Påskfin smulpaj med hallon och mango

Vårdagjämning är här och vi går verkligen mot ljusare tider. Dagarna blir längre och solen visar sig från sin bästa sida. Dags att fira vårens ankomst och påsken som snart står fullfjädrad med färgglada påskägg, godis och den härliga påskmaten. I veckan firar vi också kära maken som fyller år och på fredag ska vi hälsa på valpen som nu är lite mer är tre veckor. Så mysigt det ska bli.

Den här busenkla smulpajen får stå för våren, färgglad och bara sååå god! Något att laga till påskbuffén kanske?

Det här behöver du :

1 förp, 250 gram frysta hallon

1 förp, 250 gram fryst mango

150 gram smör

1 äggula

2,5 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :

Häll de frysta bären i en ugnsfast pajform. Strö över en matsked potatismjöl och en matsked strösocker och vänd runt.

Mät upp kallt smör i en bunke, tillsätt äggula, vetemjöl, havregryn och vaniljsocker. Nyp ihop till en smulig deg med fingrar.

Fördela smulorna över bären. Grädda i 175 grader, ca 45 minuter. Servera varm tillsammans med vaniljsås eller glass.

Hallon och mango är en riktig fullträff ihop. Perfekt till en dessert-paj.

Redo för ugnen. 175 grader ca 45 minuter.

Färdiggräddad och pudrad med florsocker.

Varsågoda! 😉

Påskfin smulpaj med hallon och mango

Vårdagjämning är här och vi går verkligen mot ljusare tider. Dagarna blir längre och solen visar sig från sin bästa sida. Dags att fira vårens ankomst och påsken som snart står fullfjädrad med färgglada påskägg, godis och den härliga påskmaten. I veckan firar vi också kära maken som fyller år och på fredag ska vi hälsa på valpen som nu är lite mer är tre veckor. Så mysigt det ska bli.

Den här busenkla smulpajen får stå för våren, färgglad och bara sååå god! Något att laga till påskbuffén kanske?

Det här behöver du :

1 förp, 250 gram frysta hallon

1 förp, 250 gram fryst mango

150 gram smör

1 äggula

2,5 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :

Häll de frysta bären i en ugnsfast pajform. Strö över en matsked potatismjöl och en matsked strösocker och vänd runt.

Mät upp kallt smör i en bunke, tillsätt äggula, vetemjöl, havregryn och vaniljsocker. Nyp ihop till en smulig deg med fingrar.

Fördela smulorna över bären. Grädda i 175 grader, ca 45 minuter. Servera varm tillsammans med vaniljsås eller glass.

Hallon och mango är en riktig fullträff ihop. Perfekt till en dessert-paj.

Redo för ugnen. 175 grader ca 45 minuter.

Färdiggräddad och pudrad med florsocker.

Varsågoda! 😉

Omelett chili cheese

Sugen på något stark och cheesy? Men har inte all tid i världen på en lunchrast att fixa till något gott? Då är denna omelett ett riktigt hett tips. Mättande och bara så god! 😉 Allt du behöver är ett par ägg, en skvätt mjölk, ost och nån form av chili. Inlagd jalapeno, fefferoni eller bara chiliflakes. Allt funkar.

1 port

Det här behöver du :

3 ägg

1 dl mjölk

Salt

3 skivor cheddarost

2 msk finhackad fefferoni

GÖR SÅHÄR :

Vispa ihop ägg och mjölk med saltet. Hetta upp en stekpanna. Slå i smeten och sänk direkt värmen till låg. Låt omelett stelna på ytan. Lägg på finhackad fefferoni och rulla ihop några skivor ost och lägg i mitten. Vik över ena halva på mitten och sen den andra. Tippa över omeletten på en tallrik så den hamnar upp och ner. Skär ett snitt i mitten med en vass kniv. Toppa med extra ost och lite fefferoni. Klart!

Slå äggsmeten i het stekpanna och sänk sedan värmen till låg. Lägg på fyllning i mitten när omeletten stelnat något på ytan.

Vik ihop och vänd upp på tallrik, skär ett snitt i mitten. Ät och njut!

