1 månad i solen
Hemma i kalla och mörka Sverige igen, efter en fantastisk månad i värmen och ljuset i Florida.
Jag och Lennart lever ju sen 13 vintrar ett långsemesterliv utomlands på vintern, eftersom vi båda mår så mycket bättre av att vistas i ett varmare klimat.
Vi åker oftast till Turkiet när höstmörkret kryper över oss, men den här gången blev det en betydligt längre resa, till Fort Lauderdale i USA.
Klimatet passade oss riktigt bra, mellan +25-30 dygnet runt. Det har blåst en hel del och det var skönt med lite vindar de varmaste dagarna.
Green Island Inn…
Vi har bott på det lilla lägenhetshotellet Green Island Inn, som ägs av Michael Green och hans mamma Billie, som härstammar från Sverige och Norge.
Ett fantastiskt varmt och välkomnande par, de gör allt för att gästerna ska trivas, på ett väldigt okonstlat och naturligt sätt.
Hotellet är helt inbäddat i tropisk grönska och ligger bara 1-2 minuters promenad från Lauderdale Beach.
Det är ett enkelt och lite slitet hotell, men med bra kök som passade oss som lagar nästan all mat hemma.
Många gäster kommer åter år efter år, de har precis som vi charmats av både ägarna och grönskan, en lugn oas bland höghusen.
Det har blivit en månad med mycket tid för återhämtning efter en i mitt mått mätt stressig höst.
I september och oktober hann jag dels med att vara receptkonsult till Ecocaféet i Östersund och så har jag gjort en kokbok tillsammans med Wonderbag Sweden, som släpps i dagarna.
Ecocaféet har smygöppnat medan jag varit ute och rest, allt är inte riktigt färdigbyggt än, så jag återkommer med rapport och bilder därifrån när jag landat hemma och allt är klart.
Jag och Lennart i Florida. Foto Åsa Holstein…
Hur har vi då tillbringat dagarna på vår hälsoresa?
Vi har verkligen tagit vara på de ljusa timmarna på dygnet, laddat D-vitamin och motionerat mer än på länge.
Klev upp strax efter kl 5 nästan varje morgon, började dagen med ett glas vatten med havssalt och lite kokosvinäger. Härhemma blir det nu äppelcidervinäger istället.
Sen njöt vi för fullt av den ljumma morgonen med en kopp kaffe och min nötfrukost bland grönskan på vår uteplats.
Några torkade, ekologiska tranbär blev ett gott komplement till nötterna.
Sen blev det promenad till havet för att njuta av soluppgången och havets ständiga skiftningar.
Fiskgjuse…
Natur och djur är något som tilltalar både mig och Lennart, här fick vi stor utdelning, både fiskgjuse och havsörn höll oss sällskap på morgnarna.
På hotellet hade vi flera olika sorter av gecko på uteplatsen, förutom ett antal mygg…
Tidig morgon vid Atlanten…
Efter morgonstunden på stranden blev det mitt vanliga gymnastikprogram, för att mjuka upp leder och muskler.
Lennart har också hakat på eftersom han märker hur bra det är även för hans rygg och leder.
Kryddkaffe LCHF/Paleo…
Jag har aldrig varit så förtjust i att dricka fetkaffe/Magic Bullet Coffee, då jag hellre äter rejält med fett ihop med maten.
En del byter ju ut måltiderna mot kaffe med kokosolja/smör, men jag tror det är viktigt för kroppen att få i sig en större mängd än det ger av mineraler, vitaminer, antioxidanter och inte minst protein.
Så för oss har det istället blivit en kopp kryddkaffe på förmiddagen, en nykomponerad variant av fetkaffet som blev riktigt njutbar.
Vid 9 tog vi en kopp av kryddkaffet innan det blev dags för dagens första långpromenad.
Jag kombinerade en del av mina promenader med att gå och handla, oftast på Winn Dixie som låg ca 2 km från hotellet.
Ibland gick jag ännu längre för att köpa riktigt bra, ekologisk mat, till Whole Foods Market var det ca 4 km, enkel väg.
Ekologisk mat i USA…
Vid 12-tiden blev det så dags för lunch. Vissa dagar gjorde jag i ordning en kött- eller kycklinggryta på morgonen, som sen fick lagas färdig i Wonderbag medan vi var ute.
Så skönt att komma hem, ta ett dopp och sen bara servera den rykande varma maten direkt från grytan som lagats klar utan att vi behövde lämna spisen på.
Några av de recepten kommer under vintern att dyka upp inne på Wonderbags receptsida.
Kycklinggryta i Wonderbag…
Jag komponerade också en äppelkompott till Swedish Paleos medlemskväll på ekobutiken Paradiset, då Wonderbag Sweden var där och demonstrerade hur bagen fungerar.
Kompotten åt vi som en fräsch efterrätt några kvällar, men annars har vi hållit oss helt ifrån alla typer av desserter, glass och fikabröd den här månaden.
Lite frukt i maten har det däremot blivit, men max ½ per person och dag.
Ofta blev det fisk eller skaldjur till lunch, med ägg, avocado eller stekta grönsaker, en krämig majonnässås, coleslaw och en rejäl skiva smör.
Stekt torsk med currycoleslaw och grönsaksfräs…
Ett par gånger gjorde jag också pommes frites av sötpotatis, friterad i kokosolja.
Att vila har också varit en stor del av vår hälsoresa, så efter maten blev det 1-1½ timmes tupplur, då var det ändå oftast för varmt att vara ute.
Sen vid 15 blev det en till kopp kryddkaffe, innan det var dags för nästa långpromenad.
Sammanlagt gick jag ca 8-10 km per dag, betydligt mer än vad jag gör när jag är hemma.
Det har verkligen gett resultat, har fått så mycket starkare ben och rygg, på bara en månad.
Jag har problem med mina fotleder efter ryggoperationen, foten viker sig ibland, så det är så värdefullt att kunna träna så här mycket.
Jag ramlade en gång för några veckor sen, men tack vare att jag stärkt muskler och leder så mycket, så blev det bara ett lite skrapsår på handen, foten blev inte ens blå.
Vår matdag avslutades sen vid 18-tiden med en enkel måltid.
Mini-pizza på ägg…
En del dagar blev det två stekta ägg, täckta med salami, tomatsalsa och oregano och sen snabbt gratinerat i ugnen med getost, mozzarella eller lagrad cheddar.
Godare och enklare mini-pizza har jag aldrig gjort förut, rekommenderas varmt som snabbmat, närhelst du vill ha något enkelt och mättande.
Andra dagar blev det en skål sallad på små, gröna blad med tärningar av rökt skinka eller kalkon, tärnad eko-banan, någon av ovan nämnda ostar, tomat, paprika, pumpakärnor, örter och majonnäs.
Efter de här dagarna var vi oftast väldigt kvällströtta, så det blev inte så mycket till nattliv.
Vi slocknade tidigt, tog ett till glas vatten med kokosvinäger och salt innan, det var väldigt bra mot det krypningar jag har i mitt nervskadade ben.
Måltidsdrycken då, ja det har varit vatten för hela slanten, ca 2 liter per dag.
Naturlig träning, att bära hem 2 gallon vatten från affären…
Dricker överhuvudtaget ingen alkohol på långresorna, kropp och själ mår båda gott av det.
Hoppas du hittar lite inspiration till en egen hälsoresa, antingen utomlands eller därhemma.
Här i min gästblogg hos Marie Norder Aspholm på Gävle Kost & Livsstil, kan du läsa mer om hur min hälsa förbättrats under de 6½ år som jag ätit LCHF, nu de senaste åren mer med dragning åt Paleo.