Semestermat
Idag bjuder jag på en riktig favoriträtt från det grekiska köket, vi är nog många som har riktigt goda minnen från måltider med souvlaki och tzatziki.
Jag lärde mig att laga souvlaki på riktigt grekiskt vis när jag jobbade några månader som kock på restaurang Volos i Östersund för många år sen, här får du ta del av det receptet.
Tzatzikin är inspirerad av den jag blivit serverad på mina många resor till Makrigialos på Kreta, den ska vara riktigt krämig, då är den som godast.
Här serverar jag smörstekt aubergine och en örtig tomatröra till, det passar väldigt bra till souvlakin.
Souvlaki 2 port
300 g fläskfilé
½ pressad citron
2 msk olivolja
1-2 tsk torkad oregano
Salt och peppar
Skär filén i ca 10 skivor. Lägg på en tallrik och pressa över citronsaften.
Ringla olivolja över och strö över hälften av oreganon. Salta och peppra lätt.
Vänd köttet och strö över resten av oreganon, krydda lätt.
Låt stå framme i ca en timme, så citron och örtsmaken går in i köttet. Gör under tiden tzatzikin.
Tzatziki 2-3 port
½ gurka
1-2 vitlöksklyftor
½ tsk havssalt
1 dl grekisk yoghurt
1 msk olivolja
½ tsk pressad citron
Peppar
Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.
Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.
Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.
Skiva aubergine och salta lätt på båda sidor och låt ligga en halvtimme så vätskan dras ur, då blir smaken ännu godare.
Trä köttskivorna på spett och stek i väl brynt smör, ett par minuter på varje sida. Eller ännu hellre, grilla dem.
Stek auberginen i smör i en egen panna också ett par minuter på varje sida, så de får ordentlig färg och blir mjuka.
Cocktailtomater i rosmarinbalsamico
15 cocktailtomater
3 msk smör
2 msk färska rosmarinbarr
1 tsk balsamvinäger
Havssalt
Halvera tomaterna och rör ner i det smälta smöret i en kastrull.
Rör i vinäger, finstrimlad rosmarin och salt, ge ett hastigt uppkok, stäng av plattan.
Låt puttra ett par minuter, men inte så tomaterna blir mosiga. Låt svalna en stund innan serveringen.
Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.
Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller ett par av kokböckerna nedan, till dig själv eller som gåbortspresent.
Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Birgitta Höglunds bästa grilltips