Kladdig, seg och chokladig kladdkaka – högsta betyg!


Kladdkaka var evigheter sen jag gjorde så jag tyckte de va på tiden till gårdagens lilla kalas. Tack söta ni för gratulationer både här och på facebook! :-P

Jag sökte ett bra recept och lyckades som jag tidigare skrev hitta ett inne hos Nadja där hon följt Mia Öhrns recept, kladdkakornas drottning! Å nog jädrans blev det bra alltså. Den här kladdkakan blev både seg, och chokladig och kladdig med frasigt yttre och den höll sig fin i formen utan att sjunka ihop i mitten, det är sällan den håller sig så jämn och fin men denna blev kanon så jag måste rekommendera den förstås.

Den mörka chokladen kan du givetvis byta ut mot ljus och du vill, jag la till vaniljsocker i receptet för att ”möta” den mörka chokladen lite. Kanongott alltså. Och med dajmgrädde ovanpå blir det en fin tårta att servera till många.

Det här behöver du :
200 gram smör
200 gram mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker (inte i originalreceptet)
1 krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram en rund springform ca 21-25 cm i diameter. Klä botten med bakplåtspapper som du smörjer lätt.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och bryt ner chokladen så den får smälta. Rör till en slät smet. Tillsätt resten av ingredienserna direkt i kastrullen och blanda noga. Häll smeten i formen, grädda i 200 grader ca 15 min. Låt svalna något, ställ sedan i kylskåp så den hinner bli riktigt kall innan servering.

Servera med lättvispad grädde som du blandar med finhackad dajm.


Med ett smort papper i botten på formen behöver du inte servera kakan på ”bottenplattan”. Efter några timmar i kylen kan du vända kakan upp och ner och dra av pappret.


Chokladen som smälter i smöret.


Dags för gräddning. 200 grader 15-20 min.


Och här är kakan färdig, nu tror man att mitten ska sjunka ihop något när man tagit ut den… Men det gör den inte! En riktigt fin kladdkaka som håller måttet. ;-)

The post Kladdig, seg och chokladig kladdkaka – högsta betyg! appeared first on Kryddburken.se.

Kladdkaka mitt i allt också…


Gomorron darlings! Här är det full rulle idag. Jag har precis skjutsat barnen till bussen och i ugnen står nu en kladdkaka och gräddas till kvällens lilla kalas, det är ju nån som prompt är tvungen att gå å fylla år mitt i allt också… :-P Undra vem de kan vara…

Receptet på denna kladdkaka hittade jag hos Nadja som följt Mia Öhrns recept och det ser lovande ut. Får återkomma med smakbetyg senare. Nu ska jag städa undan lite och börja packa så smått!

Det här behöver du :
200 gram smör
200 gram mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker (inte i originalreceptet)
1 krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram en rund springform ca 21-25 cm i diameter. Klä botten med bakplåtspapper som du smörjer lätt.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och bryt ner chokladen så den får smälta. Rör till en slät smet. Tillsätt resten av ingredienserna direkt i kastrullen och blanda noga. Häll smeten i formen, grädda i 200 grader ca 15 min. Låt svalna något, ställ sedan i kylskåp så den hinner bli riktigt kall innan servering.
Den här ska jag servera med dajmgrädde senare ikväll.


Chokladen som smälter i smöret…


Och skjuts in i ugnen en kvart! Se till så kakan är ordentligt kall före servering, det blir godast så! ;-)

The post Kladdkaka mitt i allt också… appeared first on Kryddburken.se.

Hög och saftig sockerkaka


Gokväll i stugorna! Jodå, sockerkakan blev hög och fin och väldigt god så jag ska dela med mig av receptet för det var ett annorlunda sådant mot vad jag brukar använda. Här ska det var 3 stora koppar med lika mycket ägg, socker och mjöl i varje kopp och det är ungefär som dom måtten jag skrivit i receptet men prova för det blir himla gott och enkelt att gå efter ju! :-P

Smöret ska naturligtvis inte vara en likvärdig kopp utan 50 gram smält och inget annat.

1 kopp ägg
1 kopp strösocker
1 kopp vetemjöl + bakpulver
50 gram smält smör

ca 1½-2 tsk bakpulver till 4 ägg är ett riktmärke.

