Höstkänslor, köttgryta och muurikka…


Tre ord som jag verkligen älskar! HÖST, GRYTOR & MUURIKKA! Nu börjar min säsong ta fart, nu mår jag som bäst, matlagningen får automatiskt en skjuts i rätt riktning, löven faller, vindarna blåser, hösten är här. Äntligen!

Ingen längtar nog så mycket efter höst, vinter, snö och gnistrande vita landskap som jag gör. Det är då jag mår som bäst. Det är då jag verkligen lever upp och brinner för det jag gör, och både hjärta och själ kan slappna av.

Jag är ingen sommarmänniska, ni som känner mig vet så väl, och som den norrlänning jag är tycker jag inte om den svärmande folkmassan, trängseln, köerna, allt folk i rörelse, huller om buller sommartid… Typiskt att bo på ett sånt turist-ö-land som Öland då! ;-) Men jag har inte valt det själv från början, det bara blev så…

Jag var inte så gammal när mamma, Jessica och jag flyttade ner hit till söder. Mamma och pappa skildes när jag var kanske 3-4år? Mamma träffade sen Jessicas pappa, jag blev storasyster när jag 6år. Vi flyttade från Boden när jag var 8år har jag för mig… Jag började 3:e klass i Köpingsvik här på Öland, innan dess bodde vid ett tag i både Göteborg och Karlskrona… När jag var 15år fick jag en lillasyster till; Sanna. 18år fick jag lillasyster My. Jo, nog blev jag storasyster för hela slanten allt och jag är nog en typisk sådan också. ;-)

Jag tänkte väl inte så mycket på det just då, vad jag skulle sakna från norr, och vad som skulle komma att fattas mig… Idag är det desto mer påtagligt, när man fått egna barn, man upplever och tänker i nya banor, eller samma fast ändå olika och självklart så jämför man med sin egen barndom…

Nu har jag bott här på Öland i 25år och vill heller inte härifrån. Man rotar sig med tiden… Jag saknar såklart mitt norrland och kommer alltid att göra, det är mycket som jag är inte ”färdig” med däruppe. :( Tyvärr… Det är minnen som trycker på när stressen kommer smygande, det är DÅ jag saknar mitt norrland… Stunder när det blir lite för mycket av allt och jag inte hänger med i svängarna mentalt… Då vill jag sitta där på en fjällklippa som en grön marsian och dingla med benen utför berget, blicka ut över mörka vatten med bara himlens stjärnor som kan leda mig framåt… En sån där illusion jag har när det blir ”för mycket” och jag bara vill fly bort… :-P

Framförallt så är det pappa Dennis jag saknar… Min lillasyster My, farmor Eva-Maj, faster Maritha, moster Sussi och alla kusiner, kusinbarn och syster-yster Jessica som nu bor i Norge osv osv… Sen saknar jag alla som lever i mitt minne men som ändå ”vandrat vidare”…

Det mesta jag vill tillbaka till tror jag är just minnen… Min farfar, hästarna och travet, stugan i fjällen, pappas båtutflykter, Gretas och mina stunder vid köksbordet med ”Finns i sjön”, Vittjärv och Kirvan & Diana (Vorsteh). Att sova över hos farmor med renbäddade ”bäck och bölja-lakan”… Jag saknar doften av norrländsk skog, blåbär och hjortron… Lavendel i doftpåsar från farfars mercedes, Storuman, Vassijaure, och pappas doftgran med äpple i den blå Amazonen… Det är så mycket jag vill tillbaka till men som jag vet inte finns längre… Jag får väl ha det kvar i minnet så länge jag kan antar jag, ganska logiskt egentligen men invecklat när jag tänker vidare… Jag tror att när minnen ”tillverkas” så måste dom ha samma innehåll som en bok… En början, ett innehåll och ett bra avslut… Det är det där sista som jag inte fått med mig från norrland…

En dag ska jag skriva det där sista kapitlet i boken, det vet jag… 
Här är min ”norrlands-låt”. Blunda och lyssna. Då förstår du mig bättre…  http://www.youtube.com/watch?v=0Wv3Ya9nskA

Till kvällens recept…

Inget nytt, inget storslaget mer än känslan av matlagning utomhus, muurikka och höstvindar, sen kan man svänga ihop den mest fantastiska köttgryta den ena efter den andra. Det här är inte bara ett recept utan en hel upplevelse av fantasi, ingredienser, intryck och känslor. Lagad mat utomhus är aldrig den andra middagen lik… En köttgryta på söndag är inte densamma som köttgrytan nästa söndag… Allt beror ”väder & vind”, glöm inte de… :-P

Piffa till, trolla fram nya ingredienser och smaka av, lägg till det ena och de andra och känn efter… Hur du än gör så blir det gott, jag lovar. Denna söndagens boeuf bourguignon såg ut såhär :

12 port 
Det här behöver du :
Kallpressad rapsolja + smör till stekning
ca 2 kilo grytbitar av nötkött (fransyska, högrev etc.)

