter:

Vill du vara med och baka med mig i Borås?

Bloggläsaren Eveline har dragit ihop ett gäng som vill baka bröd och kakor här i Borås och det finns några få platser kvar om det finns någon bakintresserad här!
Söndagen 18/11 i Borås, Sandared mellan kl 11.00-14.00

Vi träffas i Sandgärdsskolans hemkunskapslokal och där börjar vi med att jag bakar ett matbröd och en kaka och berättar om ingredienserna och tips och trix vad gäller lågkolhydratsbakning.
Sedan bakar ni alla deltagare detsamma som ni får ta med hem.

Ni får också med er ett litet kompendie med 10 recept, varav 4 recept är från nya boken Baka matbröd med LCHF som kommer ut jan/feb och 3 recept ur Baka med LCHF.
Kompendiet innehåller också information om bakning mm.

Vi ger oss också tid att fika och smaka på det som jag bakat.
Sista anmälan 1 nov och priset är 350 kr.
mail: kontakt@mariannslchf.se

Varmt välkomna till en trevlig liten stund med mig och alla andra kursdeltagare i Sandared!

 

 

Svar från SÄS om fritt kostval

Nu har svaret kommit från Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) om min fråga ang fritt kostval och svaret är att det finns och att det bara är för patienten att uttrycka sina önskemål.
Så här löd svaret:

 

Tack för ditt mail angående fritt kostval.

 

 

Ja , vi har fritt kostval på sjukhuset. Nästa gång du behöver komma in för vård på sjukhuset så meddela vårdpersonalen dina önskemål. Be om en matsedel och tala om vad du önskar äta och dricka.

 

 

Före 15 september hade alla patienter möjlighet att välja komponenter till sin måltid och därmed utesluta t.ex. kolhydrater. Med ett nytt beställningssystem som nu är infört i hela regionen så är det inte lika uppenbart att patienten har ett fritt val. Det måste patienten påtala.

 

På avdelningar med stor omsättning på patienter , där man kommer in en dag och skrivs ut nästa brukar vårdpersonalen beställa antal brickor med mat och då stämmer inte det fria valet av mat.

 

Också här behöver patienten säga till om sina önskemål.

 

 

Det är få saker man i köket på sjukhuset inte klarar av. Men dit hör bland annat mat som måste hanteras och tillredas på visst sätt ur religiös synvinkel eller sk Levande föda.

 

Det finns omständigheter där man som patient inte har helt fritt val av mat och dryck eller där man i varje fall ställs inför valet att lindra symtom av sin sjukdom eller fortsätta äta som man har gjort tidigare. Man ska då veta att den medicinska behandlingen inte blir optimal.

 

 

Med vänlig hälsningChristina Friman Olson
Enhetschef
Avdelning dietist och kurator
Enheten för Rehabilitering och Ortopedteknik
SÄS
501 82 Borås

 

Bloggar etiketter: ,

Svar från SÄS om fritt kostval

Nu har svaret kommit från Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) om min fråga ang fritt kostval och svaret är att det finns och att det bara är för patienten att uttrycka sina önskemål.
Så här löd svaret:

 

Tack för ditt mail angående fritt kostval.

 

 

Ja , vi har fritt kostval på sjukhuset. Nästa gång du behöver komma in för vård på sjukhuset så meddela vårdpersonalen dina önskemål. Be om en matsedel och tala om vad du önskar äta och dricka.

 

 

Före 15 september hade alla patienter möjlighet att välja komponenter till sin måltid och därmed utesluta t.ex. kolhydrater. Med ett nytt beställningssystem som nu är infört i hela regionen så är det inte lika uppenbart att patienten har ett fritt val. Det måste patienten påtala.

 

På avdelningar med stor omsättning på patienter , där man kommer in en dag och skrivs ut nästa brukar vårdpersonalen beställa antal brickor med mat och då stämmer inte det fria valet av mat.

 

Också här behöver patienten säga till om sina önskemål.

 

 

Det är få saker man i köket på sjukhuset inte klarar av. Men dit hör bland annat mat som måste hanteras och tillredas på visst sätt ur religiös synvinkel eller sk Levande föda.

 

Det finns omständigheter där man som patient inte har helt fritt val av mat och dryck eller där man i varje fall ställs inför valet att lindra symtom av sin sjukdom eller fortsätta äta som man har gjort tidigare. Man ska då veta att den medicinska behandlingen inte blir optimal.

 

 

Med vänlig hälsningChristina Friman Olson
Enhetschef
Avdelning dietist och kurator
Enheten för Rehabilitering och Ortopedteknik
SÄS
501 82 Borås

 

Bloggar etiketter: ,

Äldsta bevisen för köttkonsumtion är funna

De äldsta bevisen för mänsklig köttkonsumtion har hittats. En skallbit från ett barn som levde i Tanzania för 1,5 miljoner år sedan tyder på att människans förfäder började äta kött regelbundet tidigare än man hittills trott.

Skriver SvD idag. 

De fortsätter:
“Den uråldriga skallbiten hittades av ett globalt forskarteam i ravinen Olduvai i Tanzania. Där har man tidigare gjort flera betydande arkeologiska upptäckter, varav ett flertal förhistoriska människorarter.

Skallfragmentet kommer enligt forskarna troligtvis från ett barn som var knappt två år gammalt. Skador på benet som vanligtvis uppkommer vid en brist på vitamin B gör att forskarna tror att barnet dog av så kallad anemi, blodbrist, som i sin tur kan bero på näringsbrist.

En sådan brist kan uppkomma när ett barns diet plötsligt ändras och just kött är en viktig källa till B-vitamin. Forskarnas teori är därför att barnet kan ha dött när han eller hon började äta fast föda som saknade kött. Alternativt om barnet fortfarande ammades, att mamman led av näringsbrist till följd av en för liten köttkonsumtion.”

De fortsätter:
“Att tidiga hominider, eller människoapor, åt kött har man sett tidigare. Däremot om det varit ett regelbundet inslag i kosten eller inte har man inte kunnat visa.

Men nu tycker forskarna bakom den nya studien, som publiceras i tidskriften Plos One och som letts av forskare vid Complutense University i Madrid, att man funnit stöd för att köttätandet var så regelbundet att man åtminstone kunde drabbas av anemi om man inte fick i sig tillräckligt.

Resultaten antyder att tidiga människor var jägare och hade en ”fysiologi som anpassats till en regelbundet köttkonsumtion” åtminstone för 1,5 miljoner år sedan, sammanfattar de.”

Intressant!

 

LCHF recept för Paleo-Pannkakakor

Har du aldrig prövat Paleo-pannkakor? Snabblagat, gott, enkelt och LCHF!

LCHF Paleo-Pannkakakor
Portioner: 2-3 st
Tid: 20 min
Från: http://sarasworkout.com/

Ingredienser
5 ägg
3 msk kokosmjölk
1 krm salt
1 st banan
2 msk mandelmjöl

Gör så här

  1. Knäck äggen i en mixer, tillsätt kokosmjölk, salt, banan och mandelmjöl och mixa.
  2. På med spisen, välj om du vill köra helt på Paleo genom att steka i kokosfett – Annars stek i smör
  3. Servera tillsammans med färska frukter! Vi valde hallon och banan vilket var en fantastisk kombo! Tillåter dieten rekommenderar jag även en liten klick grädde till. Supergott!
Man bör vara noga med att läsa innehållsförteckning

och sedan välja vad får ingå i min kost och vad får inte och sedan ta konsekvenserna av valen man gör.
Nu senast blev jag upplyst om att Bodystore marknadsför endel produkter under LCHF flaggan som jag i alla fall inte anser hör hemma där.
Ex LCHF-bars med Whey-80 som både innehåller aspartam och sojalecitin.

