Glad Lucia till er alla!

Hoppas ni får till lite goa pepparkakor, lussekatter eller lussebullar till Luciakaffet!

lucia3_544415d

 

Juliga bullar


Istället för pepparkakskrydda tog jag här 2 tsk ingefära, 2 tsk kanel och 1 tsk malen nejlika, tyckte det blev bättre smak på dessa.

Vanlig vetedeg till de som inte gillar saffran.
 
Jag gjorde 1 saffransdeg och en vanlig vetedeg och delade varje deg i 2 delar och gjorde 4 olika bullar.

Tjuvstart på julmaten och recept på godaste julköttbullarna och Janssons

julköttbullar_janssons_frestelse
V har tjuvsmakat på julmaten! Det gjorde vi redan förra veckan. Jag kan gärna vänta på den ett pr veckor till men nån annan i familjen tycker det är så gott och bara ”Vill ha!! – vill ha!!” :-P
Köttbullarna till jul är lite annorlunda mot de jag brukar göra, det är kryddpepparn som tilllsätts som blir den extra lilla, juliga kryddan, å visst är dom goda! Det är nåt visst med att rulla julköttbullarna också mot de traditionella husman med kokt potatis och gräddsås. Lite mer högtidligt måste jag erkänna.

Vad har vi mer? – Janssons ja!
Den gratängen är snäppet bättre än köttbullarna tycker jag personligen. Inget julbord utan Janssons ju. Däremot lägger jag aldrig ner hela filéer utan använder enbart spadet för smakens skull. Ingen i vår familj gillar dom ”små fiskarna” så jag kör bara på spad. Det blir precis lika gott. Jag menar godare förstås! ;-)

Nånting grönt är alltid välkommet och då kommer brysselkålen på första plats. Varken rödkål eller grönkål tar hem segern där. Men lättkokta, salta brysselkål med en liten smörklick, det är ju bara såååå gott!

På våra små tjuvstarter kokar vi ofta ägg och äter halvorna som dom är, men till julbordet så piffas dom lite extra med majonäs, räkor och dillvippa, eller med majonäs och löjrom. Där lyxar vi till det lite. Herregud, man måste ju sätta gränser! ;-)

hemmagjorda_köttbullar_recept_julköttbullar
Prova gärna receptet och säg vad ni tycker. Kryddpepparn kan naturligtvis uteslutas, men den är det lilla extra piffet för julens smak!

Det här behöver du : 
2 kg blandfärs
½ msk salt

2 ägg

1½ dl grädde
1½ dl mjölk
½ dl ströbröd
3 msk flytande oxfond
½ tsk D´Elidas chilisås
1 tsk nystött kryddpeppar
1 tsk grovmalen svartpeppar
3 krm malen vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda färssmeten i ordning enligt ingredienserna. Först salt, sen äggen och sist gräddmjölken som fått stå och svälla ca 30 min tillsammans med ströbröd och kryddor. Använd med fördel elvisp och degkrokar när du blandar större mängd färs.

Rulla köttbullarna, lägg upp på skärbräda under tiden du värmer ugnen till 225 grader. Ställ in en ugnsplåt med en klick smör på. När ugnen är färdig och smöret smält tar du ut plåten och lägger på köttbullarna. Stek i ugn ca 10-20 min (beroende på köttbullarnas storlek), skaka om långpannan då och då.

köttbullar_hemmagjorda_julköttbullar
Färdiga julköttbullar – in i frysen och ta fram på julafton!

janssons_fretelse_utan_anjovis
Janssons på gång!

recept_janssons_frestelse_jul
Här hemma är det ingen som är speciellt förtjust i just de små fiskarna, men i smaken dock! När jag gör Janssons använder jag bara spadet från 2 brukar ansjovis som jag blandar med grädden. Det blir sååå gott och inga barn behöver sitta och leta småfiskar. ;-)

Det här behöver du : 
8-10 stora potatis
5 dl grädde
spadet från 2 burkar ansjovis
2 gula lök (hackade och brynta med smör och ca 1 msk sirap)
1 tsk grovmalen svartpeppar
1½ tsk salt
3 msk ströbröd

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatisen och torka den torr i en kökshandduk. Skär grova stavar ca 0,5*0,5 cm tjocka. Lägg alltsammans i en stor bunke. Slå på grädden och ansjovisspadet.