Våfflor, bästa grundreceptet!

Våfflor!! Alla älskar väl våfflor? Speciellt insnöade sportlovs-barn skulle jag tro. 😉

Jag var iväg tidigare idag på förmiddagen till norra Öland och hade lovat barnen att vi skulle grädda våfflor när jag kom hem. Våffeljärnet är inte en kökspryl som används så flitigt här hemma så vi fick leta i alla skåp för att till slut hitta det. Men visst är det gott!

Det finns ju otaliga recept för de perfekta våfflorna. Sodavatten för extra luftiga och frasiga våfflor eller massor med grädde i smeten som de riktigt gammaldagsa från förr men jag tänkte ge er ett grundrecept för lagom frasiga, lite tjockare och fylligare våfflor, förmodligen också det billigaste.

De lämpar sig även för matigare varianter med rödlök, creme fraiche och löjrom till exempel.

Jag har använt mjöl, mjölk, ägg och bakpulver som bas, smöret för lite frasighet och för att slippa ”smöra” laggen vid varje gräddning.

Dom blir väldigt goda och när de kallnat blir dom lite sega och råkar man då ha några våfflor över så släng dom i stekpannan så har du härligt ”nygräddade” stekpannebröd. Värma dom i micron blir inte lika gott så ge dom en skjuts i pannan istället så dom får lite yta så har du trollat fram goda frukostbröd.

10 – 12 våfflor

Det här behöver du :

6 dl mjöl + 4 tsk bakpulver

4 dl mjölk

4 ägg

150 gram smält smör

GÖR SÅHÄR :

Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ner mjölken och äggen ett i taget. Vispa sist ner smöret i smeten.

Bananrulltårta med kanel-smörkräm

Bruna bananer i kylskåpet ropade på mig idag! Vad gör man då?? 😉

Det är mest Joline som äter banan, till smoothies bland annat. Hon vill dock ha dom kalla så dom hamnar alltid i kylen men dom blir ju så snabbt bruna då. Insidan är det dock inget fel på så dessa fick hamna i bakverk då nya köpts hem idag.

Godare rulltårta än denna har jag då inte ätit. Riktigt saftig och såååå god smörkräm med vanilj och kanel. Den här måste ni bara prova! Väldigt enkel och bara såååå god alltså!

Nu blir det snart kvällskaffe och en bit rulltårta efter dagens snökaos. Lyckades hitta bilen under all snö ute på gården till slut men vägarna var verkligen inga höjdare att köra på häromkring, speciellt inte med möte och stora vallar som blåst över halva vägbanan… Det slutar liksom aldrig snöa och det bara blåser och yr och vräker ner ännu mer snö så mycket att KLT har ställt in alla busslinjer imorgon så barnen blir hemma från skolorna. Får se hur vägarna ser ut då jag har ett möte jag ska iväg på under eftermiddagen, vi blir alltid väldigt lätt insnöade här ute i skogen. Men vitt och fint är det. Må så gott nu allihopa, på återseende imorgon.

Det här behöver du :

50 gram smör

3 ägg

2 dl socker

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 tsk kanel

2 dl vetemjöl

2 mogna bananer

1/2 dl mjölk

Kanel-smörkräm :

150 gram rumsvarmt smör

2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

2 tsk kanel

1 äggula

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda bakpulver, vaniljsocker, vetemjöl och kanel och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt väl.

Mosa bananerna med en gaffel och tillsätt tillsammans med smör och mjölk. Vänd runt noga.

Häll smeten i långpanna på bakplåtspapper, vik upp kanterna så du får storleken ca 30*40. Grädda i 15 minuter 175 grader.

Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med kallt vatten så går det lätt att lossa. Låt svalna under tiden du gör smörkrämen.

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och kanel med elvisp tills det blivit riktigt fluffigt och vitt. Tillsätt en äggula och vispa en minut till.

Bred smörkrämen över rulltårtan och rulla ihop från långsidan med hjälp av bakplåtspappret den ligger på. Låg rulltårtan stå i kylskåpet en stund innan du skär upp den.

Bred på smörkrämen när kakan svalnat och rulla sedan ihop.