Annan liten feltaktighet som skrivs är att “LCHF dieten innebär lite kolhydrater och istället fett- och proteinrik mat.”

LCHF bör inte innebära mer protein, den bör innebära lika mycket som tidigare och då 0,5-1 gram protein per kilo kroppsvikt/dag och mer om man är aktiv och med stor intensitet i aktiviteten.
Det vart ett herrans liv i lchf-kretsarna här tidigare då tidningarna basunerade ut att LCHF´are äter mkt protein, jag börjar tro att de i viss mån har rätt…

jag har själv fått anledning att kika på mitt porteinintag, men om det får jag återkomma till.

 

 

 

LCHF-kaffe och te

Då jag sedan 1/8 druckit ett svagt kaffe med smör och koksfett (har jag alltid haft i kaffet) på morgonen för att öka fettandelen över dagen eftersom jag inser mer och mer att jag äter för mycket protein. Mitt tidigare intag av protein liknade mer en bodybuilders…

Nu uppstår det frågor om kaffet och jag kan notera att det diskuteras friskt om “fettkaffet” som jag kallar LCHF-kaffe och idag ser jag att Margareta på KiF i sin blogg nämner kaffet också. När jag började 1/8 kände jag inte till Magic Bullet kaffe.
Är det lchf då, kanske någon undrar över?
Då kikar vi lite på vad definitionen av bokstäverna LCHF står för:
De flesta vet ju att det står för Low Carb High Fat, dvs lite kolhydrater och högt fett.
Men man brukar skriva 75% fett 20% protein och 5% kolhydrater.

Då blir ju kaffe med smör och/eller koksfett verkligen LCHF, eller hur? Ytterst lite kolhydrater och mycket fett. SSS kallar det för koncentrerad LCHF.

Vi går tillbaka till ett tidigare inlägg om smör vs grädde. Där kom jag fram till att många lätt häller i närmre 1 dl  grädde i sitt kaffe kanske tom flera gg dagen? Om man nu dricker en sådan mugg kaffe med ca 1 dl grädde fick man ju i sig ca 40 g fett vid ett tillfälle. men man får också i sig en del kolhydrater från vasslen. (smör är ju inget annat än grädde med borttagen vassle)
För alla som vill hålla ner kolhydraterna och för alla som är känsliga för just mjölkproteinet, är lösningen smör i kaffe och te.

Varför dricker jag just detta kaffe?
Ett sätt att öka fettandelen över dagen (för att hålla ner proteinet, miljövänligt också alltså), ett sätt att minska just på mejerierna (vasslen), ett sätt att få i mig kokosfett, ett sätt att hålla ner kolhydraterna.

Hur gör jag mitt LCHF-kaffe/te frågar många.
Jag tar 1 dl kaffe av maken bryggt starkt kaffe (kan inte dricka rävgift på morgonen), kokar upp 1 dl vatten med ca 30 g smör och 30 g kokosfett, mixar detta.
Vill man tar man givetvis mer kaffe eller bara kaffe.
Om jag upplever hunger på kvällen trots lagom mängd protein (ca 60 g numera) över dagen så kan jag här ta en kopp örtte med 25 g smör (ca 0,75 dl grädde).
En liten parantes, här i sommar vart det ramaskri inom LCHF för att tidningarna skrev att “lågkolhydratsdieter här högproteindieter”, nu inser jag att jag hade fel, jag själv åt dubbelt så mycket protein som jag behöver. Inte för att min diet kunde kallas högproteindiet men ändå. Önskar nu att fler vågade ransaka sitt proteinintag och verkligen mäta upp och se om de ligger på en rimlig nivå troligtvis max 1 g per kilo kroppsvikt (troligtvis önskad sådan, om man ej tränar superhårt). Vill tro att många överskrider den gränsen också med råge…
Man kan läsa  att 75% fett (LCHF definitionen) äter inte alla utan de drar ner på det till förmån för kött…

Ät , drick njut och var glad!

 

 

Bloggar etiketter: , , ,