Skala och skär löken grovt. Bryn i stekpanna på medelvärme tills den blivit genomskinlig. Karamellisera löken lätt med sirap och vänd runt. Krydda med svartpeppar. Blanda ner i potatisen och grädden. Smaka av sältan, tillsätt mer om det behövs. Häll allt i en smord ugnsform. Strö över ströbröd. Gratinera i 175 grader ca 45 min.

janssons_frestelse_julmat_jul_recept
Vad är väl julbordet utan prinskorv? Fast här inga skurna prinskronor i ändarna… ;-)

julmat_jultallrik_lilla_julafton_janssons_prinskorv_köttbullar

Kompakta bröd och bakverk?

DSC_0026Nu börjar det dyka upp frågor och kommentarer om att i första hand lussekatterna kan bli kompakta.

Här ska jag nu dela med mig av vad kan gå fel och vad kan man tänka på.

Det alla bör veta är att det är gluten som ger luftiga bröd och bakverk och man bör veta att i allt sötebröd och ljust bröd så är det tillsatt extra gluten som ex special vetemjöl. Detta ger superluftiga bröd, bullar och bakverk. Detta går INTE att uppnå med glutenfria mjöl.

För att uppnå lite luftiga bröd och bullar så gäller det först och främst att vispa äggen fluffigt och ju fler ägg ju längre tid. Skulle säga att 4-5 ägg tar 2-3 minuter och 6-8 ägg tar 3-4 minuter och upp till 12 ägg tar säkert 5 minuter att få dem riktigt fluffiga.

Sedan när du har vispat dina ägg superfluffiga så vispar man ner det torra, som man varit noga med att blanda samman först. Detta vispar man ner försiktigt, dvs om man har en maskin typ Kitchenaid så vispar man äggen fluffigt på nästan max fart 8  och vispar samman vätska och det torra på  lite över det lägsta 2 eller 4 och detta under bara knappt en minut.
Jag gör alltid så att jag pytsar i lite i taget av mjölet under tiden maskinen vispar lätt.

Detta gör att luften man vispat in i äggen bibehålls så gott det nu går.

Sedan får inte degen knådas eller behandlas hårt, då pressar man ju ut den luft man nu lyckats få in.
man är lätt på handen och varmsamt ex rulla korvar till lussekatter, är degen i ”torr” kan den lätt spricka och då nyper man ihop den lite lätt, kladdar degen använder man blöta händer.

Är degen superkladdig och det bör man märka redan i bunken då strör man över lite (0,5-1 msk) kokosmjöl eller fiberhusk  och rör runt, givetvis finns nu risken för mer kompakta bullar då man rör ut lite luft. Men det får man ta. ;)

Hoppas detta var till lite hjälp för er som ofta får kompakta bröd och bullar.

 

 

 

Philadelphiabullar

Inne på FB i bakgruppen Kakburken bakas dessa bullar flitigt, så jag ville också testa.
Receptet finns på flera ställen men jag följde det jag hittade på fina bloggen Kryddburken:
 
 
Bullarna är vääääldigt goda :)

Kanelbullar á LCHF

Jättegoda kanelbullar som totalt innehåller 6,4 gram kolhydrater. Rekommenderas att ätas minst 1 gång i månaden!

Fyllning:
50 gram supermjukt smör och kanel
1 uppvispad äggvita till pensling och ev lite hackade hasselnötter

Gör så här gör att tillaga kanelbullarna:

  1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och sötning fluffigt. Vispa i ca 5 minuter.
  3. Håll i grädde och smör och blanda väl.
  4. Blanda sedan alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten låt smeten svälla i minst 5 min.
  5. Kavla sedan ut din deg mellan två oljade bakplåtspapper, och dra loss det överst pappret.
  6. Bred ut smöret och pudra rikligt med kanel över och rulla ihop den som en rulltårta.
  7. Skär sedan bitar och lägg i bullformar. Pensla och strö över nötterna.
  8. Grädda i 175 grader i ca 15 min.
Kanelsbullscookies
 
Ingredienser:
7 dl mjöl
3 tsk bakpulver
225 gr rumstempererat smör
2,4 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
evt lite vatten
Kanel
 