Bryn grytbitarna på hög värme så de får fin färg. 

Tillsätt :
1 msk strösocker
1 dl tomatpuré
4 lagerblad
Kvistar av timjan och rosmarin
1,5 l kraftig köttbuljong (ca dubbel mängd buljong vid tillagning på muurikka)

Tillsätt socker, tomatpurén och lagerbladen, örtkvistarna och rör ur alla smaker ordentligt. Slå på lite av buljongen så det knappt täcker grytbitarna. 

Tillsätt :
0,5 liter rött vin
2 stora gula lök (grovt skuren)
1 röd lök (grovt skuren)
3 morötter (slantar)
1 röd paprika (grovt skuren)

Tillsätt vinet, lök, morötter och paprika. Låt grytan nu småkoka utan lock ca 2-3 timmar så köttet är riktigt mört och nästan faller sönder i trådar. Kolla grytan då och då ifall det behövs fyllas på mer vätska (buljong). 

Sista ner i grytan :
2 hg kantareller
Smaka av med salt och peppar
ev. redning för tjockare konsistens på såsen

Lägg ner kantarellerna precis före servering. Smaka av med salt, peppar. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Vill du ha mycket sås i grytan så tillsätt bara mer buljong/vin innan du reder av den. Plocka upp örtkvistar och lagerblad. 


P
ensla kantareller har man tid med under tiden köttgrytan puttrar på muurikkan.


D
often är helt oslagbar när vinden sätter in… Smaken av en sån här gryta utomhus på muurikkan bli mustig, ganska mörk och lite rökig. Supergod och perfekt höstmiddag ute på gården! ;-)

Biff med wokade grönsaker och äggnudlar på muurikkan


”…Kärleken är evig när vi är tillsammans…
Ingenting är större än det här….
Drömmen om dig än gång, drömmen om dig är sann…
För alltid tillsammans…”

Tog mig en liten bloggpaus igår eftersom tiden som ”gräsänka” tog slut, tack o lov!  Det är ytterst sällan numera Nicke är iväg på flyttresor med jobbet men nu var det smått kris i semestertider och allt och han åkte i måndags morse och kom hem igår, en dag tidigare än planerat. Skulle kommit hem idag egentligen men flyttarna hade gått bra och lastbilen rullat på så igårkväll… Äntligen… ;-)

I åtta år har vi levt ihop och jag älskar honom till månen och tillbaka varje sekund. Påtagligt jobbigt att inte ha honom vid min sida som vanligt i vardagen, men nu har han semester och vi kan rå om varann och familjen mer än nånsin!  Fy bubblan va glad jag är!!

Fredagen är här och ikväll ska vi grilla nötkött som legat i god marinad. Har du tips på något gott tillbehör förutom de vanliga salladerna, klyftpotatisarna och gratängerna?

Här kommer recept och bilder från onsdagskvällen då Joline o jag lagade mat ute på muurikkan.

2-3 port
Det här behöver du :

250 gram nötytterfilé (utskuren ryggbiff)
2 salladslök
1 röd finhackad chili
1 näven sugarsnaps
1 lime
1 påse blue dragon hosin/woksås (vitlök)
1 burk wokgrönsaker
1 burk vattenkastanjer
1 burk små hela champinjoner
Vatten
Salt
Hoisinsås

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp vatten till nudlarna. Låt dom precis bli al dente. Häll av vattnet och skölj dom i kallt vatten, sen behöver dom bara vändas ner i woken för att bli klara. Skär köttet i tunna skivor. Hetta upp en stekhäll, muurikka eller panna. Tillsätt olja och bryn köttet på hög värme. Pressa över saften från 1 lime. Så fort det fått lite färg tillsätter du resten av ingredienserna. Detta är en snabb wok så var förberedd med allt upplagt i skålar. Fräs runt allting i nån minut, blir det på tok för varmt slå på lite vatten, det kokar snabbt bort. Tillsätt hoisinsåsen och vänd ner nudlarna. Salta lite. Servera med extra hoisinsås vid sidan om.