Det här behöver du : 
4 ägg
3 dl strösocker
½ msk vaniljsocker

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

50 gram smält smör

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Rör ut vetemjölet med bakpulvret och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt smöret och blanda försiktigt så du bibehåller luften i smeten. Häll i smord form, grädda ca 40-45 min i 175 grader.


Denna formen på sockerkaka gillar jag. Hittade den på ÖoB och var ju tvungen att provbaka i den. Hög och fin och inte så vid i formen. Men med hög och fin måste man ju ha ett recept därefter också och det tyckte jag detta levde upp till så prova gärna ni också!

Formen har jag smörat med smält smör och bröat med panko, hade inget vanligt ströbröd hemma men det blev mycket godare med panko dessutom så det ska jag också fortsätta med. Man lär så länge man lever. ;-)

The post Hög och saftig sockerkaka appeared first on Kryddburken.se.

Vallmosnurror


Enkla kuvertbröd serverat till middagen är alltid uppskattat. Här har jag gjort små snurrar av vanlig ljus vetedeg med lite extra olivoja och flingsalt i. Formen på snurror passar extra bra att servera till soppa! ;-)

Skulle man inte ha ägg hemma, eller är allergisk funkar det alldeles ypperligt att pensla bröden med lite ljummen mjölk som du rör ut med flytande honung. Blir till och med godare och de frön man vill ha på fastnar som de ska också! :-P

ca 24 st
Det här behöver du : 
50 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 gram)
2 msk honung
½ dl olivolja
2 tsk flingsalt
ca 10-12 dl vetemjöl

Till pensling : 
½ dl ljummen mjölk + 1 tsk flytande honung
Vallmofrön

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i degbunke eller maskin. Rör ut jästen med degvätskan och tillsätt honung, olivolja salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidigt deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och måtta ut degen i 24 små bitar. Rulla varje bit till en lång ”snodd” ca 30-40 cm, Vrid ihop till snurror och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa på plåt under bakduk ca 30 min. Pensla med mjölk utrört med lite flytande honung, stör över vallmofrön. Grädda i 200 grader ca 10-15 min.


24 snurror får du ut av ½ liter degvätska, men receptet kan förstås dubblas vid behov.

The post Vallmosnurror appeared first on Kryddburken.se.

Jodå, det började ju bra…


Men vilken dag!! Alltså det började ju så bra…

Dagen idag började bra, redan igårkväll. Jag checkade av ingredienserna till kanelbullar. Smör, mjölk, mjöl, honung, kanel, vaniljsocker, ägg, pärlsocker! YES! Imorgon skulle de blir bullar av redan tidig morgon hade jag bestämt.

IDAG; 
Gick upp när klockan ringde, fixade frukost till barnen, skjutsade barnen till skolan och hem igen i godan ro. Hade förberett allt i köket på morgonkvisten. Plockat fram ingredienser, degmaskin, sladden i uttaget och förrklä´på bänken o radion rattad till P4:a på full volym! Allt enligt planerna…

Smöret var mjukt, rumstempererat och fint och allt stämde utom det där lilla jävla gula paketet som jag VISSTE att jag hade i kylskåpet! Men som inte fanns där just i morse då??? Å just idag så fanns inte det där lilla **** gula paketet i torrform heller som jag alltid brukar vara garderad med såna här stunder. Gaahhh…!!!!

NÄÄÄE!!
Jag tänker inte sätta mig i bilen i morgonrock och foppatofflor och köra ner till ICA och sur-vänta till klockan slår 09 då dom öppnar, tänker jag INTE göra!!! *tjurig*

…Så jag har surat hela dan, TYP!

Inte riktigt men… Jag har dammsugit, torkat golv, rensat kylskåpet, plockat disk och tvätt och allt annat sånt man blir så himla glad av… Ja, å sen så åkte jag då å köpte den där förbannade jästen. Sen BAKADE JAG BULLAR! :-P

HURRA FÖR KANELBULLENS DAG!!! HURRA, HURRA, HURRaaaaaaaa!!

Förutom de så är jag sjuk IGEN… Igen, igen, och åter igen… Hostar, rosslar, snyter mig, febertoppar var å vareviga dag! Måste jag alltid va sjuk?? Om 2 veckor åker vi till Grekland å då är jag friskt, eller hur??


