Floridakyckling
Häromdagen fick vi en pinfärsk kokosnöt av en granne, så då blev det till att skapa en rätt med passande ingredienser.
Hittat fin ekokyckling och grönsaker på Whole Foods Market och på vår närmaste matvaruaffär Winn Dixie, så det fick bli en smakrik wok.
Vi har det verkligen bra på vår hälsoresa, har tagit en hel del ledigt från datorn också, som du märker.
Jag har några nya recept fotograferade, så det blir lite att roa mig med att skriva om när jag är hemma i höstmörkret om en vecka.
I helgen som gick blev det mycket båtåkande, passade på att se världens största båtmässa på nära håll, genom att åka vattentaxi.
Det finns två typer av Water Taxi på floden New River, en för 26 dollar där man får åka så mycket man vill under hela dagen.
Sen finns även Water Trolley som är gratis, vi har åkt några turer i Down Town, de centrala delarna av Fort Lauderdale.
Efter receptet följer en del bilder av allt det vackra vi fått uppleva sjövägen, båtarna och villorna vid vattnet är verkligen något alldeles extra.
Lite fler bilder från båtturerna hittar du här på min engelska blogg, LCHF Made in Sweden.
Kycklingwok 2 port
400 g kycklingbröst
3 dl strimlad vitkål
3 dl strimlad zucchini
1 dl färsk kokos i småbitar
1 dl kokosmjölk
2 msk finhackad ingefära
2 vitlöksklyftor
3-4 msk kokosolja
1 msk curry
Salt och chiliflingor
Lite limesaft eller vinäger
Skär kycklingbrösten i skivor på längden, sen i strimlor.
Stek dem i kokosolja, krydda med salt, curry och chili. Häll upp i en skål så länge, torka ur pannan och bryn zucchini och vitkål.
I en annan panna bryner du kokosbitarna med ingefära och vitlök en stund så de får lite färg.
Blanda allt, häll på kokosmjölken och hetta upp snabbt. Smaka av om du vill ha mer kryddor.
En skvätt lime eller vinäger sätter extra sting på rätten, jag har hittat en fantastiskt god kokosvinäger från Coconut Secret på Winn Dixie.
Cafégodis
Tittar in en snabb sväng mellan allt receptskapande, idéspånande, personalletande, provbakande och skrivande, som är min roll i det nya Ecocafé som Börje Karlsson snart ska öppna i Östersund.
Inriktningen blir ett hälsocafé med nyttigare kaffebröd, smårätter, välfyllda mackor och annat gott som passar alla som vill fika och äta naturligt, om det så är under beteckningen LCHF, Paleo, Rawfood eller Vegetariskt.
Allt lagat och bakat på plats, så mycket som möjligt på ekologiska råvaror och förstås fritt från raffinerat socker och gluten.
Tyvärr hann caféet inte bli färdigt till i morgon den 5 oktober som vi tidigare trodde, det är mycket med hantverkare, leveranser av köksutrustning, tillstånd från olika myndigheter och annat som kan sätta käppar i hjulen när det ska skapas ett helt nybyggt café.
Datumet hanns tyvärr inte ändras i notisen i Tidningen Matkärlek som kom i fredags. Där finns en notis med om min och Lindha Vikströms inblandning i caféet.
Klicka på artikelbilderna så blir de större och lättare att läsa.
Där är jag för övrigt med på två ställen till, dels i en special om långkok där jag bjuder på fyra recept från Långkok för LCHF och Paleo.
Nu är det också officiellt att mina kokböcker översätts till tyska, de finns ju sedan tidigare på engelska. Mina recept finns snart över hela världen… :)
Iris Jansen och Margret Ache från LCHF Deutschland berättar i tidningen att de ger ut mina kokböcker med start nästa år, något jag förstås är väldigt glad och tacksam över.
Nu ska jag jobba vidare med recepten, det är en hel del att tänka på de närmsta veckorna så jag lär inte ha mycket tid att uppdatera härinne, tyvärr.
Håll ut alla ni i Östersund som väntar på att Ecocaféet ska öppna portarna, det har blivit ett fantastiskt gensvar så jag vet att ni är många.
Den som väntar på något gott…
LCHF/Keto-bollar ca 20 st
2 ½ dl kokosgrädde
1 + 2 dl kokosflingor
1 dl kokosolja med smak
1 krm vaniljpulver
½ krm salt
1 msk björksocker
ca 1 dl extra kokosflingor till garnering
Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.
Låt svalna en stund. Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat. Ställ i kylen att stelna en timme.
Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar. Lägg på ett fat. Häll kokosflingor i en liten skål. Lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.
Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
PS. Känner nån igen bollarna, så är det ett av de 30 recept jag skapade för 4 år sen till Anna Halléns LCHF för familjen, då i form av LCHF Bounty.
Vill du göra bollarna på det sättet, så forma dem avlånga och doppa i mörk choklad.
För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.
Cafégodis
Tittar in en snabb sväng mellan allt receptskapande, idéspånande, personalletande, provbakande och skrivande, som är min roll i det nya Ecocafé som Börje Karlsson snart ska öppna i Östersund.
Inriktningen blir ett hälsocafé med nyttigare kaffebröd, smårätter, välfyllda mackor och annat gott som passar alla som vill fika och äta naturligt, om det så är under beteckningen LCHF, Paleo, Rawfood eller Vegetariskt.
Allt lagat och bakat på plats, så mycket som möjligt på ekologiska råvaror och förstås fritt från raffinerat socker och gluten.
Tyvärr hann caféet inte bli färdigt till i morgon den 5 oktober som vi tidigare trodde, det är mycket med hantverkare, leveranser av köksutrustning, tillstånd från olika myndigheter och annat som kan sätta käppar i hjulen när det ska skapas ett helt nybyggt café.
Datumet hanns tyvärr inte ändras i notisen i Tidningen Matkärlek som kom i fredags. Där finns en notis med om min och Lindha Vikströms inblandning i caféet.
Klicka på artikelbilderna så blir de större och lättare att läsa.
Där är jag för övrigt med på två ställen till, dels i en special om långkok där jag bjuder på fyra recept från Långkok för LCHF och Paleo.
Nu är det också officiellt att mina kokböcker översätts till tyska, de finns ju sedan tidigare på engelska. Mina recept finns snart över hela världen… :)
Iris Jansen och Margret Ache från LCHF Deutschland berättar i tidningen att de ger ut mina kokböcker med start nästa år, något jag förstås är väldigt glad och tacksam över.
Nu ska jag jobba vidare med recepten, det är en hel del att tänka på de närmsta veckorna så jag lär inte ha mycket tid att uppdatera härinne, tyvärr.
Håll ut alla ni i Östersund som väntar på att Ecocaféet ska öppna portarna, det har blivit ett fantastiskt gensvar så jag vet att ni är många.
Den som väntar på något gott…
LCHF/Keto-bollar ca 20 st
2 ½ dl kokosgrädde
1 + 2 dl kokosflingor
1 dl kokosolja med smak
1 krm vaniljpulver
½ krm salt
1 msk björksocker
ca 1 dl extra kokosflingor till garnering
Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.
Låt svalna en stund. Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat. Ställ i kylen att stelna en timme.
Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar. Lägg på ett fat. Häll kokosflingor i en liten skål. Lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.
Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
PS. Känner nån igen bollarna, så är det ett av de 30 recept jag skapade för 4 år sen till Anna Halléns LCHF för familjen, då i form av LCHF Bounty.
Vill du göra bollarna på det sättet, så forma dem avlånga och doppa i mörk choklad.
För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.