Mitt bästa formbröd
Det här brödet hittade jag på för 5 år sen och det har blivit en favorit här hemma och hos många av mina läsare.
Det är väldigt gott att använda till varma mackor, bäst blir de i ett mackjärn över öppen eld som utflyktsmacka.
Brödet fungerar också mycket bra att rosta eller att steka i smör till toast.
Många bröd bakade med kokosmjöl blir rätt smuliga, men det här håller ihop väldigt bra.
Mitt recept är helt mjölkfritt, men om du vill kan du byta ut kokosmjölken mot mjölk/grädde eller cashewnötsmjölk.
Jag tillsätter äppelcidervinäger i smeten, det ger en god smak och neutraliserar samtidigt kokossmaken som en del kan ha svårt för i matbröd.
Formfranska
8 ägg
1 burk kokosmjölk à 4 dl
2 dl kokosnötmjöl
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosolja
1 dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
2 msk äppelcidervinäger
2-3 tsk salt
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.
Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.
Koka upp kokosmjölk och kokosolja, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.
Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.
Smörj en 1½-liters bakform med kokosolja eller smör och sätt ugnen på 150º.
Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.
Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.
Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.
Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.
Tips på pålägg till matiga varma klämmackor för utflykten
Falukorv, purjolök och senap
Skivad pannbiff med stekt lök och Västerbottensost
Salami, soltorkade tomater, oliver, lök och vitlök
Varmrökt sidfläsk, chèvre och senap
Ädelost, valnötter och päron
Fler recept på mina glutenfria matbröd hittar du i de här kokböckerna.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv