Kycklinggryta med indisk smak

Indisk kycklinggryta

Kycklinggryta 4 port

600 g urbenat kycklinglår

2 dl kokosgrädde

1 dl kokosolja

1 blomkålshuvud

1 röd paprika

1 påse färsk bladspenat (ca 100 g)

1 dl mandelmjöl

1 pressad lime

2-3 msk curry

Salt och chiliflingor

Strimla kycklingen. Dela blomkålshuvudet i riktigt små buketter. Skär paprikan i små strimlor.

Hetta upp kokosoljan och blanda ner kyckling och grönsaker.

Har du inte en stor gryta, så dela upp stekningen i omgångar och flytta sen över allt i en gryta.

Krydda med salt, chili och curry, låt fräsa några minuter.

Rör om då och då så det inte blir bränt.

Häll på kokosgrädde, limesaft och mandelmjöl, blanda om väl.

Låt allt puttra på svag värme i 30-40 minuter, så grönsakerna blir mjuka och grytan riktigt krämig.

Rör ner spenaten de sista 5 minuterna av koktiden.

Blomkål


Kyckling i stark, sötsur sås – när man blir galet sugen på chinamat!

kyckling_i_stark_sas_chinamat_chinakyckling_chinagryta_sas_starkt_asiatiskt_sotsur_recept

Chinamat är något jag verkligen kan bli sugen på mitt i natten!! O inte hjälper det att man ligger i sängen med telefonen i handen o söker på instagram efter just chinamat för att bli ännu mer lockad av alla bilder som lagts upp. Det är så vansinnigt gott och ett riktigt ha-begär när det sätter in så i fredags förra veckan fick det bli just detta till kvällsmiddag.

 

Jag laborerar ganska mycket med smaker och hetta och är väldigt flitig med att smaka av ordentligt 😛 så att jag får den smak och konsistens jag vill ha. En kycklinggryta i stark, sötsur sås är så galet gott och enkel att svänga ihop under tiden riset kokar. Det tar inte lång tid och det blir alltid otroligt gott.

 

Krångla inte till det med hämtmat när ni kan laga detta så enkelt hemma själv. Jag lovar, ni blir inte besviken.

 

6 port

Det här behöver du :

3 kycklingfiléer

Smör till stekning

1½ msk maizenamjöl

Salt & peppar

 

Såsen : 

1 röd paprika

3 finhackade vitlöksklyftor

8 dl stark kycklingbuljong el. fond

½ dl ostronsås

3 msk tomatpuré

2 msk japansk soya

2-3 tsk D´Elidas chilisås

1 burk skivad ananas + spadet

1 burk skivade vattenkastanjer

1 burk minimajs

1 burk hela champinjoner

 

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingfiléerna i bitar. Smält smöret i en stekpanna. Bryn kycklingen så den får fin färg. Pudra över maizenamjölet, salt och peppra och rör om. Lägg upp på ett fat vid sidan om så länge.

Vispa ur pannan med kycklingbuljongen. Tillsätt sedan alla övriga ingredienser till såsen. Smaka av. Vänd ner kycklingbitarna. Servera med ris.

Krämig kycklingröra med cream cheese till bakad potatis eller baguetter

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken_bakpotatis_roror_rora_kycklingrora_bakad_potatis_recept_tips_inspiration

Igår var det inte mindre än Jolines födelsedag! Stora tjejen är nu 14 år. Som alltid här hemma är det födelsedagsbarnet som bestämmer middag och dessert och hennes val blev kycklingröra med bakpotatis och en söt banoffeepaj. Perfekt mat att bjuda många på den kan förberedas dagen innan och endast bakpotatisarna behöver tillagas i ugnen före servering. Kanongott blev det och hon var mer än nöjd med sin dag med släkt och vänner, fina presenter och en helmysig kväll på alla sätt.

Kycklingröran gjorde jag av två grillade kycklingar, två askar philadelphiaost, créme fraiche och goda kryddor. Smaken blev otroligt god och med lite hetta, men inte för mycket. Serverade med bakpotatis, sallad, baguetter och vitlökssmör.

 

8 port

Det här behöver du : 

8 bakpotatisar

2 grillade kycklingar

Röran : 

400 gram philadelphiaost

2 dl créme fraiche

1/2 liten, finhackad purjolök

3 msk sweet chilisås

1 msk vit balsamico vinäger

1 tsk D’Elidas chilisås

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda samtliga ingredienser till röra. I en rymlig skål. Bena ur kycklingen och finfördela köttet. Ta en matsked olja och lite allkrydda och vänd runt innan du blandar med röran.

 

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken_bakpotatis_roror_rora_kycklingrora_bakad_potatis_recept_tips_inspiration_grillad_kyckling_philadelphiaost

Röran är färdig och ska nu blandad ihop med kycklingköttet.

 

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken_bakpotatis_roror_rora_kycklingrora_bakad_potatis_recept_tips_inspiration_buffe

Lägg upp i en skål och ringla över lite sweet chilisås och några varv med pepparkvarnen.

