Ädelost fylld paprika
Ädelost fylld paprika
Källa: Malin Utter
Portioner: 2

Ingredienser:
3 msk creme fraiche
3 msk färskost
2 msk ädelost
1 paprika
2 msk riven parmesanost
Salt
Peppar
Gör så här:
Koka i hop creme fraiche, färskost och ädelost. Salta och peppra efter smak. Dela på paprikan och gröp ur den från kärnor. Häll i ostsåsen och toppa med parmesan. In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter eller tills paprika halvorna fått fin färg.
Nikkalouktasoppa – norrländsk, rejäl höstsoppa
Har ni någon riktigt favoritsoppa ni ofta lagar? Jag älskar klara buljongsoppor, gärna med bitar och massor av fyllning. Mixade eller ”redda” soppor med grädde eller creme fraiche tillhör inte favoriterna. Jag vill ha en soppa ungefär som en gryta fast med mer vätska. Nikkalouktasoppan kommer från den lappländska byn Nikkaloukta i Gällivare kommun. En […]
Farmor Siris inkokta festlax
Källa: Tassa På. Ganehag
Portioner: 8

Ingredienser:
ca 600 - 700 g lax
1 liter vatten
2-3 tsk salt
3 svartpepparkorn
3 vitpepparkorn
dillstjälkar en halv kruka
1 gul lök
2 lagerblad

Sås:
2 tsk Dijonsenapsenap
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil el creme fraiche
2 dl tjock grädde
1 dl klippt dill.

Gör så här:
Blanda vattnet med kryddorna och den skivade löken.
Lägg i laxen, låt sjuda under lock på mycket svag värme, ca 20 minuter (30-40 min enligt ursprungsreceptet, men det tyckte jag var för länge. Laxen blev klar på knappt 20 minuter).
Låt laxen kallna i spadet.
Rensa fisken från skinn o ben, och dela i mindre bitar.
Lägg på fat och slå såsen över

Sås: Blanda samman ingredienserna, sist den vispade grädden.
Smaksätt eventuellt med salt o vitpeppar.
Garnera fatet som du vill med kokt ägg i skivor, kaviar, räkor, tomat, gurka, citron, dill, likt en smörgåstårta.
Farmor Siris inkokta festlax
Källa: Tassa På. Ganehag
Portioner: 8

Ingredienser:
ca 600 - 700 g lax
1 liter vatten
2-3 tsk salt
3 svartpepparkorn
3 vitpepparkorn
dillstjälkar en halv kruka
1 gul lök
2 lagerblad

Sås:
2 tsk Dijonsenapsenap
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil el creme fraiche
2 dl tjock grädde
1 dl klippt dill.

Gör så här:
Blanda vattnet med kryddorna och den skivade löken.
Lägg i laxen, låt sjuda under lock på mycket svag värme, ca 20 minuter (30-40 min enligt ursprungsreceptet, men det tyckte jag var för länge. Laxen blev klar på knappt 20 minuter).
Låt laxen kallna i spadet.
Rensa fisken från skinn o ben, och dela i mindre bitar.
Lägg på fat och slå såsen över

Sås: Blanda samman ingredienserna, sist den vispade grädden.
Smaksätt eventuellt med salt o vitpeppar.
Garnera fatet som du vill med kokt ägg i skivor, kaviar, räkor, tomat, gurka, citron, dill, likt en smörgåstårta.
Sommarfisk med kall sås

Vilken sommarvärme som har kommit, ljuvligt väder men aningens för varmt för några mer avancerade middagar. Isvatten och citron lever man ganska länge på också. 😉

En rätt som är väldigt god och lätt att laga till är denna sommarfisk som är lite mer som en sallad. Bara att montera ihop med diverse grönsaker man har har hemma. Gurka som du kärnar ur och skär i skivor är väldigt fräscht och gott till just fisk varma sommardagar. Den kalla fisksåsen är ett måste till. Enkla ingredienser – bara att röra ihop, smaka av och ringla över fisken.

