Laxbiffar med chili och dillsås

Till påsk är det otroligt gott med lax i alla dess former. Dessa laxbiffar är vansinnigt goda tillsammans med den kalla såsen med lite hetta i. Laxbiffar eller fiskbiffar i allmänhet är långt ifrån krångligt att göra, bara fisk och ett knäckt ägg är grunden. Räkna ett ägg per 300 gram fisk. Du kan använda färsk fisk som du kör i matberedaren eller som jag gjort här med varmrökt lax som jag tycker blir allra godast! Sen smaksätter du efter eget tycke och smak. Rivet citronskal och dill har jag använt men prova med kapris, soltorkad tomat, basilika, lime och koriander t ex… Bara fantasin som sätter gränserna. 😉

2 port

Det här behöver du :

500 gram varmrökt lax

2 ägg

Rivet skal från en citron

2 msk grädde

1 nypa färsk, finhackad dill

Panko

GÖR SÅHÄR :

Vispa ihop äggen och rör ner laxen och de övriga ingredienserna. Forma till fyra biffar. Vänd i panko (asiatiskt ströbröd) och stek på medelvärme i smör ca 1 minut per sida.

Chili och dillsås :

2 dl creme fraiche

2 msk majonäs

1 msk bostongurka

2 tsk chiliflakes

Några droppar D’Elidas chilisås

En nypa färsk, finhackad dill

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop ingredienser och smaka av.

Panera biffarna i panko eller vanligt ströbröd före du steker dom i panna.

Servera med den kalla, heta dressingen. Vansinnigt gott och med lite sting för de som gillar de.

Smaklig måltid!

Laxbiffar med chili och dillsås

Till påsk är det otroligt gott med lax i alla dess former. Dessa laxbiffar är vansinnigt goda tillsammans med den kalla såsen med lite hetta i. Laxbiffar eller fiskbiffar i allmänhet är långt ifrån krångligt att göra, bara fisk och ett knäckt ägg är grunden. Räkna ett ägg per 300 gram fisk. Du kan använda färsk fisk som du kör i matberedaren eller som jag gjort här med varmrökt lax som jag tycker blir allra godast! Sen smaksätter du efter eget tycke och smak. Rivet citronskal och dill har jag använt men prova med kapris, soltorkad tomat, basilika, lime och koriander t ex… Bara fantasin som sätter gränserna. 😉

2 port

Det här behöver du :

500 gram varmrökt lax

2 ägg

Rivet skal från en citron

2 msk grädde

1 nypa färsk, finhackad dill

Panko

GÖR SÅHÄR :

Vispa ihop äggen och rör ner laxen och de övriga ingredienserna. Forma till fyra biffar. Vänd i panko (asiatiskt ströbröd) och stek på medelvärme i smör ca 1 minut per sida.

Chili och dillsås :

2 dl creme fraiche

2 msk majonäs

1 msk bostongurka

2 tsk chiliflakes

Några droppar D’Elidas chilisås

En nypa färsk, finhackad dill

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop ingredienser och smaka av.

Panera biffarna i panko eller vanligt ströbröd före du steker dom i panna.

Servera med den kalla, heta dressingen. Vansinnigt gott och med lite sting för de som gillar de.

Smaklig måltid!

Korvgratäng, kort och gott!

Något man ofta kliar sig i huvudet över är när kylskåpet bjuder på lite udda rester av ditt och datt och man står där vid skåpdörren och funderar; Va sjutton ska jag laga idag?

Gratänger i alla dess formen är tacksamma kylskåpsrensare. Några korvbitar, skinka, kassler, bacon kanske?

Grönsaker som börjar se lite tråkiga ut?

Nån kant av en bit ost?

Kanske en liten skvätt av nån god sås som smaksättare?

Sweet chili, sambal oelek, harissa, D’Elidas eller liknade fungerar utmärkt. Nu är mina flaskor D’Elidas helt slut vilket inte hör till vanligheten och jag har inte kommit ihåg att beställa hem fler i tid så jag använde sweet chilisås till detta recept.

Pasta, korv, zucchini, lök och en varm sås gjord på creme fraiche och philadelphiaost som fick gratinera ihop blev otroligt gott! En rejäl och mättande gratäng som räcker till många.

6 port

Det här behöver du :

250 gram cellentani pasta

640 gram grillkorv (Scans grillkorv tunt skinn)

1/2 zucchini

1 gul lök

2 dl mjölk

2 dl creme fraiche

300 gram philadelphiaost

1,5 dl sweet chilisås

2 msk tomatpuré

1 tärning grönsaksbuljong

Trocomare örtsalt

Svartpeppar

Riven ost

Chiliflakes

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan al dente. Skär korv, lök och zucchini i bitar och fräs på i stekpanna så de får lite färg. Häll upp på ett fat och ställ åt sidan så länge. Slå i mjölk, creme fraiche och philadelphiaost i samma stekpanna och vispa slät. Tillsätt chilisås, tomatpuré och buljongtärning. Låt koka ihop någon minut. Smaksätt med örtsalt och svartpeppar.