 

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken

Några av alla fina presenter!
joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken_bakpotatis_roror_rora_kycklingrora_bakad_potatis_recept_tips_inspiration_grillad_kyckling

Och sen dags för födelsedagsmiddagen. Recept på desserten kommer.

 

Krämig kycklingröra med cream cheese till bakad potatis eller baguetter

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken_bakpotatis_roror_rora_kycklingrora_bakad_potatis_recept_tips_inspiration

Igår var det inte mindre än Jolines födelsedag! Stora tjejen är nu 14 år. Som alltid här hemma är det födelsedagsbarnet som bestämmer middag och dessert och hennes val blev kycklingröra med bakpotatis och en söt banoffeepaj. Perfekt mat att bjuda många på den kan förberedas dagen innan och endast bakpotatisarna behöver tillagas i ugnen före servering. Kanongott blev det och hon var mer än nöjd med sin dag med släkt och vänner, fina presenter och en helmysig kväll på alla sätt.

Kycklingröran gjorde jag av två grillade kycklingar, två askar philadelphiaost, créme fraiche och goda kryddor. Smaken blev otroligt god och med lite hetta, men inte för mycket. Serverade med bakpotatis, sallad, baguetter och vitlökssmör.

 

8 port

Det här behöver du : 

8 bakpotatisar

2 grillade kycklingar

Röran : 

400 gram philadelphiaost

2 dl créme fraiche

1/2 liten, finhackad purjolök

3 msk sweet chilisås

1 msk vit balsamico vinäger

1 tsk D’Elidas chilisås

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda samtliga ingredienser till röra. I en rymlig skål. Bena ur kycklingen och finfördela köttet. Ta en matsked olja och lite allkrydda och vänd runt innan du blandar med röran.

 

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken_bakpotatis_roror_rora_kycklingrora_bakad_potatis_recept_tips_inspiration_grillad_kyckling_philadelphiaost

Röran är färdig och ska nu blandad ihop med kycklingköttet.

 

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken_bakpotatis_roror_rora_kycklingrora_bakad_potatis_recept_tips_inspiration_buffe

Lägg upp i en skål och ringla över lite sweet chilisås och några varv med pepparkvarnen.

 

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken

Några av alla fina presenter!
joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken_bakpotatis_roror_rora_kycklingrora_bakad_potatis_recept_tips_inspiration_grillad_kyckling

Och sen dags för födelsedagsmiddagen. Recept på desserten kommer.

 

Snabblagad kycklinggryta

Kyckling med pepparrot

Pepparrotskyckling 2 port

300 g kycklingbröst

200 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

2 dl strimlad purjolök

2 dl kokosmjölk/grädde

1 dl kycklingbuljong

1 dl riven pepparrot

1 pressad citron

1 msk hackad persilja

½-1 tsk ättikssprit 12%

Havssalt och vitpeppar

Dela champinjonerna i 4 delar, bryn dem och purjon i hälften av smöret, krydda med salt och peppar.

Skär kycklingen i 3×3 cm stora bitar, bryn och krydda. Blanda allt det stekta i en gryta.

Häll på kokosmjölk, buljong och citronsaft.

Koka upp och låt puttra ca 15 minuter, tills kycklingen är färdigkokt.

Rör ner ättika och pepparrot de sista 5 minuterna.

Smaksätt med persilja och smaka av om det är bra syra och sälta.

Tycker du inte om pepparrot så kan du testa att smaksätta såsen med dill istället.

Dillkött


Snabblagad kycklinggryta

Kyckling med pepparrot

Pepparrotskyckling 2 port

300 g kycklingbröst

200 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

2 dl strimlad purjolök

2 dl kokosmjölk/grädde

1 dl kycklingbuljong

1 dl riven pepparrot

1 pressad citron

1 msk hackad persilja

½-1 tsk ättikssprit 12%

Havssalt och vitpeppar

Dela champinjonerna i 4 delar, bryn dem och purjon i hälften av smöret, krydda med salt och peppar.

Skär kycklingen i 3×3 cm stora bitar, bryn och krydda. Blanda allt det stekta i en gryta.

Häll på kokosmjölk, buljong och citronsaft.

Koka upp och låt puttra ca 15 minuter, tills kycklingen är färdigkokt.

Rör ner ättika och pepparrot de sista 5 minuterna.

Smaksätt med persilja och smaka av om det är bra syra och sälta.

Tycker du inte om pepparrot så kan du testa att smaksätta såsen med dill istället.

Dillkött


Kalkonbröst med grönsakswok och Dijonnaise

Kalkonbröst med grönsakswok

Wokade grönsaker 2 port

2 dl strimlad zucchini

1 dl strimlad broccoli

1 dl strimlad mangold

1 skivad morot

1 skivad vitlöksklyfta

2 msk smör

2 msk kokosolja

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Bryn smör och kokosolja, stek grönsakerna några minuter, salta, peppra och häll över vinägern.

