Smakfyllt middagstips
En krämig ädelostsås är väldigt gott till såväl fläskkött som till kyckling och fisk.
Den passar också riktigt bra till vegetariska kåldolmar fyllda med kantareller om du föredrar gröna rätter.
Rotfruktskakan som kommer här nedanför såsen gjorde jag ofta som tillbehör till kött när jag jobbade på restaurang, den blir mycket saftig och god.
Du kan göra den på bara morötter eller blanda med palsternacka som jag gjort här, eller rotselleri om du tycker om det.
Ädelostsås med purjolök 3-4 port
2 dl riven gräddädelost
1 dl finhackad purjolök
2 msk smör
3 dl grädde
½ dl vitt vin
½ dl kycklingbuljong
1 tsk veg buljongpulver
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk torkad dragon
1 msk hackad persilja
Salt och peppar
Fräs den hackade purjon i smöret utan att få färg.
Häll på vin, buljong, vinäger, kryddor och dragon, låt koka in tills hälften återstår.
Strö över buljongpulvret och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.
Rör ner den rivna osten och persiljan mot slutet och smaka av såsen.
Morotskaka med palsternacka och sesam ca 4 port
2 morötter
1 palsternacka
1 ägg
½ dl sesamfrön
25 g smör/kokosolja
Salt och peppar
Riv rotfrukterna grovt och blanda i en bunke med ägg, sesamfrön och kryddor.
Bryn smöret lätt i en mindre stekpanna och häll i blandningen.
Platta till ordentligt med en stekspade.
Stek några minuter på låg värme, skaka pannan lätt så det inte fastnar.
Vänd upp som en sockerkaka på ett lock och lägg i en till klick smör i pannan.
Smält smöret och låt kakan glida ner. Stek 5 minuter till , ställ sen in pannan i 175° ugn i 20 minuter.
Vill du göra morotskakan till många så fungerar den fint att göra i ordning i förväg.
Skär den i tårtbitar när den kallnat och frys in på en bricka.
Ta fram bitarna och tina i kylen dagen innan middagen, värm dem sedan på bakplåtspapper i ugnen på 175º i ca 15-20 minuter.
Det blir också väldigt gott med brynt blomkål med paprika, vitlök och chili till, det tillbehöret har jag på bilden längst ned i inlägget.
Fler recept på njutbar mat till både fest och vardag, utan gluten och tillsatt socker, hittar du i mina kokböcker i länkarna här nedan.
Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker med Lars-Erik Litsfeldt
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt Endast ett fåtal ex kvar
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gröna, sköna tillbehör E-bok
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker
Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahlqvist