Schlagermeny, tips + utlottning av matkasse!


Hej allihopa! Hur har ni det? Ska ni kika på melodifestivalen ikväll?? Har ni laddat med något gott framför TV:n kanske? Vi brukar inte följa melodifestivalen, tycker det är för många delfinaler osv. Det var roligare förr när det bara var vid ett tillfälle och en som vann! Men vi ska duka upp lite festligt här hemma ikväll i alla fall och äta lite gott, barnen tycker det är sååå roligt att poppa till melodifestival!! :-P En riktig höjdare vi ofta gör när det ska ätas framför TV:n är grillade kycklingklubbor eller drumsticks, virande med folié i änden är det perfekt att hålla i utan att kladda och med ett gott bröd, lite olika diper och grönsaksstavar till kan man sitta läääänge och plocka framför TV:n!

Menyn för vår kväll ser ut såhär, recept och inspiration kommer från Coop´s schlagerkasse med festivaltips som jag fick hembudat tidigare i veckan! Inte så tokigt alls vill jag lova! Riktigt gott ska det bli!

Snacks/tilltugg 

  • Parmesanchips med tranbär & pistagenötter
  • Torkade salamichips 
  • Fänkålsdipp

Varmrätt

  • Taco de luxe på en riktigt mustig chiligryta med tortilla och alla tillbehör! 

Dessert 

  • Mintchokladkaka med polkaströssel!  

Självklart ska ni få recepten och bilder från kvällen, men först skulle jag vilja ha ert absolut bästa tips på schlagermat, snacks, tilltugg eller ja vad som passar bäst framför TV:n en sån här kväll helt enkelt??

Lämna ditt tips här i kommentarsfältet, senast onsdag 8 februari.
En vinnare kommer att utses som får prova Coops matkasse ”Vår Middag” BAS för 4 personer till ett värde av 599 kr. Läs mer här >>

Så, vad väntar ni på? ;-)

Joline lagar mat – Kött & potatis!


Ikväll var det Joline som lagade maten här hemma! Kött & potatis – det är redig mat de! 

Hon är duktig i köket, sköter stekpannan, värmen och köttet felfritt, är noga med att brynt blir brynt, kryddat blir kryddat och sås blir sås! Hon vet att köttet ska inte ner i stekpannan förrän smöret tystnat, kött med fettkappa måste snittas annars blir det ”skålar” när man steker! En såsredning kan man göra både som botten och topp och vill man ha mört kött måste det få bräsera länge! Ja, lite har hon snappat upp i alla fall! ;-) Jag är verkligen glad att hon tycker det är kul att laga mat!

- ”Man kan ju smaksätta med sån lök mamma?!
- ”Åh vitlök!!” 

- ”Å så kan man skiva en morot” 
- ”Lite sån där vinäger som fräser och soya också!”
- ”Och i såsen kan vi vispa ner den där osten”
- ”Alltså det kommer bli såååå gott alltså!!!” 

Salt & peppar fixar hon galant, lagom mycket och kryddkvarnen vrids och vitpepparn kittlas i näsan! Fantasin är det ingen brist på! Till köttet valde hon sin favorit; hasselbackspotatis med riven ost! Globlakniven har hon lärt sig hantera, ja den är vass och koncentration på topp! Smaka av är viktigt också! ”Såsen får man inte salta för mycket för den smakar ju mer salt på tallriken är på en tesked”! 

Ja, det blev väldigt gott och det åts och det åts och alla tallrikar var renskrapade! Mätta och nöjda blev vi!!

4 pers
Det här behöver du : 

4-6 kotletter
Smör till stekning
Salt & vitpeppar
Grovmalen svartpeppar
-
2 morötter
2 banan schalottenlök
1 solo vitlök
1 msk balsamvinäger
2 tsk mushroom soya
2 msk oxfond
4 dl vatten + mer allt eftersom
-
maizenamjöl + vatten till redning
ca 150 gram st agur eller annan grönmögelost
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Fräs på kotletterna i het stekpanna med smör så de blir fint brynta. Salta och peppra. Skala morötterna och slanta. Skala lök och hacka grovt. Lägg ner i pannan med kotletterna. Riv över vitlöken. Slå på balsamvinäger, soya och oxfond samt vatten så det precis täcker kotletterna. Sänk värmen till medel och bräsera utan lock ca 1½ timme, fyll på mer vatten allt efterhand det kokar bort. När kotletterna är möra, tillsätt så mkt vatten el. buljong som behövs till önskad mängd sås. Red av med maizena utrört i vatten för tjockare konsistens. Låt puttra ihop. Smula ner mögelosten i såsen och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar.


Kotletterna bräseras. 

Imorgon blir det schlagermeny med snacks, varmrätt och dessert, missa inte det! Innan dess ska vi dock spendera dagen i pulkabacken! Renskinnet hänger på tork efter dagens snörace! Stekta ägg och limpsmörgåsar med varm choklad ska också fixas på morgonkvisten!

Ha en fin helg allihopa, vi ses imorgon! 

Evelinas chokladkaka med touch av apelsin

Källa: Evelina - En - Till - Svensson
Portioner: ca 10-12

Ingredienser:
5 ägg
1,5 dl sukrin
1 dl Kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
150 g smält smör
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
ca 0.5 dl mandel
ca 1 dl hasselnötter
ca 50 g hackad mörk choklad med apelsinsmak 70%


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Hacka chokladen i mindre bitar.
Mixa hasselnötterna och mandeln till grova bitar med stavmixer/matberedare
Vispa äggen och sukrinet till de blir nästa vita.
Blanda alla torra varor (kokosnötsmjöl, mandelmjöl, kakao, bakpulver, mandel och hasselnötter och hackade chokladen) i en egen bunke.
Vänd försiktigt ned de torra varorna i smeten.
Vänd ned det smälta smöret och rör försiktigt om.
Smörj en form och häll i smeten.
Grädda i cirka 30-35 minuter.
Servera med vispad grädde och hallon eller lite rivet apelsinskal.
Chokladdoppat vinglas

Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 2

Ingredienser:
Mustigt rödvin
Mörk fin choklad


Gör så här:
Smält choklad över vattenbad. Doppa kanten av ett vinglas. Låt ev stelna en aning i kylen (smaksak). Drick och njut!
Choklad – och hallonkaka

ca 8-10 bitar

Ingredienser:
150 gram smält osaltat smör
5 ägg
3 msk sötrix-flor och 1/2 krm stevia
2 dl creme fraiche eller smetana
1 msk kardemumma
1/4 tsk vaniljpulver
1 dl kokosnötmsjöl
1 dl hasselnötsmjöl ( kan bytas ut mot 0,5 dl kokosnötsmjöl)
2 tsk bakpulver

Topping:
100 gram hallon
50 gram grovt hackad 70% mörk choklad
lite flagad eller hackade hasselnötter ( kan uteslutas)

Gör så här:
1. Vispa ägg och sötning fluffigt och vispa ner Creme Fraiche eller smetana och vanilj och kardemumman, häll i det smälta smöret och vispa.
2. Blanda de övriga torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.
3. Smöra och pofiberbröa en rund 22 cm diameter springform och häll i smeten, strö hallon och chokladen över och strössla till sist med hackad/flagade hasselnötter.
4. Grädda i 175 grader i ca 40 min. Låt svalna.
Ev pudra över lite sötrix-flor. Kan serveras med lite lättvispad grädde om man vill.

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: , , ,

Fikasugen??


Tänkte fresta med en lite gofika såhär på kvällskvisten om det går för sig? Joline och jag bakade ju bullar i fredags så hon & Nicke skulle ha med sig som lite färdkost till Emmabodas veteran/nostaglimarknad. Wienerkakor gjorde hon också! Och igår bakades det igen! Chokladbollar, bananmuffins och kladdkakemuffins! Sen gjorde hon slag i saken och öppnade ett Café här hemma i köket; ”Nilssons Café” med nybakat, kaffe och saft! Allt fick beställas från en fin meny som sedan serverades till var och en! Jisses vilket storbak, och både mormor Mia och farmor Solveig tyckte caféet var väldigt gott & fint! Ja, nu finns det fikabröd i frysen om nån skulle ha vägarna förbi, den har ekat tom bra länge nu på just sötsaker! :-P

3 plåtar
Det här behöver du :
150 gram mjukt smör (rumsvarmt)
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst 50 gram
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
1 kilo vetemjöl special el. manitoba cream

Fyllning :
150 gram smör
1½ dl strösocker
½ dl ströbröd
4 msk vaniljsocker
1 msk kanel

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt! Smula ner jästen i en degbunke (här fick min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Kavla degen till en rektangel, bred på fyllningen och rulla ihop från kortsidan så du får en tjock rulle. Lägg i stora breda bullformar på en ugnsplåt. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg & strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.


Jag slog till på en ask STORA bullformar på Mittbrodts för nån vecka sen! Göta-Petter så stora dom va sen då! Men lyxigt värre! :-P


Kanelbullar i vanlig storlek blev det också!


Jolines bananmuffins som hon bakade efter recept ur boken ”Vi bakar och lagar mat”, sen gjorde hon en egen liten tvist med skivad banan i smeten och dom blev verkligen kanongoda och saftiga!


Chokladbollar gjorde hon också, stora som små… ;-)


Jolines wienerkakor med drottningsylt!


Och kladdkakemuffins! Ja, nu ska de väl räcka ett tag iallafall!

Choklad och Nutella cookies
När jag gjorde jordnötskakorna kom ideén att prova byta ut jordnötssmör mot Nutella, och jordnötterna mot hasselnötter. Trodde jag hade hasselnötter hemma men det hade jag visst inte, körde alltså utan nötter och de blev übergoda:)
 
170 gr mörk choklad
227 gr Nutella
170 gr farinsocker
113 gr smör, rumstempererat
1 ägg
1 tsk vaniljessence
214 gr mjöl
3/4 tsk bakpulver
 
Ugn: 150°c
 
Smält chokladen.
Vispa ihop Nutella , smör och farinsocker, tillsätt ägget och vispa ihop smeten.
Tillsätt vaniljessence och sedan smält choklad.
Rör ner mjöl blandat med bakpulver.
Lägg ca 2 msk för varje kaka på en plåt med bakplåtspapper.
Pressa dom platta lite grann med en gaffel.
Baka i ca 20 minuter, låt ligga på plåt ca 3-4 minuter och flytta sedan över dom till svalare plats.
Chocolate Espresso Fudge Cake

Gjorde en tårta förra helgen, väldigt mäktig men rätt god. Långt recept så vi får se om jag orkar lägga in det nån dag :) Består i alla fall av chokladbotten, espressoganache och choklad-espresso smörkräm.

Hittade receptet här på engelska: http://userealbutter.com/2008/09/18/chocolate-espresso-fudge-cake-recipe/
Chocolate Peanut Butter Bisquits
Det är kaka nr 2 på fotot.

150 gr jordnötter
170 gr mörk choklad
227 gr creamy jordnötssmör
170 gr farinsocker
113 gr smör, rumstempererat
1 ägg
1 tsk vaniljessence
214 gr mjöl
3/4 tsk bakpulver

Ugn: 150°c

Smält chokladen.
Vispa ihop jordnötssmör , smör och farinsocker, tillsätt ägget och vispa ihop smeten.
Tillsätt vaniljessence och sedan smält choklad.
Rör ner mjöl blandat med bakpulver och sedan jordnötterna.
Lägg ca 2 msk för varje kaka på en plåt med bakplåtspapper.
Pressa dom platta lite grann med en gaffel.
Baka i ca 20 minuter, låt ligga på plåt ca 3-4 minuter och flytta sedan över dom till svalare plats.
Tiramisu med limoncello och lemoncurd, pudrade med kakao och chokladrosor på toppen


Slutklämmen på den italienska buffén blev tiramisu i portionsglas! Jag smaksatte den efter ett tips med limoncello (kexen) och lemoncurd (grädde/mascarpone). Grymt gott och syrligt, sött, fräscht! Jag ville dock ändå dekorera den med den klassiska pudrade kakaon eftersom chokladrosorna (rosor; tillägnad en rosgalen mamma) skulle matcha därtill! Otroligt smidig dessert som du kan förbereda många timmar i förväg och det smakar bara godare ju längre de får stå till sig! ;-)

20 port
Det här behöver du : 
40 st savoiardikex
knappt 1 flaska (750 ml) limoncello

3-4 dl grädde
200 gram mascarponeost
300 gram lemon curd
Kakao
Chokladrosor + chokladspån (Dr Oetker)

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram 20 portionsglas. Bryt kexen så de passar i botten, doppa dom hastigt i limoncello och lägg i botten på varje glas. Vispa grädden löst, blanda med lemoncurd och mascarponeost och skeda ovanpå kexen. Toppa med pudrad kakao och chokladrosor/chokladspån. Vänta med kakaon och dekoration tills strax före servering.