Låt vinägern koka in och servera en bädd av grönsakerna med skivor av helstekt kalkonbröst och Dijonnaise till.

Kyckling går också fint, men jag föredrar smak och konsistens hos kalkonen.

Helstekt kalkonbröst med wokade grönsaker och Dijonaisse med persilja

Dijonnaise med persilja 2 port

1 dl majonnäs

½ dl hackad persilja

1 msk Dijon

Vispa samman majonnäs, senap och persilja.

Smaka av om du vill ha lite extra salt och peppar.

Solnedgång vid Sunne Kyrkoruin


Kycklinggryta

Kycklinggryta

Kycklinggryta 2 port

250 g benfritt kycklinglår

1 morot

1 grön paprika

1 dl strimlad purjolök

3 msk smör

1 msk balsamvinäger

1 tsk oregano

1 tsk krossade korianderfrön

1 krm kanel

Salt och chiliflingor

Skala och skär moroten i tunna skivor. Skär paprikan i mindre bitar. Ansa och strimla purjon.

Strimla kycklingen i smala bitar. Bryn dem ordentligt runtom i smöret. Krydda med salt och chili.

Blanda ner grönsakerna, låt brynas en stund så de får färg.

Häll på balsamvinäger och kryddor, låt fräsa 5 minuter.

Servera med sallad, avocado och en klick crème fraiche, smetana eller kokosgrädde.


Mild, gräddig kycklinggryta till hela familjen

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.05748726800084114,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Det var länge sen jag lagade en god, mustig gryta. Det har blivit så galet mycket grillat sista tiden så när höstvindarna och regnet kom till ön blev jag sugen på att kocka ihop en gryta i köket! Inget asiatiskt, inget med hetta utan en helt vanlig, hederlig kycklinggryta med gräddig sås och grönsaker. En gryta som älskas av alla i familjen och nu när Nicke börjat sin första jobbvecka efter semestern är det perfekt med storkok så man kan fylla några matlådor också.

 

6 – 8 port

Det här behöver du : 

1 kilo kycklingfilé

1 msk tomatpuré

2 tsk malen paprika

1 tsk torkad rosmarin

1 tsk malen rosépeppar

1 tsk nymalen svartpeppar

1 tsk vitlökssalt

3 msk kycklingfond

4 dl vatten

3 dl grädde

1 knippe salladslök

1 röd snackspaprika

1 burk champinjoner

1 burk majskorn

 

GÖR SÅHÄR : 

Skär kycklingfiléerna i bitar och lägg i en påse. Tillsätt 2 msk maizenamjöl och skaka om. Hetta upp en rymlig gryta och fräs på bitarna i smör tills de får fin färg. Krydda med tomatpuré, malen paprika, rosmarin, rosépeppar, svartpeppar och vitlökssalt. Vänd runt ordentligt och slå sen på fond och vatten. Låt koka upp. Tillsätt grönsakerna och grädden och låt puttra på låg värme med lock ca 10 minuter.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.01185266574355559,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Ljuvliga dofter som sprider sig när grytan får koka upp.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.003918597474694252,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Tillsätt grönsaker och grädde och låt grytan puttra på låg värme ca 10 minuter.

 

kycklinggryta_kycklingfile_recept_fredagsmat_gryta_husmanskost_middagstips_gräddig_recept_helgmat

Servera! Ät och njut. 😛

Kryddig kyckling

Kycklingschnitzel

Kycklingschnitzel

Kryddig kycklingschnitzel 2 port

2 benfria och utbankade kycklingklubbor

2 msk olivolja

1 tsk salt

½ tsk curry

½ tsk paprikapulver

½ tsk kanel

Här använder jag kycklingschnitzlar med skinnet kvar, som jag köper utbankade hos favoritslaktaren Güven Et i Alanya.

Här hemma finns urbenade kycklinglår utan skinn, de funkar förstås de med.

Du kan också bena ur kycklingbenen själv med hjälp av en vass kniv.

Urbening av kyckling

Lägg dem mellan plast och banka ut till tunna schnitzlar.

Blanda ihop kryddorna och saltet. Pensla schnitzlarna på båda sidor med olivolja och strö kryddorna jämnt över.

Lägg på en plåt på bakplåtspapper med skinnsidan upp. Ställ in i mitten av ugnen på 225º.

Stek 5 minuter och ta ut och vänd, stek 3 minuter.

Vänd igen så skinnsidan får bli krispig under 3 minuter till.

Här nedan ser du bilder från den slakteributik vi handlar hos på vintrarna i Alanya, har varit kund hos dem i 13 år nu.

Våra tankar går till dem och de andra vännerna i Turkiet nu i dessa svåra tider.

Hoppas det snart blir lugnt igen så turisterna återvänder.

Blomkål

Güven Et Kasap, Alanya...

Güven Et Kasap, Alanya…

Güven Et Kasap, Alanya

Güven Et Kasap, Alanya

Vår slakteributik i Alanya…