Supergott till kvällskaffet!

Vaniljsemlor

Lill-lördag och Mästerkock, då brukar vi alltid lyxa till det med något gott framför TV:n. Semlor som är så galet gott har ju i princip kommit ifrån sin egen bemärkelsedag då det bakas och äts året runt numera, både högt och lågt, till höger och vänster. Inget fel med det, tycker gott man kan äta precis vad man vill när man vill!

Pepparkakor till midsommar och sill och potatis i februari är väl inte så tokigt?! 😉

Detta är det recept jag oftast gör semlor efter, ingen kardemumma utan vanilj i degen istället och manitobamjöl för lätta och luftiga bullar.

10 st semlebullar

Det här behöver du :

½ pkt jäst (25 gram)

25 gram smör

2 ½ dl mjölk

1 ½ dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 ägg

6 – 8 dl manitoba vetemjöl

1 uppvispat ägg till pensling

Mandelspån

GÖR SÅHÄR :

Smula ner jästen i en degbunke. Jag kör alltid vetedeg i maskin även om jag bakar på liten mängd degvätska. Smält smöret långsamt och ljumma tillsammans med mjölken till 37 grader. Slå över jästen och rör ut. Arbeta ihop degen med ca 4 dl av mjölet. Tillsätt socker, vaniljsocker och ägg. Låt maskinen gå ca 5 min och tillsätt nån deciliter mer mjöl. Degen ska vara ganska lös när den jäser. Täck bunken med plastfoliéoch låt jästa ca 45 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och tillsätt mer mjöl och arbeta ihop den till en smidig deg. Dela  i tio bitar. Rulla till bollar, lägg på plåt och platta till lätt. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda ca 10 – 15 minuter i 220 grader.

Nygräddade vaniljbullar som får svalna innan de fylls med mandelmassa och grädde.

Trevlig kväll!

Piroger med het köttfärsröra

Äntligen onsdag och dags för slutkvalet i Sveriges mästerkock! Ni tittar väl? Det är lika roligt varje år att titta då man alltid känner igen någon matbloggskollega eller följare sedan tidigare som anmält sig. Jag minns när Jennie Benjaminsson var med 2011. Hon var en av mina första följare här på Kryddburken och jag har även följt hennes egen resa från starten av matblogg till idag, och så stolt jag var över henne såsom hon spurtade upp sin karriär i raketfart.

I år tycker jag ni ska hålla utkik efter ”snubben i hatten” Arne. En riktigt duktig kock som deltar med otrolig talang och känsla för rustik och rejäl mat men också en duktig fotograf. Ni hittar honom bland annat på instagram – @arnesmat. Heja på nu alla duktiga kockar.

Av mig ska ni få ett gott recept på köttfärspiroger. När man bara känner för att stå och dona lite extra i köket och njuta av dofterna och smaka av till perfektion av eget tycke.

Goda, kryddiga piroger som sakta trollas fram med lite hetta gjorda av pajdeg, serveras med en blandad sallad dressad med vitlökssås. Gott till TV:n en onsdagkväll eller som mellanmål en torsdag… ?

 

16 st

Det här behöver du : 

1 sats pajdeg, se recept längre ner

300 gram nötfärs

1 burk majskorn

2 hela tomater

1 dl ketchup

2 msk finhackade gröna jalapeno

2 msk D’Elidas chilisås

1 tärning grönsaksbuljong

2 msk malen, söt paprikapulver

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Förbered pajdegen och låt vila i kylskåpet en halvtimme innan du kavlar ut den. (Färdigköpt på rulle funkar också)

Hetta upp en stekpanna med rapsolja och fräs på färsen tillsammans med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna något innan du fyller pirogerna. Färsen kan med fördel förberedas nån dag innan.

Kavla ut pajdegen ca 0,5 cm och ta ut runda mått ca 10 cm i diameter. Lägg på en rejäl rågad matsked på varje. Vik ihop, kanta med gaffel, gaffel och pensla med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön.

Grädda i 200 grader ca 15 minuter i nedre delen av ugnen.

Blir det färs över, servera extra vid sidan om eller spara i en burk i kylskåpet och använd som pålägg till knäckebröd! Supergott!

 

Pajdeg :

400 gram vetemjöl

250 gram smör

4 msk kallt vatten

 

GÖR SÅHÄR :

Mät upp vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta, 0,5 cm.

 

Jag föredrar pajdeg till just färspiroger då den håller ihop bättre och inte ”läcker” eller spricker lika lätt som tex pizzadeg om man skulle fylla dom för mycket. Piroger med för lite fyllning och mest deg är inte gott då fyll på rejält istället.

 

Servera med en blandad sallad, dressad med vitlökssås. ?

Fattiga riddare med vaniljglass och sirap

Brukar ni göra fattiga riddare hemma hos er? Jag fick det ofta som liten när jag var sjuk och var hemma från skolan. Gjorde det ofta när Joline och Max var mindre också, en riktig favorit som med fördel serveras nystekta med en kula vaniljglass och sirap på. Supergod dessert även till vuxna! ?

 

4 st

Det här behöver du : 

4 skivor vitt franskbröd

1,5 dl vetemjöl

2 dl mjölk

2 ägg

 

GÖR SÅHÄR : 

Vispa ihop mjölet med mjölken, tillsätt äggen och vispa smeten slät. Doppa skivor av vitt franskbröd i smeten och lägg i stekpanna med smör i. Strö över socker och kanel. Smeten som blir kvar slår jag på skivorna och vänder ett par gånger till. Stek inte på för hög värme så sockret bränns. Avsluta med att pudra över socker och kanel och servera med glass och sirap.

 

Barnsligt gott! ?

Raggmunkar med fläsk och lingonsylt

Raggmunkar är verkligen allas favorit här hemma och går alltid åt i ett nafs. Man önskar sig dock ett rejält stekbord när de ska tillagas för det tar sin lilla tid men å andra sidan gör jag det inte så värst ofta så det är faktiskt värt att stå å vända och uthärda all stekos! ? Har ni förresten sett att det finns raggmunkssmet på hink att köpa? Från Lindahls. Så himla fiffigt! Nog för att det inte är så svårt att skala och riva potatis själv men alla har ju inte förmågan i händer alltid, kanske på grund av värk eller är till åren och kanske inte orkar både skala och riva. Min erfarenhet kring äldre och pensionärer är att de flesta fullkomligt älskar raggmunk med fläsk och lingon så där kommer raggmunks-hinken väl till pass om man inte har nån snäll släkting eller vän som kan hjälpa till. De få gånger jag tycker halvfabrikat kan vara riktigt bra. Nån som har provat?

Här kommer mitt recept på klassiska raggmunkar.

 

4 port

Det här behöver du :

8 – 10 meldelstora potatisar

2 ägg

4 dl mjölk

2,5 dl vetemjöl

1 tsk salt

Smör till stekning

 

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen och riv på finaste sidan av rivjärnet eller motsvarande i hushållsassistenten. Blanda ner den rivna potatis i en stor bunke med ägg, mjölk, mjöl och salt. Blanda om väl om. Stek raggmunkarna i stekpanna två åt gången i smör på medelvärme. Steker du många åt gången kan du ha ugnsvärmen på ca 60 grader, och förvara raggmunkarna i en ugnsform med aluminumfolié så håller dom sig varma.

 

Servera med stek fläsk eller bacon och lingonsylt.

Smaklig måltid!

Snabba bananplättar med bara 3 ingredienser

bananplättar_enkelet_billigt_nyttigt_recept_banan

Ytterligare ett tips från Joline! – FRUKOST!

 

Blanda ihop dessa tre ingredienser och stek som  plättar. Servera med blåbär, skivad banan och lite honung. Woooilaa! 😛 Hon har gjort det igen! Supergott, enkelt och lite nyttigare än vanliga plättar.

 

Det här behöver du :

1,5 dl havregryn

1 banan

2 ägg

GÖR SÅHÄR : 

 

Blanda ingredienserna i en skål. Mixa med stavmixer. Klicka ut smeten i het stekpanna och stek på bägge sidor tills de rest sig något och fått fin färg. Servera med banan, blåbär och flytande honung.