Ett stort glas iskall mjölk…. Har du som vi ett knasigt kylskåp som inte genererar iskall mjölk så är det bara att ploppa ner några isbitar i glaset! SÅ! Sluta gnälla nu Linda Nilsson….


Bakade på en halvliter, precis som receptet i morse, orkade inte mer… Två proppfulla plåtar bidde de. Stora fina, lukta-gott-i-hela-huset-bullar-som-man-blir-glad-av-kan-jag-behöva! :-P


Glada blev även gubben och barnen förstås, resten frös jag ner… Bullarna alltså!
Få se nu? Visst va de en dag imorgon också???

The post Jodå, det började ju bra… appeared first on Kryddburken.se.

Ett stort glas iskall mjölk…


Och en kanelbulle eller tre?? :-P Upp med handen om du ska äta kanelbulle idag?

Varje år den 4:e oktober är det ”Kanelbullens dag”, lite gulligt tycker jag att kanelbullen har en helt egen dag i almanackan!

Ska du baka idag? Eller blir det /kondis/köpebullar? Vilka bullar är egentligen godast? ;-)

ca 3 plåtar
Det här behöver du :
150 gram mjukt smör (rumsvarmt)
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst 50 gram
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
1 kilo vetemjöl special el. manitoba cream

Fyllning :
150 gram smör
1½ dl strösocker
4 msk vaniljsocker
2 msk kanel

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt! Smula ner jästen i en degbunke (här får min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Kavla degen till en rektangel, bred på fyllningen och rulla ihop från kortsidan så du får en tjock rulle. Lägg i bullformar eller direkt på en ugnsplåt. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg & strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

Ett stort glas iskall mjölk…


Och en kanelbulle eller tre?? :-P Upp med handen om du ska äta kanelbulle idag?

Varje år den 4:e oktober är det ”Kanelbullens dag”, lite gulligt tycker jag att kanelbullen har en helt egen dag i almanackan!

Ska du baka idag? Eller blir det /kondis/köpebullar? Vilka bullar är egentligen godast? ;-)

ca 3 plåtar
Det här behöver du :
150 gram mjukt smör (rumsvarmt)
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst 50 gram
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
1 kilo vetemjöl special el. manitoba cream

Fyllning :
150 gram smör
1½ dl strösocker
4 msk vaniljsocker
2 msk kanel

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt! Smula ner jästen i en degbunke (här får min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Kavla degen till en rektangel, bred på fyllningen och rulla ihop från kortsidan så du får en tjock rulle. Lägg i bullformar eller direkt på en ugnsplåt. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg & strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

The post Ett stort glas iskall mjölk… appeared first on Kryddburken.se.

Pizza med dinkel


Igårkväll bakade vi pizza med dinkel. Jag brukar ju förespråka det goda durumvetemjölet till pizzadegar men detta var inte så tokigt faktiskt. Bottnen blir mer mättande kan jag tycka och lite ”nötig” i smaken, helt klart värt att prova som omväxling och som nyttigare alternativ.

Som ni ser så har jag bland annat använt dinkelflingor i degen som fick svälla under långjäsning i rumstemperatur, detta kan ni naturligtvis utesluta och bara använda dinkelmjöl, ta då i så fall ca 500 gram dinkelmjöl totalt.

2 runda pizzor
Pizzadeg :
½ pkt jäst (25 gram)
3 dl kallt vatten
2 dl dinkelflingor
200 gram siktat dinkelmjöl
knappt ½ dl rapsolja
½ tsk salt

Dinkelmjöl till utbakning

GÖR SÅHÄR :
Häll upp flingorna i en rymlig skål. Använd en stor, rymlig skål, rör ut jästen med vattnet i skålen. Tillsätt dinkelflingorna och oljan. Rör så allt blandas ordentligt. Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur ca 6-8 timmar. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig, här får du använda extra mjöl vid sidan om tills du får en klibbfri deg. Dela degen i två delar. Tryck varje deg på lätt oljad ugnsplåt. Lägg på valfri fyllning, grädda i 250 grader ca 10 min.


Dinkelflingor är perfekt att använda till bröddeg eller som här till pizzadeg som får ”kalljäsa” under längre tid.

