I morgon börjar min och Tomtens Adventskalender

Glögg med fröpepparkakor

Jultradition

I morgon är det redan första december och dags att börja nedräkningen mot julafton.

Här inne hos mig blir det recept på mat och bak som hör julen till.

Det mesta lagat i mitt eget kök, men i år tänkte jag även länka till en del läckerheter från mina egna favoritbloggar i de olika luckorna.

Ett och annat julklappstips blir det också, som sig bör på matnyttiga klappar.

Hoppas du följer med mig och Tomten på vår resa mot julen, som vi även i år firar i Turkiet :)

Tomten i Alanya


Lucka 24 – Julen i ett nötskal
Tomten provar den turkiska modellen av släde och diskutera julklappsutdelningstaktik med Tomtefar och Tomtemor...

Tomten provar den turkiska modellen av släde och diskuterar julklappsutdelningstaktik med Tomtefar och Tomtemor…

Tomtens bästa semesterbilder

Nu är det slut på Tomtens 24-dagars semesterresa här nere vid Medelhavet.

Idag får du en tillbakablick på alla fina utflyktsbilder vi tagit tillsammans.

Nu väntar mycket jobb över julen så det är hög tid för hemfärd, släden är packad med allehanda julklappar.

I morgon när det brukar vara lucköppning med nummer 24 så har ju Tomten fullt upp med annat, därav har han hela tiden legat en dag i förväg med sina luckor.

Jag och Lennart flyger med upp till Sverige, vi tar en 2-veckors vistelse i snö och kyla innan vi åker tillbaka ner i början på januari.

 Tomten och vi önskar alla en riktigt

<3 God Jul <3

Tomten har anlänt till hamnen i Alanya för 24 dagars semester...

Tomten har anlänt till hamnen i Alanya för 24 dagars semester…

Tomten njuter av solen vid det gamla båtvarvet bakom Röda Tornet

Tomten njuter av solen vid det gamla båtvarvet bakom Röda Tornet…

Tomten gillar också det gröna. Här övar han och Benjamin Syrsa på Ser du stjärnan i det blå...

Tomten gillar också det gröna. Här övar han och Benjamin Syrsa på Ser du stjärnan i det blå…

Tomten spanar in fiskebåtarna i Alanyas hamn...

Tomten spanar in fiskebåtarna i Alanyas hamn…

Tomten gillar också hårda paket...

Tomten gillar också hårda paket…

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor...

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor…

Tomten tar sig en motionsrunda efter provsmak av julkakorna...

Tomten tar sig en motionsrunda efter provsmak av julkakorna…

Tomten har funnit en ny vän...

Tomten har funnit en ny vän…

3e Advent bjöd på ett fantastiskt fint väder. Efter julmarknaden i hamnen var det skönt med lite lugn och ro i solnedgången på Kleopatrastranden...

3e Advent bjöd på ett fantastiskt fint väder. Efter julmarknaden i hamnen var det skönt med lite lugn och ro i solnedgången på Kleopatrastranden…

Tomten ägnar mycket tid åt avkoppling på sin semester...

Tomten ägnar mycket tid åt avkoppling på sin semester…

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker...

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker…

Sen blev det en liten lur med Lussekatten...

Sen blev det en liten lur med Lussekatten…

Att fånga dagen, ögonblicket och njuta av här och nu, det är nåt jag och Tomten försöker oss på varje dag...

Att fånga dagen, ögonblicket och njuta av här och nu, det är nåt jag och Tomten försöker oss på varje dag…


Äppelmarmelad och Tomten lucka 21

Äppelmarmelad

Julgodis från förr

Den här äppelmarmeladen har funnits med i min familj sen jag var liten.

Då i en betydligt sötare variant, jag har anpassat den efter min smak idag.

Mamma gjorde den här på äppelmos, socker och agar-agar, ett vegetabiliskt geléämne som finns på hälsokostbutiken.

Hon färgade moset med grön karamellfärg och doppade kuberna i socker innan de las på en bricka att torka. De smakade nästan som gröna kulor från Fazer.

Min modernare marmelad får sin naturliga rosa färg från äppelskalet och jag sötar med lite honung.

Du kan förstås använda någon annan typ av sötning, som björksocker eller sukrin, om du vill.

Då kan du även doppa bitarna i fusksockret om du inte tycker om kokos.

Det här receptet och många fler som passar små och stora barn skapade jag till Anna Halléns kokbok LCHF för familjen.

Vill du ha tips på andra godsaker med lite sötning så hittar du mina recept även i Ann Fernholms senaste bok, Det sötaste vi har- om socker och växande kroppar.

Äppelmarmelad

Äppelmarmelad

2 röda, ekologiska äpplen

2 lime

1 citron

1 msk honung eller annan sötning

5 blad gelatin

Dela äpplena och gröp ur kärnhuset. Riv dem på grova sidan av rivjärnet med skalet kvar, rätt ner i en vid kastrull.

Skalet ger en vacker rosa färg åt marmeladen och är nyttigt, om man väljer ekologiskt odlat.

Pressa saften ur citrusfrukterna och häll över äpplena. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 10 minuter.

Blötlägg under tiden gelatinbladen i minst fem minuter i en bunke med kallt vatten.

Krama ur vattnet ur bladen och rör ner dem i det färdigkokta moset.

Låt äppelmoset svalna en stund innan honungen rörs i. Då förstörs inte honungens alla goda egenskaper av värmen.

Täck en liten fyrkantig form, ca 15×18 cm, med plastfilm.

Häll moset i formen, dra även plast över och ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Strö kokos i ett lager över en skärbräda, stjälp upp marmeladen på kokosen och tryck lite så det fastnar.

Ta bort plasten och skär marmeladen i små fyrkantiga bitar.

Häll kokos i en liten bunke, lägg ner bitarna en och en. Vänd och tryck till så det fastnar flingor runt om.

Lägg upp bitarna på ett fat och låt stå i kylen och torka till nästa dag.

Förvara mellan lager av smörpapper i en burk i kylen. Marmeladen håller ca 1 vecka i kylen.

Lucka 21

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker...

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker…

Tomten

Tomten


Lättlagad majonnäs med stavmixer

Mitt bästa recept på majonnäs

Idag får du ett riktigt lättlagat recept på ett av julens oumbärliga tillbehör.

Majonnäs ingår i många sallader och tillbehör till julbordet och den blir absolut godast och nyttigast om man gör den själv.

Det här receptet använde jag i många år när jag jobbade på restaurang, då gjord i betydligt större satser i en stor degblandare.

Många tror det är svårt att göra majonnäs själv, men följer du mitt recept så kommer du säkert att lyckas.

Satsen går bra att dubbla och den håller sig ungefär en vecka i kylen.

Kommande dagar får du några goda sätt att använda majonnäs, för en fetare och godare jul :)

Hemlagad majonnäs

2 äggulor

1½ tsk osötad senap

1 tsk vit balsamvinäger eller vitvinsvinäger

ca ½-1 krm salt

Lite nymald vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

2 dl neutral rapsolja

Använd rumstempererade ingredienser så går majonnäsen lättare att få ihop.

Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en  smal, hög bunke. Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Du kan också använda elvisp eller vispa för hand med ballongvisp.

Var då försiktigare när du häller i oljan, häll den i en smal stråle och vispa ordentligt hela tiden.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i lite större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Krydda med vitpeppar och Worcestershiresauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk och förvara i kyl.

Skulle majonnäsen mot förmodan spricka, så börja med att vispa upp en ny äggula och tillsätt den skurna såsen lite i taget.

Jag använder alltid en neutral rapsolja, tycker den kallpressade ger en för stark smak.

Du kan om du vill ta 50/50 rapsolja och mild olivolja.

Lucka 16

3e Advent bjöd på ett fantastiskt fint väder. Efter julmarknaden i hamnen var det skönt med lite lugn och ro i solnedgången på Kleopatrastranden...

3e Advent bjöd på ett fantastiskt fint väder. Efter julmarknaden i hamnen var det skönt med lite lugn och ro i solnedgången på Kleopatrastranden…


Mandelmusslor med bär och grädde och Tomtens kalender lucka 6
Mandelmusslor ur LCHF för seniorer  Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Julbakelsen nummer 1

Idag får du lagom till 2a Advent ett av recepten från min och Annika Dahlqvists kokbok LCHF för seniorer.

Mandelmusslor med hjortron och grädde fick vi alltid hemma som julbakelse när jag var liten.

När jag skulle göra recepten till boken så var det just gammaldags, traditionsrika recept jag tog fram.

För oss som äter och njuter av en lågkolhydratkost och slutat med mjöl och socker, så tycker jag det ska finnas alternativ till kaffebröd och matbröd.

En del anser att vi som gått över till LCHF inte ska äta kakor, det kan bli heta diskussioner ibland på Facebook om kakornas vara eller inte vara.

Till jul och till fest känns det riktigt bra att kunna baka något som är både gott och nyttigt.

Här kan du läsa mer om vad Kostdoktorn och hans familj tycker om mina kakrecept.

Gillar verkligen Andreas kommentar angående honungen i mitt recept på saffranskakor:

”Nästan sockerfritt recept: mandelmjöl, kokos, ägg, smör, saffran, mandlar… och en närmast homeopatisk mängd honung (1 msk till 27 kakor)…”

Jag använder honung i bakrecepten i min och Annikas bok, vi kom fram till att det var bättre än att rekommendera konstgjorda sötningsmedel när vi skrev boken.

Är du intresserad att läsa mer om LCHF för seniorer så finns en längre beskrivning här på Adlibris och här på Bokus för bara 100-lappen.

Passa på att ge bort några i julklapp till släkt och vänner som tycker om njutbar mat.

Annika har skrivit ett intressant förord till boken där hon förklarar hur och varför LCHF-kosten fungerar så bra för många.

Recepten passar såväl gammal som ung, recepten är enkla och väldigt lätta att följa.

Här hittar du den engelska upplagan att förboka på Amazon, boken släpps i USA och England i augusti nästa år.

Mandelmusslor LCHF

Mandelmusslor 10-12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

1 ägg

1 msk honung eller annan sötning

1 msk smält smör till formarna

Dela smöret i små bitar. Rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.

Blanda sist ner ägget. Låt degen svälla 10 minuter i kylen.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar. Grädda på 200° i 8-10 minuter.

Fyll med vispad grädde och bär efter säsong.

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:

”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”

Mandelmussla med Smultron

Lucka 6

Tomten gillar lugnet de tidiga morgnarna i storstan och han är glad att det finns gott om pinjeträd och kottar bland alla höghus...

Tomten gillar lugnet de tidiga morgnarna i storstan, han är glad att det finns pinjeträd och kottar här och där bland alla höghus…

 


Grönsakspaté till julbordet och Tomten lucka 5

Vegetariskt på julbordet

Här kommer ett av mina vegetariska favoritrecept i repris, så du får ett riktigt gott grönt alternativ till julbordet.

Den här grönsakspatén hade jag ofta på menyerna på de krogar där jag jobbade.

Serverade den som en förrätt med en god sås eller som tillbehör på en buffé.

På den tiden, 80-90-talet, var det inte lika vanligt med vegetarisk mat på restaurangerna som idag. Intresset bland många kockar att laga gröna rätter var ofta lågt.

Jag har alltid tyckt mycket om grönsaker, så för mig var det ett naturligt inslag bland all den ”vanliga” maten.

Lika viktigt är det för mig idag att ha ett stort inslag av grönsaker i min mat, LCHF är definitivt inte bara kött och smör i mitt kök.

På restaurangtiden gjorde jag patén i lite olika varianter på broccoli, skållade tomater, blomkål, purjolök och morötter.

Här har jag använt broccolistjälkar, ett bra sätt att ta dem tillvara.

Dubbla gärna receptet så blir det en högre och finare paté. Öka då gräddningstiden med 10 minuter.

Grönsakspaté

3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma

2 ägg

½ dl grädde

2 msk hackade örter

Riven muskot

Salt och peppar

Tomatlager

10 stora plommoncocktailtomater

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 msk olivolja

1 ägg

Salt

Cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.

Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten. Häll bort vattnet och fyll på med kallt. Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar.

Finhacka lök ock vitlök. Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.

Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in. Rör under tiden, så det inte bränns.

Blanda i kryddor och Worcester, smaka av. Låt svalna.

Mixa broccolin med grädde och örter. Jag använde persilja, dragon och gräslök.

Smaka av med salt, peppar och muskot. Rör ner ägget.

Mixa sen tomatröran och blanda med ägg. Smörj en liten form ordentligt med smör.

Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran. Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.

Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen. Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.

Känn med handen att patén är fast. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund i formen. Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.

Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde. Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten.

Pumpakärnor, paprika och persilja till garnering. Örtaioli är också gott till.

Lucka 5

Benjamin Syrsa och Tomten

Tomten gillar också det gröna. Här övar han och Benjamin Syrsa på Ser du stjärnan i det blå…


Turkiskt långkok och Tomtens Adventskalender lucka 4

Långkok på kalkonlår

Lättlagat långkok i lergryta

Tänk att ta sig en riktig långpromenad och sen komma hem till en färdig lunch…

Ja, så var det häromdagen, härliga dofter mötte oss i dörren.

Innan vi gick skar jag bara lite grönsaker, kryddade och la ner i lergrytan som legat i blöt i 15 minuter.

Inköp från grönsaksmarknaden

Inköp från grönsaksmarknaden

På grönsakerna placerade jag ut bitar av ett urbenat kalkonlår och ringlade över en god, kallpressad olivolja.

På med locket och in med grytan i ugnen och sen var det bara att gå ut några timmar.

Långkok är riktigt näringsrik snabbmat. Det är bara förberedelserna som tar en liten stund, sen sköter det sig självt.

Du kan om du vill byta ut köttet i grytan mot till exempel kyckling, fläsklägg eller lamm.

Vill du lära dig mer om långkok så kan du här köpa min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

En bra julklapp till den matintresserade är den också förstås :)

Tomten tog sig också en långtur. Nedanför receptet kommer lucka 4 i adventskalendern och du får se vart han tog vägen.

Långkok i lergryta

Turkiskt långkok 3-4 port

600 g urbenat kalkonlår

200 g pumpa

200 g aubergine

20 cocktailtomater

1 grön paprika

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 dl kycklingfond

1 dl olivolja

2 lagerblad

2 msk oregano

1 msk paprikapulver

1 msk balsamvinäger

1 tsk chiliflingor

Salt och svartpeppar

Lägg lergrytan med lock i kallt vatten så det täcker, låt dra åt sig av vattnet i 15 minuter.

Skär pumpa, aubergine och paprika i bitar om ca 3×3 cm. Hacka lök och vitlök.

Häll av vattnet och blanda grönsakerna med kryddor och buljong i grytan.

Salta och peppra köttet på båda sidor och lägg det ovanpå grönsakerna.

Ringla olivoljan över. Lägg på locket och ställ in i kall ugn.

Sätt ugnen på 125º och låt grytan stå inne i ca 3 timmar.

Lyft av locket försiktigt så du inte bränner dig på den heta ångan.

Servera kött, grönsaker och buljong tillsammans med en grönsallad och en dressing på majonnäs, osötad senap och dill.

Lucka 4

Tomten njuter av sol och kultur vid det gamla båtvarvet bakom Röda Tornet

Tomten njuter av solen vid det gamla båtvarvet bakom Röda Tornet

PS. Platsannons:
Restaurang PriMaten i Uppsala söker en erfaren kock, så här skriver ägaren Lars Fahlén:

”I första hand vill jag ha en effektiv erfaren hantverkare med smakerna i behåll, och gärna med intresse av vår filosofi (Paleo/LCHF) såklart.”

PriMaten – ekologiskt grottkök och kaffe
Frukost- & lunchservering, take away & delivery
Science Park : Stallet : 018-471 69 49
http://www.primaten.org : Mobil 0733-646311


Ostkex LCHF och Tomtekalenderns lucka 2

LCHF-brunch

Turkisk brunch

Här i Alanya är det vanligt att gå ut på café på helgerna för att äta en stor brunch.

Igår blev jag och Tomten bjudna på adventsbrunch på ett café i grannskapet av bekanta från Sverige.

Citirim är en konditorikedja, som har en mycket fräsch och god buffé med det bästa ur det turkiska frukostköket, det är många vegetariska rätter som serveras.

Ofta med milda kryddningar som lyfter fram varje enskild grönsaks egna smaker.

Ibland förstärks de med lite hetta från chiliflingor, men det starka får inte dominera som i många andra kök.

Här äts grönsaksrätterna tillsammans med många olika sorters ost, kokta och stekta ägg, äggsallader, kycklingkorvar stekta med champinjoner, lök och tomat.

Mitt favoritsmör från mejeriet Pinar finns också att förse sig med så mycket man vill.

Mina vänner hade också med sig en burk ostkex som de brukar baka efter mitt recept.

De har blivit mycket uppskattade på de bjudningar de haft under hösten.

Irina hade bakat dem i 12-dubbel sats sist, då de har en strykande åtgång.

Hon lägger till lite hackade valnötter och använder den lagrade osten Eski Kasar Peynir.

Ostkex med mandel

2 dl riven ost

1 dl flagad mandel

½ dl sesamfrön

½ dl vatten

1 tsk fiberhusk

Lite havssalt

Rör samman de torra ingredienserna. Blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt. Låt stå och svälla i 10 minuter.

Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.

Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Jag kryddar kexen med lite svartkummin, nigella sativa.

Det är en brödkrydda som används ofta som smaksättning av bröd här i Turkiet.

Lucka 2

Tomten njuter av adventsbrunch och ostkex...

Tomten njuter av adventsbrunch och ostkex…


Julkakor LCHF och Tomtens Adventskalender lucka 1

 Njutbara pepparkakor

Idag får du ett av mina populäraste kakrecept i en omarbetad upplaga med mer kryddor, lagom till det första adventsfikat.

Du kan öka på kryddorna ytterligare om du vill ha mer smak, det är så olika hur starka man vill ha sina pepparkakor.

Kryddblandningen till dagens pepparkakor har jag tagit från mammas recept som vi bakade när jag var liten.

Just att koka upp de malda kryddorna med smöret får dem att ge ifrån sig mängder med extra smaker.

LCHF för seniorer

Jag gjorde de här kakorna till kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Dr Annika Dahlqvist.

Boken vänder sig förstås inte bara till seniorer, den passar till alla som tycker om lättlagad, gammaldags husmanskost.

Du kan köpa den via länken för endast 102 kronor, en fin julklapp till både gammal och ung.

Low Carb High Fat Cooking for Seniors - Annika Dahlqvist Birgitta Höglund

Här finns nu den engelska utgåvan att förhandsbeställa på Amazon.com. En fin julklapp till släkten i Amerika eller något annat engelskspråkigt land.

Mina böcker kommer ut i USA till nästa sommar, men ett presentkort med bokens bild går ju fint att ge bort i julklapp redan nu.

Här kommer länkar till fler av mina kakor som passar till adventsfikat, glöggpartyt eller till juldagarnas kaffebjudningar.

Mjuk pepparkaka

Mandelmusslor

Chokladkladdkaka

Kardemummakaka

Mandelbakelse

Hjortronbakelse

Småkakor med saffran

Kryddkakor

Lussekatter

Mandelostkaka

Frökex med kardemumma

Chokladtryffel med passionsfrukt

Chokladdoppade kokoskakor

Kokoschoklad

En del tycker kanske att man inte bör äta kakor alls när man äter lågkolhydratkost.

Men jag är av den åsikten att det hör till livets goda med en kaka till kaffet då och då, särskilt när det är jul :)

Ät, njut och må gott!

Pepparkakor LCHF

Pepparkakor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Pepparkakor ca 20 st

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

2 msk honung eller annan sötning

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

2 krm mald ingefära

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.

Blanda mandelmjöl och fiberhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.

Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.

Tomtens Adventskalender lucka 1

Tomtens Adventskalender Lucka 1

Tomten har anlänt till hamnen i Alanya för 23 dagars semester…

 


God Jul önskar jag från Kryddburken!

kryddburken_god_julgott_ny_år

God Jul önskar jag er!

Hoppas ni alla får en fin julafton med nära och kära och såklart massor med god mat! 
Här hemma har jag precis dukat upp ett litet godis/glögg bord till Kalle Anka, därefter väntar vi på tomten som vi tror har vägarna förbi här. ;-)

Klockan 18 har vi bokad julbord på Guntorps herrgård. En riktigt lugn, skönt och fröjdefull jul… 

 

The post God Jul önskar jag från Kryddburken! appeared first on Kryddburken.se.