Som ni vet har vi ju skaffat valp igen. Lilla Bronco (riesenschnauzer) som vi hämtade innan jul har nu hunnit växa till sig och blivit 7 månader gammal och det är på sin plats med en liten uppdatering.
I samarbete med Purina har jag under en tid provat ett foder som jag verkligen gillar så det blir ett inlägg om vad vi stoppar i våra fyrbenta också. Nog så viktigt bland alla matrecept att alla i familjen får bra mat.
Jag vet att att många med mig är väldigt noga med foder från valp till vuxen och arbetande hund. Den ska vara både mättade, aptitlig och rätt sammansatt. Valpar växer fort och Bronco har nu på fem månader ökat 25 kilo i vikt och blivit både längre, högre och mer välbyggd i kroppen och då förstår man att det är extra viktigt med ett näringsriktigt och bra sammansatt foder.
Purinas nya sortiment BEYOND är ett alternativ jag gillar skarpt. Ja, och framförallt Bronco gillar det!
Jag vet att många köper billiga torrfoder och burkmat, men snälla. Gör inte de! Kosta på er kvalité med bra råvaror i innehållsförteckningen. Purinas sortiment finns även lätt tillgängligt i din matbutik.
Serien Beyond innehåller inga tillsatta artificiella färger, smaker eller konserveringsmedel utan recepten består av enkla ingredienser där samtliga är tydligt listade på förpackningen så du vet vad maten du ger till din hund innehåller.
För ytterligare information om Purina Beyond, produkterna och dess ingredienser, klicka här >>
Jag har provat tre sorter av Purina Beyonds torrfoder i smakerna, lamm, kyckling och lax.
Beyond Simply 9 – Rich in Lamb with whole barley
Superfood Blend – Rich in Salmon with oats and added sweet potatoes
Simply 9 – Rich Chicken with whole barley.
När jag tillreder rätterna frukost, lunch och middag till Bronco som fortfarande äter tre gånger per dag brukar jag blötlägga fodret nån timme innan så det får svälla lite. Sen kan jag ibland tillsätta A-fil, några överblivna kokta grönsaker etc. men det är inget som är nödvändigt då fodret i sig är fullt komplett och balanserat för hundens behov.
Självklart ska ni få lite vuxenmat också då jag även gjort tre rätter inspirerad av Purina Beyonds ingredienser; Lamm, lax och kyckling.
Lunch; Rökt lammrostbiff med potatis och örtsallad
Middag; Kycklingssoppa med vårprimörer
Inlägget i samarbete med Purina Beyond
Förra helgen provade vi två nyheter i ”pulled-sortimentet”. Svenskt kött/Ugglarps LYCKAS som tagit fram pulled taco och pulled gyros.
Deras koncept bygger på att du varken behöver ha tid eller kunskap utan bara värma i ugn eller micro. Visst kan väl det vara smidigt ibland…
Nu tycker ju jag att något enklare än pulled ”mat” finns knappast att laga det är bara tiden man behöver eller snarare ha ugnen på, för allt sköter sig själv, därav tycker jag konceptet blir extremt i sitt syfte. Priset då?
Pulled taco ca 60kr/kg och pulled gyros ca 40kr/kg.
Dessa förpackningar ligger på 400 gram färdiglagat kött.
Som ni ser så är dom ganska identiska till utseendet och faktiskt även till smaken förutom att man känner nötköttets (taco) trådighet mer och det var betydligt torrare än gyros som var riktigt saftig och hade inte lika påträngande smak av spiskummin, men annars var bägge två väldigt smaklösa. Eller ska jag säga ”snälla” i smakerna.
Pulled Taco ca 60kr/kg
Nötkött (92%), rapsolja, kryddor (spiskummin, chilipeppar, oregano), salt, druvsocker, lök, vitlök, antioxidationsmedel (citronsyra), kryddextrakt (paprika).
Pulled Gyros ca 40kr/kg
Griskött (94%), rapsolja, salt, kryddor (paprika, chilipeppar, spiskummin, oregano, svartpeppar, koriander, ingefära, cayennepeppar, libbsticka), druvsocker, vitlök, lök, tomat, kryddextrakt (paprika).
Vad tycker ni? Skulle ni köpa? Eller har ni kanske redan provat?
Jag tycker hemlagat blir både godare och förstås billigare!
Självklart har jag några recept ni kan kika på.
Det första från 2010 – pulled pork; HÄR.
Ett recept steg-för-steg hittar ni HÄR
och pulled beef HÄR, samt en variant HÄR!
Nu ska jag sammanfatta våran vegetariska vecka vi har gjort här hemma i samarbete med Hälsans köks utmaning. En förbluffande GOD vecka med många lovord från familj och vänner. Jag erkänner att det i början var svårt att finna tips på tillagning av de olika produkterna men efter en tid så släppte det och det var både kul och utmanande. När den positiva responsen haglade från de som blev bjudna fick jag ännu mer motor och började fundera på fler recept och idéerna ploppade upp en efter en. Jag tycker Hälsans kök har genomgående riktigt bra produkter och jag har blivit förvånad över hur bra de funkar som ersättning till kött och köttprodukter.