Vispa smör och socker vitt och fluffigt.
Tillsätt ägg och vanilj.
Blanda de ihop bakpulvret och mjölet.
Blanda ner mjöl/bakpulver lite i taget så att det blir en deg.
Du kanske behöver ta hjälp av händerna.
Är degen torr tillsätt lite vatten i taget tills degen är smidig och håller ihop bra.
Dela degen i 2 delar, knåda in kanel i den ena degen.
 Kavla ut båda degbitarna till lika stora plattor, lägg kanelbullsdegen ovanpå vaniljdegen och rulla ihop som kanelbullar.
Plasta in och låt stå i kylen i ca 30 minuter.
Skär i 0,5 cm och lägg på plåt, strö lite pärlsocker på.
 Baka i 175º i ca 12-16 minuter.
Låt svalna på plåten.
Kanelbullens dag idag 4/10!

Så idag bakas det kanelbullar för glatta livet överallt i Sverige!

Jag bakar ju givetvis mina egna LCHF-kanelbullar.

Kanelbullar LCHF

  Blir det kanelbullar hos er?

 

Pumpkin cinnamon rolls

Finns massor recept ute på nätet men detta är min version.
Grunddeg från Sju sorters kakor.
 
150 g smör 
2,5 dl mjölk
2,5 dl pumpapuré
13 dl vetemjöl special
1 pkt jäst
 1,5 tsk salt
 
Fyllning:
50 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
2 tsk kanel
resterande pumpapuré ca 2 dl
Blandas ihop.
 
Cream cheese glasyr:
65 g smör (rumsvarmt)
1,75 dl florsocker
40 g Cream cheese
1/4 tsk vaniljessens
Rör ihop.
Ugn:225°c
Tillagning
1. Smält smöret, tillsätt mjölk och pumpapure, låt bli 37°c
2. Smula ner jästen i degbunken, tillsätt vätskan och låt jästen lösas upp.
3. Tillsätt, socker, salt och mjöl lite i taget.
4. Arbeta degen så den blir blank och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek.
5. Kavla ut degen i en rektangel.
6. Stryk ut fyllningen på degen och rulla ihop degen och skär upp bullar i önskad storlek.
7. Sätt i bullformar och låt jäsa på plåt under handduk i 40 minuter.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.
9. Spritsa eller bre på glasyren och strö evt på lite pumpafrön :)

 
Pumpapuré hittar du här : http://www.englishshop.se/sv/articles/2.39.227/libbys-100-pure-pumpkin-425g
eller här: http://www.usagodis.se/libbys-pumpkin
Het Chiligryta
Het Chiligryta
Källa: Hälsa som livsstil
Portioner: 8-10

Ingredienser:
Chiligryta
1,8 kg högrev
2 st gula lökar
6 st vitlöksklyftor
1 st lime
50 g mörk choklad
3 st chilifrukter
8 dl köttbuljong (1 buljongtärning + 8 dl vatten)
salt
svartpeppar
800 g krossade tomater
kokosolja/smör
färsk koriander

Kryddblandning
2 msk chipotle paste
2 msk chilipulver
1 msk mald spiskummin
2 tsk oregano
2 tsk mald korriander
2 tsk kanel
2 dl vatten
1 msk honung
Gör så här:
1. Putsa bort bindväven från högrevet och dela i stora bitar, salta och peppra.
2. Blanda samman kryddblandningen i en skål.
3. Bryn köttet i smör eller kokosolja och lägg åt sidan.
4. Hacka lök, vitlök och chilifrukterna och bryn till löken får en gyllenbrun färg.
5. Tillsätt kryddblandningen och rör om.
6. Häll i buljong, krossade tomater, choklad och pressa ner lime och koka upp. Smaka av!
7. Placera köttet i grytan och sätt ner värmen på spisen så att det kokat lugnt. Låt koka på svag värme i ca 8 - 10 timmar.
8. Gå och gör någonting under tiden chiligrytan tillagas men gå och njut av doften lite då och då.
9. Efter 8- 10 timmar, rör runt i grytan och dra sönder köttet med två gafflar. Köttet ska trilla sönder väldigt lätt, gör det inte det behöver chiligrytan koka längre.
10. Smaka av och krydda mer vid behov.
11. Servera eller låt vila i kylen till dagen efter.

Serveras till exempel med blandad sallad, färsk koriander, HSL-bullar/HSL-bröd eller annat lchf-bröd som är gott att doppa.

Hoppas det smakar!