Fantastiskt fin och klok recension av min bakbok på Diabetes.ifokus

Karin Eldh som är sajtvärd på Diabetes ifokus har köpt min bok och gjort en superfin  och framförallt jätteklok recension av bakboken Baka med LCHF.
Jag vill dela denna med er, den är så tänkvärd och säger precis mitt i prick ( stycke 6) vilka boken är riktad till! Tänk om alla kunde förstå detta!?
Gå gärna in på forumet och kika runt lite!

“Vi med Diabetes typ2 är många, man räknar med att det finns nästan 400 000 st i Sverige och dessutom ett antal som går med diabetes utan att veta om det. En diabetes typ2 upptäcks oftast i något annat sammanhang, t ex en vanlig hälsokontroll eller att man kommer in akut med en annan sjukdom. Då kan man ha gått med sjukdomen i flera år. Även om det blir allt fler i yngre år som får diabetes, är det en sjukdom som oftast drabbar de lite äldre och därför också, felaktigt eller ej, kallas för åldersdiabetes.

Det här betyder att många diabetiker återfinns på sjukhem, långtidsvården eller på annat sätt är beroende av någon för att få lite trevligare tillvaro. Det här betyder också att många inte längre tänker på bantning när det gäller kosten, men det är fortfarande oerhört viktigt att ha rätt kost och undvika allt som har med socker att göra.

Det här betyder också att den sociala delen i livet ofta har varit en kopp kaffe och en kaka, eller flera. Fredagsmys har inte varit chips och öl, utan något extra gott till kaffet. Och på jobbet ofta kanelbullar, kärleksmums eller som nu, semlor. Att sno ihop en sockerkaka till de tillfällen någon kommer på oväntat besök. Det var en gång det fanns något som hette konditori 

Med detta vill jag slå ett slag för den bok jag nu har framför mig, Baka med LCHF av Mariann Andersson. Med underrubriken Klassiska bakverk till fika & fest utan socker och gluten. Jag tycker att den här boken ska finnas på vartenda vårdhem, hemma hos varenda en som har diabetes 2 eller har en närstående med diabetes typ 2 och på varenda café på stan.  Det är tillräckligt svårt att få en sjukdomsdiagnos om en kronisk sjukdom rent psykiskt och därmed tro att nu är det slut med det goda livet.

Den här boken är inte en LCHF-bantningsbok, den här boken är ett hjälpmedel för att kunna ha kvar sitt sociala liv, att kunna bjuda på något gott till fredagsfikat på jobbet, att baka något och ha med när man besöker gamla mamma på hemmet. Många pratar om sockersug som inte ska uppmuntras eftersom det är en beroendesjukdom, vilket är helt korrekt, men den här boken vänder sig inte till dem. Den här boken är inte till för dem som inte kan ha en skål med lösgodis hemma utan att äta upp hela skålen. Jag är lycklig att jag inte är sockerberoende och lider verkligen med dem som är det.

Det finns INGEN som måste äta socker, men det finns tyvärr alltför många tillfällen där endast sockerbelamrade saker erbjuds. Pausen, någon bakar till kören, efter sammankomsten bjuds på kaffe och kaka….

Tänk om, jag säger bara tänk om…. alla kunde baka ur denna bok och ha med sig att bjuda på. Tänk om vi diabetiker kunde gå in på ett café och också köpa en  brownie eller en cupcake utan att den innehåller fruktos som man av någon anledning tycker ska passa. Att baka Mazariner och ha med till farfar. Tänk om man på långvården kunde baka ur denna bok istället för att ha något till kaffestunden som höjer blodsockret till sina gäster.

Den här boken är suverän och inte bara för diabetiker, alla mår så mycket bättre utan socker i alla dess former, dvs inte bara det vita sockret, utan även stärkelse som t ex vetemjöl som också är bannlyst i boken.”

 

Bloggar etiketter: , ,

Mitt LCHF bakrecept vann Vaniljimportens recepttävling!

Det blev inte mindre än mina Kokos- och svartvinbärs tarteletter som vann
Vaniljimportens recepttävling!

Jösses, det är så roligt att ett LCHF bakrecept vann så jag vet inte till mig av glädje!

LCHF bakverk rules!

Måste också passa på att varmt gratulera den som i min lilla utlottning vann min bakbok  Baka med LCHF
GRATTIS EVA KÄRFSTEDT , ÅNGE, din bok skickas till dig så snart jag kan och givetvis är den signerad!

Sedan det allra allra viktigaste av allt TUSEN TACK  alla ni som röstade på mig, idag önskar jag att jag kunde bjuda alla er på en tartelett!

Stor varm bamsekram från mig

Mariann

Bloggar etiketter: ,

Vilka kakor-pajer-tårtor saknar ni?

Nu öppnar jag ett inlägg igen om vilka kakor-pajer-tårtor ni skulle vilja få omvandlade till LCHF recept.
Jag har haft en tidigare sådant inlägg. Men det gör inget om det nu blir dubbla önskningar!

Ni kanske har specialrecept liggandes i byrålådorna, mormors favoriter osv osv.

Lägg in de här så ser vi om de kan få hamna på bloggen eller om de kan komma med i en bakbok i framtiden.

Kram på er alla baksugna! 

Bloggar etiketter:

Hittar ni fel i bakboken?

Då blir jag jättetacksam för att få veta var tryckfelsnisse rumsterat.

Skriv här i kommentarerna eller skicka ett privat mail via kontakt sidan.

Jag är jätte tacksam för detta.

De fel vi redan hittat är i midsommarpajen ett t i inte som är borta och i kladdkakan står det att man ska kort kastrullen, givetvis är det bort .

Det blir också ett förtydligande ang kanellängden och jorgubb och vaniljlängden att man kan få använda blöta händer och redskap när den ska formas, då ofta kokosmjölsdegar är lite kladdiga. Vi vill ju inte häva i massa mjöl och få det torrt heller.

Är det annat som ni tycker behöver förtydligas så säg till mig, då nytryckning snart blir dags.

Tusen tack för hjälpen alla ni som nu bakar så det står härliga till! 

Jonas Colting fikar semla hemma hos mig!

I dag hade jag celebert besök av Jonas Colting, thriatlonmästare.
Jonas har också en bra blogg där han debatterar LCHF mm.
Han är ju också den som rumsterar om ibland med bra och mycket viktiga debattinlägg i stadens tidning BT!
Tack Jonas för dem, de är superviktiga!

Jonas kontaktade mig och ville gärna köpa min bakbok och få den signerad, han älskar semlor (vem gör inte det) och ville också lära sig att baka mer.

Han är ju dock redan bra på att laga näringsrik och hälsosam mat (LCHF) men bakning är något nytt som han ville ta till sig. KUL!
Givetvis kan jag vara coach om detta behövs …

Tack Jonas för trevlig fikastund och mycket trevligt samtal!

 

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Rösta på mitt bakverk och var med i utlottningen av 1 bakbok!

DU bloggläsare som nominerade mig till Vaniljimportens tävling kan nu snart rösta på mitt bakverk i Vaniljimportens tävling om bästa recept!
När du följer och röstar via vaniljimportens mail till alla som nominerade mig så deltar du samtidigt i en utlottning av min bakbok, Baka med LCHF

Är du en läsare av Vaniljimportens nyhetsbrev så är du väldigt välkommen att rösta på mitt bidrag också och delta i samma utlottning av min bok.

Dragningen av vinnaren av boken blir när röstningen är slut 24.00 den 18/2.
Självklart är boken signerad. :D

Nu hoppas jag alla som nominerade mig också röstar på mitt lchf bakrecept. Receptet hittar ni här:
Kokos- och svartvinbär tarteletter

Kokos- och svartvinbär tarteletter

 ALLA som röstar på mitt tävlingsbidrag i vaniljimportens tävling
deltar också i min utlottning av en Bakbok - 
Baka med LCHF

Här är mitt tävlingsrecept

Kokos-och svartvinbär tarteletter 12-14 st
(Kan också bakas som ett enda helt pajskal och fyllas och garneras.)

Börja med kokosfyllningen:
2 dl grädde
2 dl kokosflingor
1  madagaskar vaniljstång
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1 äggula
50 gram mjukt osaltat smör
Gör så här:
Koka upp grädde och sötning och vaniljfrön från den urgröpta vaniljstången, låt gärna stången också koka med. Låt dra i 5 minuter.  Fiska upp vaniljstången. Lägg i 2 dl kokosflingor  och rör runt. Rör sedan ner en äggula  och sedan smöret i omgångar. Vispa kraftigt till en jämn kräm. Ställ krämen svalt i kylskåp.