Förberedd! Muurikkan lyfte jag bara upp på eldkorgen efter jag fått till en bra eld. funkar fin-fint de också! :-P


Snabbmat färdigt på ett par minuter när man väl börjat steka.


Hettan på en muurikka justerar man enkelt med lite vatten om det blir på tok för varmt, den dunstar bort snabbt. Hosinsåsen slår du på strax innan nudlarna.


Vänd ner nudlarna. Nu är det i princip klart. Släck elden under muurikkan med vattenflaska så maten inte blir bränd.


Smaklig spis, detta är verkligen bland det godaste jag vet!


Snabbmat i sitt esse med biffwok och nudlar på muurikkan, en helt vanlig dag…

Idag blir det matlagning ute!

Ikväll ska Joline och jag laga till lite god mat ute på muurikkan! Här är dagens ingredienser…

Ni kan aldrig gissa vad va?? :-P

Gnocchi med lövbiff i rosmarinkryddad sås


Gnocchi var länge sen vi åt men är så ju galet gott så nu tyckte jag det vad dags för en uppdatering. Vi äter oftast gnocchi med en het tomatsås och färsk riven parmesan, eller en sås på gorgonzola, eller bara smörsteka med salvia…

Idag fick det bli lövbiff till. Lövbiffen har fått bräseras riktigt mör i en mustig buljong av lök, rosmarin och oxfond. Just rosmarin eller timjan är extra gott till nötkött och passar dessutom bra i det här höstvädret vi har! ;-) Vart tog sommaren vägen??

När lövbiffen sen är riktigt mör har jag vänd ner strimlor av krispiga grönsaker som ger ett härligt tuggmotstånd och lättar upp den mastiga såsen också. Hur äter du helst gnocchi? 

Det här behöver du : 
Smör till stekning
400 gram lövbiff i tunna skivor
1 gul lök
2 tsk torkad rosmarin
2 msk mörk oxfond
1 tsk svartvinbärsgelé
1 msk kikkoman soya
Ca 1-1½ liter vatten
2 morötter
10 cm zucchini
1 burk creme fraiche
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Strimla lövbiffen och bryn i het stekpanna med smör och gul lök i grova bitar. Smula den torkade rosmarinen mellan fingrarna och låt fräsa med tills köttet fått fin färg. Tillsätt oxfond, svartvinbärsgelé och soya. Sänk till medelvärme och låt köttet bräsera utan lock, slå på vatten vartefter det kokar bort. Efter ca 1 timme är köttet mört. Om inte, låt bräsera en stund till. Rör ner en burk creme fraiche, strimlad morot, zucchini och schalottenlök och låt puttra klart ca 10 min. Smaka av med slat & peppar.

Självklart kan du använda färsk rosmarin, men i en köttgryta som denna vill jag ha med smaken från början och då passar den torkade bäst och ger dessutom mer smak. Sen kan du ju givetvis dekorera med färsk rosmarin.


Goda, krispiga grönsaker som passar bra i pastasåser, eller som här serverad till gnocchi.


Doften av den här lövbiffsgrytan är helt otrolig och rosmarinen ger en extra knuff åt det rustika hållet.

Pasta lövbiff i krämig sås med gorgonzola


Igår kom mamma och syrran hemma på middag. Pasta och lövbiff fick det bli. För att inte den strimlade lövbiffen ska bli seg och tråkig som den lätt kan bli så bräserade jag den ca 1½ timme i en kryddig sky av oxfond, vitlök, sambal oelek lök mm. Blir riktigt, riktigt mört och smakrikt då.

Bräsera utan lock och pyttsa på mer vätska efter hand hela tiden då den kokar bort. Väldigt enkelt för att få möra fina strimlor. Till en snabb wok däremot fräser jag på biffsstrimlor i riktigt het panna bara en ½-1 minut för att behålla dem möra, men här hade jag ju tänkt mig mig en pastassås så då föredrar jag att bräsera istället.

Sen när köttet är bräserat rör du ner en burk creme fraiche, en skvätt grädde, eller en burk färskost, det är en smaksak. Grönsaker  i form av strimlad morot, sugar snaps och zucchini behövs för lite krisp och fräschör, annars blir rätten på tok för mäktig. Sist av allt smular du ner gorgonzolaosten så får du en himmelsk krämig sås att blanda med pastan.