Blanda pasta och korv i en rymlig ugnsfast form. Häll över såsen. Toppa med riven ost och en nypa chiliflakes. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader tills gratängen fått en gyllenbrun yta.

Lockig pasta eller cellentani som den heter använde jag här.

Ett paket grillkorv, en halv zucchini och gul lök fräser jag ihop.

Kokar sedan upp såsen i samma panna.

Vänder ner allt i en ugnsfast form.

Och slår på såsen.

Toppar med riven ost, peppar och en nypa chiliflakes.

Efter 20 minuter i ugnen är den klar.

Smaklig måltid!

Korvgratäng, kort och gott!

Något man ofta kliar sig i huvudet över är när kylskåpet bjuder på lite udda rester av ditt och datt och man står där vid skåpdörren och funderar; Va sjutton ska jag laga idag?

Gratänger i alla dess formen är tacksamma kylskåpsrensare. Några korvbitar, skinka, kassler, bacon kanske?

Grönsaker som börjar se lite tråkiga ut?

Nån kant av en bit ost?

Kanske en liten skvätt av nån god sås som smaksättare?

Sweet chili, sambal oelek, harissa, D’Elidas eller liknade fungerar utmärkt. Nu är mina flaskor D’Elidas helt slut vilket inte hör till vanligheten och jag har inte kommit ihåg att beställa hem fler i tid så jag använde sweet chilisås till detta recept.

Pasta, korv, zucchini, lök och en varm sås gjord på creme fraiche och philadelphiaost som fick gratinera ihop blev otroligt gott! En rejäl och mättande gratäng som räcker till många.

6 port

Det här behöver du :

250 gram cellentani pasta

640 gram grillkorv (Scans grillkorv tunt skinn)

1/2 zucchini

1 gul lök

2 dl mjölk

2 dl creme fraiche

300 gram philadelphiaost

1,5 dl sweet chilisås

2 msk tomatpuré

1 tärning grönsaksbuljong

Trocomare örtsalt

Svartpeppar

Riven ost

Chiliflakes

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan al dente. Skär korv, lök och zucchini i bitar och fräs på i stekpanna så de får lite färg. Häll upp på ett fat och ställ åt sidan så länge. Slå i mjölk, creme fraiche och philadelphiaost i samma stekpanna och vispa slät. Tillsätt chilisås, tomatpuré och buljongtärning. Låt koka ihop någon minut. Smaksätt med örtsalt och svartpeppar.

Blanda pasta och korv i en rymlig ugnsfast form. Häll över såsen. Toppa med riven ost och en nypa chiliflakes. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader tills gratängen fått en gyllenbrun yta.

Lockig pasta eller cellentani som den heter använde jag här.

Ett paket grillkorv, en halv zucchini och gul lök fräser jag ihop.

Kokar sedan upp såsen i samma panna.

Vänder ner allt i en ugnsfast form.

Och slår på såsen.

Toppar med riven ost, peppar och en nypa chiliflakes.

Efter 20 minuter i ugnen är den klar.

Smaklig måltid!

Lax-pyttipanna

Tyckte det var dags för lite fisk här på Kryddburken igen. Detta var bland det godaste jag ätit på länge med just fisk. En pyttipanna med härligt smörstekt lax kryddad med citronpeppar och örtsalt tillsammans med råstekt potatis, morötter och palsternacka. Det blev otroligt gott, knaprigt, salt, sött och fräscht. Rörde även ihop en kall dillkräm som verkligen blev pricken över i:et och ett gott alternativ om man inte vill ha stekt ägg.

4 port

Det här behöver du :

Ca 500 gram lax

Smör till stekning

Citronpeppar

1 pressad citron

Örtsalt

6 potatisar

2 morötter

2 palsternacka

3 dl gröna ärtor

1 kruka dill

Stekta ägg

GÖR SÅHÄR :

Börja med att skala och skär potatis, palsternackor och morötter i kuber. Stek på medelvärme i olja ca 15 – 20 minuter. Häll upp ärtorna i en skål med en nypa salt och slå över hett, kokande vatten. Låt stå tills de ska vändas ner i pytten.

Skär laxen i kuber och stek i separat panna så går den inte sönder blanda rotfrukterna. Krydda med citronpeppar och örtsalt. Pressa över en citron. Häll av vattnet från ärtorna och vänd ner i pytten. Servera med färsk dill, stekt ägg och en kall dillkräm.