Baka kakorna:
125 gram osaltat smält smör
2 ägg
2 smk erythritol och 1/4 krm stevia
1,5 dl kokosnötsmjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 madagaskar vaniljstång
Gör så här:
Smält smöret och vispa ägg, fröna från en halv urgröpt vaniljstång  och sötning fluffigt. Blanda de torra ingredienserna väl och blanda ner dem i smeten.
Klä en mazarinform med degen, ganska tunt och upp högt på kanterna. Vill du snygga till kanterna som här med en penna och trycka till en spetskant så går det utmärkt då kakorna behåller formen under gräddningen. Grädda i ugnen 175 grader i ca 8 minuter. man behöver inte stödja upp några kanter  när man bakar med kokosnötsmjöl. ta ut dem när de känns lite torra och fasta. Låt svalna helt.
Gräddar du en paj låt den stå i ugnen i ca 15 minuter.
Lägg sedan lagom mängd kokoskräm i varje form och ställ svalt igen.

Gör vinbärsgelen (svartvinbärsjuice):
1,5 dl svarta vinbär ( eller 2 dl frysta jordgubbar)
0,5 dl vatten
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1,5 gelantinblad
Gör så här:
Koka upp bär, sötning och vatten. Låt de safta sig ordentligt (inte koka torrt) och ev skumma bären. Sila av i silduk. Låt saften silas ner i en liten kastrull. Värm ev saften igen.
Lägg gelantinet i kallt vatten i 5 minuter.
Krama ur bladen och rör ner den i den varma saften. Låt det svalna och halvstelna, går fortare i kylskåp/frys.
Bred den halvstelnade gelen över kokoskrämen och ställ kallt i kylskåp.

Vid serveringen garnerar man med några få svartavinbär och kokos, eller bara kokos. ( eller om du valt jordgubbar, en skiva färsk jordgubbe)

Tips:
Koka svartvinbärsjuice och frys in, styckfrys lite bär också att ha över vintern.  Kakorna kan frysas tomma och bara ta fram och fyllas med kräm och garnera.
Kan också bakas som ett enda helt pajskal och fyllas och garneras.
*Hur man förvarar vaniljstänger

 

Bloggar etiketter: , , ,

FÖRSTA PLATS gg 3

Ja detta kräver ju nästan att man så här på måndagsmorgon korkar upp Champagnen!

Min bakbok Baka med LCHF ligger:
Etta på veckans Bokustopp över veckans mest sålda mat&dryck böcker
Etta på Bokustoppen över gårdagens mest sålda böcker alla kategorier

och som kronan på verket:
Etta på Bonnier Faktas egen topplista 

 

 

Bloggar etiketter:

Strul med vikt/mått på lchf-mjöler

Jag tar ju mina mått på en höft, dvs jag hivar upp i dl mått och skakar av och så tar jag det när det ser bra ut. Så har jag alltid bakat och inte misslyckats.
Jag är inget proffs och har  aldrig hävdat det, jag har bara uppfunnit hälsosam bakning…

Nu märker jag att många undrar vad 0,5 dl kokosnötmsjöl och fiberhusken i ex semle receptet väger. Några misslyckas och får de torra och några blött att de upplever de inte kan hantera bullen.

Det ursprungliga semle receptet som finns här och på fler andra ställen är alltså mitt första recept jag tillverkade i februari  förra året. I bakboken är semlan med och har fått en smärre justering.

Det är nog därför det blir lite funderingar.

Men jag har nu vägt upp 0,5 dl kokosnötsmjöl till ca 30 gram och 4 msk fiberhusk till ca 20 gram. Jag lägger till detta nu i de recept som berörs.

 

Bloggar etiketter:

Recept.nu

ok, nu blir man smått fnittrig av upphetsning…

man ramlar in på recept.nu för skoj skull och vad finner man?

Jo, min bakbok lyfts fram och med ganska många recept…

Att se sin bok där bland alla kända kockar är väldeliga overkligt. Smått galet på något märkligt sätt. Man tror liksom inte det är jag, men man ser ju att det är jag, ja jösses vad händer?
Bara för man uppfinner superbakverk blir det så här!!?? Hur kunde det gå till att just jag skulle få göra denna uppfinning?
Att ingen annan gjort detta tidigare är för mig en stor gåta…

ja nu så är då alla här välkomna in där och kika och se hur fint recept.nu gör av min bok och mina recept, det går att klicka sig en del framåt.
man får börja med att scrolla ner…

Härlig helg önskas alla och baka lungt!

ps. Bilden visar mina Whoopie pie, dessa är ett recept som inspirerats av ett amerikanskt och jag hade aldrig sett dessa kakor här i Sverige, när jag la in dem i bakbokens manus i mars/april. I april/maj står Leila och bakar dem i Frankrike, jag hann inte före men vi gjorde dem ca samtidigt, KUL! Dock gör hon dem fulla med socker o vetemjöl, jag gör mina till MAT! ds.

 

Bloggar etiketter: ,