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.


Pizzasallad till är ett måste, annars ingen pizza! ;-)

Hemmagjord risifrutti


Brukar ni göra egen risifrutti? Eller kanske mannafrutti? Inga konstigheter alls och bra mycket nyttigare än dom man köper, dessutom kan du göra större mängd till ett riktigt lågt pris också. :-P

Koka risgryn eller mannagryn i vatten eller mjölk. Låt svalna. Rör ut med antingen yoghurt blandad med honung, eller lättvispad grädde. Servera med fruktmos eller bär. Perfekt till mellanmål, utflykter eller ett litet kvällsfika.

8 små port
Det här behöver du :
4 port kokta risgryn eller mannagryn (koka enligt förp.)
5-6 dl naturell yoghurt (alt. lättvispad grädde)
Honung efter tycke och smak

Rimbobullar och snurrbullar med mandelmassa


Denna dagen ett liv… Visst va de väl så han sa farbror Melker i Saltkråkan? ;-)

Morgon här hemma började ju kanske inte som planerat. Jag skulle jobba på kontoret och precis som igår så skulle jag skjutsa barnen till fritids till klockan åtta.

Klockan ringde, jag pallrade mig upp, väckte barnen, kläder och tandborstning och spegeltid tar ju sin tid ibland… :-P

När vi dock alla var färdiga och väskor packade med ombyten och frukt så ska vi då åka!

Hittar först inte dörrnyckeln när jag ska låsa så in och rota igenom alla sjunhundra handväskor för att sedan komma på att jag hängt upp dom på lilla kroken i hallen…

Ut till bilen och då är den låst…

Ja, här på landet låser jag aldrig min bil och nyckeln sitter typ alltid i också… Och det gjorde den även idag!! Jag vet att jag har en extranyckel och jag vet också precis vart den ligger; i handsfacket!

Ja, så där stod vi efter en smått hektiskt morgon och kom inte in i bilen så det var bara att ringa fritids och meddela att barnen blir hemma idag och jag fick sadla om mina kontorsplaner till barnaktiviteter istället. Vad passar väl då bättre i 24 graders tryckande värme än att baka bullar?? :-P Fiffig jag är!

Vi bakade rimbobullar och snurrbullar med mandelmassa så det stod härliga till, sen har vi faktiskt inte gjort nånting, bara slappat och tagit det lugnt. En sån dag… ;-)

Nu är min privata superhjälte hemma och har förstås fått upp bildörren ”lätt som en plätt” med lite ståltråd och trix. Det stora världsproblemet är löst! Imorgon är det dock ledigt från fritids så kanske kan vi ta oss nånstans med bilen då… Apropå det så ska jag gå ut och plocka in extranyckeln ur handsfacket nu på en gång:-P

Rimbobullar ca 60 st
Det här behöver du :
150 gram mjukt smör (rumsvarmt)
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst 50 gram
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
1 kilo vetemjöl special el. manitoba cream

Fyllning :
200 gram smör
1½ dl strösocker
4 msk vaniljsocker
2 dl finhackade hasselnötter

Efter gräddning : 
Florsocker + vatten till kristyr att ringla över

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (här fick min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Dela i tre delar. Det blir ca 20st per degbit. Kavla degen till en rektangel. Skär ut fyrkanter ca 10*10cm. Klick ut 2 tsk fyllning på varje ruta och vik in hörnen mot mitten som ett kuvert. Tryck till lätt med fingret i mitten. Placera i aliminiumformar eller vanliga bullformar. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

*Vi gjorde snurrbullar av halva degen som jag fyllde med riven mandelmassa, penslade med ägg och strödde över pärlsocker. 


Förberedd! Vi provade även en smaksatt mandelmassa med skogsbär i några av snurrbullar, blev riktigt gott.


Små fyrkanter med 2 tsk fyllning, vik ihop hörnen mot mitten som ett kuvert och tryck till lätt.


Ställ i formar.


Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.


Dekorera med kristyr som du ringlar över. (florsocker + vatten)


Det fina uppläggningsfatet jag fick av mamma kom väl till användning och den rymmer måååånga bullar! Finns på ÖNSKA. Märke; Sagaform ”Happy days”.


Sommarens bullbak, en dag när det INTE regnade… :-P