Jag har tagit ut mina tre favoriter av de recept jag lagat och därefter är det ER tur berätta vilken rätt ni helst skulle vilja laga själv. Var med i tävlingen som ni hittar HÄR! Ni har då chans att vinna 200 SEK i värdecheckar för Hälsans Köks produkter.
Jag delger er nu mitt sista recept i utmaningen och vad skulle kunna passat bättre är BURGARE som slutfinal!
Här hemma äter vi hamburgare både till vardags som helg, det är mannen som står för tillagningen och han är minst sagt förälskad i sina recept och tillagningssätt. Helst ska de tillagas över öppen eld och med ingredienser i färsen som bara han har känsla för.
Nu skulle jag helt sonika vända på trenden och servera vegetariska burgare, stekta i panna… Hur skulle detta gå?? Skulle han tycka om det? Såga allt vid fotknölarna eller kasta tallriken genom ytterdörren? Det är den största utmaningen av alla recept att bjuda min man på vegetariska hamburgare UTAN färs! Kika in på Hälsans kök facebooksida och se om burgaren finns med bland mina tre favoriter. Gör den det så har mannen gett tummen upp!
4 burgare
Det här behöver du :
4 vegetariska burgare Hälsans kök
Smör till stekning
Bröd
Ost
Sallad
Tomat
Dressing
Senap
Ketchup
GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med en klick smör. Stek burgarna på bägge sidor ca 1 – 2 minuter. Montera ihop burgarna med bröd och tillbehör efter eget tycke och smak.
Hälsans kök vegetariska burgare sälj frysta i 4-pack.
Jag har faktiskt provat några utav snabbmatskedjorna vegetariska burgare men dessa var snäppet godare, ett gott betyg!
Inlägg i samarbete med Hälsans kök
Ibland blir jag förundrad över hur gott och enkelt det faktiskt är att laga vegetariskt och i detta recept så har jag även lyckats ”förtrolla” min köttälskande make… Det ska mycket till för att han ska släppa sin köttfärs, sina hamburgare, biffar och köttfärslimpor men här lyckades jag charma stort! Med orden på hans läppar;
- ”Det här var SKITGOTT älskling!!
– jag skulle kunna tänka mig bli vegetarian om du fortsätter laga såhär”
Så är det både roligt och utmanande att överträffa förväntningar!
Med Hälsans kök toscanska biffar ville jag locka med en förrätt. Biffarna fyllda med len mozarellaost, ljuvlig smak av basilika och tomat serverade jag enkelt i krispiga salladsblad med en färgsprakande uppläggning av tomathack, rödlök, kapris och en kall röra på creme fraiche med soltorkade tomater. En riktig höjdare och med mannens toppbetyg den här gången behövs inga ytterligare omsvävningar – dom toscanska biffarna är grymt GODA!
4 port
Det här behöver du :
4 st toscanska veg biffar (Hälsans kök)
4 krispiga salladsblad
2 tomater
2 msk inlagd kapris
1 liten rödlök
Kall röra med soltorkade tomater :
1 dl creme fraiche
0,5 dl finhackade soltorkade tomater
1 tsk flytande honung
Örtsalt
GÖR SÅHÄR :
Börja med att röra ihop den kalla såsen med creme fraiche, finahckade soltorkade tomater, honung och örtsalt.
Hetta upp en stekpanna med rikligt med olja. Stek biffarna långsamt på medelvärme tills de är gyllenbruna och genomstekta. Servera i salladsblad med hackad tomat blandat med några nypor chiliflakes och kapris, skivad rödlök samt den kalla röran med soltorkade tomater.
De toscanska biffarna säljs i 2-pack och du hittar dom i frysdisken i din butik.
Inlägg i samarbete med Hälsans kök
I det här receptet har jag mer använt produkten ”tärningar a la bacon” från Hälsans kök som en smaksättare till dessa smördegscocotter – smaken finns verkligen. En härligt rökt ton som blandas med krämig äggula och spröd smördeg och en gnutta hetta. En utomordentligt lyxigare frukost eller som förrätt. Utmaningen med den vegetariska veckan fortsätter med nya produkter till helgen. Än så länge är jag djupt imponerad av de produkter som ersätter ”vanligt” kött. I synnerhet dessa bacontärningar.
Det här behöver du :
2 smördegsplattor
4 ägg
2 dl hälsans kök a la bacon
Chilikrydda
GÖR SÅHÄR :
Tina smördegsplattorna något. Dela dom i fyra fyrkanter. Kavla ut lätt. Tryck ner i fyra muffinsformar (muffinsplåt). Knäck ett ägg i varje form och toppa med veg. bacon och chilikrydda. Gratinera i ugn ca 10 – 15 min i 220 grader.
Tryck ut smördegen i muffinsplåten. Knäck ett ägg i varje och toppa med veg. bacon och chilikrydda.
Grädda i 10 – 15 min i 220 grader och servera som frukost, förrätt eller mellanmål. Smaklig spis.
Inlägg i samarbete med Hälsans kök
Det här med vegetarisk vecka är riktigt kul och nu har jag gått loss på Hälsans köks produkt ”A la bacon”.
Oavsett av vilken anledning man vill äta vegetariskt eller utesluta kött hör jag ofta att det är saknaden och smaken av bacon som fattas mest. Därmed är jag grymt imponerad av denna produkt som är ytterst lik äkta bacon och som med ett trollspö kan tillgodose ett sådant behov. Denna har dock en ganska djup röksmak och passar väldigt gott att blanda i gratänger, strö på pizza, till varma mackor eller till frukost med ägg. Det sistnämnda återkommer jag till i nästa recept under morgondagen.
Här har jag gjort en klassiker; ”Mac n cheese” med vegetariskt bacon.
Ni behöver inte ens fundera på om det är gott – det är VANSINNIGT gott!
Till fyra portionsformar
Det här behöver du :
4 dl okokta makaroner
3 ägg
2 dl grädde
1 tsk colemans senapspulver
1/2 tsk trocomare örtkrydda
En nypa chiliflakes
2 dl riven lagrad ost
1 påse hälsans kök a la bacon (240 gram*2)
GÖR SÅHÄR :
Koka makaronerna enligt förpackningen. Häll av vattnet.
Vispa upp ägg, grädde, örtkrydda, senapspulver, chiliflakes och ost med en gaffel. Vänd ner de varma makaronerna. Häll i påsen med veg. bacon. Fyll fyra portionsformar/ramekiner. Toppa med lite extra riven ost. Gratinera ca 10-15 min i 220 grader.
Tärningar a la bacon hittas i frysdisken. Varje påse innehåller 240 gram.
Ramekiner fyllda med röran av makaroner, ägg, ostsmet och bacon.
Ljuvligt krämiga. Gratinera i ugnen på 220 grader ca 10-15 min.
Inlägg i samarbete med Hälsans kök
Jag har fått möjlighet att prova på att laga och äta helt vegetariskt i en vecka, en riktig utmaning men väldigt kul! Har hittat ett par riktigt goda favoriter ur Hälsans kök sortiment. Först ut provade jag deras vegetariska färs och bjöd familjen på TACOS förstås.
Om dom nu inte hade vetat att det var vegetarisk färs och sett förpackningarna i köket hade dom inte kunnat urskilja att det var vegetariskt. Färsen är väldigt identisk med vanlig färs och smak och konsistens klart godkänd! Jag använde 2 påsar a´300 gram till 4 personer fördelade i 12 tacoskal. Jag kryddade med paprika, vitpeppar, chiliflakes, spiskummin och örtsalt. Fräste på färsen och fyllde sedan tacoskal. Toppade med tomatsalsa, lök, paprika och cheddarost och gratinerade ca 15 min i ugnen på 220 grader. Gott som tusan och väldigt smidigt.
En middag för fredagsmyset eller varför inte mitt i veckan.
Den vegetariska färsen hittar du i frysdisken i din affär.
Skalen fylls…
Toppas med tomatsalsa och lök…
Paprika och cheddarost för att sedan gratineras i ugnen ca 15 min i 220 grader.
Inlägg i samarbete med Hälsans kök
För en tid sen fick jag hem en Actifry att prova. En smidig köksmaskin med många funktioner. Mest känd är den nog för att ”fritera nyttigare”. Med bara 1 msk olja istället för fettdrypande fritöser som både ryker och luktar gatukök.
Självklart blev jag nyfiken om den skulle imponera på mig så först ut i testet blev såklart pommes. Jag skar egna lite tjockare stavar av 3 bakpotatisar och behöll skalet på. 1 msk olja över och sen på med locket.
30 minuter senare fick vi såhär fina pommes. Går inte att jämföra om man skulle ha kört dom på en plåt i ugnen. Dom blev otroligt fina i konsistensen. Mjuka och ”mosiga” inuti och frasig, krispig yta. Helt perfekta!
Förutom pommes kan man ”fritera” och tillaga allt möjligt tänkbart såsom grytor, woker, kyckling och grönsaker, fisk, kött mm. Ett fiffigt tillbehör är en metallkorg som kan sättas i istället för den roterande armen med vilken du kan tillaga panerade rätter såsom chili cheese, kroketter, schnitzel, fish n´chips mm.
Skulle du vilja vinna en egen Actifry?
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!
Lämna då en kommentar här nedan om varför just du behöver en sån här och vad du skulle laga i den!
Till och med lördag 5:e juli kan du vara med och tävla. Vinnaren presenteras här på kryddburken under söndagen.
Actifry är värd ca 1990 kronor och är superenkel att använda:
- Du lägger i det du vill tillaga, ex. kött, grönsaker eller potatis
- Ställer in tid
- Du går och hittar på något kul under tillagningstiden
- Den plingar till när maten är klar