Dilkräm :

2 dl creme fraiche

1 dl majonäs

1 msk torkad dillkrydda

Örtsalt

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop ingredienserna och servera till pyttipannan.

Skär laxen i kuber. Det går lika bra med fryst om du inte har tillgång till färsk lax. Tina den i kylskåpet före tillagning bara.

Stek rotfrukterna på medelvärme ca 15 – 20 minuter. Vänd sen ner lax och gröna ärtor.

Smaklig måltid!

Våfflor, bästa grundreceptet!

Våfflor!! Alla älskar väl våfflor? Speciellt insnöade sportlovs-barn skulle jag tro. 😉

Jag var iväg tidigare idag på förmiddagen till norra Öland och hade lovat barnen att vi skulle grädda våfflor när jag kom hem. Våffeljärnet är inte en kökspryl som används så flitigt här hemma så vi fick leta i alla skåp för att till slut hitta det. Men visst är det gott!

Det finns ju otaliga recept för de perfekta våfflorna. Sodavatten för extra luftiga och frasiga våfflor eller massor med grädde i smeten som de riktigt gammaldagsa från förr men jag tänkte ge er ett grundrecept för lagom frasiga, lite tjockare och fylligare våfflor, förmodligen också det billigaste.

De lämpar sig även för matigare varianter med rödlök, creme fraiche och löjrom till exempel.

Jag har använt mjöl, mjölk, ägg och bakpulver som bas, smöret för lite frasighet och för att slippa ”smöra” laggen vid varje gräddning.

Dom blir väldigt goda och när de kallnat blir dom lite sega och råkar man då ha några våfflor över så släng dom i stekpannan så har du härligt ”nygräddade” stekpannebröd. Värma dom i micron blir inte lika gott så ge dom en skjuts i pannan istället så dom får lite yta så har du trollat fram goda frukostbröd.

10 – 12 våfflor

Det här behöver du :

6 dl mjöl + 4 tsk bakpulver

4 dl mjölk

4 ägg

150 gram smält smör

GÖR SÅHÄR :

Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ner mjölken och äggen ett i taget. Vispa sist ner smöret i smeten.

Kebabtallrik och godaste kebabsåsen, med fanta förstås!

Söndagsmiddag här hemma brukar till 99% vara rejäl husmanskost, ofta en långlagad stek, kokt potatis, primörer med sky/gräddsås av något slag. Men inte idag! ? Det var faktiskt länge sig vi gjorde hemmagjord så kallad ”skräpmat” så nu fick det bli en riktigt god kebabtallrik med pommes, goda såser och tillbehör.

Såsen skrev jag om för en herrans massa år sen då jag fick nys om den hemliga ingrediensen. FANTA! Det är otroligt vilken mediakarusell det blev och såsen har nog landat i de flesta matbloggs-kollegors kök och även hos er läsare. Den är riktigt god så jag tycker nog vi kan köra en repetition.

Kebabköttet är från frysdisken, märket; Västerås-kebab som är riktigt bra. Tunna fina kebabstrimlor, sparsamt smaksatta och inte dränkta i spiskummin. Dom steker jag bara på hastigt i stekpannan med smör och dressar med röd kebabsås direkt i pannan precis före servering. Rekommenderas starkt! Hetta kan du enkelt tillföra med några droppar D’Elidas.

Veckan kommer att bjuda på många goda, nya recept och imorgon fyller min mamma år dessutom så jag återkommer med bildregn och såklart en massa godsaker. Hon har ju sålt sitt hus nu, flyttat till ny lya och håller på inreda ett nytt kök med temat; pastell/cupcake… Jag ska visa er så ni också får se såklart. På återseende. ❤️

 

VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!

1 sats (räcker till minst 4 port + lite extra)

2 dl creme fraiche

1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt

½ dl FANTA 

2 tsk tomatpuré

2 tsk sambal oelek

2 rivna vitlöksklyfta

2 tsk oregano

1 krm cayennepeppar

Salt & vitpeppar

Mjölk att späda med till lagom konsistens

 

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.

 

Kebabtallrik och godaste kebabsåsen, med fanta förstås!

Söndagsmiddag här hemma brukar till 99% vara rejäl husmanskost, ofta en långlagad stek, kokt potatis, primörer med sky/gräddsås av något slag. Men inte idag! ? Det var faktiskt länge sig vi gjorde hemmagjord så kallad ”skräpmat” så nu fick det bli en riktigt god kebabtallrik med pommes, goda såser och tillbehör.

Såsen skrev jag om för en herrans massa år sen då jag fick nys om den hemliga ingrediensen. FANTA! Det är otroligt vilken mediakarusell det blev och såsen har nog landat i de flesta matbloggs-kollegors kök och även hos er läsare. Den är riktigt god så jag tycker nog vi kan köra en repetition.

Kebabköttet är från frysdisken, märket; Västerås-kebab som är riktigt bra. Tunna fina kebabstrimlor, sparsamt smaksatta och inte dränkta i spiskummin. Dom steker jag bara på hastigt i stekpannan med smör och dressar med röd kebabsås direkt i pannan precis före servering. Rekommenderas starkt! Hetta kan du enkelt tillföra med några droppar D’Elidas.

Veckan kommer att bjuda på många goda, nya recept och imorgon fyller min mamma år dessutom så jag återkommer med bildregn och såklart en massa godsaker. Hon har ju sålt sitt hus nu, flyttat till ny lya och håller på inreda ett nytt kök med temat; pastell/cupcake… Jag ska visa er så ni också får se såklart. På återseende. ❤️

 

VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!

1 sats (räcker till minst 4 port + lite extra)

2 dl creme fraiche

1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt

½ dl FANTA 

2 tsk tomatpuré

2 tsk sambal oelek

2 rivna vitlöksklyfta

2 tsk oregano

1 krm cayennepeppar

Salt & vitpeppar

Mjölk att späda med till lagom konsistens

 

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.

 

Köttfärssås med vitlök, örter och vitt vin

Spagetti och köttfärssås är ju bland det godaste som finns och något man ofta längtar efter när man varit hemmafrån, kanske utomlands eller bara ”borta” från vanlig mat såsom storhelgerna som har passerat. Precis som de flesta maträtter finns det otaliga varianter och smaksättningar i en köttfärssås. Ingen är den andra lik och kanske är det just därför det är så gott, att variationerna är oändliga. ? Den jag ofta gör till vardags blir heller aldrig densamma från gång till gång men är ofta tomatbaserad med tomatpuré, tomatkross, lök och buljong som bas. Riven rotselleri och morötter tillsätter jag ofta både för att förhöja smaken men också för att fylla ut och få mer grönsaker och textur till köttfärssåsen.

Den variant jag gjorde idag har jag smaksatt med vitlök, timjan, oregano, vitt vin, creme fraiche och färskost. Toppade sen rätten med nyriven parmesan och färsk timjan. En annorlunda, lite lyxig, mer vuxen smak som gjorde sig riktigt bra denna fredag vid middagsbordet då den faktiskt uppskattades av både stora som små. Trevlig helg önskar jag er, nu kommer receptet, hoppas ni provar någon dag.

 

6 -8 port

Det här behöver du : 

3 msk olivolja

3 grovrivna morötter

3 grovrivna gul lök

2 finrivna vitlök solo

2 msk torkad timjan

1 msk torkad oregano

3 krm nymalen vitpeppar

600 gram blandfärs

1/2 dl grönsaksfond

1 dl vatten

2 dl créme fraiche

100 gram philadelphiaost

2 dl vitt vin (Husets eko, tetra)

Trocomare örtsalt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Skala och riv lök och morötter grovt. Jag använder matberedaren. Finfiv vitlöken och fräs på allt några minuter i en rymlig gryta med olivolja tillsammans med de torkade kryddorna. Tillsätt färsen och vänd runt. Sänk sedan värmen till medel och tillsätt fond, vatten, créme fraiche, färskost och vin. Låt småputtra ca 30 – 40 minuter utan lock. Smaka av med örtsalt och peppar.

Servera med tunna spaghetti, toppat med nyriven parmesan.

 

Saftig banan och morotskaka i långpanna med färskostglasyr

banankaka_morotskaka_langpanna_mjuk_kaka_baka_saftig_glasyr_farskost_philadelphiaost_glasyr

Mjuka kakor i långpanna är tacksamma att baka när man har överblivna bananer eller massor med dignande äpplen i träden. Här har vi en banan och morotskaka som Joline bakade förra veckan. Kan det bli bättre? Ni vet hur saftigt det blir med både banan och rivna morötter i en kaka så dessa blev mer som små bakelser med den krämiga glasyren på. Enkelt och vansinnigt gott. Denna gång fick jag smussla ner ett gäng samma kväll o lägga i en separat burk för att få med mig några till jobbet dan därpå. Det är lätt att bli utan annars… 😛

 

Det här behöver du :

2 övermogna bananer

2 morötter

50 gram smör

2 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

½ dl mjölk

 

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret & låt svalna. Vispa ägg & socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och rör ner i smeten. Tillsätt matfettet, mosade bananer och finrivna morötter. Slå i mjölken. Smörj en ugnsfast form 30*40 cm. Häll i smeten & grädda ca 30 – 35 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna. Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred över kakan. Låt stelna något före du skär upp i rutor.

 

Färskostglasyr : 

1 dl creme fraiche

100 gram philadelphiaost

1 msk vaniljsocker

1 msk citronsaft