Vilt- och svamptider
Nu är det högsäsong för oss som älskar vilt och skogens läckra svampar.
Så ge dig ut med svampkorgen och plocka lite gratis mat att förgylla både vardagen och festerna med i höst och vinter.
Idag bjuder jag på en av de viltgrytor jag själv tycker bäst om, hoppas du också uppskattar den.
Vill du hellre göra en vegetarisk svamprätt så hittar du här min gulaschsoppa i senaste numret av nättidningen Mandarin.
Viltgryta 4 port
500 g grytbitar av älg, ren eller rådjur
100 g rökt sidfläsk i tärningar
4-5 dl rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller
2 morötter
1 röd paprika
3-4 vitlöksklyftor
100 g smör
2 burkar skalade tomater
2 dl av min enkla buljong
2 dl rödvin
4 dl grädde/kokosgrädde
Salt och svartpeppar
Bryn smöret och stek köttet gyllenbrunt, krydda lätt med salt och peppar.
Tillsätt fläsket och svampen och låt det få lite färg.
Skär under tiden morot, vitlök och paprika i små tärningar och låt dem fräsa med en stund.
Häll över tomater, viltfond och rödvin dela tomaterna i mindre bitar med sleven.
Koka upp och låt puttra en timme eller två på svag värme.
Tillsätt då grädden och låt sjuda en halvtimme till.
Smaka av om köttet är mört, annars får grytan puttra vidare ett tag till.
Vill du ta del av fler recept på mustiga grytor, buljonger och annat gott i vår svenska husmanskost så hittar du många av mina favoriter i de här kokböckerna.
Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker med Lars-Erik Litsfeldt
Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahqvist
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson