Lördagsnjutning
Förr så var varma mackor på skivad formfranska en vanligt förekommande middag hemma hos mig på lördagarna.
Istället för att köpa dyr pizza så brukade jag göra en plåt med varma smörgåsar, det slank ner både 4 och 5 såna på kvällarna.
Inte bra för varken det inre av min mage, eftersom jag senare förstod att jag varit känslig mot gluten i hela mitt liv, och inte heller det yttre, midjemåttet.
Nu sen 10 år gör jag dem på betydligt bättre och mer mättande bröd, med den här fyllningen blir det väldigt goda mackor.
Pizzasalladen till håller sig bra i kylen, så gör gärna en stor sats så du har flera dagar.
Vill du hellre göra en pizza, så hittar du min populära halloumipizza här plus två andra, glutenfria varianter.
Varm smörgås 2 port
3 st Västerbottensmuffins
2 dl svamp
1 dl strimlat varmrökt sidfläsk eller korv med hög kötthalt
2 msk smör
2 dl crème fraiche
2 msk hackad gräslök
1 tsk pressad citron
Salt och grovmald svartpeppar
1 dl riven ost
Bryn fläsket i smöret tills det fått lite färg. Tillsätt svampen och låt den brynas en stund.
Krydda med salt, peppar och citron. Rör ner crème fraiche och gräslök.
Koka upp och låt småputtra i 10 minuter. Dela ostmuffinsen, ta 1½ per person.
Smöra brödet och lägg i en ugnsform. Fördela svampstuvningen över och lägg några cocktailtomater bredvid.
Täck med riven ost och gratinera på 250° i 8-10 minuter.
Njut mackorna med en pizzasallad. Strimla vitkål fint, knåda i bunken så blir den saftigare.
Blanda med strimlad paprika, olivolja och äppelcidervinäger.
Krydda med salt och peppar och låt stå och dra i kylen en stund.
Pizzasallad 2 port
3 dl strimlad vitkål
1 strimlad paprika
3 msk olivolja
2 msk pumpakärnor
1 msk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Häll den strimlade kålen i en bunke, knåda den en stund med händerna så blir salladen saftigare.
Blanda ner de övriga ingredienserna, smaka av så du får en angenäm syra och sälta.
Ställ kallt en stund innan servering så blir den ännu godare.