Kåltider
Nu är det verkligen en bra tid för alla oss som gillar kål i alla former.
Närproducerat, sprängfyllt med näring, lågt i kolhydrater och dessutom billigt.
Många frågar just nu efter kålrecept, så därför kommer här tre av mina favoriter.
Du kan ju variera kålen i recepten med den just du gillar eller har hemma.
Fler kålrecept och andra gröna favoriter hittar du i min vegetariska kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Syrligt grönkålsfräs 2 port
5 dl finstrimlad grönkål och/eller rödkål
2 schalottenlökar
3 msk smör/kokosolja
1 msk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Skär löken i tunna klyftor, hetta upp smöret och fräs löken ett par minuter utan att den får färg.
Tillsätt den finstrimlade grönkålen och fräs nån minut, krydda och häll på äppelcidervinäger.
Låt vinägern koka in och servera grönsaksfräset till sylta istället för inlagda rödbetor.
Här hittar du recept på min hemgjorda kalvsylta och här på köttbullar i tomatsås.
Senapsstuvad svartkål 2 port
5 dl strimlad svartkål
3 msk smör/kokosolja
2 msk pumpafrön
2 tsk osötad senap
1 dl kokosgrädde/grädde
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
Fräs kålen ett par minuter utan att den får för mycket färg.
Skiva lök och vitlök och tillsätt dem och pumpafrön. Krydda med salt och peppar, låt bryna en stund.
Rör ner senap och kokosgrädde, koka upp och låt småputtra i 5-10 minuter, beroende på hur välkokt kål du vill ha.
Currystuvad vitkål 2 port
5 dl strimlad vitkål
2 dl syrad grädde, smetana eller kokosgrädde
5 cm purjolök
½ svenskt äpple
2 msk av min enkla kycklingbuljong
2 msk smör
1-2 tsk curry
½ tsk paprikapulver
Salt
Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen, låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.
Skär äpplet i små bitar och strimla purjon, rör ner bland kålen och krydda med curry, paprika och salt.
Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.
Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.
Servera till ett gott fläsk från någon lokal mathantverkare.
Vill du ta del av fler av mina traditionella rätter så ta gärna en titt på E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrivit med Annika Dahlqvist eller Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.