Jag brukar steka fisk i ugnen i en rymlig form så det finns mycket. Det behöver inte vara med avancerat än salt och peppar och sen tillför man mer smak från såsen.

Använd färsk fisk om du har tillgång, annars går det precis lika bra med frysta torskblock. Rätten kan serveras både ljummen och kall och perfekt att ha på en buffé eller till picknick.

I veckan kommer jag lägga upp tävligen om Årets finaste sommartårta. För 9:e året i rad kommer läckra, vackra tårtor att visas upp för omröstning. Missa inte det!

4 – 6 port

Det här behöver du :

Kokt färskpotatis

800 gram torskfilé

150 gram sockerärtor

1 gurka

1 gul paprika

GÖR SÅHÄR :

Salta och peppra torsken och lägg i en smord ugnsfast form. Täck formen med folie. Stek i ugnen ca 20 min på 150 grader. Använder du fryst fisk, öka på tillagningstiden till ca 35 minuter.

Förväll sockerärtorna i saltat vatten. Häll av och montera ihop med skuren och urkärnad gurka, paprika och färskpotatis. Lägg fisken ovanpå. Rör ihop ingredienserna till såsen och ringla över.

Kall fisksås :

2 dl creme fraiche

2 msk bostongurka

1 msk torkad dill

2 msk pressad citron

Salt och vitpeppar

Halloumi-kebab

Sugen på kebab? En galet god vegetarisk variant gjorde jag häromdagen med halloumiost. Otroligt, så gott det blev med tunna skivor som fått lite stekyta. Fin sälta och perfekt konsistens med lite tuggmotstånd. Detta ska jag göra fler gånger.

Jag hyvlade halloumin med vanlig osthyvel och stekte på i torr stekpanna. Första gången hade jag för hög värme så de blev lite väl knapriga. När de hade svalnat blev det väldigt goda och luftiga chips istället. TIPS TIPS!! 😉

Jag gjorde ett andra försök och sänkte värme och var noga med att vända runt skivorna hela tiden. Då blev det perfekt.

En bit halloumi på 200 gram räcker lagom till två personer tycker jag men öka på om du vill ha mer. Den vanliga halloumin blir godare än grill-halloumin tycker jag också. Konsistensen blir bättre.

Tänk på att osten i sig är väldigt salt så vill du lägga till extra kryddor så använda rena kryddor. Peppar, cayenne, örter, färsk chili, D’Elidas etc, men mer salt behövs inte.

En mycket god vegetarisk kebab som ni absolut måste prova i sommar!

4 port

Det här behöver du :

4 tortilla eller pitabröd

2 förp a’ 200 gram Fontana halloumi

Strimlad vitkål

Tomat

Kebabsås – se recept längre ner

GÖR SÅHÄR :

Hyvla halloumin med osthyvel. Hetta upp en stekpanna. Använd inte olja eller smör, utan helt torr panna. Stek osten på medelvärme och vänd runt hela tiden. Det går väldigt fort så akta så du inte bränner dom eller steker för hårt, då blir det chips istället.

Fyll tortillabröd eller pitabröd med strimlad vitkål, ringla över kebabsås. Fyll på med halloumi och toppa med tomatskivor och mer sås.

Halloumin går jättebra att hyvla med osthyvel för att få tunna ”kebabstrimlor”.

Stek i torr panna på medelvärme och vänd runt hela tiden. Det går väldigt fort så akta så de inte bränns, då blir de mer hårda och knapriga som chips.

Montera ihop med valfritt bröd, sallad och sås. Smaklig spis!

VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!
1 sats 
(räcker till minst 4 kebab + lite extra)

2 dl creme fraiche

1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt

½ dl FANTA

2 tsk tomatpuré

2 tsk sambal oelek

2 rivna vitlöksklyfta

2 tsk oregano

1 krm cayennepeppar

Salt & vitpeppar

Mjölk att späda med till lagom konsistens

GÖR SÅHÄR : 

Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.

Herrgårdskyckling

Jag har inte riktigt koll på att det faktiskt är valborg imorgon?! Ingen koll alls. Dagarna är helt huller om buller med valp i huset! Men vad gör väl det? Familjen är långledig till onsdag och vi bara tuffar på med sysslor och göromål mitt i allt hundliv. Tiden går så fort när dom är små så det gäller att ta tillvara på tiden även om det innebär mycket jobb, vakna nätter och evigt torkade av små kisspölar.😉

Ett gott recept ska jag bjuda på dock, en mycket god gryta med kyckling och härliga smaker av husmanskost. Herrgårdskyckling, serverad med kokt potatis och gelé.

4 – 6 port

Det här behöver du :

1 kg kycklingkött, filéer, lår, klubba etc

200 gram bacon

2 finhackade vitlöksklyftor

2 msk dijonsenap

1 msk kycklingfond

2 dl creme fraiche

3 dl grädde

1 kruka persilja

Salt och peppar

Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :

Skär kycklingköttet i grövre bitar. Jag använde filéer och delade dom en gång på längden. Bryn tillsammans med finskuret bacon och vitlök i en rymlig stekpanna med smör. Tillsätt senap, fond, creme fraiche och grädde och låt sjuda på låg värme ca 15-20 minuter. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Finhacka persilja och vänd ner. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis och vinbärsgelé.

TIPS!

Prova även ”budgetvarianten” genom att byta ut kyckling mot falukorv.😉 Supergott det också.

Bryn kycklingen tillsammans med bacon och vitlök.

Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda på låg värme i 15-20 minuter. Finhacka persilja och rör ner före servering.

Smaklig måltid och så passar jag på att önskar jag er alla en trevlig valborg!

Fiskgratäng med torskrygg i hummersås

Gokväll! Hoppas ni alla haft en fin helg. Här på Öland har vi verkligen haft riktigt toppenväder med strålande sol och lite mer ljumma vindar än tidigare. Vi har till största del spenderat helgen ute på gården med diverse vårsysslor och fix. Årets första fluga har också flyttat in i köket! 😉

Tänkte bjuda er på ett väldigt gott och enkelt recept på fiskgratäng, perfekt att ta med som matlådor till jobbet i veckan. Saftig och smakrik torskrygg i en krämig sås med hummerfond och dill och ett härligt gratinerat duchessemos.

2 – 3 port

Det här behöver du :

3 bitar torskrygg (Findus 450 gram)

3 port potatismos

Såsen :

2 dl creme fraiche

2 msk hummerfond

2 msk torkad dill

Nymalen vitpeppar

Salt

1 dl riven, lagrad ost

Färsk dill och citron

GÖR SÅHÄR :

Tina fisken om den är fryst. Lägg i en ugnsfast form. Spritsa potatismos runtom. Jag brukar tillsätta 1-2 äggulor i moset (ca 400 gram potatis, kokad och avrunnen) en klick smör och krydda med örtsalt och nymalen vitpeppar.

Vispa ihop ingredienserna till såsen och häll över. Toppa med riven ost. Gratinera i 200 grader ca 20 minuter.

Gratinera i ugn, 200 grader i ca 20 minuter.

Toppa med färsk dill och citron. Smaklig måltid!

Bakad potatis med kyckling och dragondressing

Alltså när vårsolens strålar sträcker sig in i köket blir man ju riktigt lycklig! Eller hur? Allt blir sååå synligt genom dom väldigt välputsade fönsterna och inte ett dammkorn syns på lister eller ens några kaffefläckar på de vita skåpsluckorna, näeeedå… 😉 Bara att ta fram stora trasan och putsflaskan och sätta igång känner jag! Men inte idag…

Nu bjuder jag istället på en riktigt favorit i matväg istället. Gör det enkelt för dig och skjutsa in ett par bakpotatisar i ugnen och sväng ihop en god röra i lugn och ro under tiden. Här har jag brynt helstekt strimlad kyckling lite lätt i stekpanna med olivolja och kryddor bara för att få fart på smakerna lite extra. En kall dragonsås som toppar hela härligheten är pricken över i:et och du har en komplett kvällsmiddag utan krångel och med minimal arbetsinsats. Glöm inte en god, fräsch sallad till.

