Hej alla underbara läsare här!
Ni har verkligen varit fantastiska som skrivit och hört av er på alla sätt efter mitt föregående inlägg. Stora, varma kramar till er alla! Det har varit och är en kämpig period av rehabilitering men det går sakta, sakta framåt. Idag kan jag stå själv en längre stund och gå ca tio minuter utan stöd om än vingligt… Balansen är lite ur funktion kan man säga och händer och fötter saknar finmotorik och är ”suddiga” som sockerdricka så att öppna förpackning, lås, plocka upp småsaker och skriva med penna går inte… Än! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Har iaf kommit ifrån rullstolen helt och kämpar på att gå så mycket jag kan. Har bra folk att ha o göra med via sjukgymnast och läkare så de blir nog bra det här. Frustrationen är nog de värsta och den mentala biten då hela vårdtiden på IVA är som en skräckfilm i mitt huvud fyllt av hallucinationer och vaneföreställningar som för mig var 110% verklighet just där och då. Jag var så säker på allt jag upplevt (vilket jag inte hade) och försökte övertyga mina närmaste som förstås visste att de jag svamlade om inte stämde och att det var normalt efter att man legat nedsövd så länge. Har läst mina journaler och dagboken och de va inte roligt men ett steg i bearbetningen. Så galet mycket mediciner dygnet runt jag fick. Lugnande, sömntabletter, ångestdämpande, antibiotika, blodförtunnande, medicin mot schizofreni och gud vet allt. Nu är iaf kroppen fri från mediciner och huvudet fungerar som vanligt! Tack o lov, haha! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />
Missa inte att följa mig på instagram @kryddburken där får ni lite fler uppdateringar just nu! ❤️
Ni ska snart få ett hav av tårtor publicerade här på Kryddburken också, årets finaste sommartårta ska utses om än det blivit lite försenat! Men först ett supergott och busenkelt recept på brownies. Sega, tunga och kladdiga med daim i smeten. Varsågoda!
Det här behöver du :
200 gram smör
250 gram valfri choklad (varav 2st dubbeldaim)
4 dl farinsocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och ta kastrullen från spisen. Hacka och rör ner chokladen och rör tills den smält. Tillsätt farinsocker, sikta ner mjölet ihop med bakpulver och vaniljsocker. Rör sist ner äggen, ett i taget. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd ugnsform ca 20*30 cm. Grädda 35 minuter på 175 grader. Låt svalna, förvara i kylskåp.
Mjuka kakor i långpanna är tacksamma att baka när man har överblivna bananer eller massor med dignande äpplen i träden. Här har vi en banan och morotskaka som Joline bakade förra veckan. Kan det bli bättre? Ni vet hur saftigt det blir med både banan och rivna morötter i en kaka så dessa blev mer som små bakelser med den krämiga glasyren på. Enkelt och vansinnigt gott. Denna gång fick jag smussla ner ett gäng samma kväll o lägga i en separat burk för att få med mig några till jobbet dan därpå. Det är lätt att bli utan annars…
Det här behöver du :
2 övermogna bananer
2 morötter
50 gram smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & låt svalna. Vispa ägg & socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och rör ner i smeten. Tillsätt matfettet, mosade bananer och finrivna morötter. Slå i mjölken. Smörj en ugnsfast form 30*40 cm. Häll i smeten & grädda ca 30 – 35 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna. Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred över kakan. Låt stelna något före du skär upp i rutor.
Färskostglasyr :
1 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
1 msk vaniljsocker
1 msk citronsaft
Provade baka denna galet goda kaka häromdagen. En söt, seg och knäckig kondisbit som bara är försvinnande god till kaffet, helst så kall som möjligt dessutom! Prova baka den om ni inte gjort tidigare, den blev en riktig favorit här hemma och inte många ingredienser heller.
Det här behöver du :
125 gram rumsvarmt smör
2, 5 dl vetemjöl
1 dl florsocker
Topping :
1 burk karamelliserad mjölk (dulce de leche)
1 påse werthers kolor (135 gram)
2 dl kokosflingor
GÖR SÅHÄR :
Vispa smör, mjöl och florsocker till en slät smet. Tryck ut i en form ca 20*20 klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 10 – 15 min i 175 grader. Ta ut bottnen och rör ihop kolorna (klippta i småbitar) med dulce de leche och kokos. Fördela över bottnen. Grädda ytterligare 25 – 30 minuter.
Ingredienserna. Jag valde Werthers chokladfyllda kolor här men det går lika bra med originalet. Ett tips är att använda en sax och klippa dom i småbitar för det blir väldigt kladdigt med kniv upptäckte jag.
Grädda med toppingen ytterligare 25 – 30 minuter. Låt svalna och förvara sedan i kylskåp.
7 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
225 gr rumstempererat smör
2,4 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljessence
Tillsätt ägg och vanilj.
Blanda de ihop bakpulvret och mjölet.
Blanda ner mjöl/bakpulver lite i taget så att det blir en deg.
Du kanske behöver ta hjälp av händerna. Plasta in och låt ligga i kylen ca 30 minuter.
kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du vill ha.
Baka i 175º i ca 12-16 minuter.
Låt svalna på plåten.
Dekorera.
Väldigt bra deg som håller formen.
6 dl mjöl
1.2 dl kakao
1 tsk snabbkaffe pulver ( kan uteslutas)
225 g rumstempererat smör
2,3 dl socker
1 stort ägg
1 tsk vaniljextrakt
Blanda kakao och mjöl i en skål.
Vispa socker och smör tills ljust och fluffigt.
Blanda ner ägg,vaniljextrakt och evt kaffepulvret.
Blanda ihop ordentligt.
Blanda ner mjöl/kakaoblandningen lite i taget.
Har du bara en handvisp måste du ta hjälp med händerna för att få ihop en deg.
Plasta in och lägg i kylen ca 30 minuter.
Kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du valt.
Baka i 175º i ca 12-16 minuter beroende på storlek.
Låt svalna på plåten.
Progel eller pastafärg
2. Vispa ägg, vit pastafärg och socker poröst.
3. Blanda de torra ingredienserna väl. Rör ned dem i ägg- och sockerblandningen. Rör till sist ned filmjölken eller yoghurten.
4. Bred ut smeten på ditt förberedda mönster.
5. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min.
6. Vänd rulltårtan på ett rent bakplåtspapper. låt svalna.
7. Vispa grädden, bred ut lingonsylt och grädde på rulltårtan. Rulla ihop och lägg den i frysen. Ta fram den en halvtimme före serveringen och skär den i skivor.
66 gr sweetened condensed milk
Essencer och färg
Smält alltsammans, fyll i formar. Frys in för lättare hantering.
Essencer, progel och silikonformar finns i butiken.