Nytt tillbehör till julskinkan
Som du säkert har läst härinne så har jag under hösten tagit fram en liten kokbok med recept tillsammans med Wonderbag Sweden.
Långkokta recept anpassade för energisnål tillagning i den isolerande bagen.
Boken innehåller dels favoriter från min slutsålda kokbok Långkok för LCHF och Paleo och även en hel del nyskapade recept.
Med den här typen av tillagning så går det åt minimalt med el, ved eller gas. Slow Cooking unplugged, helt enkelt.
Känner du inte till den här matlagningsmetoden sen tidigare, så klicka dig in på länken ovan och läs mer om den fascinerande historien kring uppfinningen från Sydafrika.
Här kan du se en kort film om bagen och dess skapare Sarah Collins.
Filmen las ut på Huffington Post i måndags och har redan visats en halv miljon gånger, så intresset för den här klimatsmarta långkokningspåsen är väldigt stort världen över just nu.
Den här äppelkompotten hittade jag på i Florida nu i höst, när Wonderbag skulle vara med på Swedish Paleos medlemskväll.
Kompotten serverades också på Wonderbags julfest som jag var med på häromveckan i Stockholm.
Då blev det också lite releaseparty för kokboken, som lyckligt nog kom rykande färsk från tryckeriet dagen innan.
Köper du boken tillsammans med en Wonderbag kostar den 50 kr. Vill du bara köpa boken så går det också bra, då kostar den 99 kr.
Det är inte bara mig du gynnar om du köper kokboken, för varje bag som säljs skänks även en till en behövande familj i Sydafrika.
I Östersund finns både kokboken och Wonderbag att titta närmare på hos Ecocaféet på Storgatan och hos Gårdsbutiken på Frösön, där jag också tog omslagsbilden till boken.
En av Ecocaféets medarbetare, Lina Lidén, mer känd som Paleolina, var i fredags med i Fredag i P3 och tävlade med sin Pulled Moose i Wonderbag.
Idag torsdag 10/12 finns jag på plats på Gårdsbutiken mellan 14.30 – 18.00 och bjuder på smakprov på äppelkompotten och berättar mer om Wonderbag. Välkommen :)
Här i Jämtland är det väldigt vanligt att äta äppelmos till julskinkan, så den här kan vara kul att testa som tillbehör istället.
Alla som smakat på kompotten tycker den är väldigt god, med fräsch syra från limen och lite sting från ingefäran.
Den passar förstås också som dessert, precis som den är eller med vispad grädde eller kokosgrädde.
Äppelkompott 10 port
5 juläpplen
2 kanelstänger
1 dl vatten
½ dl pressad lime
½ dl färsk ingefära i tunna skivor
Rivet skal av 1 lime och rostade nötter till serveringen
Tvätta och riv limefrukterna fint, spara skalet till serveringen och strö det då över kompotten.
Skala äpplena, dela i fyra delar och skär bort kärnhusen eller ta ur dem först med äppelpipa. Dela varje klyfta i två delar.
Koka upp vatten, limesaft, kanelstång och ingefära. Lägg ner äppelbitarna och låt sjuda under lock i 5 minuter. Skaka om grytan så allt blandas ett par gånger.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag. Lägg på tyglocket och förslut bagen väl med dragsnöret.
Låt äppelkompotten stå och mjukna i 1-4 timmar, beroende på hur mjuka du vill ha äpplena.
Servera äpplena ljumma med lite spad över och rostade nötter eller mandlar runtom.
Vispad kokosgrädde med vaniljpulver blir ett gott tillbehör.
Låt kompotten kallna, häll upp på burkar och frys in det som blir över till kommande behov.
Har du ingen Wonderbag än, så låt kompotten puttra på lägsta värme på spisen, tills du tycker den är lagom mjuk.