Om sötningsmedel, sockerfri kokbok och tomattips

Lär dig leva sockerfritt av Monique Le Roux Forslund

Ett sockerfriare liv

Som många vet så har jag aldrig varit en vän av sötningsmedel som sukrin och stevia, erythritol och steviolglykosider.

Fick en bra bekräftelse på varför förra veckan när jag provade Heinz ketchup 50%, sötad med just stevia.

Jag har alltid upplevt steviasmaken som metallisk och bitter, när jag använde den här ketchupen så fick jag en stickande metallsmak i munnen som satt kvar i flera timmar.

Jag provade 3 gånger, för att vara säker på att det inte var något annat i maten som orsakade den obehagliga smaken. Samma resultat varje gång…

Läs mer om sötningsmedel här på Kostdoktorn – Tips – Sötningsmedel är inte din vän.

Vill du laga enkel vardagsmat helt utan socker och sötningsmedel så rekommenderar jag Monique Le Roux Forslunds (Lifezone) bok Lär dig leva sockerfritt.

Pizza från Lär dig leva sockerfritt

Boken innehåller mängder med lättlagade recept för hela familjen med många vackra foton till, så det finns gott om inspiration till hur du lever ett sockerfritt liv.

Här hittar du recept på min sockerfria ketchup.

Ett ännu enklare sätt att njuta av tillagade tomater är att torka dem i ugnen.

Ugnstorkade Cocktailtomater med Flingsalt och Timjan

Marinerade cocktailtomater

2 askar cocktailtomater

Flingsalt

Torkad timjan

Kallpressad olivolja eller rapsolja

Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform.

Strö lite flingsalt och torkad timjan över och torka i ugnen på 75° i 6 timmar.

Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja.

Lägg gärna ner några skivor vitlök också, så smakar det ännu godare.

Inlagda Tomater


Äppelpaj med dinkel (lågt GI)

Äppelpaj med dinkel  (lågt GI) – en god och enkel äppelpaj med dinkel – lågt GI.  Ingredienser: (6  portioner) 4-5 syrliga äpplen 10-15 valnötter (hackade) 2 tsk kanel eller 1-1/2 tsk kardemumma 1,5 dl dinkelmjöl (fullkorn) 1,5 dl havregryn (fullkorn) 1/2 dl linfrö (krossade) 2 msk sötningsmedel (eller fruktsocker) 100 g smör (eller Arlas smör […]

Inlägget Äppelpaj med dinkel (lågt GI) dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med dinkel (lågt GI)

Äppelpaj med dinkel  (lågt GI) – en god och enkel äppelpaj med dinkel – lågt GI.  Ingredienser: (6  portioner) 4-5 syrliga äpplen 10-15 valnötter (hackade) 2 tsk kanel eller 1-1/2 tsk kardemumma 1,5 dl dinkelmjöl (fullkorn) 1,5 dl havregryn (fullkorn) 1/2 dl linfrö (krossade) 2 msk sötningsmedel (eller fruktsocker) 100 g smör (eller Arlas smör […]

Inlägget Äppelpaj med dinkel (lågt GI) dök först upp på Äppelpaj.se.

ICA Stevia Strö vad är det egentligen?

Då det uppkommit frågor angående ICA stevia strö i samband med inlägget om Dansukkers Steviasocker. Så ska jag försöka räta ut dessa frågetecken.
Först så är det ju givetvis stor skillnad på socker (sackaros) och erytritol (sockeralkohol-den bästa). Socker som är utfyllnaden i Dansukkers Steviasocker är ju vanligt strösocker och höjer blodsockret som vanligt socker gör. Erytritolen uppfattas inte av kroppen som socker och tas därmed inte upp av den heller, och då blir det heller ingen som helst blodsocker höjning. Precis detta är ju det alla LCHF´are vill, ingen vill ju ha några blodsocker toppar och därmed dalarna som gör att sug och hunger sätter in efter mer.

Så när vi använder erytritol så får vi heller inte den fysiologiska orsaken till merätning, sug eller hunger.

Eftersom ICA Stevia Strö också innehåller “tre korn” stevia, så kan de få kalla den Stevia strö utan att anklagas för falsk marknadsföring. Eftersom den ska doseras lika som socker så förstår väl alla att den knappt innehåller Stevia? Utan Stevian används som ett försäljningsargument/lockbete.
Detta sötningsmedel bör används som ren erytritol, som ju också är det samma som varumärkena Sukrin, Sötrix och Sötin.

Problemet med Erytritolen är att väldigt många märker av dess bismak, dvs metallisk smak ( som väl alla sockeralkoholer har) och sveda-starkt i halsen (vilket förövrigt kraftigt sötade varor med vanligt socker också kan ha). De få som tål stora mängder erytritol har ju inga problem med  att behöva söta en normal kaka med 1 dl och mer. Problemet blir för dem som tål de  stora mängderna och som bakar och ska bjuda på det till andra vänner och bekanta, eftersom det är svårt att veta vilka som kommer tycka bakverken smakar apa. De är ganska många människor som upplever bismakerna ska man veta.

Det är ju där stevian kommer in att göra erytritolen sötare än socker. Så när något är lika sött som socker ( ICA stevia strö) så inser man ju att stevian är mikroskopiskt förekommande i just det märket.

För att då komma in på dessa olika blandningar av erytritol och stevia, så måste vi veta att ju mer stevia i en erytritolblandning ju sötare är den och ju mindre behövs den doseras. Det finns nu några olika blandningar på marknaden, fler ha lagt sig på 2x sötare än socker och så finns det en som är 3 x sötare än socker och ett par som är 5x sötare än socker.

Då säger det ju sig själv ( väl?) att de som är 5 x sötare än socker innehåller allra mest stevia av dem alla, om än i väldigt liten %-andel, den enda blandningen som är 3x sötare innehåller ju då givetvis lite mindre än den som är 5x men mer än de som är 2x.

Nu kommer vi till att reda ut vilken som kan vara bäst  av dessa 3 olika styrkor.

Först så känner nog alla till problemet med överdosering av stevian och den då illasmakande lakrits/steviabismaken som då uppstår. Även här har vi mer eller mindre känsliga människor. Även här är det inte kul att bjuda andra som man inte vet graden av känslighet för stevian på illsmakande bakverk.

Därför är ju givetvis det bästa att ha en såpass söt blandning att man hamnar på låg dos av både erytritol och stevia.

Nu kikar vi då lite närmre på de olika styrkornas svagheter. Vi börjar med 5x, den är ju då sötast och innehåller mest stevia av dem alla och därmed så kan de ge bismak av stevian. Den som är 2 x den som alltså innehåller minst mängd stevia av dessa blandningar kan om man doserar mer än 0,5 dl ge erytritolbismak. Den som då är 3 x sötare den med en gyllene medelväg, den ger inga bismaker, om den inte kraftigt överdoseras, men då torde bakverken bli överäckelsöta och sötare än de traditionella.

För att undkomma bismaker av den som är 5x så kan man inte ta mer än 0,5 tsk och då blir kakan osöt och behöver fyllas  upp med 2 msk erytritol ( ICA, Sukrin, Sötin och Sötrix). Tar man 0,5 dl eller mer av de som är 2x sötare kommer de som är känsliga för erytritolens bismak att känna det med garanti., där kan man då för att vara säker behöva ta max 3 msk och fylla upp med “tre korn” stevia.
Nu kommer vi då till den som är 3x sötare, den tar man då endast 2 msk av och alla ovanstående problem är borta. 2 msk erytritol är så lite att de allra allra flesta av erytritolkänsliga inget märker och det är fortfarande så lite stevia i att de steviakänsliga heller inget märker.

Så jag skulle vilja säga att vill du vara säker på att andra uppskattar dina bakverk och godsaker så använd en stevia-blanding med lagom mängd stevia och erytritol.

 

Bloggar etiketter: , , ,

BT: Nya sötningsmedel försvårar för diabetiker

Så sant som det är skrivet i Borås Tidning och det försvårar inte bara för diabetikerna, det är många som inte förstår de nya naturliga sötningsmedlen, stevia och erythritolen. På båda står det på förpackningen att de innehåller 100% kolhydrater.
I tidningen skriver de att dietisten Frida säger att diabetiker räknar kolhydrater och när de då tror att stevia innehåller 100% sådana vet de inte hur de ska ställa in insulindosen.

Hur kan det vara 100% och ändå inte påverka kroppen?
Erythritol är en sockeralkohol det gör att det smakar lite sött men kroppen upplever inte det söta och därmed så får man ingen blodsockerhöjning. Precis det som alla diabetiker borde undvika.

Stevia är en växt sötflockel på svenska, den har till och med använts för att förebygga diabetes i sydamerika. Denna växt är våldsamt söt men kropppen tar inte upp det som socker och därmed får man ingen blodsockerhöjning av stevian heller.

Det bästa för en diabetiker är att byta ut allt socker och hellre välja dessa två nya sötningsmedel. MEN man lurar sig om man fortfarande bakar på vetemjöl, för vetemjölet har ett högre GI än socker ;)

Därför borde alla och även diabetiker alltid baka allt enligt LCHF!

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Äppelpaj med dinkel (lågt GI)

Äppelpaj med dinkel  (lågt GI) – en god och enkel äppelpaj med dinkel – lågt GI.  Ingredienser: (6  portioner) 4-5 syrliga äpplen 10-15 valnötter (hackade) 2 tsk kanel eller 1-1/2 tsk kardemumma 1,5 dl dinkelmjöl (fullkorn) 1,5 dl havregryn (fullkorn) 1/2 dl linfrö (krossade) 2 msk sötningsmedel (eller fruktsocker) 100 g smör (eller Arlas smör … Continue reading Äppelpaj med dinkel (lågt GI)

Inlägget Äppelpaj med dinkel (lågt GI) dök först upp på Äppelpaj.se.