8 port
Det här behöver du :
6-8 port pasta (Rigatoni)
600 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 tsk tomatpuré
2 msk mörk oxfond
ca 1-1½ liter vatten

Såsen : 
1 burk creme fraiche
1 rejäl näve sugar snaps
2 morötter, tunna strimlor
½ zucchini, strimlor, slantar
150 gram gorgonzola el. annan grönmögelost
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla lövbiffen och bryn i het stekpanna tillsammans med hackad gul lök. Pressa i vitlöksklyftorna, tillsätt sambal oelek, tomatpuré och oxfond. Sen sänker du till medelvärme och slår på vatten så det precis täcker köttet, låt bräsera (inget lock) och fyll på mer vatten efter hand. Efter ca 1½ timme är köttet så mört och fint att det bara smälter i munnen.

Rör ner ingredienserna till såsen. Tillsätt morötter (skurna i tunna strimlor) och sugarsnaps som du förvällt nån minut i saltat, kokande vatten. Zucchinin behöver inte förvällas utan tillsätts rå.
Smula ner osten och rör om så den smälter ner. Smaka av med salt & peppar. Blanda hela såsen med pasta eller servera var för sig. 


Lövbiff i strimlor, bryns tillsammans med gul lök.


Tillsätt resten av kryddorna och vatten så det precis täcker köttet. Bräsera utan lock ca 1½ timme och fyll på mer vatten efter hand det kokar bort.


Rör ner creme fraiche och tillsätt grönsaker.


Smula ner gorgonzolaost och låt den smälta.


Woilaaa! Lyxpasta en vardag… :-P

Norrländsk Falukorvsgratäng

Falukorv på nötkött

Idag får Du ett snabbt recept på riktigt god och lättlagad vardagsmat.

Under många år så var min absoluta favoriträtt Falukorv. Då med mycket spaghetti, ketchup och smör till.

Det här var under de år då jag var så dålig i ryggen, så jag orkade inte tänka på att laga bra mat till mig själv.

Då gick det snabbt att koka pasta och steka korv, det kunde bli många sådana måltider på en vecka.

Ungefär att jämföra med dem som äter hamburgare varje dag, rent näringsmässigt en katastrof för kroppen.

I takt med att jag blev bättre, särskilt sen jag förstod att gluten var den stora boven i mina värkproblem, så har glädjen med att laga riktig mat vuxit sig större och större.

En glädje som sen gav upphov till den här bloggen och skapande av recept som jag, helt gratis, delar med mig av till andra med ett stort intresse för naturlig mat.

Tyvärr anser några att det är helt i sin ordning att gå in och kopiera mina recept, för att sen framställa som sina egna, på reklamfinansierade sidor.

Här kan Du läsa vad Lisa Förare Winbladh skrev om ett liknande fall för 1½ år sen.

Så det är inget nytt under solen, receptstölder finns på nätet även utanför LCHF-kretsen.

Men nu åter till god mat, lagad helt i mitt eget kök. Inte något avancerat recept, så risken är nog liten att det blir kopierat av recepttjuvar.

Jag tycker fortfarande mycket om korv, särskilt de med hög kötthalt och framförallt  lokaltillverkade med bra kryddning.

Provat Hälsingestintans nya Falukorv som innehåller enbart Svenskt nötkött av hög kvalitet.

Ett mycket gott alternativ för dem som av en eller annan anledning inte äter griskött.

Förvisso med lite för låg kötthalt och för mycket potatismjöl för en LCHFare, men smak och konsistens är annars mycket bra.

Om man inte äter den så ofta och med näringsrika tillbehör, så blir måltiden rätt bra ändå.

Om Du vill göra en betydligt nyttigare falukorv själv därhemma, så ta en titt på mitt recept i Anna Hallén”s nya kokbok LCHF för familjen, den goda vägen till mätta och friska barn.

Jag fick det hedrande uppdraget av Anna att skapa över 30 recept på näringsrik mat som passar barnfamiljer.

En riktigt rolig utmaning att omvandla barnfavoriter som Falukorv, Ketchup, Tacopaj, Vaniljglass och mycket mer, till nyttiga alternativ.

I dagens recept har jag kombinerat Falukorv med egenplockad Skogssvamp, Ekologisk Paprika och Västerbottensost.

En smakrik rätt som gör att den goda korven kommer mer till sin rätt, än med pasta och söt ketchup.

Norrländsk Korvgratäng

200 gr Falukorv

½ Ekologisk Paprika

1 dl brynt Skogssvamp

1 dl riven Västerbottensost

1 Ekologiskt Ägg

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg. Servera med ett stekt ägg med gräslök strödd över vitan. Några Cocktailtomater till för smak och färg.

Här hittar Du mitt recept på Ketchup med vuxen smak, en lite kryddigare variant än den i Anna’s kokbok.