Vinterpicknick
Idag får du några goda tips på mat, dryck och energigodis att ta med ut på vinterns sköna utflykter.
Delar även några vackra vinterbilder från en härlig fjälltur som jag och min syster Monica gjorde till Storhogna Högfjällshotell för några år sen.
Utsikt från Kaffestugan vid Samevistet på Storhogna
Först ut är min gulaschsoppa, den var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen.
Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost.
Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter.
Receptet som sen följer, ostvåfflor, blir en god och matig dubbelmacka till en kopp rykande buljong, varm choklad eller gurkmejate.
Sist ut blir en syrlig energiboll, perfekt att ta med i en liten burk på skidturen eller skogspromenaden.
Den kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som nu finns i nyutgåva i länken.
Mina två kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och Birgitta Höglunds bästa grilltips hittar du i länkarna på Bokus Bokrea till riktigt låga priser.
Vill du hellre köpa en bakbok med mina recept, då kan du lägga in bevakning här på Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt som kommer ut nästa månad.
Gulaschsoppa ca 4-5 port
500 g nöt-, lamm- eller älgfärs
250 g champinjoner
50 g smör/kokosolja
3-4 vitlöksklyftor
3 tomater eller ½ burk tärnade
2 gula lökar
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
5 dl benbuljong
2 dl rödvin eller vatten + vinäger
2 msk tomatpuré
1 msk Worcestershiresås
1 msk paprikapulver
1 msk torkad persilja
1 msk torkad timjan
½-1 msk stött kummin
ca ½ msk salt
ca 1 tsk vitpeppar
2 lagerblad
Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.
Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.
Bryn färsen i en gryta så den får fin färg, tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.
Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.
Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om, häll den över köttet.
Tillsätt buljong, vin, Worcester, örter och lagerblad, blanda ner tomat och paprika.
Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.
Rör då och då och späd med lite vatten om gulaschen blir för tjock.
Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.
Servera gärna med en sked smetana, crème fraiche eller aioli.
Ostvåfflor ca 3 st
3 dl riven mozzarella på påse
3 ägg
50 g smält smör
1 nypa salt
Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.
Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.
Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.
Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.
Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.
Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad
Syrliga energibollar ca 20 st
3 dl kokta kikärtor
1½ dl kokosgrädde
1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär
1 dl nyponskalsmjöl
½ dl kokosolja
Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime
1 tsk vaniljpulver
Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.
Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.
Du kan också forma dem som bars och doppa i mörk choklad innan den kyls.
Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.
Här hittar du några fler av mina energifyllda, sockerfria godisbitar, gelégodis, chokladbollar och tryfflar.