4 port

Det här behöver du :

4 bakpotatis

Ca 500 gram tillagat kycklingkött

Olivolja

1 msk dragon

Örtsalt

Svartpeppar

1 pressad citron

Dragondressing :

2 dl creme fraiche

2 msk torkad dragon

2 msk färskost

Rivet skal av en citron

Svartpeppar

Örtsalt

Ett knippe färsk, finhackad dragon

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop ingredienserna till den kalla dressingen i god tid. Får den stå till sig i kylskåpet några timmar blir den som allra godast.

Bakpotatisarna naggar jag med gaffel, gnider in i olivolja och salt och slår in i aluminiumfolie. Bakar dom i ugnen ca 1,5h i 200 grader.

Jag brukar ofta ha stekta kycklingfiléer i kylen då dottern äter mycket protein i och med att hon tränar. De är bara kryddade med lite salt och peppar och stekta i ugn. Skär kycklingköttet i strimlor och stek på hastigt i het stekpanna med olivolja. Krydda med dragon, örtsalt och svartpeppar. Pressa över en citron och låt fräsa upp ordentligt. Lägg upp i kryssade bakpotatisarna med en klick smör i botten, och toppa med den kalla såsen överst.

Härlig, enkel maträtt med lite vårkänslor.

Dragondressing ovanpå den varma, lite krispiga kycklingen blir så vansinnigt god när den smälter lite och smakerna möts. En riktigt höjdare!

Smaklig måltid!

Bakad potatis med kyckling och dragondressing

Alltså när vårsolens strålar sträcker sig in i köket blir man ju riktigt lycklig! Eller hur? Allt blir sååå synligt genom dom väldigt välputsade fönsterna och inte ett dammkorn syns på lister eller ens några kaffefläckar på de vita skåpsluckorna, näeeedå… 😉 Bara att ta fram stora trasan och putsflaskan och sätta igång känner jag! Men inte idag…

Nu bjuder jag istället på en riktigt favorit i matväg istället. Gör det enkelt för dig och skjutsa in ett par bakpotatisar i ugnen och sväng ihop en god röra i lugn och ro under tiden. Här har jag brynt helstekt strimlad kyckling lite lätt i stekpanna med olivolja och kryddor bara för att få fart på smakerna lite extra. En kall dragonsås som toppar hela härligheten är pricken över i:et och du har en komplett kvällsmiddag utan krångel och med minimal arbetsinsats. Glöm inte en god, fräsch sallad till.

4 port

Det här behöver du :

4 bakpotatis

Ca 500 gram tillagat kycklingkött

Olivolja

1 msk dragon

Örtsalt

Svartpeppar

1 pressad citron

Dragondressing :

2 dl creme fraiche

2 msk torkad dragon

2 msk färskost

Rivet skal av en citron

Svartpeppar

Örtsalt

Ett knippe färsk, finhackad dragon

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop ingredienserna till den kalla dressingen i god tid. Får den stå till sig i kylskåpet några timmar blir den som allra godast.

Bakpotatisarna naggar jag med gaffel, gnider in i olivolja och salt och slår in i aluminiumfolie. Bakar dom i ugnen ca 1,5h i 200 grader.

Jag brukar ofta ha stekta kycklingfiléer i kylen då dottern äter mycket protein i och med att hon tränar. De är bara kryddade med lite salt och peppar och stekta i ugn. Skär kycklingköttet i strimlor och stek på hastigt i het stekpanna med olivolja. Krydda med dragon, örtsalt och svartpeppar. Pressa över en citron och låt fräsa upp ordentligt. Lägg upp i kryssade bakpotatisarna med en klick smör i botten, och toppa med den kalla såsen överst.

Härlig, enkel maträtt med lite vårkänslor.

Dragondressing ovanpå den varma, lite krispiga kycklingen blir så vansinnigt god när den smälter lite och smakerna möts. En riktigt höjdare!

Smaklig måltid!